DescoperăOrașe

Porto în 3 zile: Locurile pe care trebuie să le vezi în casa faimosului vin portughez

Asemenea unui pahar/sticle de vin bun/e care parcă alunecă singur/ă, luând calea spre stomac și care nu se înțelege niciodată cu „doar gust puțin”, cam așa-i și coasta lipsită de griji din Porto, împreunată cu stilul de viață contemporano-metropolitan. Altfel spus, ca atunci când, deși ești plin ochi, tot nu te poți abține să nu mai mănânci o migdală sărată.

Cam aceleași trăiri vor deștepta în tine și dealurile pietruite, clădirile acoperite în țiglă colorată, malul râului și priveliștile udătoare de iriși de pe râul Douro. Dar ce mai tura-vura, să trecem la miezul problemei și să îndepărtăm cearșaful de pe secretele șarmantului Porto. Poți să petreci aici luni întregi și promitem că dorul de casă nu îți va face avansuri, dar dacă ai doar trei zile la dispoziție, timpul trebuie folosit cu cap. Ei, iată recomandările noastre.

Ziua 1: Vin de porto, fructe de mare și principalele ce trebuie văzute

 Întreba cineva de cel mai frumos albastru ieșit vreodată din mâna omului? Trimite-l în Stația de Tren São Bento din Porto © suitcase_and_wanderlust

Întreba cineva de cel mai frumos albastru ieșit vreodată din mâna omului? Trimite-l în Stația de Tren São Bento din Porto © suitcase_and_wanderlust

Înainte de a întreprinde orice activitate, orientează-ți cu bunăvoință atenția către bucuriile stomacului și îndreaptă-te către Leitaria da Quinta do Paco, o cofetărie a cărei reputație își trage rădăcinile din eclerele tradiționale îmbuibate cu arome care mai de care, de la lămâie, caramel, Nutella, măr sau, ceva mai hardcore, ciocolată, porto sau brânză cu mucegai.

Dacă dulcele și dulcegărelele nu sunt ele acelea care să te cumpere pe tine, poți să alegi de aici un sendviș sau altele din categoria „sărat”.

După ce ai acționat asupra stomacului cu o revărsare de ospitalitate, îndreaptă-te frumușel către piața principală, și anume Praca da Liberdade, locul de unde poți să ajungi cât ai zice pește la obiectivele principale. Și, la o adică, alătură-te unui tur cu ghid în frunte – Porto Walkers, de exemplu.

Asigură-te că oricât ai râvni la puturoșitul pe plajă cu burta doldora de bunătăți, ajungi mai întâi la Gara São Bento pentru că, indiferent cât de dulce-i leneveală, despre gara aceasta se spune că ar fi cea mai frumoasă din lume. Ascunde după ziduri nimic altceva decât plăci de ceramică azulejos pictate manual și înfățișând scene ale celor mai importante bătălii portugheze petrecute de-a lungul istoriei, alături de evoluția transporturilor pe întinsul țării.

Decorată de artistul Jorge Colaço, gara a fost ridicată în 1900, înlocuind ceea ce înainte era mănăstirea călugărițelor benedicte Ave Maria. Superstițioșii și cei certați cu curajul susțin că stația ar fi bântuită până astăzi de sufletul ultimei călugărițe ce-a rămas în viață; merg până într-atât încât spun că, dacă stai și-ți ascuți auzul, n-ar trebui să te mire dacă îi auzi rugăciunile ieșind de după ziduri.

 Catedrala istorică din Porto-i veche de când lumea și pământul

Catedrala istorică din Porto-i veche de când lumea și pământul

După ce-ai auzit rugi imaginare, îndreaptă-te către Catedrală, una dintre cele mai ilustre exemple de arhitectură romanică din împrejurimi. După ce-ai terminat cu cele bisericoase, scoate busola și urmează direcția ce indică sudul, până ce Palácio da Bolsa îți taie calea; așa cum bănuiești, te vei afla în fața unei vechi burse de valori unde, odinioară, mai marii statului și alte capete importante obișnuiau să-și dea întâlnire și să stea la taifasuri în timpul sejururilor în Porto.

Nu te învinovăți prea aspru dacă după toate cele, vei simți nevoia să mai pui o frână la cultură. Acum ar fi momentul să te înfățișezi pe malul râului Ribeira, să scoți telefonul, să-ți sufleci mânecile și să-i tragi câteva selfie-uri. După ce-ai postat pozele și te vezi cu sacii în căruță, abia atunci poți să te bucuri de soare și ceva merinde, cu conștiința împăcată. Și nici n-o să-ți ridici ochii din display că te vei trezi atacat vizual de un șir de cafenele aliante la margine de râu.

Pentru ceva specialități regionale care o să-ți amintească foarte bine de ce întinde mama pe masă, încearcă „tripas a moda da Port” din Esta-se Bem. Ce legătură are asta cu mama mea, întrebi? Stai să ți se așeze în față carnea de porc îngropată în mâncare de fasole și n-o să te mai arăți așa neîncrezător. Totuși, dacă fasolea cu porc nu a fost niciodată motivul principal pentru care ți-ai vizitat casa părintească, comandă mai bine niște „pesticos”, un soi de tapas portugheze (a se clăti cu câteva sorbituri de vin).

Tam-tam… cam acum ar trebui să vină momentul pe care-l aștepți de când ai decis să rezervi biletele de avion. După ce-ai luat apă pe la toate încheieturile bătând orașu-n lung și-n lat și ai așteptat cu dârzenie să se mai potolească soarele, nu mai rămâne decât să treci de partea cealaltă a râului Douro și ajungi în Gaia, un orășel cunoscut mai ales pentru cramele de vin porto.

O să dai aici de mărci din faimoasa licoare câte-n lună și-n stele, iar frumusețea este că cele mai multe buticuri oferă degustări și tururi educaționale, așa că „să plouă cu mostre de vin din fiecare fel, vă rog.” Dar poate cultura și istoria te privesc mai puțin și vei considera că nu-i cel mai bun moment să-ți torni polonice de cunoaștere în farfuria vieții. De-nțeles. Atunci, așază-ți șezutul confortabil la un oarecare bar și ia decizia pe care-i descurajează chiar și pe cei mai hotărâți dintre noi: „Să luăm la pahar sau la sticlă?”.

Orice ai face, păstrează ceva timp și pentru măcar un pahar la Porto Cruz’s 360 rooftop bar – te-așteapă acolo biletul către celebritate pe Instagram și priveliștea ce te va consacra drept fotograf profesionist.

Preparatele marine sunt cel de-al doilea motiv puternic care te-au adus în Porto? Păi nu ai de ce să mai cauți, Matosinhos ar trebui să te potolească © andreafavazzidailyproject

Preparatele marine sunt cel de-al doilea motiv puternic care te-au adus în Porto? Păi nu ai de ce să mai cauți, Matosinhos ar trebui să te potolească © andreafavazzidailyproject

Acum, dacă ziua nu și-a luat încă tălpășița pentru că ai început-o odată cu întâii zori, dă fuga la hotel , fă un duș ca vântul și ca gândul și ia un taxi spre Matosinhos, un mic orășel scăldat de valuri și cunoscut pentru bunătățile de pește și fructe de mare. De-a lungul bulevardului indentificat cu numele de Rua Heróis de França, o să dai de șiruri întregi de grătare aliniate și un aer îmbibat de mirosul de nu-mă-uita de pește pe grill. Să te vedem atunci…

Esplanada Marisqueira și A Marisqueira de Matosinhos sunt două nume grele când vine vorba de cea mai bună mâncare marină din Portugalia și de peste hotare. Propune-ți să nu pleci nici plătit până nu ți-ai făcut plinul de creveți cu usturoi, sardine în sos și bachalau care se topește în gură. Înainte de a chema taxiul care sfârșește ziua, fă-ți digestia sub cerul înstelat, la malul mării.

Ziua 2: Piața Bolhão, galerii de artă și viață de noapte

 Cu mic cu mare, turiști și localnici deopotrivă, își umplu plasele de zor în Piața Bolhão © Celine181

Cu mic cu mare, turiști și localnici deopotrivă, își umplu plasele de zor în Piața Bolhão © Celine181

În speranța că stomacul tău nu a fost dat gata în noaptea precedentă, dimineața celei de-a doua zi ar trebui să te prindă în Bolhão, o piață istorică unde găsești orice, de la fructe mediteraneene proaspete, la aranjamente florale, pește proaspăt prins și decorațiuni interioare. Dacă faci nazuri și susții sus și tare că „azi ești la dietă”, foarte bine. Admiră boem vânzătorii prinși în toiul discuțiilor cele de toate zilele și ține-ți fruntea sus până ajungi în Rua Santa Catrina, strada unde localnicii ies la shopping.

Găsești aici branduri de fashion, magazine de suveniruri și toate cele ce atacă portofelul așa cum ar face-o o haită de lupi înfometați cu un sendivș cu șuncă. Aruncă priviri discrete în stânga și în dreapta și răsuflă ușurat abia când ajungi în cel mai turistic punct din Porto – Café Majestic.

J.K.Rowling nu este străină de faima locului, întrucât și-a petrecut numeroase după-amieze aici, dar locul, deși frumos ca o primă zi de concediu și renascentist mai ceva ca Michelangelo, este al naibii de scump. Asta nu are de ce să te împiedice să-i faci o poză, să-i dai un check-in și să te îndrepți, nevinovat ca un morman de zăpadă, spre pauza de prânz.

 Cine mai ține socoteala păcătoaselor calorii când francesinha arată cum arată? © Café Santiago

Cine mai ține socoteala păcătoaselor calorii când francesinha arată cum arată? © Café Santiago

Gata cu regimul. E cazul să te dai pe brazdă, ai demonstrat, ai sânge-n vene. Acum du-te să-ți faci plinul cu un sendviș francesinha. Ha, ce-i asta? Ne bucurăm că ai întrebat. Imaginează-ți o felie de vită care nu s-a tăiat cu zgârcenie, un strat de cârnat, unul de șuncă, câteva etaje sănătoase de brânză, toate botezate în vârf cu un ou, acoperite într-un sos picant și scufundate pe un pat de cartofi prăjiți.

Da, asta-i definiția unui atac de cord într-o farfurie, dar lasă, fii indulgent și uită! De câte ori ai ocazia să încerci așa ceva? Și, în plus, ai o viață înainte să te gândești la asta și să arzi caloriile. Localnicii jură că cea mai bună francesinha se găsește la Café Santiago.

Grea nu va fi decizia dacă să cumperi sau nu, greu va fi să te mai ridici de la masă, să accepți că răul a fost făcut și să începi să dai jos din păcate. Noroc că biserica Clerigos, cu al ei turn cu clopot, nu-s așa departe, iar pentru 20 de lei poți cumpăra un bilet și pentru muzeu, și pentru urcat în vârful turnului. Așteaptă câteva minute să-ți tragi sufletul și abia apoi admiră furmoasele peisaje de peste acoperișurile pline de culori din Porto.

 O carte citită, o altă viață trăită bla bla... și sunt puzderii de cărți în librăria Lello din Porto, construită într-un maiestos stil neo-gotic © guillenperez

O carte citită, o altă viață trăită bla bla… și sunt puzderii de cărți în librăria Lello din Porto, construită într-un maiestos stil neo-gotic © guillenperez

Nițel mai hacana de biserică, vei intra negreșit în Livraria Lello, una dintre cele mai dichisite librării din lume, cu tavane sculptate în lemn, acoperiș de vitralii și scări roșii. Zvonurile merg până într-acolo încât susțin că J.K.Rowling s-a inspirat de la fața locului când mintea-i a început să așterne Hogwarts pe hârtie.

Și după ce te-ai plimbat printre toate rafturile, poți să răsufli ușurat o secundă pentru că vei fi dat jos deja cartofii prăjiți de dimineață. Dar treaba va fi departe de epilog. Continuă pe strada Rua de Miguel Bombarda și clătește-ți ochii cu nesfârșite galerii de artă, cafenele și magazine. Undeva la capătul dintâi al străzii, vei da peste Ó! Galleria, înțesată cu ilustrații creative din toate colțurile lumii, printre care desene, vederi poștale, cărți și fanzine.

Câțiva pași mai încolo, Ap’arte Gallery o să-ți atragă atenția și o să-ți smulgă un „hai să intrăm și-aici”, pentru a-și etala creațiile artiștilor în devenire: picturi contemporane, sculpturi, fotografie și multimedia.

Cam pe-acum, o să-ți simți măruntaiele bătând cu pumnii în pereți și o foame subită ar trebui să te lovească în moalele capului.

Și pentru că mare lucru nu ai cheltuit până la momentul ăsta, poate-i timpul să te răsfeți cu o cină de 5 stele plus la Euskalduna Studio, un restaurant nou-nouț, creație a celebrului bucătar Chef Vasco Coelho Santos. Locul este un tribut adus de către maestru, perioadei pe care a petrecut-o în nordul Spaniei și etapei profesionale pe care a închinat-o celebrului restaurant elBulli de acolo.

Filozofia lui Chef Vasco este următoarea: „de ce să separăm bucătăria de sala de mese?”, gândindu-se că cele două ar trebui să meargă mână în mână asemenea unei perechi proaspăt căsătorite pe o plajă exotică. Și uite-așa bine, pentru circa 76€, poți să te înfrupți dintr-un meniu de 10 feluri, cu vedere totală spre bucătărie și cu inima împăcată că, în afară de creativitate și pasiune, nimic nu se mai petrece în farfuriile tale.

Ce-i acolo pe fundal verde nu-i altceva decât Barul Base, iar dacă tu vezi asta, înseamnă că te afli în turnul bisericii Clérigos

Ce-i acolo pe fundal verde nu-i altceva decât Barul Base, iar dacă tu vezi asta, înseamnă că te afli în turnul bisericii Clérigos

După ghiftuială, sari într-un taxi și grăbește-te să iei viața unei băuturici din Casa do Livro – veche librărie, actual bar luxos, producător de cocktailuri delicioase băute în compania DJ-ilor sau a artiștilor de jazz. Sau, dacă vremea bună își întoarce fața spre tine, deșertează câteva pahare la preț cât se poate de decent în Base, barul în aer liber situat pe acoperișul mall-ului.

Ziua 3: Brunch, grădini și muzică

Grădinile Crystal Palace din Porto îți aștern privirii o imagine de milioane asupra râului Douro

Grădinile Crystal Palace din Porto îți aștern privirii o imagine de milioane asupra râului Douro

Ei, asta-i bună! Doar nu plănuiai să pierzi câteva numere la pantaloni tocmai într-un city break în Porto. Lasă visurile și tratează-te cu un brunch cum se cuvinte la Zenith Brunch and Cocktails Bar. Această cafenea (sau bar, în funcție de ce vrei să-ți alunece în jos pe gât la prima masă) servește clasicele ouă benedict, pâine prăjită cu avocado, granola făcută de mână de om și sucuri naturale.

După binemeritatul mic dejun, mai mergi încă vre-un sfert de oră până ce ajungi în Grădinile Crystal Palace. Fă o plimbărică printre trandafiri și nu te lăsa surprins dacă îți ies în cale niscaiva păuni. Nu doar că intrarea liberă, dar panorama asupra orașului se poate lăsa cu tăieri de respirații.

Mai mergi preț de alte 15 minute și înfățișează-te în față clădirii Casa da Musica, o sală de concerte croită într-un stil futurist și gândită de arhitectul Rem Koolhas. N-o scăpa din bătaia obiectivului că n-o să te creadă nimeni că ai fost în Porto dacă nu faci dovada ajungerii tale aici.

Pe picior de plecare, fă-ți promisiunea că de ziua următoare începi regimul, dar până atunci, mai tolerează poftelor un capriciu: prânzul generos servit la Capa Negra II și gata, talia ta e în afara oricărui pericol. Iar în drumul spre aeroport, umple-ți timpul plănuind următoarea călătorie înapoi.

Rezervă zbor către Porto

Portugalia n-o să ți se desprindă prea repede din materia cenușie, iar dacă soarta te aduce cumva în Lisabona și vrei să o petreci ca un belfer, închiriază o mașină și asigură-te că nu pierzi nimic din capitală și împrejurimi. Dacă mai ai încă nevoie de un bobârnac motivațional pentru a te pune serios pe călătorii, ia-ți o oră liberă și urmărește aceste Ted Talk-uri ținute de oameni care știu câte ceva despre povestea cu trecutul granițelor.