10 orașe frumoase și accesibile pentru un city-break în luna martie

Iernile, în general, nu au voie să vină și să plece ca și cum n-ar fi fost. Poate venirea lor nu ne amețește și îmbată de fericire pe toți, dar plecarea… asta-i ceva ce trebuie sărbătorit. Și de vreme ce știi prea bine cum obișnuiește iarna să-și ia tălpășița de pe plaiurile mioritice (că doar ai văzut-o în fiecare an), cum îți sună ideea de a închina un pahar în cinstea plecării ei pe un cu totul și cu totul alt pământ? Briliant ni s-a părut și nouă și e puțin spus. Adulmecă aceste 10 idei pentru o escapadă frumușică de martie și cugetă singur care dintre ele ți-ar face inima să freamete ca o floare la cea mai plăpândă atingere.

1. Vacanță în Dubai, Emiratele Arabe Unite

Nu nega! Ai avut de-a lungul existenței oarecare prejudecăți față de cultura musulmană, dar nu dai deloc pe-afară de cunoștințe față de aceasta. Păi ce-ai spune ca, înainte să dai năvală în mall-uri sau în cele mai înalte, opulente și strălucitoare clădiri ale lumii, să-ți croiești binișor drum către Centrul Sheikh Mohammed pentru Înțelegere Culturală și să pleci de-acolo doldora de informații despre tradițiile și credințele Emiratelor Arabe Unite?

Nu te năpusti apoi direct în jumătatea mai consumeristă a orașului sau cel puțin nu înainte de a testa un safari în deșert, cu Land Rover-ul sau cu cămila, după preferințe. Consultă tururile organizate de localnici și, cu speranță în ochi, constată că prețurile n-o să-ți golească deloc fiecare milimetru pătrat de buzunar.

Mai încercăm preț de-o propoziție să te ducem cu zăhărelul, doar-doar vei alege experiențele locale, în detrimentul celor comercialo-moderne, sfătuindu-te să dedici diminețile piețelor în aer liber; Ripe Market mustește de popularitate, dar lăsăm aici o listă-ntreagă, să alegi după cum îți poftește inima.

Citește și: Dubai – orașul superlativelor, văzut prin ochii unui localnic

✈️ Caută zboruri ieftine spre Dubai
🏨  Rezervă hotel în Dubai

2. Vacanță în Amman, Iordania

Am merge până într-acolo încât să caracterizăm Iordania drept o destinație prea puțin înțeleasă, mult mai sigură și mai ospitalieră decât o spun prejudecățile (datorate numai și numai faptului că aparține Orientului Mijlociu). Nu-s mulți cei care se aventurează până aici, dar aceștia sunt răsplătiți până peste poate, iar dacă pe tine te mână îndrăzneala și țintești Iordania, punând-o în fruntea destinațiilor, cel mai potrivit ar fi să-i calci fiecare piatră ce merită călcată.

Firește, vei începe cu Amman (că aici te lasă avionul și îți recomandăm zborurile directe TAROM din București) și tare am vrea să-ți vedem fața cum ți se lățește a încântare când îi descoperi comorile, Citadela, ruinele palatelor ce-au văzut secolul 13 (dinaintea Mântuitorului), descoperind că Amman nu-i de fel un oraș îngropat în trecut. Între granițele sale conviețuiesc la fel de frumos ruinele și marile branduri europene, antichitatea și cosmopolitul, piețele stradale de odinioară și cartierele ce abundă de baruri și terase.

Închiriază apoi o mașină și vizitează Marea Moartă (aceea atât de sărată că poți liniștit să citești o carte în timp ce plutești fără saltea), orașul Petra (probabil cel mai faimos din întreaga Iordanie) și nu care cumva să-i scape ochiului Wadi Rum, care pentru atâtea și-atâtea filme (Marțianul, Indiana Jones, Lawrence al Arabiei) a jucat rol de platou de filmare.

Citește și: 6 idei pentru prima ta călătorie în Orientul Mijlociu

✈️ Caută zboruri ieftine spre Amman
🏨  Rezervă hotel în Amman

3. Vacanță în Madrid, Spania

Dacă luna martie îți călăuzește pașii în Madrid, așteaptă-te la mâncare excelentă, dar nu și la cine luate mai devreme de 9-10. Așteaptă-te la o infrastructură modernă, dar nu la lipsa istoriei și a legendelor. La bulevarde enorme, metropolitane, dar și la spații verzi nesfârșite. Așteaptă-te la oameni care știu să petreacă până-n zori, dar care nu lasă deloc deoparte arta și boemia.

Fie și numai dacă-ți petreci întregul concediu hoinărind pe străzi, tot n-o să simți că plictisul îți face avansuri, iar dacă mai adaugi o doză de vizită la Muzeul Prado și la Catedrala din Madrid dimineața, pe răcoare, o serie de degustări în Mercado San Miguel pe la ora prânzului, o cafea băută cu dichis în Plaza Mayor la vreme de siestă și un spectacol de flamenco pe seară, nu ți-ar mai rămâne prea multe alte pofte de satisfăcut.

P.S. Palatul Regal, mai exact, reședința regelui Spaniei are intrarea gratuită în zilele de miercuri pentru cetățenii UE și la fel de gratuită este și omorârea unei după-amieze însorite în Parcul Retiro, un spațiu ce adăpostește 15.000 de arbori, grădini botanice, statui incredibile, palate și fântâni de toată mândrețea. Și dacă tot am atins subiectul gratuităților, ai vrea, poate, să consulți ghidul lucrurilor madrilene pentru care nu trebuie să scoți din buzunar nicio lețcaie.

Vei găsi zboruri ieftine directe spre Madrid pe multe rute din România, fie că vorbim de zboruri București – Madrid, Iași – Madrid, Timișoara – Madrid, Craiova – Madrid, Cluj-Napoca – Madrid sau alte zboruri.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Madrid
🏨  Rezervă hotel în Madrid

4. Vacanță în Amsterdam, Olanda

Dacă încântarea de a vizita unul dintre cele mai grozave orașe înțesate de canale, cel care are cele mai multe muzee pe cap de locuitor din lume, locul unde toleranța și democrația ating cote nici măcar visate în majoritatea colțurilor de planetă, nu sunt ele motive suficiente pentru a da fuga în Amsterdam, atunci nu mai știm noi ce-i aia motivație. Năzuim, totuși, că dacă ți-am putea oferi chiar acum la degustat câteva mostre de cașcaval olandez, nicio muncă de convingere nu și-ar mai avea rostul pentru că te-ai afla demult cu mâna pe butonul „rezervă bilet”.

Primăvara în general (iar luna martie implicit) este perioada aia magică a Amsterdamului, în care lalelele pentru care-i atât de celebru, încep să îmbobocească, ploaia (pentru care-i și mai celebru) începe să o lase mai moale cu rafalele, iar parcurile alea impecabile, în care fiecare fir de iarbă-i la locul lui, sunt numai bune pentru întins coșulețe de picnic. Începe-ți voiajul cu un tur informativ cu vaporașul pe canale și abia apoi dă iama în coffee shopuri, pe Red Light District și în alte colțișoare de moravuri îndoielnice.

Vei găsi zboruri directe din București spre Amsterdam, iar dacă locuiești în provincie, îți recomandăm să te uiți și peste zboruri spre aeroporturi din apropiere, cum ar fi zboruri spre Eindhoven sau Bruxelles și astfel poți bifa chiar două orașe într-un singur city-break.

Citește și: 9 lucruri gratuite de făcut în Amsterdam

✈️ Caută zboruri ieftine spre Amsterdam
🏨  Rezervă hotel în Amsterdam

5. Vacanță în Atena, Grecia

Nimeni cu scaun la cap nu s-ar gândi să te judece că te aștepți ca, aterizând pe pământ atenian, istoria și antichitatea să dea năvală peste tine și să te asedieze din toate părțile. Dar puțini îți vor spune că primul contact pe care îl vei lua cu capitala Greciei va fi recent apăruta artă urbană, cu grafitti-ul ce acoperă kilometri întregi de ziduri și pub-uri/cafenele/restaurante mai contemporane decât aplicațiile de editat poze (ei, poate am exagerat aici).

Dar concentrându-ne asupra artei ce împresoară liberă zidurile, interesant de știut este că, deși a apărut aici în tinerețea anilor ’80, criza economică din 2008 a fost cea care i-a dat un avânt incredibil, punându-i pe tavă materie primă pentru sarcasm și ironii.

N-ai nicio scuză pentru a trece cu vederea vestigiile civilizației antice în frunte cu Acropolele, dar nu închide ochii la ospitalitatea și interesul ingenuu al localnicilor. Sunt cunoscuți pentru dispoziția de a face vizitatorii să se simtă ca acasă. Acum, dacă întindem vorba până la capitolul mâncare… atunci să plouă peste tine cu tzatziki, gyrosuri și souvlaki, salatele grecești să dea pe-afară din farfurie, iar brânza feta să îți prisosească.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Atena
🏨 Rezervă hotel în Atena

6. Vacanță în Praga, Cehia

Poate că ești un mare împătimit al literaturii sau al nopților albe care spală putina numai după ce văd că nu mai există picătură de alcool în jurul tău. Sau, de ce nu, al amândurora. Acum că te-ai identificat cu una sau alta din descrieri, află că Praga a fost nominalizată capitala mondială a berii, activând aici sute de berării, unele cu o istorie ce atinge respectabila vârstă de 5 secole (secole, nu decenii!).

Întorcându-ne la treb’șoare culturale, tot Praga a fost casa lui Franz Kafka și tot lui îi este dedicat un întreg muzeu ce-și face veacul la malul râului Vltava. Și apropo de acesta din urmă, puține curgeri de apă se pot făli cu priveliști mai pitorești, cu peste 30 de poduri care să le îmbrace și cu statui construite în stil baroc care te-ndeamnă la îndelungată reflecție. Unde mai pui, o cultură a cafelei, a cafenelelor în general și a boemiei de secole trecute ce nu găsești în altă parte.

Citește și: Lucruri gratuite pe care să le faci în Praga

✈️ Caută zboruri ieftine spre Praga
🏨 Rezervă hotel în Praga

7. Vacanță în Viena, Austria

Să te aștepți să înflorești exact asemenea unui ghiocel de primăvară dacă îți îngădui să începi anotimpul cu o călătorie în Viena. Dar de ce ai alege tocmai orașul votat pentru a șaptea oară la rând ca având cel mai înalt nivel de viață din lume? De ce ai alege un loc îmbrăcat pe jumătate în spații verzi, parcuri și grădini imperiale unde florile îmbobocesc în toată splendoarea? De ce ai alege un oraș despre care se zvonește că ar fi cel mai frumos oraș din inima Europei? Nu, astea nu-s nici pe departe motive pe care să le iei în seamă.

Dar poate aerul imperial care plutește liber și neîngrădit pe străzi, răsfrângându-se în arhitectura Art Nouveau, gotică și baroc a orașului, ar putea să-ți miște, totuși, vreo coardă sensibilă. Poate Palatul Schonbrunn, Palatul Imperial și clădirile din care răsună muzica lui Mozart și a lui Beethoven (ce au numit Viena „loc de baștină) ar avea câteva șanse să-ți intre la inimă.

Sau poate faptul că Viena este singurul oraș din lume care adăpostește podgorii între limitele-i metropolitane o să-ți dea o idee despre ce știu vienezii când vine vorba de licori de struguri. Iar dacă toate astea nu reușesc încă să-ți spună nimic, imaginează-te atunci sorbind tacticos din cele mai bune cafele, în clădiri-capodopere, unde istoria și arhitectura s-au pus pe treabă și au lucrat cot la cot.

Citește și: Artă din spatele ghidonului – cu bicicleta pe străzile Vienei

✈️ Caută zboruri ieftine spre Viena
🏨 Rezervă hotel în Viena

8. Vacanță în Lisabona, Portugalia

Știm prea bine că nu-i nevoie de nicio muncă de convingere pentru a-ți asmuți interesul pentru Lisabona. Undeva în străfundurile minții îți dorești cu tot sufletul o escapadă acolo, în orice lună din an o vrea Dumnezeu. Și cum să nu vrei să pui piciorul în cea mai însorită capitală de pe pământul Europei?

Însă, putem să insistăm cu tot dinadinsul să-ți faci timp și să-ți găsești energia pentru a străbate la pas cât de multe străduțe încap în concediul tău și să nu te dai înapoi de la punctele de belvedere unde se ajunge cu pasul bine antrenat. Vorbim aici de cele aflate în vârfuri de deal care, da, solicită efort glandelor sudoripare, dar dau la schimb priveliști de toată mândrețea peste râul Tibru, cartierele Alfama și Barrio Alto.

Cu atenția aflată în post și cu chef nebun de muncă, observă câtă viață freamătă între limitele acestui oraș latin, iar dacă ai norocul să prinzi ceva spectacol de muzică live în mijlocul străzii și în bătaia soarelui, nu trece pe lângă el cu capul în pământ. De prisos ar fi să mai batem apa-n piuă cu prăjiturerele Pasteis de Belem sau cu vinul portughez (cugetăm că pe-astea le vei descoperi singur, negreșit), dar ochii cască-i neapărat când te întâlnești cu faimoasele azulejos. Iar dacă reușesc să-ți zgândăre cât de cât imaginația, astâmpără-ți toate curiozitățile la Museu Nacional de Azulejo.

Citește și: Cum să petreci un city break de poveste în Lisabona

✈️ Caută zboruri ieftine spre Lisabona
🏨 Rezervă hotel în Lisabona

9. Vacanță în Paris, Franța

Dacă te aștepți să-ți povestim despre cât e de imperios necesar să urci în Turnul Eiffel măcar o dată în viață sau alte bazaconii, te vom dezamăgi. Înclinăm a-ți sugera mai repede să zbori cu balonul deasupra Parisului, la numai câteva sute de metri față de Turnul Eiffel și la prețul de 12 €.

Vizitează-i apoi măcar unul dintre parcuri (că doar mijește primăvara sub ochii tăi) și fă-o după cum urmează: în Parcul Monceau (dacă ai chef s-o arzi chic), în Campo de Marte (dacă nu vrei să te confunzi cu localnicii, ci să fie clar de la o poștă că ești turist), în Jardines des Tuileries (dacă vrei să respiri aer sportiv), în Jardin des Plantes (ca un poet boem) sau în Jardin du Luxembourg (mergând prețios, teatral, ca și cum ai moștenit la naștere o avere uriașă).

Ia cel puțin un mic dejun într-o cafenea-bibliotecă și fă-o musai într-una de la malul Canalului Saint Martin. Îi vei mirosi șarmul și cu ochii închiși și greu îți vei putea lua ochii de la grupurile șugubețe de tineri parizieni care vorbesc vrute și nevrute, în jurul unei sticle de ceva, în bătaia apusului.

Citește și: Top 12 locuri secrete din Paris

✈️ Caută zboruri ieftine spre Paris
🏨 Rezervă hotel în Paris

10. Vacanță în Tenerife, Insulele Canare

Tenerife este insula unde primăvara s-a instalat, spunându-și în sinea ei că de aici, ea nu mai pleacă. Cu minimă de 17°C și o maximă de 25°C, ce i-ai mai putea cere vremii? Dar a venit apoi natura, cugetând și ea „Aaa, aici e rost de stat și dacă tot ne așezăm confortabil, hai să tragem tare și să dăm tot ce-avem mai bun”. Și uite-așa au apărut plajele acelea superbe cu nisipuri de mătase, munți uriași care stau de strajă țărmurilor și cel mai înalt vârf de pe teritoriul Spaniei – Mount Teide (3,718 metri, mai exact).

A apărut apoi cerul în peisaj și dacă a văzut că-i rost de artă, a pus umărul la treabă și a așezat deasupra insulei unele dintre cele mai frumoase stele văzute vreodată de om (ce-i drept e drept, lipsa poluării, altitudinile ridicate și apropierea față de Ecuator joacă și ele rolul lor aici). Acum, desigur, omul nu putea să se lase mai prejos și a adus și el ce știa mai bine: mâncare ruptă din tradiții spaniole și catalane, asezonată cu influențe franceze, africane și arabe și o viață de noapte burdușită de zumzet de cocktailuri în facere și-n consum, dansuri și o voie bună sănătoasă ca apa de izvor.

Sfaturi tehnice: închiriază o mașină pentru a nu rata nimic dintr-un colț în celălalt al insulei și parcurge din scoarță-n scoarță ghidul nostru despre cea mai populată dintre insulele Canare.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Tenerife
🏨 Rezervă hotel în Santa Cruz de Tenerife

Ei, astea au fost și dacă fantezia ta călătoare a luat-o puțin pe câmpii, ne permitem să o mai zgândărim puțin, lăsând aici următoarele:
În legătură
Top 15 city break-uri în Europa pentru 2020
— 16 mins lectură

Top 15 city break-uri în Europa pentru 2020