Top 15 cele mai ieftine țări din Europa pentru călătorii low-budget

Dacă ai trecut și tu prin pre-infarctul unor 20 de euro în plus lăsați la intrarea într-un muzeu, dacă ochii ți s-au bulbucat până la limita ieșirii din orbite la vederea unei note de plată, dacă până și consumul câtorva beri te-a biciuit peste față în vreo destinație scumpă… atunci, ceea ce urmează o să-ți placă. Deși muncim până peste poate pentru a demonstra lumii că scăldatul în aur nu este o condiție obligatorie pentru descoperirea lumii, încă există reticenți și suspicioși.

Dacă știi că aparții grupului, citește cele ce urmează și cunoaște țări cărora poate nu le dădeai prea mult credit. Nu doar că sunt infinit mai ieftine, dar acestea sunt genul de destinații unde localnicii se dau peste cap să-ți facă șederea cât mai plăcută, unde ai toate șansele să iei un prânz pregătit în bucătăria unei familii (și nu în cea a unui lanț de restaurante), unde faptul că oamenii nu rup engleza îți oferă ocazia să înveți câte ceva în limba locală. Și astea ar fi doar câteva dintre avantajele călătoritului… altfel, în destinații în care nu plătești un pahar de vin cu o zi de muncă.

1. Vacanță ieftină în Muntenegru

Kotor și fiordurile balcanice… crede-ne, Muntenegru nu-i o destinație pe care să vrei să o ratezi.

Nici măcar imaginația în cea mai bună formă a sa și în cea mai productivă zi nu ar putea face dreptate surprinderii ce-o să te apuce la fiecare 2-3 ore, în timpul vacanței în Muntenegru. Țărmul dantelat de fiorduri din Kotor, bucătăria care culege tot ce-i mai bun din Italia, Grecia și Balcani, orașe medievale, palate vechi și străzi pietruite… pregătește-te pentru ceea ce, în alte destinații ai fi plătit cu economii grase.

Asemenea altor destinații trecute cu vederea doar pentru că se află în partea mai puțin înfloritoare de Europă, Muntenegru mustește de istorie ce începe în vremea romanilor, cochetează cu clima și vegetația mediteraneene, se arată generos cu drumețul iubitor de natură fără a duce, însă, lipsă de plaje și frivolitățile adiacente.

Citește aici ghidul nostru complet pentru acest pământ al munților, de la malul Mării Adriatice.

Rezervă zbor către Podgorica
Rezervă hotel în Podgorica

2. Vacanță ieftină în Portugalia

Răsăriturile de pe coasta Portugaliei sunt cât se poate de gratuite

Nu zicem că n-ar fi simplu ca bună ziua să pici în capcanele turistice din Lisabona care, deși ispititoare, numai ieftine nu sunt. Dar dacă aterizezi aici puțin în afara sezonului de vârf, te îndrepți către destinații care nu alcătuiesc încă tone de magneți de frigider și te lansezi în hostelurile încântătoare ale Portugaliei, n-ai de ce să te întorci falit.

Lagos, Tavira, Faro și Sagres sunt, probabil, cele mai populare orașe de la litoralul sudic al țării, se pretează de minune pentru un roadtrip de-a lungul coastei și abundă de oferte în afara sezonului de vârf. Pe de altă parte, orașe precum Coimbra, Sintra sau Ericeira se numără printre cele care conservă o autenticitate neinvadată încă de cârduri de turiști.

Lăsăm aici această listă a hostelurilor din Lisabona devenite legende, împreună cu un ghid cap-coadă pentru a cunoaște casa faimosului vin portughez.

Rezervă zbor către Lisabona
Rezervă hotel în Lisabona

3. Vacanță ieftină în Polonia

Cartierul evreiesc din Cracovia este, indisputabil, locul unde să uiți de tine. Măcar într-o noapte.

Ai fi simțit și tu poate cum crește tot mai abitir febra din jurul Poloniei și cu atât mai mult pentru cei cu care Polonia împarte jumătatea estică de continent. Cu greu nu ar putea să te pătrundă curiozitatea față de ce împărțim și ce ne desparte de această țară; până la urmă, de Polonia ne unește o bucată de istorie care n-a trecut fără să lase urme.

Și da, Polonia este încă una dintre cele mai ieftine destinații europene și una care oferă câte ceva din fiecare: istorie ce abundă, natură copleșitoare și o viață de noapte de care nu uiți prea ușor. Apropo de aceasta din urmă, umblă vestea că în Cracovia găsești cele mai multe puburi pe kilometru pătrat și băgăm mâna în foc că din niciunul nu lipsește vodka. Pădurea Białowieża, Munții Tatra și lacurile Mazuriene sunt toate locuri unde natura face ravagii.

Iată cum poți să cunoști trecutul și prezentul Cracoviei într-un weekend de poveste.

Rezervă zbor către Varșovia
Rezervă hotel în Varșovia

4. Vacanță ieftină în Ungaria

Nu face greșeala de a trece cu vederea Lacul Balaton – este încercuit de momente de neuitat

Da, Budapesta este obligatorie când pașii te poartă pe pământuri ungurești. Așa că ce o să facem acum o să fie să lăsăm aici tot ce trebuie să știi despre cum se scoate ce-i mai bun dintr-un weekend petrecut acolo și să trecem mai departe. Asta pentru că: 1. Budapesta este, evident, cea mai scumpă și 2. pentru că Ungaria ascunde multe alte bijuuri.

Îți sugerăm din toată inima să cercetezi de-a fir a păr orașele ce înconjoară Lacul Balaton și să descoperi Badacsony, un pământ al munților vulcanici și al câmpurilor de viță de vie, lesne de cunoscut de pe șaua bicicletei sau din spatele paharelor de vin. La mai puțin de o oră distanță, satul Tihany te invită la cele mai memorabile priveliști lacustre, în vreme ce orașul Siófok este recunoscut pentru petrecerile pe care le încinge și uită să le mai încheie.

Citește și: City-break de 3 zile petrecut în Budapesta, un oraș ca o carte poștală

Rezervă zbor către Budapesta
Rezervă hotel în Budapesta

5. Vacanță ieftină în Slovacia

La vânătoare de castele și tot ce are mai frumos Europa Orientală? Dă fuga în Slovacia

Dacă ar exista o decernare a premiilor pentru cele mai subestimate destinații din Univers, Slovacia ar încăpea fără probleme într-un modest top 5. N-am vrea să începem să vorbim despre alcool, dar, așa cum se spune, de ce nu? Vinurile și coniacurile naționale or să te dea pe spate, prețul berii o să te ungă pe suflet, iar dacă obiectivele aflate în Patrimoniul UNESCO te interesează cu desăvârșire, ai de unde alege aici. Cu risc minim de a greși, afirmăm că Slovacia este una dintre cele mai ieftine destinații europene!

Citește și: Cele mai frumoase obiective turistice aflate în patrimoniul UNESCO

Rezervă zbor către Varșovia
Rezervă hotel în Bratislava

6. Vacanță ieftină în Ucraina

Arhitectura orașului Lviv nu se lasă cu nimic mai prejos decât cea a scumpelor orașe nordice

Nu o să te mințim spunându-ți că mulți occidentali vizitează Ucraina, dar nu știai tu. Adevărul este că turiștii nu se înghesuie pe străzile ucrainiene, dar asta-i o veste grozavă pentru urechile în căutare de aventură și neprevăzut. Zona adiacentă Cernobâlului oferă tururi și muzee care o să-ți străpungă inima, orașul Lviv o să te umple de surprindere și ochi bulbucați, iar despre Tunelul Iubirii probabil ai auzit deja sau ai văzut poze cu duiumul. Acestea-s doar cele cunoscute, dar multe altele se ascund după granițele acestei țări cu totul și cu totul unice pe pământurile bătrânului continent.

Dacă ești aproape convins, dar mai ai nevoie de picătura care umple paharul, lăsăm aici ghidul unei vacanțe ireproșabile petrecute în Kiev.

Rezervă zbor către Kiev
Rezervă hotel în Kiev

7. Vacanță ieftină în Turcia

Fără doar și poate, unul dintre cele mai frumoase locuri din lume: izvoarele termale Pamukkale din Turcia

În Istanbul poți să mănânci până nu mai poți cu 20 de lei și nu îți trebuie cine știe ce abilitate pentru a evita capcanele turistice. Prin bazaruri poți să te plimbi cât se poate de gratuit, intrarea în muzeul Cappadocia te va ușura de mai puțin de 5 euro și cam tot atât costă și intrarea în Pamukkale. Acest fascinant oraș, cu ale lui piscine termale bogate în ape minerale, dealuri de travertin despre care ai jura că e bumbac, la care se adaugă orașul antic Hierapolis ar trebui să fie punctul de încheiere al oricărei călătorii în Turcia.

Și ca să fie treaba treabă, lăsăm aici un top al lucrurilor gratuite pe care le poți face în Istanbul.

Rezervă zbor către Istanul
Rezervă hotel în Istanbul

8. Vacanță ieftină în Malta

Malta este probabil insula preferată a apusurilor

Dacă-i Malta ieftină te îndoiești? Judecă și tu: un prânz nu sare de 10 euro, foamea de dimineață o potolești lesne cu un sendviș mediteraneean la 3 euro și cam cu tot atâta poți stinge setea de o bere când se lasă seara. Și oricum, multe se pot spune despre Malta, dar cert este că acum e mai pe val ca niciodată. Soarele îi dă bătaie cu strălucirea circa 300 de zile pe an, capitala (Valletta) i-a fost numită Capitală Europeană a Culturii acum nu mai departe de un an, iar creierele din spatele Game of Thrones i-au transformat centrul istoric în platou de filmare fără să stea pe gânduri.

Capitalele Europene ale Culturii în 2018: Leeuwarden și Valletta

Rezervă zbor către Malta
Rezervă hotel în Malta

9. Vacanță ieftină în Estonia

Tallinn, o capitală întreagă aflată în Patrimoniul UNESCO

Nu știi prea multe despre Estonia? Nu te învinovăți. Din nebănuite motive, acest amestec genial de nordic și oriental este o bijuterie complet necunoscută pentru mulți călători, iar asta se întâmplă în ciuda infinitelor posibilități de a fi cunoscută prin prisma unui portofel subțire. Capitala a intrat cu succes pe lista protejatelor UNESCO, iar străzile pietruite, clădirile vechi în culori pastel și magazinele de antichități își joacă impecabil rolul purtătoarelor de farmece urbane.

Ia în considerare faptul că întreaga țară înseamnă peisaj natural în proporție de jumătate, iar asta se traduce în posibilități infinite de drumeții și sporturi acvatice, majoritatea ieftine, dacă nu gratis. Plus, faptul că backpackerii vin aici în cete este un semn sigur că nenumărate sunt cele ce pot fi făcute cu bani puțini.

Rezervă zbor către Tallinn
Rezervă hotel în Tallinn

10. Vacanță ieftină în Grecia

Meteora grecească este locul unde drumeții simt că l-au apucat pe Dumnezeu de picior

Nu zicem că nu ai putea să vizitezi Grecia fără o gaură sănătoasă în portofel; ceea ce vrem să spunem… este că se poate și altfel! Și, ca să o spunem pe-aia dreaptă, oricine își propune să vadă Grecia măcar o dată în viață (dacă nu o dată la 4 ani).

Ne permitem să te sfătuim: nu încerca să vezi un număr excesiv de destinații grecești într-o singură călătorie aici, ci mai degrabă alege câteva apropiate și scoate ce-i mai bun din timpul de vizitare. De exemplu, propune-ți ca în următoarea aventură grecească să vezi doar Atena, Hydra, Meteora și Delphi, iar la anu’, par example, celebrele Insulele Ciclade cu prea râvnita Santorini, insulele Ios, Paros și Naxos.

Descoperă top 10 cele mai frumoase insule și plaje din Grecia

Rezervă zbor către Atena
Rezervă hotel în Atena

11. Vacanță ieftină în Bulgaria

Îți place să crezi despre tine că ești un drumeț iubitor de frumos și de natură? Atunci traseul celor 7 lacuri din Munții Rila te va unge pe suflet

E curios cum ne arătăm de nepăsători față de ceea ce ne așteaptă la o aruncătură de băț, dar am ucide pentru a cunoaște tărâmul de la celălalt capăt al lumii. Nu-i bai, băgăm mâna în foc că la fel gândesc columbienii cu privire la Machu Pichu, australienii față de Noua Zeelandă și coreenii față de incredibila Japonie. Probabil e în firea omului, dar sigur nu-i vreo mare calitate a acestuia.

Întorcându-ne la Bulgaria, umple-te de stupoare aflând că sunt și alte lucruri de vizitat la sud de Dunăre în afară de Sunny Beach, Munții Bansko și capitala Sofia. Încumetă-te la circuitul celor 7 lacuri din Munții Rila, la vizitarea orașului Plovdiv (unul dintre cele mai vechi orașe europene) și află că, în afară de schi și-o vacanță la trecerea dintre ani, munții Bulgariei mai înseamnă drumeții, retreaturi spirituale și sate de un pitoresc de negăsit cu una, cu două.

Rezervă zbor către Sofia
Rezervă hotel în Sofia

12. Vacanță ieftină în Republica Cehă

Orașul Olomuc este alternativa mai aerisită, mai studențească și mai accesibilă la Praga

Curios nevoie mare să cunoști orașele medievale ale Europei Centrale, arhitectura incredibilă, castelele cocoțate în vârf de deal, poveștile istorice ce au câștigat lupta cu timpul și berea mai ieftină ca apa? În cazul acesta… bun venit în Cehia! Acum, dacă ceea ce îți propui tu este să cunoști Cehia în plină autenticitate și, bașca, să o faci pe bani puțini, îndrăznește să nu petreci tot concediul în capitală.

Nu zicem să ignori cu desăvârșire Podul Charles, să nu îți faci un selfie ca tot omul în fața Castelului sau să nu asculți bătaia Ceasului Astronomic. Nu. Toate astea sunt lucruri pe care le datorezi călătoriei în Republica Cehă, dar există și altele în afară de prea vizitata și deloc ieftina capitală. Kutná Hora este un orașel incredibil, adăpostind ceea ce a fost cândva cea mai mare mină de argint din lume. Olomuc (… și nu te lăsa influențat de rezonanța numelui) constituie un centru universitar plin de viață, tinerețe și, desigur, bere, iar lista nu se oprește aici.

Citește și: Lucruri gratuite pe care să le faci în Praga

Rezervă zbor către Praga
Rezervă hotel în Praga

13. Vacanță ieftină în Lituania

Dacă timpul îți ține partea, vizitează orașul Kaunas, al doilea cel mai mare din Lituania

Nu știm dacă ți-a ajuns încă vestea la urechi, dar Lituania este, în momentul de față, o destinație pe val pentru cei mai mulți europeni. De ce? Pentru că, în vreme ce „ieftin în Paris” este o <em>contradictio in terminis</em>, Lituania se poate arăta deosebit de blândă cu portofelul. În plus, atunci când un loc mocnește sub greutatea siturilor aflate în Patrimoniul UNESCO, poți fi sigur că acolo ai ce să vezi. Curonian Spit, împreună cu cele mai înalte dune ale Europei, Vilnius – capitala însăși, orașul medieval Kernave și multe altele, toate au fost deja luate sub aripa protectoare UNESCO.

Un ultim sfat: deși e clar ca lumina zilei că Vilnius este preferata turiștilor, fă pe știi tu cine-n patru și încearcă să ajungi și în Kaunas, cel de-al doilea cel mai mare oraș lituanian. Este mai ieftin, mai verde, mai tradițional și mai puțin turistic.

Citește și: Top 15 city-break-uri europene în 2019

Rezervă zbor către Riga
Rezervă hotel în Vilnius

14. Vacanță ieftină în Letonia

Orașul Riga este complet îmbrăcat în arhitectură art-nouveau și spune pe-ndelete povestea unui trecut sovietic

Capitala Riga aparține acelei categorii de orașe norocoase în care numai plimbatul pe străzi se transformă în ditamai experiența de călătorie și unde pozele (oricât ai fi de neîndemânatic) pur și simplu n-au cum să iasă prost. Pe timp de vară, grădinile-berării și terasele cu aer cosmopolitan abundă, iar în vreme de iarnă tabloul seamănă leit unei cărți poștale înțesate de brazi de Crăciun.

Dacă istoria nu este o temă care să te lase rece și ascunzi un oarecare interes față de trecutul sovietic și semnele încă prezente, Riga și muzeele-i sunt destinația pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele și pentru a face comparații cu ceea ce știi deja. Ușor în afara capitalei te vei vedea înconjurat din toate părțile de păduri (care ocupă aproape jumătate din teritoriul leton), iar dacă ești nevoit să faci o selecție riguroasă, alege Parcul Național Kemeri și Parcul Național Gauja.

Rezervă zbor către Riga
Rezervă hotel în Riga

15. Vacanță ieftină în Albania

Tirana respiră un aer mai fresh ca niciodată

Nu ne miră dacă nu știai încă, dar Albania ascunde unele dintre cele mai frumoase plaje europene, crema cremelor purtând numele de Riviera Albaneză. Nordul țării aparține Alpilor Albanezi, traseelor superbe pentru drumeții și priveliștilor care par să oprească timpul în loc, iar capitala… ei bine, un fenomen interesant are loc aici.

Tinerii albanezi care, în ultimii ani, au locuit peste granițe, în sânul mai prosperelor țări europene, se întorc acum în Tirana cu un chef nebun de antreprenoriat și start up-uri; iar asta conferă capitalei un aer cât se poate de… nou. Nu în ultimul rând (iar asta o să te intereseze strașnic), prețurile albaneze sunt la jumătate față de cele croate, grecești și muntenegrene.

Citește și: Top 12 vacanțe ieftine în 2019, una pentru fiecare lună a anului

Rezervă zbor către Tirana
Rezervă hotel în Tirana

Locație Masa pentru 1 persoană într-un restaurant ieftin 1 bere locală 1 bilet de transport Cazare low-budget (ex. hostel)
  🍵 🍺 🚌 🛏️
Muntenegru 5€ 2€ 0.90€  10€
Portugalia 7.50€ 1.50€ 1.55€  18€
Polonia 4.60€ 1.60€ 0.75€  15€
Ungaria 5.30€ 1.20€ 1€  14€
Slovacia 5€ 1.30€ 0.70€  17€
Ucraina 3.68€ 0.77€ 0.18€  6€
Turcia 3.20€ 2.40€ 0.44€  5.5€
Malta 12€ 2.50€ 1.50€  21€
Estonia 7€ 3€ 1.50€  14€
Grecia 10€ 3.50€ 1.30€  20€
Bulgaria 5.12€ 1.02€ 0.67€  10€
Republica Cehă 4.69€ 1.25€ 0.94€  16€
 Lituania  7€ 2.70€ 1€  14€
 Albania  4.79€ 1.20€ 0.32€  7€
 Letonia  7€ 2.15€ 1.15€  10€

*Prețurile referitoare la masa într-un restaurant, la berea locală și la transport au fost obținute de pe Numbeo, site-ul ce conține cea mai mare bază de date online legată costul de trai din toată lumea. Prețurile legate de cazare aparțin website-ului budgetyourtrip.com.

În legătură
Top 15 city break-uri în Europa pentru 2020
— 16 mins lectură

Top 15 city break-uri în Europa pentru 2020

Cele mai bune destinatii pentru călătorul singur
— 15 mins lectură

Cele mai bune destinatii pentru călătorul singur