DescoperăOrașe

Un continent al minunilor: 25 de locuri incredibile pe care să le vizitezi în Asia

Nu s-a născut niciun continent pe buna și bătrâna noastră planetă care să depășească Asia în dimensiune și populație, dar dacă doar ăsta ar fi motivul să vorbim despre ea, nici nu ne-am mai sinchisi. Adevărul e că Asia ascunde locuri minunate, iar selecția celor în care trebuie să ajungi în scurtul răstimp al unei călătorii este o adevărată provocare. Spre norocul tău, noi am făcut echipă cu doi călători pasionați și le-am cerut să facă niscaiva săpături la fața locului. Așadar, Alex Waltner și Christine Wedberg au bătut Asia în lung și în lat și s-au întors acasă cu 25 dintre cele mai bune recomandări.

Deplasează-te mai la sud de pagină și află colțurile de Asie ce trebuie văzute, fără a uita să urmărești aventurile lui Alex și Christine pe blogurile Swedish Nomad și Alien Chris.

Bali, Indonezia

Mănâncă bine, odihnește-te pe săturate, trezește-te în posturi de yoga, străbate câmpurile de orez și ia-o de la capăt!

Se spune despre Bali că este probabil locul terestru care se apropie cel mai bine de paradis. Abundă de plaje, surf, scufundări, retreaturi de yoga, temple săpate în dealuri, câmpuri de orez, sate tradiționale și mâncare ce-ți lasă gura apă și cu greu poți găsi un loc mai bun în care să-ți încarci bateriile.

Tot șpilul aici este să te aventurezi mai departe de zonele turistice, să petreci timp cu localnicii și să te dedai spiritualității.

Citește mai mult: Top lucruri de făcut în Bali: sfaturi de după cortină

Find a flight to Bali

Insula Jeju, Coreea de Sud

Nu îți imaginai, probabil, că există în Coreea de Sud vreo insulă tropicală lăsată de Creator pentru a servi drept bijuterie naturală, dar nimic nu descrie mai bine Insula Jeju. Încărcată de plaje paradisiatice, câmpuri de canola, cascade și un parc întreg ticsit de statui ce reprezintă organe reproducătoare masculine. Ce-ți poți dori mai mult? Se recomandă a nu-i părăsi granițele fără să fi gustat hallabong, un soi de portocală dulce de mama focului și fără pic de semințe.

Găsește zbor ieftin către Jeju

Phuket, Thailanda

Plaje acoperite în aur și insule pe care nu-ți ajunge o viață să le numeri! Phuket este o destinație până peste poate de populară și ai putea fi cu ușurință atras în clișee turistice, dar asta nu o face deloc mai puțin frumoasă. Și n-ai putea nici în vis să te vaiți că n-ai ce face aici când Insulele Phi Phi și Hong te așteaptă, plajele cu nisipuri albe te cheamă melodios, iar viața sălbatică și parcurile naturale te îmbie la descoperire. Dacă nu te-ai da înapoi de la nopți petrecute în hoteluri de lux, Phuket e locul de unde să alegi.

Găsește zbor ieftin către Phuket
Găsește cele mai bune hoteluri din Phuket

Kyoto, Japonia

 Amestecă-te printre localnicii din Kyoto, plimbându-te de colo-colo în kimono sau yukata

Dacă vechea Japonie e cea care-ți face mai abitir cu ochiul, îndreaptă-te spre Kyoto. Te așteaptă aici temple superbe, încrustate de frunze de aur (cum e cazul lui Kinkaku-ji), grădini Zen, ceainării primitoare și porți torii ce marchează intrarea în temple.

Tot Kyoto este locul de baștină al artezaniei tradiționale, iar centrul istoric Gion este locul unde vei găsi magazine specializate ce vând hârtie japoneză handmade, produse lăcuite și ceramice, ceainice din cupru, kimonouri, ceai verde, imprimeuri de lemn și lista continuă. Treci pe la Kyoto Handicraft Centre și alege-ți amintirea pe care vrei să o iei acasă din acest loc magic.

Citește mai mult: Descoperă Japonia într-un traseul complet de 10 zile cu trenuri de mare viteză

Găsește zbor ieftin către Kyoto

Sa Pa, Vietnam

Undeva în nordul Vietnamului există o vale superbă, presărată cu sate și câmpuri luxuriante de orez și pe care muritorii au numit-o Sa Pa. Cei mai mulți călători se îndreaptă aici puși pe drumeții și există tururi care se mulează pe orice nivel de dificultate. Cel mai înțelept plan pe care-l poți făuri îmbină drumețiile cu cazarea în casele localnicilor pentru că numai așa te-ai putea așeza la masă cu ei, schimbând idei și impresii și descoperind cu adevărat cum își duc traiul.

Găsește zbor ieftin către Hanoi

Tokyo, Japonia

Lumini care-ți iau ochii într-un oraș în care te pierzi cam din primele 43 de secunde: Tokyo

Prea puține locuri reușesc să fascineze ochiul european așa cum o face Tokyo. Și poate ai fi înclinat să-ți faci o impresie greșită despre cel mai mare oraș al lumii, dar te asigurăm că nu-i chiar așa cum îți închipui; desigur, există câteva zone deosebit de aglomerate unde-i recomandat să-ți păstrezi toate simțurile ascuțite, dar vei găsi deopotrivă locuri liniștite, ticsite de oportunități și noi experiențe. Cafenelele robot, altarele Shinto, străduțele înguste, mega mallurile, barurile luminate de felinare, magazinele mici de produse artizanale, magazinele de anime-uri, restaurantele ce abundă în stele Michelin, le găsești pe toate la fiecare pas.

Dacă ai de ales un singur loc din Asia pe care să-l vizitezi, alege Tokyo fără să stai pe gânduri.

Citește mai mult: Cum să profiți la maxim de o săptămână în Tokyo

Găsește zbor ieftin către Tokyo

Hanoi, Vietnam

Capitala Vietnamului este un talmeș-balmeș de scootere, vânzători stradali și localnici care dau năvală pe străzile pline, cu plasele încărcate de fructe proaspăt alese de pe tarabe. Cartierul Vechi este o adevărată comoară a arhitecturii coloniale și nu ar trebui să-ți ia mai mult de două secunde pentru a remarca influența franceză. Petrece măcar o după-amiază afară din oraș, vizitând templele și așezat la privit de trecători, pe malul Lacului Hoan Kiem.

Găsește zbor ieftin către Hanoi

Hong Kong

 Dă-i bice în tramvai și urmărește scenele care se desfășoară de partea cealaltă a geamului

Hong Kong este unul dintre cele mai importante centre financiare din Asia de Est și un port de tranziție între China și restul lumii. Și pe drept cuvânt, nicăieri nu se remarcă mai limpede toată această identitate globală decât în bucătăriile lor. Așteaptă-te la preparate delicioase care îmbină tradiții cantoneze, sichuaneze, japoneze și franțuze. Nu contează de ce minune îți e poftă, în Hong Kong o găsești la distanță de câțiva metri.

Urcă-te în tramvaiul cu două etaje, oprește-te în fiecare piață și gustă cât de mult din tot ce-ți iese în cale, de la tăieței wonton până la tofu preparat în fel și chip.

Citește mai mult: Cele mai bune 10 restaurante din Hong Kong

Găsește zbor ieftin către Hong Kong

Bangkok, Thailanda

Poate ți-au ajuns deja la urechi câteva zvonuri despre mâncarea stradală din Bangkok; ei bine, toate-s adevărate, iar aromele îmbracă toată paleta – picantul, acrișorul, dulcele și săratul ating intensități de care nu le credeai în stare. Găsești pe străzile din Bangkok absolut toate felurile de mâncare thailandeze și, cu puțin curaj, îți poți croi drum spre unul din cele mai picante farfurii de curry pe care le-ai încercat vreodată. După-amiezele, petrece-le departe de centrul orașului, bucurându-te de priveliștile oferite de rooftop-baruri, vizitând temple vechi sau, pur și simplu, scăldându-te în vibe-ul unui oraș istoric, transformat într-o metropolă care pare să nu știe ce înseamnă somnul.

Găsește zbor ieftin către Bangkok

Osaka, Japonia

Osakanii sunt recunoscuți pentru faptul că-și cheltuiesc cea mai mare parte a veniturilor pe mâncare și de aici poți trage concluzia că iau tema bucatelor destul de în serios; în orice caz, ca să înțelegi de-a fir a păr care-i treaba cu mâncarea aici, lasă-ți pașii să te călăuzească spre o zonă debordantă, cunoscută drept Dotonbori. Este locul unde mâncarea stradală se întrece pe sine. Oamenii așteaptă cuminți la cozi în orele cele mai nerușinate ale nopții pentru o porție de takoyaki (bile de aluat delicios, umplut cu bucăți de caracatiță) okonomiyaki (plăcinte de varză, făină albă, ouă și ignami, ce înoată în diverse toppinguri) și kushikatsu (mâncare, în general, prăjită cu însuflețire).

Găsește zbor ieftin către Osaka

Angkor Wat & Siem Reap, Cambogia

Să nu te mire dacă tot auzi vehiculându-se că Angkor Wat este, cu literă de lege, obligatoriu de văzut pentru călătorul care se aventurează în Cambogia. Nu îți explici de ce? Imaginează-ți atunci de patru ori mărimea Vaticanului și ar trebui să-ți faci o idee. Și dacă tot ajungi aici, păcat ar fi să nu dai o fugă până la Siem Reap, un paradis pentru backpackeri, cu petreceri la tot pasul, restaurante de vis, tururi organizate de localnici și niște locuri grozave de făcut cumpărături.

Găsește zbor ieftin către Siem Reap

Singapore

 Plimbatul pe deasupra zgârie-norilor din junglă nu-i o experiență de zi cu zi

Majoritatea celor care ajung aici, o fac datorită unei escale, dar Singapore, ca destinație, merită mult mai mult credit. Acoperind o suprafață de pământ de circa două treimi din mărimea orașului Hong Kong, acest oraș-stat aflat pe porțiunea de uscat a unei insule, reușește cumva să găsească raportul perfect dintre spațiile verzi și jungla în toată naturalețea ei. Fii cu băgare de seamă și observă grădinile luxuriante situate pe acoperișul zgârie-norilor și află că, puțin în afara orașului, te așteaptă cel mai mare plămân verde din Singapore: Grădinile Botanice Singapore, aflate în Patrimoniul UNESCO.

Găsește zbor ieftin către Singapore

Nagarkot, Nepal

Pentru majoritatea dintre noi, Nepal este sinonimul absolut pentru Munții Himalaya și nu suntem departe de adevăr. Acest lanț grandios include unele din cele mai înalte vârfuri ale lumii și este locul de obârșie pentru giganți hidrografici precum Gange și Indus. Nagarkot este cunoscut drept unul dintre cele mai de soi puncte de unde poți să te pierzi privind măreția Himalayei, direct de la balconul hotelului. Aflat la mai puțin de 32km de Kathmandu, acest mic sat abundă în hoteluri ce-i aliniază coastă și oferă priveliști către 8 lanțuri muntoase, inclusiv Everest.

Găsește zbor ieftin către Kathmandu
Rezervă hotel cu priveliște în Nagarkot

Seul, South Korea

 Seul, aici zârie-norii și vechile temple își dau mâna și trăiesc în nemaipomenită armonie

Seul este locul de naștere al muzicii K-pop, e plin de buticuri elegante și de ultimele capricii ale tehnologiei, așa că șanse să te plictisești aici… să spunem că ai avea mai multe la o reuniune de facultate unde mama ta povestește năzbâtii picante din frageda-ți pruncie. Cu tot cu poze. Dar să ne întoarcem la oile noastre. În ultimele decenii, orașul a încercat să întoarcă spatele trecutului industrial și să creeze spații recreaționale inovative precum Piața Dongdaemul Design & Park, noua primărie sau parcurile superbe ce încadrează râurile Cheong-gye și Han. Deși poți mirosi de la o poștă aerul modern al orașului, asta nu înseamnă că-i lipsesc templele tradiționale și palatele precum Templul Bongeunsa și Palatul Gyeongbokgung.

Găsește zbor ieftin către Seul

Luang Prabang, Laos

După cum probabil bine bănuiai, vechile tradiții sunt niște bunuri culturale aflate în pericol de dispariție. Din fericire, există locuri precum Laos care par să țină de ele cu mâini de fier; Luang Prabang este absolut poleit cu temple wat, călugări acoperiți de robe în culori șofran completează peisajul, iar casele de lemn tradiționale se opun decorului încărcat de munți. Și asta ar fi definiția corectă și completă a unei evadări din viața de zi cu zi. Aerul de-aici este impregnat în budism, iar practica budistă în sine este văzută ca un mod de viață, și nu ca o simplă religie. Dacă ești interesat, îți recomandăm să participi la o ceremonie tak bat, unde călugării budiști strâng pomeni în zori de zi.

Găsește zbor ieftine către Luang Prabang

Okinawa, Japonia

Dacă vrei să-ți descriem Okinawa scurt și relevant, imaginează-ți o replică japoneză a Hawaiiului, unde până și Pikachu, așteptându-și cuminte cumpărătorul în magazinul Pokemon, poartă bermude în stil hawaian. Dar lăsând pokemonii la o parte, Okinawa este o insulă tropicală, împânzită de plaje superbe, palmieri, ape turcoaz și recifuri de corali incredibile. Da, surferii și scufundătorii sunt la ei acasă. Sarea bogată în minerale este un alt răsfăț de prin partea locului și despre ea se spune că se află în spatele logevității populației locale. De aceea n-ar fi tocmai înțelept să pleci fără să dai pe gât câteva cantități zdravene din această sare minune, de ce nu, sub forma unei delicatese locale: înghețata cu aromă de sare.

Găsește zbor ieftine către Okinawa

Insulele Maldive

Insulele Maldive se numără printre cele mai romantice destinații ale lumii

Proaspăt-însurățeii vizitează de zor Insulele Maldive, iar asta nu de azi, de ieri. Dacă au motive? Berechet. Plajele și apele sunt de vis, dar lucrurile merg mult mai departe de atât. Dacă stațiunile de lux sunt cele care-ți fac ochii să sclipească lacom, Maldivele, cu plajele îmbrăcate în nisip alb, apele turcoaz și viața marină colorată ar trebui să-ți sature cam orice poftă. Fiecare stațiune reprezintă o insulă în sine și ai de ales între mai bine de vre-o sută. Da, alegerea ar fi cam singura problemă.

Găsește zbor ieftine către Maldives

Insula Koh Rong, Cambogia

Pentru plajă, nisip, cocktailuri cu umbreluțe și miros de cremă de plajă, Alege Insula Koh Rong. Seamănă izbitor de mult cu Insulele Maldive, iar apele limpezi de cristal și plajele neîntinate nu sunt străine de asta. Două lucruri le diferențiază: aici nu găsești căsuțe pe apă, iar prețurile sunt vizibil mai ieftine.

Găsește zbor ieftin către Sihanoukville

Boracay, Philippines

Bocaray este o insulă de dimensiuni mici, dar chiar și așa, ascunde nu mai puțin de 13 plaje. Cea cunoscută drept Nisipuri Albe este, fără îndoială, cea mai populară dintre ele. Dacă nisipul în toată perfecțiunea lui și petrecerile pe plajă ce-și dau sfârșitul la orele timpurii ale dimineții sunt lucrurile spre care ai zbughi-o fără să stai pe gânduri, atunci acesta-i colțul de Asie care ți se potrivește ca o mănușă.

Găsește zbor ieftin către Caticlan

Chiang Rai, Thailanda

 Timiditatea și întrebările nu-și au rostul: dă-i bătaie și cumpără o porție!

Poate că lucrul care te dădea înapoi până acum când te gândeai să o zbughești spre Thailanda era faptul că știai că-i doldora de turiști străini. Ei bine, în partea de nord a țării, este încă posibil să cunoști vechea Thailanda de dinaintea turismului de masă. Poate că este Chiang Rai o destinație unde se înghesuie călătorii, dar încă mai există destule colțișoare unde să te-mbeți cu iz autentic. Piețele nocturne, de exemplu, sunt frecventate deopotrivă de localnici și de turiști. Aici, prețurile sunt mai prietenoase decât în sud și poți lesne găsi o masă delicioasă pentru mai puțin de 10 Lei.

Găsește zbor ieftin către Chiang Rai

Cebu & Bohol, Filipine

Cebu și Bohol sunt colțurile de Asie filipineză unde ar trebui să fii văzut dacă scufundările, kayakul, surful și variațiunile sale, împreună cu plaje neîntinate sunt cele după care îți strigă sufletul. Nu mai vorbim de posibilitatea de a vedea unul dintre cele mai drăgălașe animale ale lumii: tarsierul cu ochii mari.

Găsește zbor ieftin către Cebu

Penang, Malaezia

Penang este nu mai puțin de un rai pentru pofticioși și unul dintre locurile asiatice unde cu măiestrie se-mpletesc diferitele culturi ale orientului. Orașul George este cumva locul unde bate inima acestei insule, iar UNESCO l-a înscris fără să stea pe gânduri pe lista sa te situri protejate. Orașul debordează de magazinașe chinezești, biserici, temple indiene, budiste, moschei și printre toate acestea, se distinge arhitectura colonială britanică. Închiriază o rișcă cu pedale și nu scăpa nimic din tot ce sălășluiește în această societate multiculturală.

Găsește zbor ieftin către George Town

Varanasi, India

Uită de tine și de viața cea de toate zilele la malul lui Gange, asistând la un ritual Hindu

Varanasi este unul din locurile sfinte pentru hinduși, iar Gange este locul către se îndreaptă pelerinii întru spălarea păcatelor și incinerarea celor decedați. O vizită la Varanasi este un spectacol de-o intensitate de neimaginat, unde ritualuri despre viață și despre moarte se petrec în locuri publice și unde-i nevoie ca toate simțurile să-ți funcționeze la capacitate maximă. Asta ți-ar putea suna puțin prea pământesc, dar noi ne facem datoria și-ți spunem: Varanasi este plin de comunități superbe de yoga și veganism, așa că dacă nu ți-ai prisosi niscaiva hrana pentru suflet, trup și minte, îndreaptă-te către aici.

Găsește zbor ieftin către Varanasi

Kuala Lumpur, Malaezia

Ce ar putea să-ți displacă la Kuala Lampur? Piscinele rooftop? Barurile cu priveliști halucinante de peste oraș? Puțin probabil. Dedică-ți cel puțin câteva zile săpând după chilipire în magazinele de design din megamalluri și răsfață-te cu mese delicioase la tradiționalele kopitiam (coffee shopuri), pentru ca după-amiezele să le rezervi relaxării din jurul piscinei și bronzatului cumsecade.

Găsește zbor ieftin către Kuala Lumpur

Kerala, India

 Navigatul prin bălțile din Kerala se mulează de minune pe fanteziile oricărui călător

N-o să te mire nici cât negru sub unghie aflând că acesta a fost numită „tărâmul lui Dumnezeu”. Apele sale te poartă prin lagune încadrate de palmieri, sanctuare ce oferă adăpost elefanților, păsărilor sălbatice și tigrilor, iar magnificele temple kathakali îndeplinesc ritualuri unde muzica, dansurile și costumele extravangante sunt la fel de obișnuite precum îi este lămâia tequilei. Și am numit doar câteva dintre lucrurile care fac din Kerala un colț de lume cu totul și cu totul diferit.

Mai rămâne să adaugi doar câteva arome de cardamon, scorțișoară, piper negru și ghimbir și vacanța ta în Kerala ar trebui să fie completă.

Citește mai mult: 12 motive pentru care trebuie să vizitezi India

Găsește zbor ieftin către Kochi

„Mai multă inspirație”, se aude în sală?