DescoperăOrașe

Ghid turistic – Budapesta: city-break de 3 zile petrecute într-un oraș ca o vedere poștală

Despicat în două de trecerea Dunării, Budapesta încapsulează de fapt două orașe într-o singură capitală și vorbim aici de un contrast imposibil de trecut cu vederea. Ca să pictăm o imagine de ansamblu, aici conviețuiesc, pe de o parte, Dealul Buda, punctat de Palatele Habsburg și de străzile pietruite de-a lungul cărora casele în stil baroc amintesc cu tot dinadinsul de trecut, iar pe de altă parte, marile bulevarde din jumătatea Pesta, completate de centre aglomerate, cu tot cu vibrantele „baruri ruină”.

Pe măsură ce pașii te vor purta de-a lungul orașului, ai putea fi urmărit permanent de sentimentul că te plimbi cot la cot cu regalitatea însăși. Ai tot dreptul să simți asta, luând în calcul trecutul orașului pe post de capitală al Imperiului Austro-Ungar din 1867 și, în plus, arhitectura nu se abține deloc de la a epata asta.

Și chiar poți să te bucuri de tot ce are mai bun capitala Ungariei în răstimpul dintre aterizarea și decolarea de pe Aeroportul Internațional Budapesta, dacă planifici totul cu cap. Dar atunci care-ar mai fi rostul nostru pe lume. Relaxează-te, îți spunem noi tot ce-i de făcut, văzut, gustat, băut, inclusiv sub ce acoperiș să-ți odihnești persoana pe parcursul celor 3 zile în Budapesta.

Găsește zbor ieftin către Budapesta
Găsește acum cazare ieftină în Budapesta

Începe prin a cunoaște Buda

Plimbarea pe Podul cu Lanțuri se va lăsa cu poze și cu suspine de încântare

Dacă se întâmplă să te cazezi în Pesta, dedică-ți prima parte a primei dimineți înfulecării unui mic dejun la oricare dintre cafenelele ce încadrează Piața Deák Ferenc. De exemplu Mlinar, o brutărie balcanică ce servește bunătăți patisere umplute cu bucăți sănătoase de brânză delicioasă, nu-i deloc o idee neinspirată.

O dată rezolvată treaba, sari în autobuzul 16 până în Piața Dísz din Districtul Castel sau ia autobuzul 105, dă-te jos la poalele dealului și schimbă mijlocul de transport pe telecabina care te va conduce până în vârf. Dacă nu ești tu omul care să se dea în lături de la plimbări udătoare de iriși, traversează mai bine Dunărea pe pietrele Podului cu Lanțuri.

Urcă pe culmile dealului iar ultima parte a dimineții (va trebui să o începi destul de devreme) trebuie să poarte însemnele Castelului Buda și artei din Galeria Națională Maghiare. Ce-i de văzut aici? Orice, de la opere de artă gotică înaripată la altele ce-și trag seva din timpuri comuniste. La ultimul etaj al clădirii, cupola îți va fi tavan și în față ți se va întinde, în toată splendoarea, o superbă priveliște asupra orașului.

După ce ți-ai făcut plinul de artă, hoinărește în voie printre turnurile în tonuri de fildeș ale Bastionului Pescarilor, o clădire neo-romanică din secolul 19 ce permite priviri fugare asupra fluviului. Nu, n-ai terminat încă task-urile culturale, rămânându-ți încă Biserica Matthias din apropiere; vei găsi aici o clădire ce și-a început povestea în secolul 13, jucând chiar și rolul de moschee la un moment dat și care întruchipează acum un adevărat mozaic de stiluri arhitecturale.

Fă un popas la Biserica Matthias și cercetează cu privirea diferitele-i stiluri arhitecturale © collectingdistraction

Dacă ai urmat instrucțiunile pas cu pas, în momentul acesta, stomacul ar trebui deja să înceapă să scoată sunete ciudate, iar Bistroul Pest-Buda va fi chiar acolo ca să te îmbie. Asta e, supune-i-te, rezolvă-ți nevoile imediate și pornește-o de partea cealaltă a dealului, către Muzeul Spitalului din Stâncă, un spital care-și plasează fișa postului în timpul ambelor războaie mondiale, prevăzut a fi folosit și ca bunker nuclear în vremea Războiului Rece.

Tururile în engleză se petrec la ore stabilite, așa că aranjează-ți programul de așa natură, fără să-ți scape însă nici cafeaua asortată la o prăjiturică din Ruszwurm, cea mai veche cafenea funcționabilă din oraș.

Și ziua ar trebui să se arate încă lungă înainte, iar acum ești invitat să te plimbi în voie pe străzile umbrite de copaci și încărcate de pietrele pe care cine știe câți alți pași le-au cunoscut, până ajungi la stația de tramvai de pe Strada Miko.

Acolo ia tramvaiul 56 care duce în Piața Gellért, dar ține ochii larg deschiși pe traseu, în vreme ce traversezi Dealul Gellért. Citadela Habsburg care tronează în vârf, alături de faimoasa Statuie a Libertății, înfățișând o femeie ce ține în mână o frunză de palmier orientată deasupra orașului este pur și simplu o priveliște pe care nu poți să o ratezi cu sufletul împăcat.

La fel de neratat este și domul care îmbracă Băile Turcești Rudas, iar la capătul călătoriei, Bulevardul Bartok Béla te invită să descoperi una dintre cele mai faine zone din Buda, aliniată de cafenele trendy, galerii private și clădiri de fin de siècle.

Kelet Cafe&Gallery nu-i doar un loc care geme sub greutatea rafturilor de cărți, dar dacă te interesează în mod special mâncarea inspirată din bucătăriile asiatice, ăsta-i locul unde să-i faci o surpriză stomacului. O altă opțiune se arată în bistroul Szatyor, înțesat de o amestecătură de artă excentrică sau învecinata Hadik, o cafenea frecventată de scriitori de seamă, în secolul proaspăt apus.

Descoperă centrul Pesta

Ai auzit de ea, iar news feedul de Instagram o ridică în slăvi: Clădirea Parlamentului din Budapesta

Să ne situăm întâi pe scala timpului: tocmai ai început cea de-a doua dimineață, iar o pereche de clătite asortate frumușel la o omletă și pâine prăjită te așteaptă entuziasmată la Cafeneaua Zoska, situată la o aruncătură de băț de stația de metrou Astoria. După ce-ai șters bine farfuria, de mai-mai că nu mai e nevoie să fie trecută prin mașina de spălat, și ai pășit afară, aruncă o privire la pietrele masive lăsate moștenire de vechiul oraș, exact înainte să intri în Grădina Károly.

Una peste alta, află că acesta-i un cartier ideal pentru a cunoaște îndeaproape designul unguresc. Par example, dă un ochi după porțile grădinii Paloma (o companie de design colectiv) sau, pentru niscaiva supradoză de fashion, ia-o la pas pe Strada Váci.

După ce-ai binevoit să-ți astâmperi poftele frivole de cumpărături, întoarce-te la lucruri mai pe bucuria sufletului și fă o plimbare la mal de Dunăre sau ia tramvaiul cu numărul 2 care ar trebui să te ducă fix în Piața Kossúth Lajos și să-ți arate, în toată splendoarea, Clădirea Parlamentului Maghiar. Aici ai de ales: fie te înhami la drum cu tur care să despice în cuvinte interiorul clădirii neo-gotice, fie te mulțumești să o admiri pe dinafară.

Fă bine și nu priva vederea de un buchet considerabil de clădiri art noveau, precum House of Art Nouveau sau acoperișul clădirii Postal Savings Bank îmbrăcată în țigle verzi și galbene. Un pic mai hacana, vei da nas în nas cu Bazilica Sfântul Ștefan, și oricât ți-ar veni de greu să urci până ajungi în domul din vârf, fă-o! Merită! O priveliște 360 de grade asupra orașului te așteaptă acolo, iar efortul nu va face decât să-ți întețească foamea, lesne de potolit în Bistroul Zeller. Cu ceva bunătăți tradiționale ungurești.

Fă o pauză de câteva ore și îngrijește-te de câteva beri, înconjurat de feluri de mobilă care nu par să se pupe între ele de nicio culoare, la Szimpla Kert

Găsește acum zbor ieftin către Budapesta

Găsește acum cazare ieftină în Budapesta
Gata! Vom considera că până în acest punct te-ai odihnit destul și ar cam fi timpul s-o iei din loc. Ceasul vacanței tale bate necontenit, iar Cartierul Evreiesc, și cu prisosință Strada Kazinczy, sunt următoarea destinație. Totuși, dacă simți că ți-ai mai face niscaiva meandre culinare înainte de a lua la explorat puburile ruină, Street Food Karavan este o idee deloc nefericită. Nu ai nicio șansă să dai greș cu niște lángos (un aluat prăjit zdravăn și tăvălit în smântână și brânză) sau cu un obișnuit și clasic burger. Nu? Nici urmă de salivă extra în cavitatea bucală la citirea lor? Încearcă atunci Bors Gastro Bar, amplasat la capătul străzii, și comandă una din supele lor delicioase servite alături de baghete pe grill. Și ca să ne facem înțeleși: nicio călătorie în Budapesta nu-i una adevărată dacă n-ai trecut pragul celui mai celebru bar-ruină Szimpla Kert. În spatele panglicilor de plastic ce atârnă la intrare, vei găsi un fel de țara minunilor construită într-un bloc de apartamente abandonat, mobilat cu scaune în deplină dezarmonie, niște lumini de poveste, plante de interior care te vor face să te-ntrebi a cui Dumnezeului a fost ideea să le-aducă aici, monitoare de calculator și un vechi și neutilizabil Trabant. O alternativă mai puțin turistică, dar la fel de inspirată ar fi Ellató Kert, pubul amplasat într-o grădină și alcătuit dintr-o împreunare de camere și corturi.

La vânătoare de biju-uri arhitecturale de-a lungul Bulevardului Andrássy

Nu sta timid pe margine udându-ți timid vârful piciorului, ci aruncă-te nestingherit în apele Băilor Széchenyi

Cea mai strălucită idee de brunch ți se așază în față la Szimply, un restaurant cu design oriental ascuns cumva în curtea Röser (undeva la nouă minute de mers pe jos de la Andrássy Avenue, în direcția sud) și un loc care servește mâncare de sezon, deopotrivă dulce și sărată. Cu toate acestea, cafeaua digestivă, nu o servi aici, ci la Kontakt, cafeneaua vecină, iar apoi poți, liniștit și în putere, să o pornești spre Dohány Street, sinagoga îmbrăcată în celebrele domuri în formă de ceapă. Ia aminte însă, este închisă sâmbăta pentru Shabbat.

Urmează acum să bagi un cap pe ușa celei mai mari sinagogi a Europei, iar dacă asta nu te îmbie, n-ai decât să o ții drept către Piața Deák Ferenc și să iei metroul liniei Millenniul (cel mai vechi metrou continental european). Către ce? Către celebra Piață a Eroilor, căptușită ochi de coloane.

Plimbă-te și minunează-te în susul și în josul pieței, admiră statuile regilor ungari, traversează podul spre City Park, neocolind sub nicio formă lacul plus Castelul Vajdahunyad (acesta dintâi transformându-se într-un patinoar pe timp de iarnă) și toate astea pentru ce? Păi ca să ajungi la prea-faimoasele Băi Széchenyi pentru care-i musai să-ți fi strecurat costumul de baie în bagaj. Oo, crede-ne pe cuvânt că nu te va lăsa inima să ratezi distracția acvatică și izvoarele de apă fierbinte ce colcăie în piscinele interioare și exterioare pe tot parcursul anului. Pur și simplu nu-i ceva căruia inima să-i facă vânt împăcată.

Opera Maghiară de Stat nu-i clădirea pe care să o ratezi cu sufletu-mpăcat

Așadar, după ce ți-ai murat pielea în apele aburinde ale unora din cele mai frumoase băi termale din Europa, apoi vei avea toate motivele să-ți fie teribil de foame. Și numai bine, țopăie în dansuri primăvăratice până la unul din magazinașele din parc sau îndestulează-te cu o porție de mâncare ungurească gătită ca la mama acasă (o mamă unguroaică, desigur).

Ia apoi metroul înapoi spre Kodály Körönd și descoperă ultima bucată din Bulevardul Andrássy, un sit înscris în Patrimoniul Mondial Unesco, ticsit cu bijuterii arhitecturale. Și nu trece pe-aici legat la ochi că nu faci decât să ratezi Muzeul Casa Terorii, Opera Maghiară de Stat și potopul de cafenele și buticuri care mai de care mai cochete.

Unde te cazezi în Budapesta

Low-budget

Art’Otel Budapest este situat fix la poalele Castelului Buda, are Dunărea drept vecină și împletește de minune designul contemporan elegant cu prețurile prietenoase. Dacă totuși te interesează mai degrabă să te afli în mijlocul acțiunii și al orașului, Magazine Hotel and Apartments, cu aparențele-i minimaliste, chic-industriale, se află la fix doi pași de Bazilica Sfântul Ștefan.

La preț mediu

Fix în Districtul Castle, Baltazar este un hotel boutique căruia nu-i e indiferent bunul gust și care pune la dispoziție propriul bar de cocktailuri și propriul restaurant. Totuși, dacă vrei să ai până și în hotel material de Instagram care să rupă gura târgului, Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace din Pesta, este un hotel de 5 stele, situat cum nu se poate mai central, dar care practică încă prețuri de categorie medie.

De lux

Lux și opulență? Ha, asta-i ușor: Corinthia Hotel Budapest, este răspunsul și se află chiar la granița cu Cartierul Evreiesc, în vreme ce Four Seasons Hotel Gresham Palace este luxul absolut ce privește, pe un o fereastră spre Podul cu Lanțuri și spre Castelul Buda, spre cealaltă.

Găsește acum zbor ieftin către Budapesta
Găsește acum cazare ieftină în Budapesta

… și parcă nimeni nu te mai poate opri, iar city breakurile devin noul tău hobby? Mai iacă-tă niște idei: