Dacă te gândești la temperaturi, atunci cel mai bine este să mergi în Istanbul în lunile de toamnă. Și primăvara poate fi bine, dar de multe ori este încă frig.
Dacă poți suporta temperaturile mai scăzute, atunci cel mai bine este să mergi acolo în lunile Decembrie sau Ianuarie, pentru că vei beneficia de prețuri mai bune decât de obicei.
Utilizatorii care au rezervat călătorii către Istanbul, cu plecare din Izmir, au găsit bilete de avion cu 85% mai ieftine decât prețul mediu al zborurilor în Istanbul. Pentru a găsi cele mai ieftine prețuri din zona ta, folosește funcționalitatea momondo Ghid pentru prețul acestei rute.
În general, Februarie este cea mai ieftină lună pentru a zbura din România în Istanbul. Aceasta fiind perioada de „extra-sezon”, te poți aștepta la prețuri de aproximativ 506 lei. Dacă nu poți călători în timpul lunii Februarie, atunci rezervă zboruri în Istanbul din România pentru luna Martie. Zborurile către Istanbul în Martie, deși nu sunt la fel de ieftine ca cele din Februarie, au totuși un preț mediu de 514 lei.
Cel mai bun moment pentru a-ți rezerva zborul în Istanbul este cu 35 zile în avans, când prețurile costă în jur de 601 lei. Totuși, în ultimele 72 de ore, oamenii au găsit zboruri din România la prețuri de doar 370 lei.
În medie, cea mai ieftină zi pentru a zbura din România în Istanbul este Vineri. Utilizatorii momondo au găsit bilete cu plecare în zilele de Vineri pentru numai 523 lei. Totuși, acest preț poate fluctua în funcție de compania aeriană care operează zborul, sezonul și perioada. Pe de altă parte, pentru că este convenabil deopotrivă pentru călătorii de afaceri, cât și pentru cei care pleacă în vacanță, marți este cea mai ieftină zi pentru a zbura din România. Drept urmare, prețurile tind să fie în jur de 658 lei.
Conform datelor noastre, cel mai ieftin moment al zilei pentru a zbura în Istanbul este după-amiaza. Utilizatorii momondo au găsit zboruri cu plecare din România în Istanbul după-amiaza la numai 543 lei. Ia în calcul faptul că aceste prețuri pot fluctua în funcție de compania aeriană pe care o alegi și de perioada anului în care călătorești. Zborurile către Istanbul sunt mai scumpe seara, cu un preț mediu al biletului de 708 lei. Plecările seara se suprapun celor mai aglomerate ore ale zilei, ceea ce explică prețurile ridicate.
Este cât se poate de posibil să găsești un aeroport de destinație alternativ și, posibil, mai ieftin în apropiere de Istanbul. Dacă plănuiești un zbor în Istanbul, ia în considerare să rezervi biletele de avion către Aeroportul Istanbul (la 34 km de centrul orașului Istanbul), Aeroportul Tekirdağ Corlu (la 89 km de centrul orașului Istanbul), Aeroportul İzmit Cengiz Topel (la 99 km de centrul orașului Istanbul) sau Aeroportul Bursa Yenişehir (la 99 km de centrul orașului Istanbul).
Prețurile variază în funcție de destinația de plecare a călătorilor, dar, în medie, cel mai ieftin aeroport pentru a zbura în Istanbul este Aeroportul Istanbul Sabiha Gokcen (cu o medie a prețului de 758 lei/persoană). De cele mai multe ori, utilizatorii găsesc cele mai bune prețuri atunci când folosesc funcționalitatea Ghid pentru prețul acestei rute.
Din București este o frecvență foarte bună de zboruri spre Istanbul oferite de companiile aeriene TAROM, Turkish Airlines și Pegasus Airlines. În plus, prețurile de cele mai multe ori sunt mici, așadar ai toate motivele să cauți cele mai potrivite date de călătorie.
Poți zbura direct spre Istanbul și din Cluj-Napoca – cu Turkish Airlines.
Dacă zbori cu TAROM sau Turkish Airlines cel mai probabil vei ateriza pe Aeroportul Internațional Atatürk (IST), iar dacă zbori cu Pegasus Airlines vei ateriza pe al doilea aeroport al orașului – Sabiha Gökçen (SAW).
Poți ajunge în centrul orașului folosind serviciile de transfer oferite de aeroport, tramvaiul, rețeaua de metrou sau autobuzele. Sigur că poți folosi și taxi-ul, dar asta nu înseamnă că vei ajunge mai rapid în centrul orașului, mai ales dacă sunt ore de vârf.
Există multe clișee despre Istanbul. Oamenii îl descriu ca fiind situat la răscrucea dintre lumi și puntea Europei spre Est. Ei își imaginează arome și derviși rotitori, femei cu văl și platouri pline cu delicatese turcești.
Dar, o noapte petrecută într-unul din baruruile de acoperiș din Karaköy, un cartier elegant din cosmopolitul Beyoğlu, este de ajuns ca să înlăture toate ideile preconcepute. Pe străzi care înainte erau evitate, un amestec interesant de petrecăreți internaționali închină un pahar de raki în cinstea unuia dintre cele mai dinamice și mai încântătoare orașe.
Atracțiile fac parte dintr-un mozaic de moschei impunătoare, ceainării tradiționale, care servesc prăjituri dulci cu fistic, hookahs (narghilele) și bazaruri cu mirodenii, unde poți vedea vânzători ambulanți cu fesuri turcești (pălării roșii de fetru), ducând butoiașe cu apă pe spate.
Cea mai cunoscută moschee din Europa este probabil Moscheea Albastră din Istanbul, deci va trebui să o vezi. Palatul Topkapi este un al obiectiv ce nu trebuie să îți scape, la fel cum este și Muzeul bisericii Hagia Sophia. De fapt, ar trebui să te plimbi mult prin tot districtul Sultanahmet pentru a simți atmosfera acestui loc.
Încearcă bazarurile și mai ales gustă din bunătățile tradiționale pe care le găsești pe Strada Istiklal.
Dacă ai chef de distracție poți merge în Parcul Babalu, iar dacă vrei doar să te relaxezi puțin, îți recomandăm să mergi în Parcul Gulhane. Cu siguranță vei vrea să vezi și Podul Bosfor și să te plimbi pe faleza mării Marmara. Nu te putem judeca pentru asta!
Fosta capitală a Imperiului Roman, Bizantin și Otoman, Istanbul are o istorie impresionantă. Atmosfera sa este încărcată de măreție financiară și culturală.
Admiră arta spectaculoasă din Istanbul Modern (Muzeul de Artă Contemporană), mergi în cartierul Kumkapi pentru cele mai bune restaurante cu specific pescăresc din oraș și încheie ziua cu o pauză de relaxare într-o baie tradițională turcească, hamam, și cu o rundă de băuturi raki cu aromă de lichior la un bar local.
În mod tradițional, turiștii mergeau direct la Sultanahmet, cartierul vibrant, cu multe suveniruri, pentru a vizita Bazilica Sfânta Sofia, Palatul Topkapı și Moscheea Sultanahmet. Acum călătorii mai aventuroși iau împreună cu localnicii feribotul spre Insula Prințului și explorează cartierele superbe Nişantaşı și Teşvikiye, în stil Art Nouveau.
Însă în Beyoğlu simți cel mai bine cultura modernă a orașului. În vechea clădire a Bancii Otomane se află Salt Galata, un spațiu pentru artă și știință, cu un design frumos, care a făcut o promovare extraordinară străzilor apropiate. După ce te plimbi prin galeriile locale și buticuri, îți poți face plinul la unul dintre restaurantele elegante locale, specializate în ceea ce gurmanzii numesc “Noua gastronomie turcească: mâncare proaspătă, de la producători locali, cu o tentă inventivă.
Dar asta nu înseamnă că trebuie să treci cu vederea preparatele tradiționale delicioase. După o zi lungă de tocmeală în Marele Bazar, nimic nu se compară cu un hamam de modă veche și o noapte de relaxare într-un meyhane.
Să nu te aștepți să primești fast-food: în aceste restaurante turcești, clienții fideli petrec ore în șir mâncând porții mici de mezes (aperitive), fumând și stand la taifas. Așa că umple-ți paharul, relaxează-te și simte atmosfera acestui oraș deopotrivă antic și modern, ce are multă personalitate.