Top 9 destinații de vacanță unde să mergi cu prietenii

Vine un moment în viața fiecăruia când mai trebuie să arunce câte o găleată cu apă pe fața alesului/alesei inimii și să pună piciorul în prag. Iar vacanțele sunt un motiv cât se poate de pertinent pentru că dacă absolut toate pozele tale, până la ultima, încadrează același binecunoscut chip și ceva monumente cu greu identificabile în plan secund… e timpul să-ți convoci prietenii.

Da, vorbim de aceiași prieteni care nici nu se mai obosesc să te invite în oraș la câte refuzuri și-au luat în freză și mare ți-ar fi mirarea să-ți mai dețină numărul în telefon. Rost să faci pe neștiutorul? Absolut deloc. Motive să te simți cu musca pe căciulă? Oho, berechet. Dar nu e o situație așa disperată și fiincă e mai bine mai târziu decât niciodată, vara asta începe să se poarte ca și cum îi datorezi o călătorie între oamenii alături de care poți face toate lucrurile nebunești fără să clipești.

Nu susținem că ar fi treabă ușoară, situația necesită strategie și o minte ageră, dar îți venim întru întâmpinare cum ne pricepem și noi mai bine. Începe prin a strecura subtil ideile de mai jos pe desktop-urile tovarășilor și nu spunem că o bere – două vor rezolva situația, dar sigur vor mări șansele de izbândă.

1. Porto, Portugalia

Porto reunește prietenii cu succes incontestabil

Dacă știi că ai prieteni cărora le place să se ospăteze, adu-i în Porto. Că doar vorba’ceea… călătorului îi stă bine cu drumul, iar prietenilor cu nota de plată.

Un loc oareșcum mai ferit de gălăgia de turiști, dar aflat în vecinătatea centrului este taverna Escondidinho do Barredo, condusă de două surori și pe a căror mamă o vei vedea negreșit așezată la prima masă. Comandați escabeche (sardine prăjite și lăsate în sos de oțet până oasele le devin moi), bolinhos de bacalhau (crochete din cod și piure de cartofi) și salada de povo (salată de caracatiță).

Nu vă lăsați umbriți de gândul că nu veți reuși să le dați gata pentru că o să pară limpede, încă de la primul fel de mâncare, că în interiorul bucătarului mocnește talentul divin. Du-te mai apoi (nu chiar imediat, cu pântecul plin) pe plaja Foz, unde se relaxează clasa sus-pusă, cei cu sânge albastru, plus jucătorii de fotbal bogați. Și da, am înțeles că inelarul îți este încercuit de vocea conștiinței, dar clătitul ochilor n-a făcut rău nimănui.

Citește și: 3 zile petrecute în casa faimosului vin portughez

Rezervă zbor către Porto
Rezervă cazare în Porto

2. Bruges, Belgia

Dacă berea, ciocolata și voia bună vorbesc despre tine și gașca ta de prieteni, atunci Bruges este răspunsul

Dacă berea, ciocolata și voia bună vorbesc despre tine și gașca ta de prieteni, atunci Bruges este răspunsul

Dacă ai câteodată impresia că prietenii tăi arată mai bine cu câteva grade de drojdie în plus în ei, du-i în Bruges. Și ca să vă comportați așa cum ar face-o un localnic veritabil, notează următoarele: a se vizita un minim de 3 baruri pe noapte pentru a lua pulsul orașului.

Primu-i de încălzire și ultimu-i de odihnit și așteptat lumina soarelui și bieții angajați care se îndreaptă spre locurile de muncă. Numărul doi: dacă plătești mai mult de 2,30 € pe o bere, nu te afli în locul potrivit și accepți cu bună știință să arunci bani de pomană. În Het Entrepot, licoarea costă 1,5 € și la fel stă treaba și în De Comma.

Închiriați câte o bicicletă, ardeți afuriseniile de calorii de bere preț de 35 de minute, direcția nord până ajungeți la plajă. Indubitabil, instinctul frumosului și al senzualului vă vor ghida către Icarus Surfclub, locul unde belgienii, cei deloc de lepădat, fac surf, se bucură de viață și împroșcă atmosfera cu sunet de cheiță de cutie de bere. Drum bun și vânt din spate să aveți!

Rezervă zbor către Bruxelles
Rezervă cazare în Bruges

3. Los Angeles, California

O promenadă pe faleză plajei Venice

O promenadă pe faleză plajei Venice

Gândul de a te afla de partea celaltă a oceanului ar putea da puțini fiori pe spate jumătății tale caramelizate de viață, dar nu te lăsa intimidat/ă de cuvintele suculente ce-i pot aluneca afară pe gură. Mai mult, ca să îl/o convingi de inocența intențiilor tale, începe-ți călătoria prin a-i trimite poze din Disneyland, explicându-i cum ți-ai regăsit aici sufletul de copil inofensiv, curat ca lacrima.

Inutil este să încercăm să te convingem să te-nfățișezi degrabă pe plaja scăldată de Pacific. Picioarele te vor conduce singure acolo, dar n-ar fi rău deloc să închiriați un automobil zdravăn și să vă plimbați agale pe țărmul ce unește plaja Santa Monica cu Venice. Ajuns pe aceasta din urmă, uimirea te va face probabil să înghiți de șase-șapte ori, ca și cum ai fi luat la bord un os de pește; sute de vânzători și spectacole de stradă, break dance fără rușine în văzul omenirii, surferi, magazine de piercing și tatuaje (atenție, poate nu e cazul să faci chiar așa pe rebelul), farmacii care vând marijuana medicinală (aceeași poveste)…

Poate nu multe din cele de mai sus vor fi destinate să ajungă în căsuța de mesaje a cui-nu-trebuie, iar câteva imagini surprinzându-te în ipostaze în care te îmbuibi cu burgeri delicioși de la mama lor, pot atrage după ele sufluri de ușurare.

Rezervă zbor către Los Angeles
Rezervă cazare în Los Angeles

4. Berlin, Germania

O privire fugară în cartierul Friedrichshain care freamătă de viață

O privire fugară în cartierul Friedrichshain care freamătă de viață

Ei bine, iată un loc cu de toate pentru toți: pentru prietenul veșnic tânăr (și veșnic burlac) în memoria căruia te întrebi cum Dumnezeului poate încăpea atâta puzderie de informații legate de toate petrecerile din universul cunoscut, pentru prietenul cu aere de intelectual care îl privește adesea cu un ușor sarcasm pe cel dintâi și anunță răspicat că el să duce să viziteze un nu-știu-ce, pentru prietenul sportiv la care toți vă cam uitați cu invidie, mai ales într-un context ce necesită puține haine, pentru cel ce ridică consumul de bere la rang de artă…

Începeți cu un tur alternativ și gratuit al Berlinului care să vă plimbe prin cele mai de soi cartiere, să vă arate cele mai prețioase colțuri de artă urbană și prin locurile în care rock-ul, raggae-ul, punk-ul și muzica electronică au făcut istorie. Și după ce te vei fi plimbat 3 ore, vei simți cum stomacul începe să riposteze și să bată cu pumnul în masă. Du-l în Friedrichshain, cel mai boem cartier din oraș, un loc unde imigranții par că s-au stabilit și s-au pus pe gătit de nu-i mai oprește nici sfârșit lumii. Alege unul din restaurantele cu specific… de oriunde ți se năzare ție.

Și când gândul pentru dovlecelul de acasă îți înmoaie ușor genunchii și vechiul spirit de amorez începe să-și reia locul pe tron, dă fuga într-unul din magazinele sau târgurile de haine vintage și ia-i ceva frumos. Să fie toată lumea fericită și păsările văzduhului să înceapă să cânte iar la unison.

Citește și: Lucruri gratuite pe care să le faci în Berlin

Rezervă zbor către Berlin
Rezervă care în Berlin

5. Atena, Grecia

Să vă uite Dumnezeu - dar nu și chelnerul - sub vreo umbreluță din Piața Monastiraki

Să vă uite Dumnezeu – dar nu și chelnerul – sub vreo umbreluță din Piața Monastiraki

Cât de norocos poate să fie un oraș încât să aibă și plaja în apropiere, și vreme frumoasă și istorie de dă pe-afară și să mai fie și capitală cu toate cele ce decurg de aici? Parcă aduce a majoretă frumoasă, cu un corp trăsnet care ajunge la școală dimineața într-o mașină decapotabilă, curată bec și îi spune „Bună, iubitule” celui mai popular jucător de fotbal din liceu.

Aici e de venit cu gașca aia relaxată care parcă nici nu știe cum se pune alarma la telefon, cu care timpul se dă bătut și își dă demisia, urmărind neputincios cum este pierdut fără urmă de conștiință. Așa că după ce dați pe gât băuturică după băuturică în Piața Monastiraki, admirând Acropolele de pe fundal, pregătiți-vă coșulețul de picnic și îndreptați-vă spre dealul Areopagus. Ideal ar fi ca soarele să înceapă să-și ia tălpășița tocmai atunci și voi, în fața peisajului măreț, să vă dați seama că sunteți niște exclamatori profesioniști de „O, doamne, cât de frumos. Oare merit dulcele trai pe acest pământ?”.

Ajunși în camere, fetele vor începe ritualurile ce se lasă cu miros de placă de păr folosită și cu o debandadă de produse cosmetice împrăștiate care pe unde. Foarte frumos pentru că terasa barului Galaxy, situat pe ultimul etaj al hotelului Hilton, va fi fericit să le primească, să le servească cu băuturici ce alunecă unse și să le gâdile urechile parfumate cu sunete de lounge și electro până când zorii încep să se ițească.

Citește și: Ghid de călătorie – Atena accesibilă persoanelor cu dizabilități

Rezervă zbor către Atena
Rezervă cazare în Atena

6. Reykjavik, Islanda

Islanda, Laguna Albastră. Și cuvintele-s de prisos...

Islanda, Laguna Albastră. Și cuvintele-s de prisos…

Nu poate fi așa de rău ca, în timp ce colegii de birou se sufocă de căldură în pauza de cafea, tu și prietenii tăi să o domniți într-un 15 grade, în capitala cea mai nordică din lume. Nu spunem că ar trebui să faci paradă de asta și în fața jumătății vieții, dar ai dreptul la o oarecare satisfacție interioară.

Unde mai pui norocul de a vedea soarele de la miezul nopții, eternul soare care se încăpățânează în asemenea hal să nu se ducă la culcare (cam 24 de ore pe zi) de parcă în fața lui mixează Marco Carola. Și dacă totuși pașii vă călăuzesc aici după un august târziu, spuneți bogdaproste, îndreptați-vă spre orașul Seltjarnarnes de la malul mării și căscați ochii în fața Luminilor Nordice. Și dacă nimic din cele spuse până acum nu pare să te miște, ține-te bine: Islanda are cel mai ridicat raport de piscine pe cap de locuitor din lumea cunoscută și nu vorbim de piscine cu apă de la robinet.

Din cauza resurselor nețărmurite de izvoare geotermale, îmbăierea în apele naturale întru întinerire, relaxare și răsfățul corpului, este aici o activitate ce datează de pe vremea vikingilor. Înclinăm a crede că știu câte ceva despre ce să facă dacă le lași pe mână un izvor și un trup obosit.

Citește și: 12 curiozități pe care sigur nu le cunoșteai despre Islanda

Rezervă zbor către Reykjavik
Rezervă cazare în Reykjavik

7. Praga, Cehia

Centrul cultural din Parcul Letná, dar tu poți să mai tragi de vreme pe cele galbene de-acolo până când sticla de vin își găsește obștescul sfârșit

Centrul cultural din Parcul Letná, dar tu poți să mai tragi de vreme pe cele galbene de-acolo până când sticla de vin își găsește obștescul sfârșit

Nici cea mai ingenioasă minte nu poate făuri o cale mai potrivită de a-ți începe vacanța în Praga decât cu niscaiva vin băut în Parcul Letná. Cumpăratul vinului din butoiaș când vii cu sticla de plastic de acasă (vorba vine, nu-i musai să o aduci din România) e un obicei înrădăcinat printre tinerii de aici și chiar dacă simți că ești cu un picior în afara acestei categorii, nu-i bai. Koštovna U Počtů e una din cramele unde se vinde vin take away care se asortează de minune la o porție de brânză de capră (sau de ce-ți poftește inima) cumpărată tot de aici.

După ce te-ai îndestulat și ai prins puteri, o să-ți surâdă, poate, ideea de a o porni pe râul Vltava într-o plimbare liniștită cu barca fără. Pentru o bagatelă de 35 lei puteți închiria o barcă de 4, dar asigură-te că tu nimerești în aceeași cu prietenul care nu scapă ocazia să menționeze programul lui de la sală. De ce? Motorul lipsește cu desăvârșire și va fi nevoie de o mână vânjoasă.

Umblă vorba pe-aici cum că, atunci când un bun hipster moare, sufletul lui nu se duce în rai, ci direct La Boheme Café și nu există motiv cât de cât plauzibil pentru care tu și sufletelor prietenilor tăi să nu vă începeți acolo dimineața cu un cocktail pe bază de cafea și o prăjiturică tradițională.

Și până vă dumeriți cum stă treaba cu walking tour-urile sau alte trebușoare culturale, nici simțită n-o să fie trecerea zilei și, hop, iar se va face seară. Și decât să-ntrebi în stânga și-n dreapta de un club alternativ, eventual într-o clădire industrială, cu scene, instalații, grădină exterioară, petreceri, concerte și muzică chill-out, lasă pierdutul vremii și du-te direct în Cross Club (p.s. foamea aia necruțătoare cu care nu se înțelege nimeni după o noapte de băut și dănțuit, se stinge aici cu un burger normal sau vegetarian).

Citește și: Lucruri gratuite de făcut în Praga

Rezervă zbor către Praga
Rezervă cazare în Praga

8. Budapesta, Ungaria

Cum știe ea viața, șireata, să se transforme din când în când într-o dulce odă a fericirii...

Cum știe ea viața, șireata, să se transforme din când în când într-o dulce odă a fericirii…

Nu puțini sunt călătorii care susțin că Budapesta este capitala lor preferată de pe bătrânul continent și, dacă te afli acolo cu cei care îți sunt cu adevărat prieteni, o să te simți ca și cum ai golit pocalul fericirii. Imposibil să nu fi auzit de faimoasele băi ale orașului, ultimele reminescențe ale influenței turcești din Ungaria.

Păi dacă ai ajuns până aici, nu-i nici un motiv cât de cât plauzibil ca să nu valorifici momentul cu niște scufundări în piscinele termale de la Széchenyi. Printre degustările de vinuri ungurești, înfulecatul de gulaș, supe de pește, sărmăluțe de la vest de Carpați și alte nebunii, găsiți undeva o portiță de timp pentru a urca până la Bastionul Pescarilor, monumentul aflat pe malul drept al Dunării, de unde se poate vedea Casa Parlamentului, Podul cu Lanțuri, cupola Bazilicii Sf. Ștefa, orașul Pest și orice-ți mai poftește inima.

Citește și: Budapesta – 3 zile petrecute într-un oraș ca o vedere poștală

Rezervă zbor către Budapesta
Rezervă cazare în Budapesta

9. Bangkok, Thailanda

Numai faptul că se află în Thailanda și ar trebui să fie un motiv suficient de valid pentru a-ți dori din fundul inimii să ajungi în Bangkok. Faptul că mai ai după tine și sufletele care-ți sunt alături la bine și la rău, indiferent că ai migrene sau niște zile proaste pe lună, ar trebui să te catapulteze acolo fără zăbavă.

Meditați făcând oglindă nesfârșitelor statui ale lui Buddha, vizitați templul Wat Arun, plimbați-vă în Parcul Lumphini până vă îmbătați de pace într-atât încât vă amestecați printre localnici și vă treziți cu picioarele date peste cap, practicând yoga, dar Dumnezeule, orice ați face, nu plecați fără să vi se fi aplicat, în prealabil, un masaj thailandez. Lipsa unei asemenea experiențe este un afront de neiertat la orice călătorie, oricât ar fi ea de scurtă, în Bangkok.

Bine, bine, dar unde bem, te întrebi acum și nimeni nu ripostează. Above Eleven este un bar situat la etajul 33, unde călătorii, expatriații și localnicii eleganți vin pentru a se înfrupta din bucătăria peruană și pentru a da pe gât cocktailuri preparate cu stil.

Citește și: 9 cele mai bune hoteluri din Bangkok

Rezervă zbor către Bangkok
Rezervă cazare în Bangkok

Citește și: