10 călătorii fabuloase cu trenul din întreaga lume

Călătoritul dintr-un loc în altul al planetei n-a fost niciodată mai rapid și mai confortabil și nu mulți și-ar fi imaginat, acum o sută de ani, că este posibil să străbați jumătate de mapamond în răstimpul care îi trebuie soarelui să răsară și să se ducă la culcare.

Totul se învârte în jurul destinațiilor care se văd elaborate în planuri mărețe, aciuate în minți călătoare, iar distanța dintre „vreau să ajung acolo” și „iată-mă aterizat la destinație” se scurtează văzând cu ochii. Da, descoperirea noilor locuri, plimbatul curios pe străzi cu rucsacul în spate și îndesarea în buzunar a biletelor la muzee sunt lucruri minunate, dar la fel este și drumul până acolo.

Și cum ai putea să te bucuri mai mult de traseul în sine decât atunci când îl faci din confortul unui tren cu experiență? Iată ce credem noi despre cele mai grozave călătorii feroviare din lumea întreagă.

1. Calea ferată Transsiberiană, Rusia

Sperăm că, de-ai hotărât să te îmbarci la bordul Transsiberianului rusesc, ți-ai pregătit și cordul pentru-a suporta frumusețe cu nemiluita

Calea ferată Transsiberiană este una (dacă nu cea mai) dintre cele mai celebre călătorii feroviare de pe întinsul globului, pornind-o din Moscova și traversând întreaga Rusie, până în orașul portuar Vladivostok din estul țării. Dacă asta nu te face să duci mâna la gură în semn de uimire, primește-o pe următoarea: străbate 9289 km și șapte fusuri orare diferite!

Printre grămezi de peisaje tăietoare de respirații, marșul vagoanelor traversează râul Ob în orașul Novosibirsk și face cu mâna unora dintre peisajele siberiene sălbatice și ocolite de civilizație, incluzând aici Lacul Baikal (cel mai mare și voluminos lac cu apă rece din lume).

Deși viteza medie nu-i sare de 60km/h, trenul reușește să străbată tot ce își propune în numai 7 zile și fără să îndrugăm baliverne, chiar este una dintre cele mai celebre călătorii ale lumii. Că nu degeaba a fost numit Transsiberianul cu titlul de „cea mai frumoasă bijuterie de pe coroana țarului”.

Pregătește călătoria în cele mai mici detalii cu ghidul nostru complet pentru o experiență ce trebuie avută!

Găsește zbor ieftin către Moscova

2. Glacier Express, Elveția

Poate că este Glacier Express cel mai lent tren din lume, dar cine poate să-i aducă vreo acuză? Nu-i ușor să-i dai pinteni când treci pe lângă asemenea priveliști

Croindu-și drum prin Alpii Elvențieni, Glacier Express asistă la văi adânci, curbe incredibil de înguste, nu mai puțin de 91 de tuneluri și 291 de poduri. Asta ar trebui să explice exact ce îl face unul dintre cele mai lente trenuri express din lume. Până la urmă, cine are chef să se grăbească? Să ajungă unde? Când cele 7 ore de călătorie sunt întru totul insuficiente pentru a te sătura de tot ce ți se servește ochilor?

Aventura începe în Zermatt și își dă sfârșitul în St. Moritz (cea mai largă fereastră către Alpii Elvețieni). Locomotiva se pune în mișcare la altitudinea de 1605m și mult nu-i ia până să ajungă pe muntele Matterhorn (puțin în afara orașului Zermatt), pregătit să atingă altitudinea maximă (2044 m) în Pasul Oberalp, locul unde ia ființă Rinul.

Mai ai nițică răbdare și te-așteaptă vederi ce nu se uită c-o beție-două, la cheile aceluiași râu, între Llanz și Reichenau – zona cunoscută drept Marele Canion Elvețian.

Găsește zbor ieftin către Geneva

3. The Jacobite, Scoția, Regatul Unit

Parcă l-ai mai văzut undeva? Cât se poate de corect: e Hogwarts Express!

Dacă numele „The Jacobite” nu face să sune niciun clopoțel revelator de „ahaa”, lasă-ne să-ți spunem că îl cunoști mai bine decât crezi. Acest frumos tren scoțian cu aburi a jucat rolul de Hogward Express în celebrele filme Harry Potter.

Plecând din Fortăreața William, Jacobite străbate 66 km de natură scoțiană spectaculoasă, se salută politicos cu câteva lacuri cu apă dulce, își ia prânzul în satul Glenfinnan și o pornește iar la drum către destinația finală, din portul Mallaig.

Pe drum, își trage ocheade cu munții scoțieni, înclinându-se în fața grandorii pe care-o arată și își încearcă norocul făcând ochi dulci monumentului Glenfinnan.

Găsește zbor ieftin către Edinburgh

4. Calea ferată Flåm, Norvegia

Ia-ți bilete în primul rând la spectacolul oferit de natura uimitoare a Norvegiei. Cum? De unde? De la oficiul de biletul pentru calea ferată Flåm

O călătorie cu trenul care concurează la mustață cu cele mai sublime evenimente dintr-o viață de om, o rută care, deși nu însumează mai mult de 20 de km, nu a fost și nu va fi niciodată privită suspicios din cauza dimensiunii, o călătorie care te poartă prin cele mai de seamă priveliști montane norvegiene… iar asta ar trebui să-ți dea o idee estimată în cifre rotunde despre ce înseamnă calea ferată Flåm .

Începe din satul cu același nume, lăsat de Dumnezeu la capătul fiordului Aurlandsfjord (el însuși unul dintre cele mai pitorești fiorduri din lume) și își încheie datoria în gara Myrdal din creierii munților. Vei vrea să știi că străbați o altitudine de 863 de m în numai 50 de minute, dar o faci din confortul unei dintre cele mai abrupte căi ferate ieșite din mâna omului.

Nu permite moțăielii să pună stăpânire pe nicio clipită, mai ales atunci când treci pe lângă Rallar Road, cea mai populară rută de ciclism din Norvegia și mai ales nu când gonești prin pământuri de munte luxuriante. Cascadele înspumate se prăvălesc în jos, urmând calea gravitației, râurile sălbatice își fac de cap cu cantități de apă, în vreme ce cheile stau de veghe și așteaptă să-ți întâlnească privirea.

Undeva la o distanță de 20 de tunele mai târziu, vocea din difuzoare ar trebui să anunțe sosirea în gara Myrdal, iar acolo, după proaspăt trezitul apetit pentru frumos, vei vrea, poate, să-ți continui aventura din cușetă trenului Bergen: fie către orașul cu același nume, fie către coasta norvegiană de sud, în orașul Hønefoss (care-ncepe acolo unde se termină Oslo).

Găsește zbor ieftin către Bergen

5. Calea ferată Bergen – Norvegia

 Norvegia știe câte ceva despre peisaje care taie respirația, iar segmentul feroviar Bergen știe câte ceva despre cum să ți le expună privirii

Vei găsi în ruta feroviară Bergen (cunoscută și drept Bergen Line) un alt traseu de tren norvegian care te poartă cu eleganță prin frumoasele peisaje de Europă nordică. Călătoria se întinde pe o distanță de 371 de km și are conexiune cu mai sus menționata cale ferată Flåm. Ceea ce da, înseamnă că poți prea bine să împuști doi iepuri dintr-o lovitură.

Totul începe în Bergen, se termină în orașul Hønefoss și trece prin gara Finse care, situată la 1222m, deține titlul de gara norvegiană aflată la cea mai mare altitudine. Bergen Line te poartă prin Valea Hallingdal, prin Parcul Național Hardangervidda, iar în vreme de iarnă, obișnuiește să-și vadă de drum, purtând un plug în partea din față pentru a-și croi cărarea prin terenurile muntoase îmbrăcate complet în zăpadă.

Cele șapte ore de călătorie parcurg peste 200 de tunele, mai bine de 300 de poduri și îți oferă ocazia de a te opri la câteva dintre stațiile norvegiene de sat, gustând puțin din aerul rural scandinavic.

Găsește zbor ieftin către Oslo

6. Ghan, Australia

 Înfruntând peisajul robust al Australiei și adoptând calmul unui călugăr budist: așa își face trenul the Ghan, datoria zilnică

Puține lucruri se compară și fascinează așa cum o face natura australiană, iar o călătorie din confortul atent-mobilatului tren Ghan este, probabil, cea mai nimerită alegere pentru a contempla nestingherit peisajele. Acest convoi de vagoane a devenit nimic mai puțin de o legendă, străbătând în lung și-n lat întinsul Australiei, începându-și programul din sud (orașul Adelaide, mai precis) și terminându-și ziua de lucru în orașul Darwin din Teritoriul Nordic.

Traseul însumează un falnic număr de 3000 de kilometri, de la care nu se eschivează peisajele deșertului australian (cele cunoscute pentru roșul care plesnește de vigoare) și nici excursiile pentru care părăsești confortul feroviar și o iei la pas. Atenție și ochi căscați când ajungi la Cheile Katherine, principala atracție a Parcului Național Nitmiluk; vei vrea să o teleportezi digital direct pe profilul de Instagram și la fel s-ar putea să stea lucrurile și cu orașul din cale-afară de australian – Alice Springs.

Găsește zbor ieftin către Adelaide

7. TranzAlpine, Noua Zeelandă

 Natura superbă din Noua Zeelandă, cea despre care s-a dus vestea în toată lumea, se vede cel mai bine din trenul TranzAlpine

Într-un timp ce cochetează frumușel cu 5 ore, TranzAlpine te poartă prin tot ce-are natura Noii Zeelandă mai de preț. Pajiști înverzite? Berechet. Priveliști montane acoperite de-un strat fin de ceață? Cu siguranță. Păduri subtropicale? Fără doar și poate. Celebrul râu Waimakariri din sudul Alpilor? Da. Celebrul tunel feroviar Otira? Iarăși da.

Fără umbră de-ndoială, Tranzalpine traversează una dintre cele mai frumoase zone văzute vreodată de un tren, de-a lungul South Island, trecând prin capitala Christchurch, își încheie treaba în orașul Greymounth, fosta mină de cărbune și aur.

Găsește zbor ieftin către Christchurch

8. Rocky Mountaineer, Canada

Natura halucinantă a Canadei, din unul dintre compartimentele Rocky Mountaineer

Sculptând cu toată măiestria prin munții canadieni Rockies ca și cum ar fi mormane de plastilină, cursa de două zile din compartimentul trenului Rocky Mountaineer începe în cosmopolitanul Vancouver și continuă către orașul de munte Banff. De fapt, această înșiruire de vagoane operează pe patru rute diferite, dar vorbind despre cea istorică dintre acestea („First Passage of the West”), află că-i exact cea care străbate Canada de la est la vest.

Ce ți se așază ție, dragă călător, în fața ochilor, de pe partea cealaltă a geamului unei cușete luxoase, o să-ți fure și înrobească gândurile, lăsându-te într-o stare de reverie fără seamăn. Cel puțin, asta-i ceea ce se cunoaște despre munții falnici, îmbrăcați în zăpadă, de pe pământul canadian. Iar vestea bună-i că geamurile despre care vorbim nu sunt de ici, de colo – sunt ferestre care se întind până-n tavan, asigurându-se că tu nu piezi nimic din peisajele halucinante ale munților Rockies.

Găsește zbor ieftin către Banff

9. Calea ferată a Marelui Canion, SUA

O bucată de natură, dintre cele mai de preț de pe pământ american, văzută de pe șinele trenului Gran Canyon Railway

Să începem cu detaliile logistice: nu sta prea mult de socoteli și verifică de cât ai nevoie pentru o călătorie cu Grand Canyon Railway, trenul care-și termină programul în mijlocul atât de celebrului Mare Canion. Acum, detalii ce țin de fantezie: aceasta-i o locomotivă care a intrat pe piața muncii în anii `50 și își începe programul din orașul Williams, Arizona (aflat pe latura sudică a Parcului Național Marele Canion).

Oferă 2 ore jumătate de relaxare și servicii impecabile. Ce vrem să spunem cu servicii impecabile? Le-ai putea traduce în modul cel mai fidel prin „însoțitori de călătorie în uniformă, care îți poartă ireproșabil de grijă și își joacă rolul la crearea unui ambient mai degrabă old-school, decât unul care bate pasul cu tendința modernă”.

Toate-acestea în timp ce ești plimbat prin locuri în care natura a dat tot ce-avea mai bun. Vei călători prin păduri dese de pin și câmpii înalte, deșertice, vei da binețe piscurilor și teraselor stâncoase ale Marelui Canion, toate acestea din confortul unui vagon vintage, de poveste.

Găsește zbor către Phoenix

10. The Royal Scotsman, Scoția, Mare Britanie

 Dacă nu-i asta o experiență pentru care să pui multe în joc, atunci nu știm ce mai e - regiunea istorică scoțiană Highlands, văzută din trenul Royal Scotsman

Dacă voiajurile de-un romantism peste limitele obișnuite sunt cele care-ți fac ochi dulci, ar trebui neapărat să iei în considerare o călătorie cu Royal Scotsman. Da, nu am spus și nu vom spune că-i tocmai un chilipir. Nici poveste! Dar să nu uităm că-i, totuși, unul dintre cele mai luxoase trenuri din lume. Royal Scotsman acoperă mai multe rute, toate începând din capitala scoțiană Edinburgh și croindu-și drum prin Scottish Highlands.

În funcție de traseul către care înclini, biletul include câteva excursii făcute la pas către obiective de seamă, fără a scăpa vederii, lucru de la sine înțeles, o selecție atentă a distileriilor de whisky.

După ce ai făcut o simandicoasă promenadă prin Highlands, mergând la pas ca un veritabil gentleman (sau ca o lady în toată puterea cuvântului), te poți întoarce agale în vagonul îmbrăcat în lemn de mahon sau, dacă tot ai dat un ban, îți poți încărca bateriile în spațiul de spa al trenului.

Găsește zbor ieftin către Edinburgh

Gata, îți vine să muști din șine și din drumuri naționale și să le încaleci pe toate? Iată alte câteva idei: