Top 12 destinații de vacanță ieftine în 2019

Nu e nevoie să spargi contul de la bancă pentru a avea parte de o vacanță de neuitat. Când te deplasezi în afara rutinei de toate zilele și decizi să îți oferi o călătorie, orice motiv de stres trebuie neapărat să rămână acasă. Iar finanțele nu fac excepție.

Să curgă, deci, cu băuturi ieftine, cu intrări gratuite la muzee, cu tururi pedestre și cu mese delicioase care nu se lasă cu vândutul cămășii la sosirea notei de plată.

Iată lista cu destinațiile de vacanță formidabile și scandalos de ieftine, pentru fiecare lună a lui 2019.

Ianuarie – Sofia, Bulgaria

Cupolele catedralei Alexander Nevsky strălucesc gratuit în bătaia soarelui bulgăresc de iarnă

Pe timp de iarnă, când toate clădirile sunt îmbrăcate într-un strat de zăpadă strălucitor de curat, Sofia se transformă într-o destinație unde un zbor de zâne pe deasupra capului nu ar surprinde pe nimeni. După ce te-ai achitat de datorii față de privire în fața cupolelor aurii ale catedralei Alexander Nevsky, adună degrabă familia și porniți-o voios spre Lacul Ariana pentru a încălța câte o pereche de patine.

În fiecare an, această reprezentare hidrologică lăsată de Dumnezeu în Grădina Borisova îngheață până la ultima picătură de H2O și se transformă într-un uriaș patinoar, accesibil pe toată durata iernii și în timpuriul primăverii.

Bașca, la 30 de minute de condus ai tot Muntele Vitosha de cucerit pentru că ianuarie vine cu cele mai bune condiții pentru iubitorii schiului. Înghețat și cu sângele în mișcare, îndreaptă-te spre unul din multele centre de spa din zona.

Află mai multe: Și că veni vorba de sporturi de iarnă, află care sunt cele 10 stațiuni în care trebuie ajungi dacă iubești deopotrivă schiatul și cultura

Ce hotel recomandăm în Sofia: Best Western Lozenetz Hotel (prețul unei camere pentru 2 adulți și 2 copii începe de la лв102 Lev [277.3 Ron] pe noapte)

Rezervă zbor ieftin către Sofia
Rezervă cazare în Sofia

Februarie – Barcelona, Spania

Un rând de standuri la piața La Boqueria din Barcelona.

O plimbare pe tărâmul lui Gaudi merită din plin onoarea unui city-break pe final de an. Încearcă să ajungi la cât mai multe dintre semnele pe care acestea le-a lăsat în prețioasa-i trecere prin viață (Sagrada Familia, Casta Batllo, Parcul și Palatul Guell sau Cascada fântână din parcul La Ciutadela), dar oricât de mărginit ți-ar fi timpul, nu uita să iei cel puțin 5 gustări în Mercado de la Boquería (numărul este ales aleatoriu, dar îl considerăm aflat la o limită inferioră decentă).

Alt lucru de marcat cu titlul de „obligatoriu” este un concert în Palau de la Música Catalana, o idee excelentă de a-ți încânta împrejurimile scăriței, ciocanului și ale împrejurimilor nicovalei într-un spațiu grandios semnat „cea mai nobilă arhitectură Art Nouveau”.

Iar dacă bei o cafea, bea-o în cafeneaua Els Quatre Gats, o altă comoară arhitectonică și un loc făcut faimos în perioada modernistă de către artiștii care obișnuiau, nu de puține ori, să-i calce pragul. Printre aceștia care se numără Pablo Picasso, Antoní Gaudí, Julio González și Rubén Dario.

Rezervă zbor ieftin către Barcelona
Rezervă cazare în Barcelona

Martie – Podgorica, Muntenegru

8-zboruri-spre-podgorica-vacante-ieftine-in-august

Plină de chiparoși, măslini și frumusețe mediteraneană, Podgorica nu va mai rămâne mult timp o comoară nedescoperită din sud-estul Europei.

Poarta către câmpii superbe, munți imenși și lacuri turcoaz, capitala Muntenegrului merită să fie vizitată. În centrul vechi al cartierului Stara Varos, reminescențele otomane arată istoria veche a țării, în timp ce în alte locuri, blocurile de tip comunist evocă un trecut recent, cu probleme.

Mergi la piață pentru cultura gastronomică și asigură-te că te înfrupți din decadentul burek prăjit, plin cu brânză și din fripturile crocante. Poate că nu este surprinzător, prețurile din acest orașel sunt foarte mici, iar ce îi lipsește în materie de diversitate, compenseză prin caracterul său balcanic pronunțat.

Rezervă zbor ieftin către Podgorica
Rezervă cazare în Podgorica

Aprilie – Thessaloniki, Grecia

9-lucruri-de-facut-in-thessaloniki-vacante-ieftine-septembrie

Vesel, indulgent și plin de farmecul antichității, orașul-port Thessaloniki este o alegere pe care ți-o poți permite, unde să te bucuri de plăcerile simple ale vieții.

Petrece-ți zilele explorând rămășițele romantice ale timpurilor trecute și ospătează-te cu porțiile de mâncare generoase din capitala culinară a țării și soarbe din cocktailuri pe malul apei. Privește localnicii cum joacă domino în tavernele grecești tradiționale„ouzeri”, cu influențe turcești, cumpără flori vesel colorate din piața Louloudadika și fă o croazieră prin port cu feribotul.

Îndreaptă-te către apropiatul Halkidiki pentru plaje cu nisip fin, auriu, și mare turcoaz sau așteaptă apusul și alătură-te petrecăreților care călătoresc cu un rucsacul în spate pentru o noapte sălbatică de dans.

Rezervă zbor ieftin către Salonic
Rezervă cazare în Thessaoloniki

Mai – Yerevan, Armenia

O singură nebuloasă legată de Piața Republicii: aruncatul de monede în fântâni pentru îndeplinirea dorințelor nu mai este la modă? E de mers și de cercetat

Pentru 100 de drami armeni (adică mai puțin de 1 leu românesc), ești liber să te-aventurezi în haosul unui microbuz și să-ți încrucișezi soarta cu drumurile orașului. Când vei auzi un „Stop” strigat fără pic de inhibiție, vei știi că ai ajuns la cele mai importante monumente din Yerevan.

Bulevardul de Nord îți va conduce pașii de la operă către fântânile din Piața Republicii, dar trebuie să promiți că ajungi aici și pe timp de noapte, și pe timp de zi pentru că sunt două lucruri total diferite de văzut. Fundalului dominat de clădiri sovietice, impunătoare de peste zi este înlocuit subtil cu un decor îmbrăcat în lumini elegante și reflexii ale apelor din fântâni, peste noapte.

Datorită clădirilor rozalii de aici, Yerevan a primit numele de Orașul Roz și vei observa negreșit cum reconstruirea acestuia a încercat să ascundă cicatricele lăsate de războaie și de dezastre naturale. Anyway, puține sunt locurile mai potrivite decât acesta pentru a omorî timpul în lungile nopți de vară – mai la o cafenea, mai la o terasă, mai înfulecând dintr-o pizza armeniană – lamejhun.

Iar când te-ai săturat de puturoșit, mergi de vizitează cea mai veche moștenire a Yerevanului, undeva la periferia orașului, în locul unde râul Hrazdan a săpat o adâncă și superbă graniță naturală.

Ce hotel recomandăm în Yerevan: My Hotel Yerevan (prețul unei camere pentru 2 adulți și 2 copii începe de la 35,731 Dram [315 Ron] pe noapte)

Rezervă zbor către Erevan

Iunie – Izmir, Turcia

Panoramă deasupra portului din Izmir

Situat pe coasta Mării Egee, acest oraș-port ascunde istoria unui nod comercial liber, cu o amestecătură de greci, evrei, armeni, francezi și italieni, care trăiesc laolaltă aici în bună conviețuire de peste 5000 de ani. Vei găsi în İzmir oameni ai locului la o băută în barurile din districtul Alsancak, sau exprimându-și creativitatea prin clădirile industriale abandonate și transformate colectiv în spații pentru expoziții de artă.

O vizită în iunie îți va arăta orașul în întreaga sa splendoare, datorită evenimentului cultural de premieră în Turcia, Festivalul Internațional Izmir, ce pune în scenă spectacole clasice și contemporane de balet, teatru și muzică – toate înainte ca vara fierbinte să se instaleze complet.

Alternativă ieftină și atrăgătoare față de restul destinațiilor arhi-cunoscute ale Turciei și cu plaja sa gratuită Ramo (Altınkum Plajı) la doar o oră de Çeşme, Izmir este destinația ideală și doar pentru faptul că vei avea parte de acea oază de nisip incredibil de fin!

Caută bilete de avion Izmir
Rezervă cazare în Izmir

Iulie – Budapesta, Ungaria

În ciuda popularității sale care crește de la an la an, e uimitor cât de multe lucruri încă mai poți face în Budapesta cu un buget redus.

Te poți bucura de metropolă în forma ei maximă abia în luna iulie, iar în cazul în care căldura devine insuportabilă, oricând te poți scufunda în băile Széchenyi din parcul orașului, la o partidă de șah…plutitor. La căderea nopții, urmează obiceiurile localnicilor și petrece prin parcurile ticsite cu atracțiile atât de familiare ale… parcurilor de distracții.

Iar o călătorie în capitala ungară nu ar fi completă fără o plimbare pe Falk Miksa, una dintre străzile reunumite de pe glob, pentru numeroasele muzee și magazine de antichități, unde vei putea să cotrăbăi printre amintiri și obiecte din fosta epocă socialistă.

Districtul VIII (Józsefváros), cândva un cartier de temut, al cartelurilor mafiote și al crimelor, astăzi transformat într-unul din punctele forte ale turismului din Budapesta, te va atrage prin cafenelele sale și restaurantele cu specific tradițional maghiar, sau cu galeriile și spațiile destinate artei, precum Lumen, muzeul fotografiei.

Caută zboruri ieftine Budapesta
Rezervă cazare în Budapesta

August – Porto, Portugalia

O vedere panoramică a orașului Porto!

Porto! Nu există loc mai rafinat și mai ieftin în Europa pe timpul verii călduroase precum acest oraș, al doilea cel mai căutat pe vederile poștale din Portugalia!

Pornește din Piața Ribeira, un sit al patrimoniului mondial UNESCO, situat lângă Râul Douro. Este locul ideal pentru observatori – de la artiștii de stradă la cuplurile de vârstnici, care își fac plimbarea de dimineață pentru o ”bica” (espresso portughez).

La mică distanță se află Grădinile Palatului de Cristal, care te vor ajută să te reconectezi cu natura, în prezența păunilor și a altor păsări încântătoare. Nu departe vei descoperi Muzeul Romantic, cu galerii pline de obiecte și decorațiuni fine ale epocii romantice din secolul al 19 lea.

Deși localnicii sunt cunoscuți ca fiind ”Tripeiros” (de la ”mâncătorii de burtă”), prânzul clasic în Porto va avea în meniu ”Francesinha” – un adevărat festin al cărnii! O mulțime de straturi de carne învelite în cașcaval topit și îmbibate în sos de roșii, servite cu o bere rece portugheză – îți vor lăsa gura pungă și îți vor da de înțeles că ai de a face aici cu împăratul sendvișiurilor.

Îndreaptă-ți apoi pașii spre Café Santiago și nu vei regreta! Atunci când vei cutreiera prin cartiere, lasă-te ademenit de Livraria Lello & Irmão, o librărie de cărți în stil Art-Nouveau, unde vei putea descoperi tot felul de obiecte la modă în Porto, răsărite printre cărțile obscure așezate pe rafturi. Ce fel adorabil de a petrece o după-amiază romantică în Porto!

Caută zboruri ieftine spre Porto
Rezervă cazare în Porto

Septembrie – Priștina, Kosovo

Asta ai înțelege dacă, pasăre fiind, ți-ai face veacul deasupra Librăriei Naționale din Kosovo

Cruțată de turiști mișunători, bogată în tradiții și preocupată să-și scrie istoria, Kosovo, alături de capitala-i, Priștina, sunt o adevărată provocare pentru a-ți deschide mintea și a lăsa acasă preconcepțiile. Înainte de a întreprinde orice acțiune aici, intră în spiritul localnicilor și dedă-te uneia dintre activitățile lor preferate: sorbitul unei cafele fierbiți, delicioase.

Și dacă tot o faci, ca să fie treaba treabă, alege librăria-cafenea Dit’ e Nat’ ; asta ca să te întremezi cum se cuvine pentru exploratul moscheilor așezate în linie și turnului vechiului ceas din centrul orașului, toate amintirile vechii dominații ale Imperiului Otoman.

Sculptura din fața Palatului Tineretului și Sporturilor renaște sub altă formă în fiecare an, pictată diferit pentru a reprezenta evenimentele de actualitate și nici Biblioteca Națională nu este de lepădat. Cândva spațiu de refugiere a victimelor războaielor yugoslave, iar mai apoi centru de control pentru armata sârbească, biblioteca își dezvăluie cupolele orișicui binevoiește să urce până la Barul 13 Rooftop de pe acoperișul Hotelului Priștina.

Stilul construcției este un adevărat motiv de reflexie și dezbatere între cei ce susțin că arhitectura reprezintă o îmbinare de bizantin și islamic și cei care pledează pentru încercările de reconciliere dintre Serbia și Albania reflectate în îmbinarea arhitectonică a celor două culturi.

Ce hotel recomandăm în Priștina: Hostel The White Tree (prețul unei camere cu 4 locuri începe de la €52 [234 Ron] pe noapte)

Rezervă zbor către Priștina

Octombrie – Tunis, Tunisia

Turiști prin bazarul Medina din Tunis.

Pe lângă avantajul de a fi unul dintre cele mai incitante locuri din nordul Africii, Tunis este și orașul perfect pentru călătorii dependenți de monede și de banii în numerar! Copacii de eucalipt aliniați de-a lungul bulevardelor din Nouvelle Ville dau orașului o notă europeană și contemporană, pe când învecinarea cu vechea Cartagină îți va permite să călătorești înapoi în timp, în epoca prosperă a vreunui imperiu uitat.

Muzeul Bardo prezintă lumii cea mai frumoasă colecție de picturi murale și mozaic, ce datează încă din timpurile romane. Iar bazarul protejat de UNESCO, Medina, precum și multe alte piețe, sunt ușor de explorat și reprezintă o poartă de acces spre latura mai tradițională a capitalei tunisiene, cu mirosurile sale incitante, de la parfumuri la condimente, și cu nelipsiții croitori, care să te măsoare pe loc pentru a-ți croi o tunică cu fileuri subtiri din aur.

Dacă naturalețea agitată și sălbatică a Tunisului devine prea obositoare, doar 20 de minute cu trenul te despart de boemul sătuc în alb și albastru, Sidi Bou Said, care să îți aducă un strop de pace și liniște…

Caută bilete de avion spre Tunis
Rezervă cazare în Tunis

Noiembrie – Kalamata, Grecia

Gustă proaspăta mâncare mediteraneeană în piețele locale

Ar trebui scris în Constituție ca orice vizită în Kalamata să înceapă cu o promenadă pe țărmurile Mediteranei, urmărind caiacele ce se scufundă în zare și se ascund după stânci. Ca notă de subsol ar putea fi menționate băile ocazionale făcute în apele călduțe ale Golfului Messinian.

Iar între plimbările pe plajă, nimic nu se potrivește mai bine decât vizitarea centrului istoric al orașului și desfătatul simțurilor prin grădinile ce urmează calea Castelului Kalamata.

Și o lege tot ar trebui să existe pentru cei care vor să profite de prea-plăcutele ultime zile de toamnă. Amestecul prin mulțimile șovăitoare de pe bulevarul Latropoulou în căutarea unei gustări de oră târzie sună mai mult decât rezonabil. Kebap cu de toate zici? Nici vorbă! Să nu te pună păcatul! Atunci poate o lalagia, brâul dulce, tradițional din aluat prăjit? Așa mai vii de-acasă!

Mâncătorii recunoscuți de măsline vor mulțumi cerului că le-a călăuzit pașii până în Kalamata pentru că orașul găzduiește recolte nesfârșite de măslini ce acoperă toată această bucată de peninsulă Peloponeză. Uleiurile, săpunurile sau, pur și simplu, caserolele ce gem sub greutatea măslinelor sunt toate obiecte cu care să te întorci acasă din călătoria grecească.

Ce hotel recomandăm în Kalamata: Galaxy Hotel Kalamata (prețul unei camere pentru 2 adulți și 2 copii începe de la €47 [212 Ron] pe noapte)

Rezervă zbor către Kalamata
Rezervă cazare în kalamata

Decembrie – Sarajevo, Bosnia și Herțegovina

Fântâna Sebeilj din Sarajevo și-a însușit rolul de simbol al centrului istoric otoman, Baščaršija (probabil nici nu tu ai rezistat ispitei de a încerca să îl pronunți)

Gazdă a Jocurilor Olimpice din 1984, se poate spune despre Sarajevo că într-adevăr știe cum să definească iarnă. Dacă ajungi aici în același timp cu zăpada de decembrie, dă o fugă pe una din pârtiile Muntelui Jahorina și închiriază echipament la un preț de mai mare dragul.

Dacă vezi că soarele-i pe cer, așază-te la o terasă din Baščaršija, centrul istoric al Imperiului Otoman; pe când soarele și zăpada mai schimbă tura între ele, n-ai să vezi așa ceva de la rămășițele Asediului din Sarajevo de la 1992. Ele rămân împrăștiate, dar de neclintit prin toate colțurile orașului parcă special pentru a-ți ațâța pofta de istorie.

Așadar, când simți că nu mai reziști nicio secundă, vizitează Muzeul Tunelului din Sarajevo built around the tunnel that served as a vital artery in supplying occupied Sarajevo with food and medical care.

și vei descoperi un pasaj care servea cândva mâncării și produselor medicale cu destinația către această capitala balcanică aflată sub ocupație.

Cei fericiți, cu energia curgându-le râuri prin vene și cu dorința mistuitoare de a cunoaște decorul natural bosnian, să o pornească zurlii într-o drumeție prin Lukomir, un sătuc izolat din Munții Bjelesnica. Astfel de nobile intenții vor fi răsplătite cu vârf și îndesat când vor da cu ochii de casele din piatră îmbrăcate în plăci de lemn, adăposturile unei mici comunități ce-și duce traiul din creșterea oilor, tricotatul ciorapilor de lână și sculptatul în lemn (how magical this can be?).

Dacă inspirația te aduce aici într-o frumoasă zi de vară, participă la unul din tururile Green Visions care susțin comunitatea și petrece ceva timp cu familiile localnice, la un pahar de vorbă, în jurul unei bucăți de burek proaspăt scos din cuptor.

Ce hotel recomandăm în Sarajevo: Telal Hotel Sarajevo (prețul unei camere pentru 2 adulți și 2 copii începe de la 126 KM [291.2 Ron] pe noapte)

Rezervă zbor către Sarajevo
Rezervă cazare în Sarajevo

alamata

Locație Taxa/kilometru a taxiurilor 1 X Bere locală Masă pentru o persoană într-un restaurant obișnuit 1 noapte într-un hotel de 3 stele
  The best budget holiday destinations of 2015 1 The best budget holiday destinations of 2015 2 The best budget holiday destinations of 2015 3 The best budget holiday destinations of 2015 4
Sofia, Bulgaria 1.8 lei 4.6 lei 23 lei 96 lei
Barcelona, Spania 4.95 lei 11 lei 49 lei 128 lei
Podgorica, Muntenegru 1.8 lei 6.7 lei 22.5 lei 113 lei
Thessaloniki, Grecia 3.3 lei 15.7 lei 45 lei 213 lei
Yerevan, Armenia 0.86 lei 4.28 lei 25.65 lei 99 lei
Izmir, Turcia 3.08 lei 10 lei 18.2 lei 155 lei
Budapesta, Ungaria 4.07 lei 5.1 lei 21.8 lei 87 lei
Porto, Portugalia 2.12 lei 6.7 lei 27 lei 86 lei
Tunis, Tunisia 1.48 lei 6.5 lei 9.28 lei 158 lei
Priștina, Kosovo 2.25 lei 6.75 lei 112.51 lei 207 lei
Kalamata, Grecia 4.23 lei 15.75 lei 45 lei 216 lei
Sarajevo, Bosnia și Herțegovina 2.3 lei 6.8 lei 16.11 lei 98.33 lei

Prețurile de mai sus au fost obținute pe baza unui chestionar online adresat consumatorilor Numbeo în Decembrie, 2016.

În legătură