Lucruri gratuite pe care să le faci în Madrid

Despre Madrid putem spune câte-n lună și-n stele, dar o să ne rezumăm la a menționa că nu este doar un soi de cord cultural al Spaniei cu mai multe baruri pe cap de locuitor decât orice alt colț de Europă, fiind o desfătare absolută pentru gurmanzii de toate nivelurile, dar mai și respiră o bogată istorie prin fiecare pietricică.

Te-ai aștepta ca într-o asemenea mândrețe de oraș să nu poți intra altfel decât cu portofelul doldora; ei bine, nu o să te contrazicem pe deplin – n-ar fi chiar de lepădat un portofel ce geme sunt greutatea verzișorilor, dar nici nu-i musai. O să fi surprins când o să afli câte lucruri poți face aici fără să cheltui un bănuț.

Cutreieră galeriile Triunghiului de Aur al Artei

La Muzeul Național Reina Sofia găsești loc berechet unde să încingi conversații pompoase

La Muzeul Național Reina Sofia găsești loc berechet unde să încingi conversații pompoase

Nu puține sunt galeriile de artă de reputație indiscutabilă ce-și fac veacul între granițele madrilene, iar trei dintre acestea alcătuiesc așa numitul Triunghi de Aur și se lasă văzute pe gratis între anumite ore ale săptămânii: Prado (marți – sâmbătă: 6-8pm și duminică: 5-8pm), Reina Sofia (luni – vineri: 7-9pm) și Thyssen-Bornemisza (luni: 12 – 4pm).

Pregătește-te să omori ceva vreme la cozile deloc scurte, dar nu-ți bate capul prea mult; vei fi cu vârf și îndesat despăgubit de timpul petrecut în rând când îți clătești ochii cu unele dintre cele mai grozave capodopere artistice ale lumii. Pe gratis.

Și dacă prinzi gustul vizitatului gratuit de galerii, te mai așteaptă încă două, ceva mai contemporane însă. Tabacalera, – așa cum probabil bănuiai – amplasată într-o fostă fabrică de tutun și Casa Encendida cu a ei terasă superbă situată pe acoperiș și care trebuie negreșit văzută.

Ciupește puțin vibe local în Piața El Rastro Flea

Dacă ajungi la El Rastro, tocmește-te cu ai negustori spanioli de parcă ziua de mâine-i doar poveste

Dacă ajungi la El Rastro, tocmește-te cu ai negustori spanioli de parcă ziua de mâine-i doar poveste

Duminică dimineața abia-abia îi scoate pe oameni din case, iar dacă reușește, o face cu siguranță într-un ritm lent de nu se poate. Mai peste tot în afară de Piața Rastro Flea care ia cu asalt cartierul La Latina și împinge puhoiul afara pe străzi; vei vedea că-i un loc numa’ bun de analizat oamenii de prin partea locului și voia lor bună și nu puține vor fi standurile care-ți vor fura puțin privirea.

Oricum, aici găsești orice vrei și ce nu vrei – de la antichități la amestecuri de discuri vechi ce răsună a flamenco, tricouri, aparate de uz casnic etcetera etcetera ce fac să merite pe deplin înfruntatul și doveditul mulțimilor de cumpărători în căutarea cine știe cărei comori de secol apus.

Deșiră-ți trupul fără zăbavă în Parcul Retiro

Asta-i genul de loc unde vrei să te înfrupți din merindele unui picnic

Asta-i genul de loc unde vrei să te înfrupți din merindele unui picnic

Bijuteria de culoarea algelor din inima Madridului este una singură: Parcul Retiro, deschis publicului în târziul secolului 19 de către monarhia spaniolă.

Indiferent la scurgerea negreșită a anotimpurilor, parcul rămâne o destinație de top pentru localnici și călători deopotrivă care, fie se tolănesc molcomi la umbră în zilele toride de vară cu ceva bucate gata pregătite la subsuoară, fie se lasă îmbrățișați cu nerușinare de atmosfera tomnatică la veghea frunzelor aurii.

După ce-ți astâmperi foamea, caută după lacul unde poți da o raită cu barca, după zecile de sculpturi, după frumoasa pădure de trandafiri sau magnificul Palacio de Cristal – pavilionul de sticlă care găzduiește expoziții de artă gratuite.

Templo de Debod – colțul madrilen unde Egiptul îți dă binețe

Hodoronc tronc, un templu egiptean în centrul Madridului

Hodoronc tronc, un templu egiptean în centrul Madridului

Probabil ultimul lucru la care s-ar aștepta orice om rezonabil ar fi să dea peste un templu egiptean fix în inima capitalei spaniole, dar chiar există unul ce țanțoș își duce veacul pe un deal, amintind de darul oferit Spaniei de către Egipt în 1968 pentru ajutorul acordat la conservarea câtorva temple egiptene.

Templul își trage obârșia din secolul 2 î.Hr., dar, în timpurile actuale, nu există loc mai potrivit de privit apusul în întreg Madridul decât aici, la adăpostului Parque del Oeste. Și nu vei fi deloc deplasat dacă o pui de un picnic și aici, luând în calcul priveliștea superbă pe care o oferă din vârf de colină, dând spre uriașul parc Casa de Campo.

Pe Grand Vía, luând urmele lui Hemingway, câteva zeci de ani mai târziu

Pe Grand Vía, luând urmele lui Hemingway, câteva zeci de ani mai târziu

Pe Grand Vía, luând urmele lui Hemingway, câteva zeci de ani mai târziu

Lumini, cameră, acțiune! De la prea-bine-cunoscutul logo Schweppes și până la premierele cinematografice internaționale care i-au făcut onoarea, Strada Gran Vía pare ruptă de pe un ecran de cinema, aducând cu sine un puternic deja-vu și terminat cu revelația „aaa, da, în Vanilla Sky am mai văzut-o!” (Abre los ojos, după titlu-i original).

Plimbă-ți posteriorul pe această pasarelă îmbrăcată în arhitectură de secol 20 unde străduțele, obișnuind cândva să găzduiască săli de cinema cu nemiluita, etalează acum magazinele deținute de prea-cunoscutele branduri de haine și doar o mână de cinematografe.

Un loc imperios necesar de trecut pe listă este Clădirea Telefónica (primul zgârie-nori al Europei): Ernest Hemingway a avut parte de ceva acțiune în timp ce era fugărit de către un necunoscut cu pistol în josul străzii după ce și-a telegrafiat declarațiile din interiorul clădirii în timpului Războiului Civil Spaniol.

Scaldă-te în istorie vie în Plaza Mayor

Turistică sau neturistică, în Plaza Mayor, toate zidurile respiră istorie

Turistică sau neturistică, în Plaza Mayor, toate zidurile respiră istorie

Poate că turiștii mișună aici precum picăturile de sudoare pe fruntea unui atlet de performanță la cine știe turneu mondial sau cam așa ceva, dar tu să nu care cumva să lași asta să te descurajeze. Dacă trebuie să vezi cea mai mare și mai frumoasă piață din Madrid, apăi atunci trebuie să vezi cea mai mare și mai frumoasă piață din Madrid!

Piața de care vă vorbim a văzut, de-a lungul istoriei, evenimente de toate felurile posibile, de la meciuri de fotbal la concerte iar, în timpul inchiziției spaniole, chiar condamnări și executări. Scenele coloratei sale istorii au fost pe vecie încrustate în zidurile de la poalele străzilor luminate ale pieței.

Poți să treci peste restaurantele cu prețuri sănătos piperate ce stau în linie de-a lungul pieței și să te năpustești mai degrabă asupra unui bocadillo uriaș cu calamari de la unul din bărulețele ieftine și fericite de pe străzile ce împrejmuiesc parcul. Oricum, mai localnic de-atât n-ai cum să mănânci.

Privește trecutul pe viu în stația de metrou Chamberí

 Stația de metrou Chamberi poartă însemnele autentice ale trecutului

Stația de metrou Chamberi poartă însemnele autentice ale trecutului © Antonio Tajuelo

Ușor mai la nord de centrul orașului zace o bijuterie ascunsă, de care majoritatea turiștilor nu au auzit nici măcar în treacăt. Stația de metrou Chamberí obișnuia să funcționeze ca o stație precum oricare alta, dar asta s-a sfârșit în 1960, când linia de metrou a fost prelungită, iar biata stație a fost închisă.

Ce a rămas în urmă, însă, este un trecut înghețat, cu afișe publicitare, cabine de bilete și platforme peste care s-a așternut istoria și pe care timpul, sau poate absența oamenilor, a părut să le cruțe. Astăzi poate fi lesne și gratuit vizitată pentru un ochi aruncat pe ușa istoriei și, deși trenul șuieră când trece pe-acolo, nu-ți face speranțe. Nu va opri.

Întoarce-te înapoi cu vreo câteva milenii în fața Zidurilor Arabe din Madrid

Zidurile ce au văzut Madridul acum aproape câteva milenii

Zidurile ce au văzut Madridul acum aproape câteva milenii © Prof.Mortel

Situată lângă una din binecunoscutele atracții ale Madridului, Palatul Regal, stă o atracție turistică ce le scapă adesea călătorilor însetați de cunoaștere: zidurile medievale maurice, o rămășiță a istoriei bogate a Madridului.

Cel dintâi zid madrilen a fost construit în jurul orașului de către conducătorii musulmani din Evul Mediu în timpurile în care Peninsula Iberică se afla sub dominație maură. Acest prim zid reprezintă tocmai nașterea Madridului, datează din secolul 9 și a servit drept apărare pentru cetatea musulmană (cunoscută și ca almudaina) Mayrit (numele sub care era cunoscut Madridul în acele vremuri).

Dacă vara este cea care te prinde aici, este foarte posibil să prinzi un concert sau un spectacol de teatru organizat de primărie.

Mai scormonește puțin trecutul capitalei făcându-ți loc la Muzeul San Isidro

Află ce acoperiș dormea sfântul protector al orașului

Află ce acoperiș dormea sfântul protector al orașului

Dacă vrei să ajungi și mai la începutul poveștii, de ce nu dai fuguța să descoperi casa lui San Isidro, sfântul protector al orașului? Acest muzeu cu intrare gratuită despică firu-n patru povestind începuturile orașului prin picturi, hărți și artefacte. Există câteva rămășițe incredibile din casa Sfântulu Isidro, de pildă fântâna care, conform legendei, l-a ajutat pe Sfânt să salveze viața fiului său, făcând o minune și scoțând apă la suprafață. Colecțiile de obiecte lăsate de timp drept suveniruri sunt aranjate sub forma câtorva expoziții. Mayrit-Madrid, de exemplu, întruchipează istoria islamică a orașului, în vreme ce podeaua adăpostește rămășițe de elefanți și rinoceri care obișnuiau să-și ducă viața pe acest pământ alături de armele din piatră care le veneau de hac din mâna omului.

Rezervă zbor către Madrid

Da, nu-i viața deloc rea atunci când știi exact ce-ți poate oferi un oraș fără ca tu să scoți o lețcaie din buzunar, iar pentru asta poți prea bine să verifici cum sta treaba cu lucrurile gratuite în Barcelona sau Berlin. Iar pentru ai multe secrete madrilene, vezi care sunt cele mai faine ștranduri, piscine și băi publice din capitala spaniolă
În legătură
Lucruri gratuite pe care să le faci în Stockholm!
— 6 mins lectură

Lucruri gratuite pe care să le faci în Stockholm!

Cum îți faci un blog de călătorii: pas cu pas
— 14 mins lectură

Cum îți faci un blog de călătorii: pas cu pas