6 idei pentru prima ta călătorie în Orientul Mijlociu

Nu sunt puține concepțiile greșite care apar când vine vorba despre Orientul Mijlociu, dar un lucru este clar ca lumina zilei: tot mai mulți călători se lovesc de curiozitatea de a cunoaște această bucată de lume. Datele recente dovedesc faptul că turismul în Orientul Mijlociu este într-o continuă creștere și estimează că, până în 2030, această regiune va primi anual un număr de 150 de milioane de vizitatori internaționali.

Nu-i greu de văzut ce este atât de atrăgător la cele mai populare destinații din Orientul Mijlociu. Indiferent că ești în căutarea obiectivelor istorice, a minunilor naturale, a plajelor care taie răsuflarea sau a orașelor cosmopolite, aici le găsești cam pe toate. Parcurge cu atenție cele 6 sugestii aflate în topul nostru și pregătește-ți prima călătorie în Orientul Mijlociu.

Tel Aviv, Israel

Tel Aviv este combinația câștigătoare dintre un city break și o vacanță la plajă

Tel Aviv este combinația câștigătoare dintre un city break și o vacanță la plajă

Adesea asemuit cu Rio de Janeiro, Tel Aviv împletește cu succes tot ce-i mai șarmant dintr-un oraș cosmopolit cu farmecele așezărilor de la malul mării. Orașul se întâlnește cu țărmul în toată lungimea sa, ceea ce înseamnă că niciodată nu vei fi prea departe de plajă, iar pantofii nu-ți vor plânge după nisip. Pe timp de zi, Tel Aviv abundă de iubitori de soare și de sporturi acvatice, în vreme ce după-amiezele se dedică voleiului pe plajă și bărulețelor luminate, cu iz de poveste.

Ce-i drept este că marile obiective turistice nu-ți vor ocupa prea multă vreme, dar asta nu înseamnă decât că-ți rămâne timp berechet pentru cafele, cumpărături, degustări de mâncare stradală și luat la rând barurile cu cocktailuri. Și că veni vorba de acest din urmă răsfăț… nu trece cu vederea Imperial Cocktail Bar, cel care-a fost votat drept cel mai bun din Orientul Mijlociu. Locul e micuț, așa că asigură-te că rezervi din timp.

Găsește zbor ieftin spre Tel Aviv

Sharm El Sheikh, Egipt

Ce spui de niscaiva timp petrecut sub apă, în Sharm El SheikhPerfect pentru: scufundări la standarde mondiale

În niciun colț de Orient Mijlociu, soarele, marea și nisipul nu fac o treabă atât de bună ca în Sharm El Sheikh. Stațiunea numărul 1 din Egipt își face veacul la malul Mării Roșii și se îndeletnicește cu unele dintre cele mai palpitante scufundări din această parte de lume. Apele limpezi, cristaline fac loc recifurilor de corali de culoarea curcubeului și a tot soiul de pești tropicali. Multe dintre hotelurile de aici au propriile școli de scufundări, așa că este aproape imposibil să părăsești stațiunea fără o diplomă în sporturile subacvatice.

Oricum, pe lângă mare și toate bucuriile care survin de aici, Sharm El Sheikh are multe altele de oferit. Majoritatea lucrurilor se petrec în jurul golfului Na’ama – un centru în care mocnesc viața, cumpărăturile, restaurantele, barurile și cluburile de noapte.

Găsește zbor ieftin spre Sharm El Sheikh

Dubai, Emiratele Arabe Unite

În Dubai, luxul modern se întâlnește cu minunile naturalePerfect pentru: răsfăț și eleganță în toată regula

Dacă puțin lux este ceea ce te face să împachetezi și să o pornești spre aeroport, apăi nu-i nevoie să cauți mai mult. Dubai este răspunsul de netăgăduit. Zgârie-nori de nu ajungi să le vezi capătul și mall-uri mari, cât o zi de post… cam asta-i definiția acestui oraș din calea-afară de futurist. Probabil nicăieri nu-i mai ușor decât aici să vezi cum trece timpul și cum te uită Dumnezeu în jurul brunch-urilor bine udate în alcool sau în jurul piscinei din incinta hotelului.

Încearcă, totuși, să vezi puțin mai departe de suprafața ultra-modernă a orașului, pentru că multă istorie și cultură se ascund sub fațada opulentă a Dubaiului.

Îndreaptă-te spre centrul vechi și oprește-te în Piața de Aur, luând aminte la cum localnici și călători deopotrivă negociază cumpărăturile la sânge. Asigură-te că nu iei avionul de întoarcere fără să fi cunoscut deșertul, iar aici încalecă dunele de nisip dintr-un 4×4 sau bucură-te de o noapte magică în cort, având stelele deasupra capului.

Găsește zbor ieftin spre Dubai

Istanbul, Turcia

Delectează-ți toate simțurile în IstanbulPerfect pentru: obiective turistice și cumpărături

Cu un picior în Asia și cu unul în Europa, capitala haotică a Turciei este introducerea perfectă în Orientul Mijlociu. Și ce-i cel mai interesant aici este că, acum te afli în interiorul Moscheei Albastre, încercând să îi descifrezi misterele, iar peste două ore un expresso martini își dă sfârșitul în mâna ta, din cine știe ce minune de rooftop bar.

Bineînțeles, nicio călătorie aici nu ar fi completă fără o vizită în celebrele și enormele bazaruri turcești. Marele Bazar este cel mai mare și cel mai cunoscut; alcătuit din nu mai puțin de 60 de străzi, adăpostește în jur de 4.000 de magazine. Nu te lăsa cu una cu două și încearcă să te târguiești cât de mult pentru… orice nimic ai vrea să cumperi – haine, bijuterii, obiecte decorative, condimente. S-ar putea ca la sfârșit să fie nevoie să te tocmești și pentru bagajul în plus pe care va trebui să-l cumperi.

Găsește zbor ieftin spre Istanbul

Muscat, Oman

Vrei să-ți începi aventurile în Orientul Mijlociu ușor altfel decât ar face-o toată lumea? Atunci începe cu o destinație mai puțin cunoscutăPerfect pentru: descoperirea drumurilor nebătătorite de picior turistic

Amplasat fix între Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Yemen, Oman se arată ca un stat de dimensiuni reduse ce se infiltrează cu tot mai mare dibăcie pe lista călătorilor cu experiență. Nu se laudă cu obiective turistice de renume mondial așa cum o fac Egipt sau Emiratele Arabe, dar acesta-i tocmai farmecul său pentru că dacă ești în căutarea unei experiențe autentice de Orient Mijlociu, ți-ai găsit destinația.

Începe-ți aventura în capitala Muscat înainte de a te aventura în orice alt capăt de țară. Așteaptă-te la peisaje care smulg lacrimi, la munți abrupți, la deșerturi virgine și la Marele Canion din Orientul Mijlociu. Pregătește-te pentru 3000 km de coastă a Oceanului Indian, plaje izolate și posibilități de a face scufundări, cu nemiluita.

Găsește zbor ieftin spre Oman

Amman, Iordania

 Un oraș plin de istorie și frumusețe naturală te așteaptăPerfect pentru: frumuseți naturale și istorie străveche

Pentru backpackerii cărora aventura le curge șiroaie prin vene și pentru iubitorii istoriei, Iordania-i destinația unde-ți ghiftuiești privirea cu obiective turistice. Tu trebuie doar să aterizezi în capitala Amman și să urmărești cu satisfacție cum simțurile îți ademenite de ruine romane și de vitrine ispititoare, înțesate de falafel, humus și baclava.

Și că vorbeam de aventură, Marea Moartă se află la numai o oră distanță de condus față de capitală. Poți deja să te imaginezi plutind deasupra apelor bogate în minerale, la aproape 400 de metri sub nivelul mării. Iar dacă timpul nu e o problemă, aventurează-te către sud, în vechiul oraș Petra. Te așteaptă aici un obiectiv înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO și unul dintre cele mai impresionante situri arheologice, lucru datorat în parte faptului că jumătate din oraș este sculptat în stâncă.

Găsește zbor ieftin spre Amman

Citește mai mult:

În legătură
7 motive pentru care călătoriile te fac mai bun
— 5 mins lectură

7 motive pentru care călătoriile te fac mai bun