Descoperă Muntenegru: un pământ al munților de la țărmul Mării Adriatice

Ei, iată o destinație care poate nu ți-ar trece prin cap tocmai în prima secundă și care poate n-a avut încă norocul să se strecoare în topul locurilor tale favorite din univers, încă. Dar noi am da multe lucruri la schimb numai să-ți putem vedea expresia impresionat-surprinsă de pe față, la întâlnirea cu atâtea și atâtea frumuseți de pe întinsul acestei țări balcanice mici, muntoase, ce privește peste Marea Adriatică.

Așa cum probabil te aștepți, n-o să dai aici de cine știe ce aglomerări urbane(la o populație totală de 700.000 de suflete), dar asta nu face decât să lase loc berechet pentru cultură și locuri în care natura s-a dat în spectacol, fără ca cineva să îi prezinte vreo nemulțumire. 2006 a fost anul în care Muntenegru și-a câștigat independeța în fața Serbiei și de atunci își tot croiește binișor drum pe scena turistică, cu avantajul că se poate vedea cam tot ce are de oferit, în numai câteva zile.

Dar ca să nu orbecăi pe semi-întuneric, ți-am pregătit noi un ghid al celor mai frumoase locuri de văzut și lucruri de făcut în Muntenegru.

Găsește zbor ieftin către Podgorica

Pisicile și fiordurile din Kotor

Urcă pe delușoare, treci de ruine și urmează drumul ce duce la Castelului lui San Giovanni. De ce? Pentru priveliși deasupra golfului, de-ți taie răsuflarea

Țărmul Muntenegrului: Kotor – cap de afiș. Patrimoniul Mondial UNESCO a fost de aceeași părere când a luat sub oblăduirea sa această așezare ce debordează de farmec la aproape fiecare colț de stradă.

Cu toate zidurile antichității cocoțate pe întinderile muntoase plus țiglele roșiatice ce îmbracă așezămintele, Kotor este deja una din preferatele croazierelor internaționale și tur operatorilor care-și încep programul în vecina Croație.

Încadrat de un peisaj de fiorduri desprins din Golful Kotor, orașul cu același nume a fost cândva cel mai aglomerat port al Mării Adriatice. Astăzi, rămâne însă cel mai bine conservat oraș de pe coasta muntenegreană. Acordă timp unei plimbări romantice pe străduțele-i înguste și simte-ți pulsul cum o ia la goană în vreme ce tu o pornești, fie printre prea vechile-i zidurile, fie într-o drumeție până la Castelul San Giovanni.

Da, Kotor este locuit de un număr considerabil de pisici și, deși unele sunt negre, pentru întreaga țară-s un simbol al norocului

Vreme de secole, Kotor a jucat rolul de port comercial pentru navele ce ajungeau aici, venind din toată lumea; și, pe lângă obișnuita marfă sau suflare umană de pe aceste nave, mai coborau cu duiumul… pisici. Nemailuate înapoi la bord, în cel mai scurt timp, felinele se instalau și se simțeau ca acasă. Alte guri zvonesc cum că orașul a fost infestat de un număr covârșitor de șerpi și șobolani, așadar pisicile au fost aduse aici cu bună știință, pentru a proteja orașul și pe locuitori. Oricare ar fi adevărul, cert e că actualmente, mâțele sunt un simbol național al norocului, iar dacă ai și tu o oarecare slăbiciune pentru ele, nu pleca fără să treci pragul Muzeului Pisicilor și Magazinul Pisicilor.

Când foamea ochește și țintește în punctul sensibil, dă fuga la Trpeza, o bijuterie de restaurant cu specific pescăresc, aflat la o aruncătură de băț de basilica Sfântul Luca din buricul orașului. Te avertizăm de pe acum: Muntenegru este împletitura perfectă dintre bucătăriile slave, italiene și grecești (și probabil chiar în timp ce citești asta, pupilele ți s-au mărit o jumătate de mm), așa că așteaptă-te să plângi de încântare pe marginea farfuriilor încărcate de risotto cu fructe de mare, pește la cuptor sau salate cu legume și feta.

Rezervă hotel în Kotor

Perast – o insulă făcută de mână de om

Privește și minunează-te: un sătuc vechi din Evul Mediu, cunoscut drept Perast, opunându-se insulei Doamna de pe Stâncă

Dacă te-ai întrebat vreodată cum se numește cel mai sudic fiord din Europa, ei bine, află că-i cunoscut sub numele de Boka Kotorska și se întâmplă să fie și cea mai uimitoare destinație din Muntenegru. Zona dă pe-afară de orașe vechi, pline ochi de istorie și cultură, peste care tronează fără îndoială Perast, satul medieval aflat la numai 20 de minute de mașină față de Kotor. Nu te lăsa păcălit de dimensiuni; da, Perast are doar o stradă principală, dar e înțesată de biserici și palate vechi.

Acestea fiind condițiile, nu ar trebui să-ți fie prea greu să găsești terasa de la malul mării a restaurantului Conte, aflat în incinta hotelului cu același nume. Și încă și mai ușor îți va fi să te bucuri de fotografia pe care ți-o oferă marea, în vreme ce chelnerii se înghesuie să te servească cu specialități muntenegrene. Njeguši sir (brânză) și njeguši pršut (șuncă) sunt alimente produse chiar în satul vecin (Njeguši, după cum ai bănuit), pe care le recomandăm cu căldură.

Odată îndeplinite doleanțele culinare, găsește locul de închiriat bărci și pornește-o înspre Doamna de pe Stâncă. Mda… recunoaștem că ar putea suna cel puțin dubios, dar fii încrezător pentru că te trimitem, de fapt, pe o insuliță artificială construită din pietre de dimensiuni reduse și desăvârșită de Biserca Doamnă de pe Stâncă, alături de un muzeu care-i șade alături. Locul acesta are o oarecare semnificație pentru catolicii locali, iar legenda care-i precedă se trage din 1452, când doi marinari au găsit o icoană a Fecioarei Maria pe o stâncă la marginea golfului. Acești buni credincioși, împreună cu locuitorii Perastului, au hotărât că semnul divin cere construirea unei insulițe și a unei capele fix în locul unde-a fost găsită icoana.

Rezervă hotel în Perast

O capitală culturală și-o priveliște de milioane într-un singur oraș

Cetinje nu este nici mai mult, nici mai puțin decât vechea capitală regală din Muntenegru

O escapadă rebelă din mulțimile aciuate în jurul golfului n-o să-ți prindă rău deloc și, slavă Domnului, Cetinje, vechea capitală regală a țării și un oraș ce abundă în istorie și obiective culturale, te așteaptă fix după colț. A luat ființă la poalele Muntelui Lovćen pe la finele secolului 15 și tot de atunci bate sub forma a ceea ce s-ar numi „inima culturală din Muntenegru”. Cum așa? Păi numai dacă luăm în calcul că cel mai important muzeu al țării (Muzeul Național, mai precis, cel care ia istoria la mână, din cele mai vechi timpuri până pe sfârșitul secolului 20) se află aici și deja-i un argument suficient.

Dar dacă muzeul, alcătuit de fapt din 4 muzee și două galerii, nu te convinge să-ți deplasezi trupul din confortul golfului, poate reușește totuși natura din Cetinje. Începe aventura în Parcul Național Lovćen și al lui Mausoleu Njegoš, înălțat fix pe căciula vârfului de munte. Scoate-ți din șomaj camera aparatului și încearcă să surprinzi priveliștile halucinante peste munți, peste golful din Kotor și până la Lacul Skadar.

Rezervă hotel în Cetinje

Miami-ul din Muntenegru – Budva

Se zvonește cum că Becici din Budva ar fi cea mai frumoasă plajă de la malul Mării Adriatice

Întoarce-te în apropierea țărmului, la circa 30 de kilometri de Cetinja și vei da negreșit cu privirea de răsfățata turiștilor: Budva, de mulți numită Miami-ul din Muntenegru. Și da, stațiunea-i un veritabil magnet pentru amanții plajelor (cu toate cele câte se cunosc) și pentru iubitorii luatul la rând al barurilor, dar Budva este mult mai mult de-atât.

Vorbim despre o așezare care și-a petrecut copilăria în secolul 5 î.Hr. și a cărei arhitectură aduce cât se poate de mult cu aceea a Dubrovnikului croat. Pentru crema cremelor arhitecturii de aici, vizitează Centrul Vechi, cunoscut de localnici drept Stari Grad; îl vei găsi încercuit de ziduri medievale și completat de turnuri, porți și o fortăreață. Și dacă tot ai zis să faci un ocol cultural, rupe-ți din timp să ajungi musai la citadela construită pe ruinele fortificațiilor.

Dar probabil ai sărit repede peste paragraful anterior și mintea îți stă la plajele despre care-am pomenit. Nu-i de acuzat, dar plaja Budva o vei găsi în apropierea castelului ce privește peste zidurile antice, deci tot nu scapi de cultură. Totuși, pentru o bucată de plajă mai puțin aglomerată, îndreaptă-te către Jaz, una din cele 3 cele mai mari plaje de pe coasta muntenegreană, la aproximativ 2.5 km de Budva. „Atât?”, te întrebi nemulțumit. Nicidecum. Ce spui de cea despre care se aude că ar fi cea mai frumoasă plajă din jurul Mării Adriatice – Becici sau de Kamenovo, faimoasă pentru apele-i curate, încercuite de lanțuri de munți? Ei, așa parcă mai vii de-acasă…

Rezervă hotel în Budva

Bijuterii din Marea Adriatică ascunse ochiului superficial

Kastio, o mică fortăreață venețiană din orășelul Petrovac, Muntenegru

Un lucru se poate spune despre țărmurile din Muntenegru fără risc prea mare de greșeală: sunt înțesate de sate și plaje șarmante până la ceruri, pe care călătorii obișnuiți le trec cu vederea, eclipsate fiind de punctele turistice mai săritoare în ochi. Petrovac este unul din locurile la care facem aluzie, neatins încă de turismul de masă, perfect, așadar, pentru o fereastră de liniște și relaxare în program.

Două dintre cele mai importante puncte la care trebuie să ajungi aici sunt Kastio (o mică fortăreață venețiană a cărei intrare se face numai și numai prin portul orașului și care oferă imagini superbe peste apele turcoaz ce i se întind la picioare) și moziacul roman (care datează din secolul 4 și care a fost găsit abia în 1902 într-o livadă de măslini). Dar probabil cel mai puternic motiv de a vizita Petrovac stă în plajele-i spectaculoare. Plaja Petrovac, Plaja Lucice cea luxuriantă și verde și izolata Buljarica fac din acest sătuc, așezarea numai bună pentru cine caută să se relaxeze și să uite că pe lume mai sunt și probleme.

Când te saturi de lungit în bătaia soarelui, iar cheful de descoperit (cu sensul de „aflat” și nu de „lepădat haine”) începe să îți dea târcoale, dă fuga în port și suie-te într-una din bărcile care te lasă pe insulița Katič.

Rezervă hotel în Petrovac

Arome albaneze în Ulcinj

Și pentru că, oricât de mare ți-ar fi dorința de a rămâne tolănit și a face exact nimic, nu poți să rămâi locului când ai doar câteva zile de petrecut în Muntenegru. Continuă-ți drumul pe coastă în direcția graniței cu Albania, până ce orașul Ulcinj îți taie calea. Și poate că tu nu vei face nicio diferență de limbă (că de, n-a învățat toată lumea muntenegreana la școală), dar îți spunem noi că 60% din locuitorii acesui pământ sunt albanezi.

În orice caz, aceasta nu-i o destinație balcanică despre care să citești pe orice broșurică turistică și poate tocmai de-aia îți merită din plin atenția. Mai ales dacă ești cu ochii în patru după relaxare și pitoresc. Ulcing este una din cele mai mari așezări de pe coastra adriatică și, ca majoritatea orașelor de teapa lui, găzduiește un centru vechi (Stari Grad) îmbrăcat în străzi înguste și pietruite, ziduri de piatră, o fortăreață cu tot ce-i trebuie și restaurante cât cuprinde.

Oricum, opțiunile o să te copleașească până peste poate, dar noi îți sugerăm restaurantul Taphana, genul de afacere de familie, cu mâncare de te lingi pe degete, situată exact la intrarea în centrul vechi. Comandă o supă de pește și o salată și savurează-le pe îndelete în vreme ce-ți scalzi privirea în decorul înconjurător.

Rezervă hotel în Ulcinj

Străbate (la bord) apele Lacului Skadar

Lacul Skadar se împarte (nu tocmai frățește) între Muntenegru și Albania și nu-i o experiență căreia să-i întorci spatele © _living.the.dreams_

Întoarce-te acum mai spre terra firme și pregătește-ți cordul pentru o experiență departe de obișnuit. Una dintre destinațiile populare în rândul iubitorilor de natură și localnicilor, atunci când aceștia din urmă nu-și doresc decât să scape de străzile gălăgioase ale capitalei, este Lacul Skadar.

Cu ce să începem corola de minuni a locului… închipuie-ți un parc național împodobit deopotrivă de munți și sate de pescari, insule micuțe și vechi fortărețe. Mai adaugă un lac ce imită forma delfinilor despre care, întâmplarea face că mai e și cel mai întins din Balcani, atât de întins că numește „domiciliu” și Muntenegru, și Albania. Totuși, cea mai mare parte a lacului aparține Muntenegrului. Ai reținut bine ceva de un sat de pescari… îl vei găsi după plăcuța de la intrare pe care scrie „Virpazar”, undeva în extremitatea nordică a lacului; află că tot de aici poți închiria o barcă pentru a cunoaște îndeaproape întinderea lacustră, poți închiria un kayak sau, și mai sănătos, și mai în favoarea unui viitor corp de antrenor de fitness, pornește-o pe bicicletă sau în drumeție.

Însetații de cultură pot rămâne locului, cu echipamentul de sport nedesfăcut, dar cu tot cheful de lume de a descoperi mănăstririle și bisericile din partea locului. Dar să vedem cine-o să țină capul sus când șeful nedeclarat al grupului va propune să petreceți o zi la plaja de aici.

Rezervă hotel în Virpazar

… și cum să te lăsăm să pleci fără să vezi capitala Podgorica?

Catedrala Reînvierii lui Iisus din Podgorica, Muntenegru

Podgorica… numele te-ar putea duce cu gândul la o păcătoasă și irezistibilă licoare pentru care adesea găsim cele mai șubrede pretexte, numai să o vedem că sclipește-n pahar. Ei bine, nu despre asta vorbim chiar acum, ci despre însăși capitala Muntenegrului.

Am văzut până acum că Muntenegru are de toate: plaje, munți, așezări vechi de când lumea și pământul, lacuri… dar ce-ar mai fi să vezi toate astea și să spui „pas” când vine vorba de capitală? O nelegiuire și-alta nu. Plus că Podgorica nu-i nici Kotor, nici Perast, nici Budva. E ceva cu totul diferit, un amalgam de străzi-foste drumuri otomane, contopite cu construcții brutaliste, înțesate de galerii de artă, parcuri și grădini, plus o viață de noapte vibrantă. Ia-o la pas de-a lungul străzilor și descoperă singur punctele cheie: Catedrala Învierii lui Isus, podul Millennium suspendat prin cablu de deasupra râului Morača, Biserica Sfântul George, curtea-i adiacentă și înfricoșătoare, Centrul Vechi (Stara Varoš) și Centrul de Artă Contemporană (o galerie găzduită în fostul palat al regelui Nikola Petrovic).

Și că tot menționasem mai sus ceva de vinuri, ei bine, aici suntem. Podgorica adăpostește una dintre cele mai mari… podgorii din Europa (Plantaže). Dacă ți-am atras atenția, rezervă neapărat un tur al maiestoaselor crame și gustă din toate vinurile ultimei producții. Că vorba aceea, cum să-nchei mai cuminte o vacanță (sau orice) decât cu un pahar de vin bun în mâna dreaptă?!

Rezervă hotel în Podgorica
Găsește zbor ieftin către Podgorica

Destinațiile est-europene, așa-s ele, îți iau ochii și-ți învăluie sufletul, așa că:

 

În legătură
Insulele Canare: descoperă  insula de foc Lanzarote
— 10 mins lectură

Insulele Canare: descoperă insula de foc Lanzarote