DescoperăOrașe

Top 7 destinații pentru vacanța de Paște 2019

Bate la ușă primul weekend prelungit și liber din an și parcă se simte deja cum ființa refuză cu încăpățânare să curgă ca unsă pe făgașul rutinei de zi cu zi. Parcă se simte deja izul celor ce vor lăsa amintirea kilogramelor în plus și au început deja jurămintele că anul acesta nu vei mai da gata un cozonac întreg în răstimpul suferințelor Domnului. Nu spune că ți-ai rugat deja familia să ascundă măcar jumate din provizia de vin bun, de la țară ca să nu se mai lase cu spirite încinse la masa de Paști?

Dacă vrei ca anul acesta să te fofilezi de la mustrările bunicii care nu înțelege de ce nu te așezi odată la casa ta, inconștient fiind de faptul „că-ți trece vremea”, de la discuțiile aprinse ca un foc de tabără ale unchiului când prinde momentul să-și expună vederile politice, de la ouăle bătute, fierte, încondeiate din bucătăria mamei pe care nu o poți lăsa cu toată treaba în vreme ce tu te comporți ca o pisică ce a dat de țevi calde, ce spui de un city break? Și ca să nu te trezești cum năvălesc toate mustrările conștiinței asupra ta, ce spui de un city break în familie?

În 2019, Paștele Catolic este celebrat în 21 Aprilie, iar cel Ortodox în 28 Aprilie. Așadar, poți celebra chiar de două ori Paștele, în funcție de destinația pe care o alegi.

1. Paștele în Budapesta, Ungaria

Apele termale din Budapesta... și să tot sărbătorești Paștele Catolic

Apele termale din Budapesta… și să tot sărbătorești Paștele Catolic © Baths Budapest

Dacă frigul iernii te-a ținut oareșcum departe de capitala Ungariei sub motivul că mai bine îți e frig la tine acasă decât prin străinătățuri, atunci ăsta-i momentul să dai fuga în Budapesta și să te afunzi cumsecade în apele băilor termale Széchenyi (deschise duminică și luni). Probabil Paștele este weekendul care se-așteaptă aici pentru a trezi orașul din toropeala iernatică, îmbrăcându-l în copaci înfloriți, flori de primăvară și-așa mai departe.

Da, natura-ți ține partea și puține-s perioadele mai potrivite de a lua la pas Districtul Castel, împrejurimile Castelului Buda sau priveliștile care te vor jefui de suspine de la malul Dunării. Ăsta și nu altul e momentul să te lansezi în fotografii cu pretenții artistice pe Podul cu Lanțuri. Acum ai șansa să-ți confirmi încă o dată că pentru tine cultura-i centrul și rațiunea călătoriilor (indiferent de locurile și condițiile pe unde te prinde dimineața), pierzându-te cu orele în Muzeul de Istorie și în Galeria Națională și citind cu conștiinciozitate fiecare petic de explicație de pe fiecare bucată de perete.

Și dacă toate astea nu-s suficiente cât să-ți încarci bateriile până la următorul concediu, fii bun cu tine și plimbă-te molcom pe promenada ce se întinde de-a lungul Dunării până în Piața Vörösmarty. Aruncă o privire leneșă spre statuia lui Mihály Vörösmarty, celebrul poet ungar al secolului 19 și așază-te încă și mai leneș, pentru o cană de cafea proaspătă asortată la o prăjiturică locală de lins degete.

Permite-ne să-ți strecurăm pe sub mână acest ghid turistic pentru 3 zile petrecute în Budapesta și nu lăsa să-ți scape nicio bijuterie de la fața locului.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Budapesta
🏨  Rezervă hotel în Budapesta

2. Paștele în Barcelona, Spania

Parcul Güell, una dintre bijuteriile marelui Gaudi

Parcul Güell, una dintre bijuteriile marelui Gaudi © Angela Llop

Ei bine, în Spania, Semana Santa nu-i o fieștece sărbătoare; oricum nu lasă ei spaniolii sărbătorile în plata lor, să vină și să treacă fără niscaiva chefuială, dar Paștele știe să agite, ca nicio altă perioadă, toți litrii de sânge spaniol.

Nu știm dacă îți sunt familiare paradele stradale de aici, cele care opresc circulația, care fac oamenii să iasă din casă cu mic cu mare, unde plouă cu flori, cu muzică ce răsună din tobe și unde figurine uriașe reprezentând imagini creștine sunt transportate prin tot orașul. Este incredibil felul în care, până în zilele noastre, oamenii respectă, se bucură de aceste tradiții numite local-catalan „processons” și nu scapă nicio ocazie de a ieși în stradă, a se aduna la o vorbă și a sorbi spectacolul din priviri.

Paradele din Săptămâna Sfântă durează în jur de 5 ore și înconjoară cea mai mare parte de oraș. Dacă te afli pentru prima dată în Barcelona, nu ar trebui să te ocupi de multe alte lucruri până nu cunoști de-a fir a păr toate urmele lăsat de Gaudi în acest oraș și în istoria artei moderniste din toate timpurile. La pomul lăudat să nu te duci cu sacul? Baliverne când vine vorba de operele lui Gaudi. Ba să te duci! Și să faci bine să-ncapă acolo toate câte poți cuprinde cu mintea.

Citește și: Arhitectura Barcelonei – top 9 locuri de vizitat în capitala catalană

✈️ Caută zboruri ieftine spre Barcelona
🏨 Rezervă hotel în Barcelona

3. Paștele în Roma, Italia

Ah, Roma... oricât o idee excelentă!

Ah, Roma… oricât o idee excelentă! © Sam Valadi

Dacă într-adevăr îți propui cu tot dinadinsul să ajungi la miezul chestiunii pascale, apăi n-ai cum să sapi mai adânc decât asistând la slujba papală de la Vatican. Te temi, poate, că pui piciorul pe pământ italic în weekendul cu pricina și vezi toate ușile ferecate și lumea închisă în casă cu familia.

Nici vorbă. Bazilica Sfântul Petru e deschisă și la datorie în fiecare zi, doar că merită să arunci un ochi pe programul slujbelor pentru a vedea când este deschisă mulțimilor cu camerele la gât. Sfatul nostru sincer este să încerci cu tot dinadinsul să rămâi aici și în ziua de luni de Paște. Nu zicem c-ar fi treabă ușoară să înfrunți privirea rece, impasivă și aerul veșnic preocupat al șefului, dar fă o încercare. Merită!

Majoritatea italienilor din capitală consideră că lunea de după Paște e momentul în care să-ți umpli coșulețul de picnic și să o pornești voios spre parcul primăvăratic. Așa că închipuie-ți tu ce bine-o să alunece câteva arancini bine prăjite, o bucată de miel bine făcut și cerut la pachet (agnello) și un pasticiotti la desert, în ambianța proaspătă și liniștită în natura de după Paște.

Citește și: 10 motive pentru a călători a doua oară în Roma

✈️ Caută zboruri ieftine spre Roma
🏨  Rezervă hotel în Roma

4. Paștele în Atena, Grecia

Ai spune „nu” cu inima împăcată la străzile primăvăratice, în plină sărbătoare, din Atena?

Ce spui? Că nu poți să lipsești nici picat cu ceară de la ceremonia de înviere din cartier și că n-ai mai putea dormi liniștit dacă nu iei lumină în noaptea cu pricina? Prea bine, pentru că asta se întâmplă și pe tărâm atenian în noaptea de înviere și n-ai decât să-ți alegi lăcașul de cult pe care-l poftești și să-i dai înainte cu lumina.

Dacă nu emiți, totuși, asemenea pretenții creștine, dă fuga cu un ghid prin oraș, află cele ce-s de aflat, miroase toate florile îmbobocite care-ți ies în cale și pregătește-ți bagajul stomacal pentru orgii de zile mari. Pentru că da, și ei au ținut post, da, și ei poftesc la bucate bogate.

Pregătește-te așadar pentru cozonaci în stil grecesc, supă de miel în stil local, cartofii copți, brânza feta și tot tacâmul. Probabil cel mai înțelept ar fi să te bucuri oricum de-un asemenea festin (că doar e Paștele, ce Dumnezeu), iar când simți că-i rost să o iei de la început, să te îndrepți mai degrabă către un restaurant pescăresc din centrul orașului sau, și mai înțelept, din portul Piraeus.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Atena
🏨  Rezervă hotel în Atena

5. Paștele în Ierusalim, Israel

În Ierusalin ai parte, probabil, de cel mai autentic Paște cunoscut sub Soare

În Ierusalin ai parte, probabil, de cel mai autentic Paște cunoscut sub Soare

Dacă Ierusalim este alegerea ta, ne asumăm să credem că Paștele-i sărbătoarea ta preferată și că ai autenticul în sânge. Asta-i probabil cea mai bună perioadă de a călători pe Pământul Sfânt, îmbinând un vis de pelerin cu descoperirea locului de unde a început toată povestea lui Iisus.

Să asiști în Vinerea Mare la procesiunea miilor de oameni, de-a lungul Via Dolorosa din Cartierul Cristian este o Experiență. Sâmbăta este ziua Focului Sfânt, momentul în care creștinii veniți din toată lumea se strâng laolaltă pentru a vedea lumina miraculoasă care se aprinde din mormânt, in vreme ce duminica, pelerinii coboară Muntele Măslinilor cântând imnuri religioase și purtând frunze de măslin în mână.

Oricum, asta-i o scurtă prezentare a agendei religioase, dar dacă preferi să te fofilezi de la vreunul din momente, petrece una din zile în Betleem, la mai puțin de 10 km distanță, explorând Biserica Nașterea Domnului, Sanctuarul și respirând puțină religie și miros de cafea bine prăjită în Piața Manger.

De zburat vei zbura spre Tel Aviv, principala poartă aeriană de intrat în Israel. Iar partea excelentă este că ai zboruri spre Tel Aviv din toate colțurile României. Din Tel Aviv spre Ierusalim te așteaptă un drum cu autobuzul de maxim o oră, iar majoritatea autobuzelor sunt dotate inclusiv cu wi-fi.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Tel Aviv
🏨  Rezervă hotel în Ierusalim

6. Paștele în Madrid, Spania

Dacă nici Madrid nu știe să facă din Paște o sărbătoare memorabilă pentru întregul an...

Dacă nici Madrid nu știe să facă din Paște o sărbătoare memorabilă pentru întregul an…  © FEDERICO JORDA

De ce servim două destinații spaniole la același fel de mâncare te întrebi? Ei bine, Spania este probabil una dintre cele mai catolice țări europene, iar dacă ai ajuns în Barcelona nu înseamnă că știi ceva Madrid mai mult decât „cafe con leche” și viceversa. Totuși, procesiunea de Paște madrilenă nu e cu nimic mai prejos de cea din Barcelona și, așteptând parada să treacă prin Plaza Mayor, ai putea începe să simți vibrația tobelor cu mult înainte de a vedea protagoniștii.

Întreaga Săptămână Sfântă se derulează aici acompaniată de muzică religioasă, iar din biserici precum Basilica de Nuestra Señora de Atocha, Biserica Parish de Santa Vruz și Basilica Pontificia de San Miguel răsună muzica sfântă pe durata întregii săptămâni; intrarea este liberă până se atinge capacitatea maximă.

Cât despre mâncare… nu veni aici cu gând de dietă! Începe lejer cu o supă de usturoi, continuă cu un fel de bacalau preparat sub orice formă și încheie cu una (două) torrijas, un desert care obișnuiește să fie mai degrabă înmuiat în vin decât în lapte.

Citește mai mult: Lucruri gratuite de făcut în Madrid

✈️ Caută zboruri ieftine spre Madrid
🏨  Rezervă hotel în Madrid

7. Paștele în Colmar, Alsacia, Franța

Dacă o plimbare prin Colmar nu seamănă leit cu o poveste cu zâne înseamnă că H.C.Anderson e pentru noi un străin absolut și nimic nu știm despre basme sau despre îndestularea cu frumos a retinei. Colmar este bijuteria cea mai de preț a Alsaciei și nu ne-ar mira ca „pitoresc” să fie un cuvânt inventat aici; abundă de canale și case colorate, florile și cochetăria își fac mendrele la fiecare colț de stradă, iar o călătorie scurtă cu barca e la fel de obligatorie precum, lime-ul dintr-un cocktail margarita.

Istoria a adus aici francezi și nemți deopotrivă și știi și tu cum face istoria: când își pune în cap să amestece în aceeași oală două națiuni cu personalități atât de puternice, prea rar nu se lasă cu stiluri arhitecturale de negăsit în altă parte sau cu bucătării ce-ngenunchiază pupilele. Asta ca să nu mai vorbim de vin și nu o facem, bănuind că știi cu ce te pui când alegi de bună voie să călătorești în Franța.

În orice caz, Paștele ia cu asalt străduțele pietruite ale orașului Colmar și la fel o fac și decorațiile și târgurile de Paști. Atenție, însă că nu doar nevinovate decorații și standuri își fac de cap pe străzile orașului, ci și păcătoase produse de cofetărie și tot soiul de bunătăți care știu să-ți pună la grea încercare conștiința.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Basel
🏨  Rezervă hotel în Colmar

A început deja să se-nfierbânte sângele de călător și nu mai poți să stingi focul decât cu câteva doze sănătoase de inspirație? Plăcerea e de partea noastră: