DescoperăOrașe

8 destinații care vindecă suferința în dragoste

… și ai jurat că asta nu ți se mai întâmplă! Că ai deja o vârstă și că te-ai săturat până peste cap să-ți tot vezi inima făcută bucăți, constant, de vreo 20 de ani încoace sau cam de când ai început să înțelegi de ce îți bate inima mai tare sau simți fluturi în stomac la vederea unei anumite persoane. Și nici nu știi ce doare mai tare: faptul în sine că te doare și toată furia față de propria slăbiciune, sau ideea că impermanența și-a făcut iar treaba și toată povestea cu plimbările în parc duminică după-amiază și cafeaua de dimineață băută împreună s-a alăturat acum istoriei și s-a dus de râpă. Ce să fie, ce să fie?

Stai acum și te întrebi dacă nu-i cumva vreo defecțiune în sistemul tău, pentru că restul lumii pare să se descurce mult mai bine. Toate astea în vreme ce privești compulsiv ecranul telefonului la fiecare 20 de secunde, deși volumul este dat la maxim, telefonul se află la 1 cm de capul tău și oricum n-ar avea cum să-ți scape vreun mesaj primit. E greu! E greu și, deși știi că o să supraviețuiești, nu vrei decât să treci mai repede peste această durere și să-ți amintești cât de frumos poate soarele să strălucească atunci când are chef.

Consideră-te norocos (dacă nu cerem prea mult) pentru faptul că ai ajuns aici și soluția se află nu mai departe de câteva scroll-uri în jos. Dacă în locul în care te afli, afuriseniei de soare nu pare să-i treacă nici prin cap să strălucească drăgălaș, dă fuga într-una dintre destinațiile listate mai jos și vindecă-ți buna și bătrâna inimă de toate vicistitudinile existenței actuale.

1. City break în Zagreb, Croația

Fie ca toate suferințele să se stingă pe strada Tkalčićeva din Zagreb © Visit Zagreb

Fără doar și poate, primul loc zagrebian unde trebuie să aterizezi este… Muzeul Relațiilor Destrămate, un loc înțesat de relicve aparținând unor povești de dragoste terminate, exact ca a ta. Se spune că ar fi cel mai vizitat obiectiv al orașului și că obiectele, de o puternică valoare emoțională, sunt prezentate alături de o poveste ce trezește pe rând durere, bucurie, furie, dragoste, iar până la final o să-ți vezi emoțiile făcute harcea-parcea ca și cum ai fi trăit toate cele citite. La ce ți-ar servi asta? Ei bine, în cazul în care ți-ai închipuit pentru o secundă că numai tu știi cu adevărat ce-i suferința pe lumea asta…

Îndreaptă-te apoi spre Orașul Superior, un loc ce aparține zidurilor istorice și turnurilor din vremuri medievale, ia-i la pas străduțele, pasajele secrete, micile muzee și galerii de artă și lasă-te purtat de cugetări adânci. Nici că vei găsi un loc mai potrivit pentru asta! După ce îți vei vedea toate gândurile puse în ordine și aerul începe să devină mai ușor, ferchezuiește-te cum se cuvine și ieși la socializat, dansat, deșertat de pahare și împărțit de povești, pe strada Tkalčićeva. O vei găsi aliniată de baruri, terase și cafenele. Un ultim sfat: să nu carecumva să spui „nu” unor gene ce se flutură cochet în direcția ta sau vreunui cocktail șarmant oferit!

Citește mai mult: Minunile Croației într-un road trip de 10 zile

✈️ Caută zboruri ieftine spre Zagreb
🏨 Rezervă hotel în Zagreb

2. Vacanță în Havana, Cuba

… iar ce se întâmplă în Havana, apăi în Havana să rămână!

Ascultă și ia aminte: odată ajuns pe pământ latin, dragostea, telenovelele și inimile frânte o să ți se înfățișeze mai firești decât aerul pe care-l respiri. Și în vreme ce noi, în situații de criză emoțională, ne flagelăm în suferință auto-impusă, cubanezii o rezolvă cu salsa și cu rom. Dacă vrei să dai uitării torturii privitului de telefon de un milion de ori pe minut, înhamă-te la subțioară cu o sticlă sănătoasă de alcool național și înscrie-te la cursuri de salsa. Provoacă dependență și să nu te mire dacă aceeași adicție ți-ar putea trezi în sânge și proful/profa de salsa cu unduitul de șolduri și mișcările pasionale de piept. Mare atenție, însă, că doar nu vrei s-o dai din lac în puț!

După ce-ai asudat fiecare picătură de suferință, pornește-o la fotografiat străzile și clădirile încărcate de culoare. Gonește-o pe plajă și surprinde-te cum faci vânzare barului cu mojito, cuba libre, daiquiri și gin cubanez. Lasă-te sedus fără opreliște de spiritul de voie bună al localnicilor, asezonat cu glume deocheate și pași de dans administrați atent la fiecare 2-3 propoziții.

Citește mai mult: Cuba – călătorește pe cea mai mare insulă din Marea Caraibilor

✈️ Caută zboruri ieftine spre Havana
🏨 Rezervă hotel în Havana

3. City break în Roma, Italia

Fântâni și dorințe… încearc-o pe „Sper să mă vindec frumușel până se termină vacanța” în locul lui „Sper să îmi scrie astăzi, înainte de apus”

Probabil numai gândul la Roma și deja simți cum durerea începe să-și piardă serios din foc. Să străbați străzile Romei, asistând pe viu la cultura, arta și tot ce a dat mai bun civilizația e medicament curat. Surprinde-te cum arunci cu monede în Fontana di Trevi, departe-departe de individul cu pricina și o să se simtă ca o gură de aer proaspăt, de care aveai numaidecât nevoie.

Și pentru că ai venit aici întru vindecare, permite-ți toate înghețatele care-ți ies în întâmpinare și-ți dau binețe, încearcă toate felurile de pizza inventate vreodată și răsfață-te cu Prosecco, Negroni și Aperol Spritz fără să-ți pese nicicum care este poziția soarelui pe cer și ora din cadran.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Roma
🏨 Rezervă hotel în Roma

4. Vacanță în Japonia, la Muntele Fuji

Priveliștile asupra Muntelui Fuji ar trebui să-ți ia durerea cu mâna

Să ne înțelegem de la bun început. Tokyo este o experiență de nemaipomenit, schimbătoare de vieți și-așa mai departe. Dar adevăratul motiv pentru care vrem să ajungi acolo, acum este… Muntele Fuji, aflat la 2 ore jumate de mers cu trenul, față de capitală. Ce ar putea face un biet munte vulcanic de numai 3776 metri pentru inima ta făcută țăndări, te întrebi?

Poate ai auzit că acesta-i considerat drept un munte sfânt și reprezintă un adevărat simbol pentru japonezii care băgau mâna-n foc cum că ar exista o zeiță ce trăiește în inima muntelui. Păi dacă porțile torii, templele budiste și Shinto, ceaiurile binefăcătoare împreună cu toată filozofia orientală despre viață, moarte, iubire, etică și sensul nostru pe acest pâmânt nu te scutură zdravăn și nu te fac să vezi zădărnicia prolongării unei suferințe care nu există decât în mintea ta… nimic nu o mai face.

Sau poate ar trebui să mai dai o șansă drumeției până în vârf, până în mijlocul norilor, priveliștilor halucinate peste cele cinci lacuri ale muntelui sau scăldării într-un izvor fierbinte natural. Acesta din urmă, în special, este recunoscut pentru măiestria cu care topește grija și suferința de parcă ar fi numai bucăți de unt uitate pe șemineu.

Citește mai mult: Cum să profiți la maxim de o săptămână în Tokyo 

✈️ Caută zboruri ieftine spre Tokyo
🏨 Rezervă hotel în Tokyo

5. City break în Bergen, Norvegia

Despre asta vorbim când spunem „arhitectură care-ți ia ochii… și mințile”  © Robin Strand – visitBergen.com

Considerăm deja că sumedenia de oameni blonzi, frumoși și înalți ce populează nordul Europei este un motiv suficient pentru a te năpusti aici de fiecare dată când îți simți inima pustie. Dar nu ne dorim cu niciun chip să ne arătăm într-atât de superficiali, așa că vom vorbi mai degrabă despre lucruri care rămân încrustate în memorie.

Arhitectura, de exemplu – perfectă în fiecare cărămidă, cu fațadele colorate luându-ți ochii și mințile și cu debarcaderul Bryggen care de furarea atâtor inimi s-a făcut vinovat, fiind în final inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Natura… altă grozăvie pentru că Bergen este exact poarta către atât de celebrele fiorduri norvegiene.

Și, deși știm că asta nu-i tocmai ceea ce ți-ar recomanda psihologul tău, închipuie-ți cum fiecare fotografie-vedere-poștală încărcată pe Instagram și văzută de cel/cea-a-cărui-nume-nu-trebuie-menționat va deștepta în el/ea cea mai adâncă invidie. Ei, nu știm sigur nici dacă-i va apărea în news feed, dar tu poți să-ți închipui ce vrei, atâta timp cât te face să te simți mai bine.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Bergen
🏨 Rezervă hotel în Bergen

6. City break în Porto, Portugalia

Podul Luis I din Porto la lăsat de seară

Ah, Porto, Porto, cum se mai pricepe el să îmbălsămeze bietele suflete chircite de durere și abandon. Sfatul nostru: oferă-i orașului Porto onoarea călătoriei de unul singur pe care o plănuiești de atâta amar de vreme. În acest fel nu vei avea niciun companion căruia să i te vaieți și care să ajungă țapul ispășitor al dramei tale amoroase. Pe lângă asta, călătorind singur aici, îți sporești vizibil șansele de a te deconecta complet, de a-ți liniști gândurile și de a cunoaște portughezi simpatici, vorbitori excelenți de limbă engleză.

Acum, numai priveliștile de pe Miradouro da Vitoria și cele de peste podul Luis I din Porto ar trebui deja să-ți aline vizibil pacostea de dor. Dar dacă te mai încumeți și la o plimbare voioasă prin districtul Ribeira sau pe încântătoarea pasarelă Foz do Duoro, aruncând ocheade galante în stânga și-n dreapta, problema ar trebui să fie pe jumătate rezolvată. Îți spunem să ajungi aici singur cuc pentru că așa se intră cel mai bine (și nu se mai iese până nu te dau afară) într-una dintre cele mai celebre librării din lume: Livraria Lello Porto – cea care a inspirat-o pe J.K. Rowling să își imagineze școala Hogwarts.

Citește mai mult: Porto în 3 zile – cele ce trebuie văzute în casa faimosului vin portughez 

✈️ Caută zboruri ieftine spre Porto
🏨 Rezervă hotel în Porto

7. City break în Florența, Italia

Nu ne închipuim cui îi arde să sufere în vreme ce se plimbă țanțoș pe străzile Florenței

Dacă ai ‘norocul’ de a fi femeie și cu inima frântă, pe deasupra, Italia este răspunsul suprem. Bărbații de aici sunt experții absoluți în complimente și în a te face să te simți o zeiță așa că, dacă încrederea în tine este cea la care trebuie să lucrezi în perioada imediat următoare… de trei ori ITALIA! Ei, și dacă ești bărbat și se întâmplă să ai inima țăndări, vinurile toscane ar trebui să acționeze asupra ta cu același efect ca cel al cochetăriilor mai sus menționate.

Dacă, fără nicio pretenție de intelectualitate exagerată, crezi cu adevărat că arta poate vindeca până și cea mai adâncă rană deschisă, dă fuga în Florența și lasă-ți inima pe mâinile lui Donatello, Leonardo da Vinci, Botticelli, Michelangelo și a altora asemenea. Descoperă poveștile din spatele fiecărei clădiri sau opere de artă, dintre cele mai fine ale Renașterii, și îngroapă-te în certitudinea că scopul tău pe lume e unul mai măreț decât deplângerea unei relații care s-a dus pe apa sâmbetei.

Dacă, pe de altă parte, ai considerat mereu că bucatele sunt cel mai eficient antidot împotriva suferințelor în dragoste, răsfață-te cu cele mai delicioase porții de carbohidrați, nu închide ochii în fața niciunei gelaterii și lasă bucățile de friptură să se topească în gură.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Florența
🏨 Rezervă hotel în Florența

8. City break în Hanoi, Vietnam

Traversarea străzilor din Hanoi… o chestiune de noroc și agilitate

O, da. Deconectare totală și simțuri stimulate la maximum în fiecare secundă, fără excepție. Hanoi este destinația dacă ceea ce cauți este un loc care să nu-ți amintească cu nici măcar o pietricică de existența ta de zi cu zi sau de aerul de acasă, impregnat de fărâmele relației proaspăt încheiate. Atâtea muzee, mausolee și închisori îți vor ține mintea ocupată, o vor goli de amintirile aproape la fel de dureroase ca și trecutul sângeros al Vietnamului (exagerăm, desigur… nici pe departe la fel de sângeroase) pentru a o umple apoi de istorie națională.

Croiește-ți drum către Muzeul Ho Chi Minh, către închisoarea Ho Lo și încheie ziua culturală cu o vizită la Templul Literaturii, unul dintre cele mai celebre obiective istorice ale orașului. Permite ochilor să se minuneze la vederea miilor de motociclete din Vechiul Cartier, iar când soarele dă semne că ar cam vrea să se ascundă, fă o plimbare pe malul lacului Hoan Kiem.

Citește mai mult: Cu inima bătând la capacitate maximă – 12 zile în Vietnam

✈️ Caută zboruri ieftine spre Hanoi
🏨 Rezervă hotel în Hanoi

Aa, nu, nici prin cap nu ne trece să te lăsăm de izbeliște în aceste momente de cumpănă, așa că nu ne oprim aici cu recomandările: