Conceptul de Capitală Europeană a Culturii există de mai bine de 30 de ani și a fost creat cu două scopuri: pentru a celebra diversitatea culturii europene și pentru a cultiva noțiunea de „europenitate”.

Pentru a rezuma treburile, au existat până acum 50 de Capitale, iar în 2018, Leeuwarden (din Olanda) alături de Valletta (din Malta) au onoarea de a primi acest titlu. Nu puteam să stăm de-o parte și să închidem ochii în fața unei asemenea situații, așa că ne-am pus pe treabă, am rezumat cum stau lucrurile în aceste două orașe și ce-i sunt cele musai de văzut dacă plănuiești o călătorie într-unul din aceste destinații.

Leeuwarden-Friesland

Leeuwarden este un mic orașel situat în nordul îndepărtat al Olandei, în provincia Friesland. Orașul ce poartă numele actual are un trecut vechi de peste 10 secole, dar această așezare umană a văzut mult mai multă istorie. Arhitectura veche și cea contemporană se întâlnesc aici, spiritul liber și mintea deschisă, caracteristic olandeză, nu s-au eschivat nici ele, iar orașul mai este cunoscut ca fiind locul de baștină al celebrului dansator Mata Hari, cel care a văzut aici lumina zilei, în târziul secolului 19.

Găsește zbor ieftin către Groningen Rezervă hotel în Leeuwarden

 Leeuwarden din regiunea olandeză Friesland este una dintre Capitalele Culturale ale Europei în anul acesta

Leeuwarden din regiunea olandeză Friesland este una dintre Capitalele Culturale ale Europei în anul acesta © Jantina Talsma for LF2018

Transportul & Cartierele

Ce-i drept e drept: Leeuwarden nu este tocmai situat în buricul târgului sau în vecinătatea celor mai vizitate orașe olandeze, dar actualmente este foarte bine conectat. Gara aflată în centrul orașului are legătură directă cu Groningen (de altfel, cel mai apropiat aeroport) și cu multe alte destinații mai sudice, inclusiv Amsterdam. În Leeuwarden se poate ajunge lesne pe jos dintr-un loc în altul, zona centrală nu depășește 2 km, dar asta nu înseamnă că duce lipsă de autobuze excelent conectate cu principalele puncte de interes.

Centrul istoric al orașului este locul unde-și fac veacul principalele obiective și, la fel ca în majoritatea așezărilor olandeze, formează o insulă încercuită de canale, indicând locul în care obișnuiau să existe vechile ziduri ale orașului. Tot în centru vei găsi cea mai mare concentrare de restaurante, baruri și cafenele, dar, așa cum probabil bănuiai, și cele mai piperate prețuri. Mergând mai departe de centru vei băga de seamă că orașul este unul pur rezidențial, deși există câteva parcuri care-ți merită plimbările: Rengerspark în nord, Westerpark în vest și Doctor Zamenhofpark în partea de nord-est

Evenimente recomandate

DNALWD2018

Aceasta este o capsulă a timpului, în continuă creștere și schimbare, sub forma unei opere de artă contemporană, alcătuită din tuburi umplute cu amintiri și obiecte importante pentru contribuitori. Partea cea mai frumoasă este faptul că oricine poate contribui, înregistrând un tub (în avans sau online) sau, și mai simplu, venind cu unul de acasă, încărcându-l aici cu amintiri și depozitându-l la unul dintre centre pentru rămâne imortalizat, ca parte a proiectului. Toată povestea a început cu ceva vreme în urmă și nu plănuiește să se oprească în 2018; din contră, tot mai mult conținut va fi depozitat digital pentru ca viitoarele generații să cunoască, să reflecteze și să își aducă propria contribuție.

Când: În fiecare zi de luni, marți, miercuri și vineri a anului 2018

Leeuwarden-Friesland sărbătorește prezentarea programului oficial pentru întregul an

Leeuwarden-Friesland sărbătorește prezentarea programului oficial pentru întregul an © Ruben van Vliet for LF2018

Yoga in concert

Acest eveniment cum altul nu mai e are loc la circa 40 km sud de Leeuwarden, se petrece într-un parc superb, înconjurat de câmpuri și combină armonios muzica, yoga și meditația. Participanții sunt invitați să se alăture claselor de yoga sau, pur și simplu, să ia o pauză de la viața de zi cu zi și să se bucure de muzică. Nu-i musai să poți să-ți dai picioarele peste cap sau să te așezi cu orele în poziția lotusului pentru a te simți ca acasă. Începătorii sunt la fel de bineveniți.

Vei descoperi că nu-i metodă mai bună de relaxare decât combinația dintre ritmurile calme de chitară, exercițiile de respirație suave și tehnicile de relaxare, iar după câte o sesiune din fiecare ar trebui să te simți ca nou și gata să explorezi și mai mult din bogățiile culturale ale orașului Leeuwarden.
Când: 3 & 10 iunie, Oranjewoud

Welcome to the village

Puțin mai la est de centrul orașui, acest festival de muzică și spectacol aduce artiști olandezi și internaționali pe scene uriașe, aflate în aer liber, precum și în spații acoperite, ridicate pe tot întinsul parcului Groene Ster. Festivalul se mândrește cu colaborările cu numeroși furnizori locali pentru a crea acest spațiu în care nu te poți simți altfel decât binevenit. Lineup-ul principal din acest an îi include, printre alții, Mykki Blanco, Motorpsycho, Thomas Azier and Torres.

Când: 19 – 22 iulie

 Descoperă anul acesta o paradă impresionantă numită The Giants of Royal de Luxe, în Leeuwarden

Descoperă anul acesta o paradă impresionantă numită The Giants of Royal de Luxe, în Leeuwarden © Serge Koutchinsky for LF2018

The Giants of Royal de Luxe

Royal de Luxe, una dintre cele mai celebre companii de teatru stradal din Franța, îmbrățișează anul acesta, preț de trei zile, străzile din Leeuwarden. Paradele vor fi alcătuite din păpuși înalte de 15 metri (cunoscute drept „giganții”), tronând mai încolo de înaltul clădirilor, localnici șarmanți și imaginație de copil făcută realitate întru decorarea orașului. Se anunță un spectacol cum prea puțin probabil să mai fi cunoscut, spunând o poveste inspirată din legendele lui Friesland.

Când: 17 – 19 august

Citește mai mult: vizitează site-ul oficial Leeuwarden-Friesland 2018

Valletta

Încântătoarea Valletta din Malta face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, este unul dintre cele mai sudice orașe europene, e împânzită de arhitectură de secol 16, iar soarele strălucește aici cât e ziua de lungă. Fiind situată pe o insulă între Italia și Africa de Nord, în niciun colț de uscat nu duce lipsă de influențe culturale și, datorită ocupației britanice din secolul 19, engleza este limba oficială malteză.

Găsește zbor ieftin către Valletta Rezervă hotel în Valletta

Pe tot întinsul anului, capitala Maltei abundă de activități culturale

Pe tot întinsul anului, capitala Maltei abundă de activități culturale © Turner Gencturk for Valletta2018

Transportul și Cartierele

Comparată cu majoritatea orașelor europene care s-au dezvoltat organic din mici așezări umane, Valletta este unică, iar asta pentru că planul său general a fost gândit în avans. Din acest motiv, este un oraș ușor de parcurs și, cu toate că-i cocoțat pe dealuri și coline, ajungi fără probleme dintr-un loc în altul pe jos. Cuprinde, desigur, un sistem complex de autobuze ce conectează cele mai multe puncte ale orașului.

Din punct de vedere tehnic, Valletta este doar un punct al unei peninsule ce se ivește pe deasupra golfului, formând cea mai dens populată bucată de Malta. Așadar, tot ce trece mai departe de acesta,â nu este altceva decât un alt oraș. Florina, Pietra, Gzira și Sliema sunt cele mai populare așezări dimprejur, dar majoritatea punctelor de interes sunt concentrate în Valletta.

Evenimente recomandate

Art Exhibition by Raymond Darmanin

Puțin în afara Vallettei, într-un oraș ce poartă numele St Verena, are loc pe tot parcursul anului o expoziție impresionantă ce-și propune să sporească conștientizarea asupra violenței domestice. Artiști și profesioniști din domeniu lucrează în colaborare cu victimele și, deși subiectul este, fără îndoială, sensibil, viziunea expusă de Darmanin în cadrul expoziției este una optimistă, plină de speranță.

Când: În fiecare zi, până la finele lui 2018

 Pagean of the Seas (sau „Carnavalul Mărilor”) este un eveniment istoric de neratat

Pagean of the Seas (sau „Carnavalul Mărilor”) este un eveniment istoric de neratat © Mario Casha for Valletta2018

Valletta Pageant of the Seas

Pageant of the Seas sărbătorește anul acesta cea dea 450a ediție și nu exagerăm cu nimic când spunem că nu vrei să pierzi un astfel de spectacol. Tot alaiul de activități începe în Marele Port, se petrece pe tot parcursul zilei și are câte ceva pentru amuzamentul fiecărui membru al familiei. Momentele culminante includ o cursă înot printre cele două fortărețe ale portului, parade pe apă ale navelor decorate și curse cu barca la care iau parte competitori din toată Europa.

La momentul după-amiezei, cursele sunt înlocuite cu spectacole de lumini, artificii și acrobații pe apă, iar toți acești stimuli vizuali, plini de viață promit să încheie o zi plină, de neuitat din vacanța ta în Valletta.

Când: 7 iunie

Festivalul de Film din Valletta

Festivalul de Film este o altă tradiție anuală ce va ocupa un loc de seamă în programul orașului declarat anul acesta Capitală Culturală. Închipuie-ți acum că pe lângă ecranizările propriu-zise, vei putea lua parte la nenumărate discuții și dezbateri publice, fără să mai vorbim de multitudinea de workshopuri. Filmele scurte sau de lung metraj vor fi trimise din toate colțurile lumii, dar, anul acesta, se va pune accentul pe producții cinematografice realizate pe mici insule (exact ca Malta), precum și pe filmele ce provin din Asia de Est. Asta pentru că în fiecare an, festivalul se centrează pe câte o regiune a mapamondului.

Când: 8 – 17 iunie

 Spectacole de jazz, interpretări de poezie și ateliere de legare de carte... toate-acestea și multe altele te așteaptă în Valletta, anul acesta

Spectacole de jazz, interpretări de poezie și ateliere de legare de carte… toate-acestea și multe altele te așteaptă în Valletta, anul acesta © Neville Borg for Valletta2018

Festivalul Mediteranean de Literatură din Malta

Dacă numele îți sună ca o serie nesfârșită de lecturi ale literaturii mediteraneene, te înșeli cum nu se poate. Festivalul include spectacole de jazz, interpretări de poezie, workshopuri și (asta ar putea să te intereseze serios) un soi de speed dating centrat pe literatură. Autori din nouă țări mediteraneene și de mai departe de atât, își vor debuta scrierile, vor exista discuții intelectuale cu nemiluita și se vor atinge topicuri cât se poate de relevante pentru timpurile pe care le trăim.

O parte importantă a festivalului o reprezintă un workshop de o săptămână despre traduceri în literatură, element introdus anul acesta, pentru prima dată în programul festivalului.

Când: 23 – 25 august

Citește mai mult: vizitează site-ul oficial Valletta2018

Nu știi încotro să te uiți după mai multă inspirație?