12 curiozități pe care sigur nu le cunoșteai despre Islanda

E lucru bine știut că fiecare ființă sensibilă vine pe pământ cu bizareriile sale și nu ne-am depărta prea mult de la adevăr spunând că la fel stau lucrurile și cu națiunile planetei. Între granițele fiecărei țări se petrec lucruri prea curioase pentru ochii neantrenați ai străinilor. Cu acestea suntem de acord și le acceptăm, dar când vine vorba de Islanda, lucrurile par să capete o cu totul altă dimensiune. Află care sunt 12 dintre lucrurile despre care nu aveai nicio idee că există pe teritoriul acestui colț nordic-vestic și îndepărtat de Europă peste care trec mai toate avioanele transatlantice și e atât de cunoscut pentru gheizere și aurora boreală.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Reykjavik
? Rezervă hotel în Reykjavik

1. În Islanda cash-ul nu se bucură de prea mare popularitate

Nu, nu din cauză că sunt atât de hippie islandezii încât nu-și doresc nimic mai mult decât să învețe să trăiască cu 2 euro pe zi, să-și crească în sufragerie propriile legume și să poarte același pulover 5 ierni la rând. Așa că nu spera că, dacă ești printre „drămuiții” care n-au putut să economisească 1 leu într-o viață, te vei simți aici ca peștele în apă. Nici vorbă, nu mai visa! Cardurile, domnilor, asta-i ce se folosește aici până și pentru taxa de a folosi o toaletă publică.

2. Rată de alfabetizare de 100% și scriitori… câtă frunză, câtă iarbă

Oricât de rău te-ai supăra pe un islandez și oricât de mult ai vrea să-i spui ceva să-l doară, nu poți să-l faci „analfabet”. Ar fi un non-sens. Unde mai pui că mănâncă pe pâine cărțile, iar acestea sunt cele mai obișnuite cadouri pe care și le fac de Crăciun. Dar nu se mulțumesc numai să devoreze pasiv literatura – cifrele spun că 10% din populația țării va publica cel puțin o carte pe parcursul vieții (dacă încă te mai mândrești cu capodopera ascunsă în pod și numită „jurnal de liceu”), iar UNESCO însuși a declarat Reykjavik, în 2011, drept Orașul Literaturii.

3. Limba-i una și e sfântă

Ei, da, cu islandeza nu-i ca și cu romengleza și nu poți tu să introduci cuvinte în vorbire după cum te taie capul. Ca să înțelegi că astea nu-s vorbe de șagă, islandeza de astăzi seamănă izbitor de mult cu cea pe care o vorbeau locuitorii în Evul Mediu (încearcă să citești tu ceva de Grigore Ureche și vezi dacă poți să îl pătrunzi fără două cafele la activ). Ideea-i că instituțiile oficiale se spetesc ca, în loc să împrumute cuvinte din alte limbi, să creeze unele noi din materialul care există deja în dicționar.

4. … și numele oamenilor nu fac excepție

Nu înțelegi cum stă situația! Copiii sunt numiți în funcție de numele tatălui, la care se adaugă sufixul „son” (fiu) sau „dottir” (fiica); așa încât, Tom, fiul lui Erik, se va numi Tom Eriksson, situație în care până și numele „Tom” a fost ales dintr-o bază de date de nume aprobate.

5. Aici nu există țânțari

Nu știm despre voi, dar noi ne-am simți destul de ofensați să știm că absența noastră dintr-o destinație mai adaugă o cărămidă în favoarea balanței de a vizita destinația respectivă. Probabil ofensați s-ar simți și țânțarii dacă ar ști, dar, ei bine, în viață mai și plouă uneori.

Așa stă treaba, poți să călătorești aici în perioada de glorie a verii, să dormi sub cerul liber sau să te așezi sub un bec pe timp de noapte și nu riști nicio înțepătură nesuferită. Datorită climei într-o permanentă și rapidă schimbare, țânțarii par să nu aibă destul timp să-și ducă la bun sfârșit ciclul de viață și se sfârșesc în condiții neprielnice. Am fi destul de fățarnici să exprimăm vreo compasiune.

6. Islanda are unul dintre cele mai vechi sisteme democratice

Democrația s-a instalat aici în 930, iar foloasele pe care le trag în prezent reprezintă o egalitate imbatabilă între femei și bărbați; dar pentru islandezi asta nu înseamnă mare lucru, tocmai pentru că cele două sexe sunt exact la fel, așadar nu văd niciun motiv pentru a se angaja în discuții nesfârșite și aprinse în această chestiune. Mai mult, Islanda a fost prima democrație din lume care a avut o femeie președinte.

7. Islandezii au inventat o aplicație care să-i ajute să evite incestul

Stai! Înainte să permiți sprâncenelor să sară în sus a dezaprobare, ascultă explicația și-o să găsești cazul de-a dreptul hilar. Întreaga populație a țării numără în total vreo 300.000 de suflete (imaginează-ți un cartier bucureștean), iar cea mai mare parte a națiunii se trage dintr-un grup de vikingi care s-au așezat aici, la casa lor, nu mai departe de secolul 19. Date fiind faptele, probabilitățile ca atunci când ieși la o întâlnire romantică, de partea cealaltă a mesei să se afle o verișoară mai îndepărtată… sunt foarte mari!

Creativi din fire, oamenii au creat o bază de date online care să includă toată încrengăturile genealogice, transformând-o într-o aplicație. Așa încât, telefonul începe să o ia razna și să emită semnale de avertizare atunci când se apropie de o rudă apropiată. Genial!

8. Meniurile includ mâncăruri pe care le-ai putea găsi greu de digerat

Oricât de rece și impenetrabilă ți-ar fi inima, tot n-ar putea rămâne la locul ei gândindu-te că mănânci pufin afumat. Vorbim de păsărelele acelea polare, adorabile, cu pene albe pe piept și cioc care bate în nuanțe de oranj. Afumate! Și servite pe o farfurie dichisită, dar ăștia ne sunt islandezii și consideră pufinii o specialitate. Poate nu tocmai aceeași compasiune indignată ți-o vor trezi și rechinii trecuți printr-un proces de fermentare vreme de 4 luni, serviți sub formă de cuburi și succedați de câteva shot-uri de alcool Brennivin.

Acum nu știm exact ce sentimente va mișca în tine o altă bunătate din partea locului: Svið. Și n-ai spune, dar în spatele acestui nume scurt și drăguț stă un cap fiert de oaie din care, după un ospăț islandez în care mesenii s-au bătut pe limbă și pomeți (considerate cele mai bune părți), nu mai rămâne decât creierul. Bon appetit!

9. Fast food-uri și băuturi carbogazoase

Ajuns pe pământul Islandei, niciun Mc Donald’s nu-ți va ieși în cale, ia-ți adio de la hamburgerii între care se topește felia de brânză îmbibată în colorant sau de la cartofii prăjiți impecabil cu gust de păcat. Ultimul astfel de fast-food s-a închis în 2009 și ai înclina, pe bună dreptate, să îți scoți pălăria în semn de respect. Totul până să afli că nu-i populație pe-această planetă care să dea pe gât mai mulți litri de băuturi carbogazoase.

10. De pe aproape orice bucată de cer islandez se pot vedea Luminile Nordice

Mereu am fost de acord cu ideea că soarta îți ia cu o mână și îți dă cu cealaltă. Poate că nu pot ei, islandezii, să-și îndestuleze pe săturate privirea cu corpuri acoperite de doar câteva petice de costum de baie, când le poftește inima. Dar pot să ridice aceeași privire spre cerul nopții și să vadă… Aurora Boreală! Bineînțeles, fiecare cu preferințele lui (unii preferă Aurora Boreală și alții, de departe, costumele de baie), dar când te paște în fiecare noapte, vreme de 8 luni pe an, pericolul unuia dintre cele mai frumoase spectacole ale naturii, noi încadrăm situația în categoria noroc divin.

Citește mai mult: Top 6 locuri pentru a admira Aurora Boreală

11. În Islanda, copacii sunt o specie aflată în pericol

Nu te întrista, țara abundă în frumuseți naturale și o să dai la tot pasul de vulcani, munți, fiorduri, ghețari, lagune glaciare, dar la capitolul „pădure”… situația nu-i tocmai ca pe roze. Pare-se că vikingii s-au pus serios pe defrișat și, în ciuda eforturilor guvernului de a reîmpăduri țara, nu promite să se prindă mare lucru. Doar 2% din suprafață este acoperită cu arbori și, ca s-o spunem drept, probabil ghețarii, terenurile de lavă și vulcanii nu ajută prea mult. O vorbă din umorul folcloric local spune că, dacă vreodată te pierzi într-o pădure din Islanda, nu trebuie decât să te ridici în picioare.

12. Mamele își lasă liniștite cărucioarele cu tot cu bebeluși afară când intră, de exemplu, într-un magazin

Nu trage vreo concluzie malițioasă aruncând cu eticheta „denaturat”. Nu, mamele islandeze sunt la fel de iubitoare și grijulii ca oricare altele. Ceea ce-i diferit în Islanda este o rată infimă de crimă și violență. Atât de nesemnificativă, încât domnii polițiști nici nu se mai sinchisesc să-și ia pistoalele cu ei atunci când pleacă dimineața la muncă în teren (rămânând astfel mai mult spațiu pentru gogoși). Comparativ cu siguranța și pacea care domnesc aici, chiar și țări precum Danemarca, Norvegia sau Suedia ar putea părea ticsite de infractori și făr’ de legi. O explicație pertinentă pentru acest ideal societal este faptul că nu există aproape nicio diferență între clasele sociale, toată lumea are la fel de mult, iar tensiunile economice lipsesc cu desăvârșire. Un alt motiv plauzibil este absența (sau rata extrem de mică de consum) a drogurilor puternice.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Reykjavik
? Rezervă hotel în Reykjavik

Dacă nordul Europei a exercitat întotdeauna o fascinație nebănuită asupra ta, permite-ne să te împroșcăm cu inspirație din aceste colțuri super dezvoltate de Terra: