DescoperăOrașe

Călătorie în Japonia: un traseu complet de 10 zile cu trenuri de mare viteză

Când treci prin lume ca vântul și ca gândul, cu 300 de kilometri la oră, lumea pare că zboară împrejuru-ți, câmpurile înverzite străfulgeră din loc în loc, iar orășelele de poveste cu aer efemer nu fac decât să-ți usuce gura și să te facă să-ți dorești mai mult. Munții falnici se înalță și se plimbă într-un ritm maiestos, oferindu-ți priveliști în continuă mișcare.

Multe sunt lucrurile ce fac din Japonia o Japonie faimoasă, iar unul dintre cele mai de seamă este încrengătura de rețele feroviare. Întinzându-și membrele din extremitatea nordică a insulei Hokkaido până în josul hărții, în insula Kyushu, rețeaua este cunoscută pentru impecabilitate, punctualitate și pentru viteza trenurilor și pentru faptul că sunt extrem de moderne. Mai ceva decât aplicația care îți aprinde lumina la garaj.

În ultimul timp, liniile de tren japoneze au devenit un fel de parteneri de drum indispensabili pentru călătorii plecați în aventuri asiatice, mai ales de când prețul biletelor pentru turiștii este de-o prietenie inaccesibilă pentru cei care locuiesc Japonia. Pentru un itineraiu de 10 zile, recomandăm cumpărarea pass-ului de 7 zile (29.110 JPY) încă dinainte de a pune piciorul pe pământ japonez.

Când te simți pregătit s-o pornești la drum, mergi la unul din birourile de relații publice amplasate în cea mai mare gară și activează-ți pass-ul. Odată activat, acesta este valabil timp de 7 zile.

Dar ce Dumnezeului să fac eu 7 zile într-un tren, te întrebi, poate? De ce să nu-ți încânți auzul cu ceva sunete japoneze în timpul călătoriei?

Ziua 1, 2 și 3 în Tokyo

Pironește-te în intersecția fără capete din Shibuya și lasă lumea de lângă tine să se-agite ca o oală în fierbere

Pironește-te în intersecția fără capete din Shibuya și lasă lumea de lângă tine să se-agite ca o oală în fierbere

Toată nebunia să înceapă în Tokyo, capitala Japoniei, și fără urmă de tăgadă, cel mai mare oraș al lumii (luându-ne după populația zonei urbane). Ce vei vedea negreșit la fiecare pas vor fi nesfârșite întinsuri de lumini, magazine artizanale, cafenele, baruri, standuri luminate cu mâncare, zgârie-nori semeți suprapuși în peisaj peste grădini Zen și străzi clocotind de fashion și țoale la modă.

Marea intersecție din Shibuya este locul perfect de analizat oamenii și pierdut în mulțimea lor, în vreme ce, pe Omotesandō, bulevardul de alături, te așteaptă magazine de fashion cu nemiluita. Dar dacă shoppingul scump nu întrunește tocmai ceea ce numești tu o activitate de vacanță reușită, ce-ai spune să arunci un ochi peste stilul mai puțin ortodox din cartierul Harajuku. Îngroapă-ți capul în ceva artă contemporană la Muzeul de Artă Mori sau alătură-te unui tur tradițional de printuri woodblock la Muzeul Memorial de Artă Ōta.

Dacă-ți învingi nerăbdarea și rămâi destul de mult timp în Parcul Yoyogi, s-ar putea să fii răsplătit cu o asemenea reprezentație

Dacă-ți învingi nerăbdarea și rămâi destul de mult timp în Parcul Yoyogi, s-ar putea să fii răsplătit cu o asemenea reprezentație

Clădirea Guvernamentală Tokyo Metropolitan este un zgârie-nori masiv, sfidător, inspirat din Notre-Dame, care oferă priveliști impresionante asupra orașului. Cele mai bune momente ale zilei în care să te-arăți acolo sunt, fie dimineața devreme când Muntele Fuji ți se dezbracă în fața ochilor, fie după ce se lasă seara, iar orașul îmbracă o cu totul altă haină.

Și nu părăsi carecumva orașul fără să urmărești câteva din sporturile preferate ale japonezilor: du-te de vezi un meci de sumo wrestling în Ryogoku sau unul de baschet la Domul din Tokyo. Firesc ar fi ca, ultimul, dar nu cel din urmă obiectiv, să fie celebrele Parcuri Yotogi și învecinatul Meiji Shrine, dedicate împăratului Meiji și soției sale.

Ce hotel recomandăm: The Gate Hotel Kaminarimon By Hulic (prețul unei camele începe de la 7.815 JPY [292.5 Ron] pe noapte)

Zilele 4 și 5 în Kanazawa și Osaka

Serenitatea împinsă până la limite nesperate în Grădina Kenroku-en

Serenitatea împinsă până la limite nesperate în Grădina Kenroku-en

După ce ziua a patra intră pe ușă, tu să știi că-i timpul să-ți iei la revedere o vreme de la agitația marilor orașe. În dimineața devreme a zilei cu numărul 4, dă fuguța, validează-ți pass-ul de tren și pregătește-te de îmbarcare din Hokuriku Shinkansen până în Kanazawa (2 ore jumate, mai precis), alegând una din rutele care înfruntă Alpii Japonezi.

Pe coasta de vest a Japoniei se întinde Kanazawa, un orașel de mărime medie ce ascunde castele de poveste, un parc ce se numește chiar așa – Parcul Castelului din Kanazawa și o grădină, Grădina Kenroku-en unde liniștea și pacea au fost plantate. Aceasta din urmă este aclamată drept una dintre cele mai frumoase grădini japonze, unde-și găsesc locul un iaz, niscaiva delușoare, un felinar de piatră, o fântână și nenumărate flori și copaci ce-și schimbă culorile după anotimp. Prunele rozalii și florile de cireș dau tonul primăvara, irișii mov și alizeele roșii le iau locul pe timpul verii, iar frunzele colorate de toamnă se ivesc atunci când la noi începe școala.

 Ai putea să juri că nu te interesează deloc cum arată viața unei gheișe? Bineînțeles că nu, așa că nu ai motiv să ratezi cartierul Higashi Chaya

Ai putea să juri că nu te interesează deloc cum arată viața unei gheișe? Bineînțeles că nu, așa că nu ai motiv să ratezi cartierul Higashi Chaya

Vei găsi că Higashi Chaya, vechiul cartier al gheișelor, este înțesat de case de lemn din ani 1800, a câte două etaje, cunoscute drept ochaya, teahouses sau case de divertisement. Pentru o sumă modestă poți experimenta viața unei gheișe din secolul 19, iar câteva dintre ochaya încă oferă ceva momente de entertainment tradițional sub forma spectacolelor realizate de gheișe .

Un alt lucru care a mai contribuit la faima acestei zone sunt mâncărurile excelente preparate din pește proaspăt. Nu-ți priva papilele de un sashimi servit la restaurantul Fuwari sau, dacă nu ajungi și nu ajungi, fă tot posibilul să guști măcar niște preparate locale din legume la Los Angeles.

După ce-ai prins gustul bucatelor și ți-ai petrecut toată dimineața în Piața Omicho cotrobâind după cea mai proaspătă mâncare, ia trenul Thunderbird cu direcția Osaka (2 ore jumăte).

Afundă-te în haosul din Dōtonbori, Osaka

Afundă-te în haosul din Dōtonbori, Osaka

O jumătate de zi și o noapte cap-coadă ar trebui să-ți ofere timp berechet pentru a explora ce are mai bun de oferit cartierul Shinsaibashi în materie de cumpărături și viață de noapte și încă să-ți mai lase ceva timp de plimbări prin zona de divertisment Dōtonbori.

Orașul este destul de cunoscut pentru ale sale okonomiyaki – un fel de clătite sărate umplute cu toppinguri de mochi (prăjitură de orez), de porc sau varză, dar și pentru tokoyaki – chiftele la grătar din aluat și caracatiță.

La restaurantul Mizuno vei vedea cum okonomiyaki sunt pregătite pe un grătar încins așezat la masă, așa că nu va mai trebui să aștepți după niciun chelner să-și sune iubita înainte să-ți aducă comanda, ci te vei putea năpusti asupra specialității în imediata secundă după ce-i gata.

Ce hoteluri recomandăm: Kanazawa Sainoniwa Hotel (prețul unei camere începe de la 18.327 JPY [686.1 Ron] pe noapte) în Kanazawa și Dotonbori Hotel (prețul unei camere începe de la 8.522 JPY [319 Ron], pe noapte) în Osaka

Ziua a 6a în Nara

 Parcul Nara oferă casă unor drăgălașe căprioare sălbatice

Parcul Nara oferă casă unor drăgălașe căprioare sălbatice

La distanță de o oră de tren se află orașul Nara, cândva capitală a Japoniei, astăzi un oraș vechi, cunoscut pentru templele, ruinele sale și pentru sumedenia de căprioare sălbatice numite shika, ce cutremură bezmetice centrul orașului.

Așa cum este venerată în religia Shinto, căprioara este mesagerul zeilor, iar tu vei fi mai mult decât încântat să le oferi niște biscuiți de căprioară cumpărați de la unul din standurile împrăștiate prin oraș. Ai mare grijă, însă, cât de sfidători deschizi o pungă în fața unei găști înformetate; s-ar putea să le vezi imediat cum se năpustesc asupra ta și te ușurează de pradă cât ai zice pește.

Dacă te macină curiozitatea de a vedea cea mai mare statuie de bronz a lui Buddha din întreaga lume, mergi degrabă la templul de lemn Todaiji. Aici se ascunde unul dintre cele 6 obiective ale orașului înscrise în Patrimoniul UNESCO, un Buddha de bronz aurit, înalt de 15 metri și protejat de două turnuri falnice, de-o parte și de alta.

Zilele 6, 7 și 8 în Kyoto

Porțile tradiționale japoneze cunoscute drept „torii” conduc către Altarul Fushimi Inari

Porțile tradiționale japoneze cunoscute drept „torii” conduc către Altarul Fushimi Inari

După ce îi transmiți un călduros „sayonara” lui Buddha cel de bronz, grăbește-te să iei trenul din Tokyo, să te relaxezi o oră în sunet de șine și să ajungi la timp pentru o cină tradițională cunoscută drept keiseki. Încearcă restaurantul premiat cu stele Michelin, Nakamura, la a cărui conducere se află, actualmente, cea de-a șasea generație de bucătari. Fă o binemeritată plimbare de după-amiază prin Gion, cel mai faimos cartier de gheișe unde, dacă norocul îți trimite bezele, ai putea chiar să tragi cu ochiul la un maiko (un antrenament al gheișelor).

Kyoto a fost capitala țării pentru mai mult de o mie de ani, iar în prezent, poartă pe umeri o moștenire culturală uriașă. Altarul Fushimi Inari din cartierul de sud-est al orașului este faimos, întâi și-ntâi pentru culoarele nesfârșite alcătuite din mii de porți roșii (torii) ce conduc către altarul principal. Inari este zeul orezului și al fertilității (adevărat, nu cea mai obișnuită combinație), iar vulpile sunt considerate drept mesageri. Așa că să nu te-oprești buimac și să te trezești că îți scarpini scalpul, întrebându-te de ce te înconjoară atâtea statui de vulpi.

La nord, te așteaptă Kinkaku-ji sau Templul Pavilionului de Aur, pe care îl vei vedea strălucind în oglinda iazului, iar la est, templul Kiyomizudera, cu o pagodă ridicată pe mai multe niveluri și cu priveliști splendide asupra orașului.

 Templul Budist Zen, Kinkaku-ji, învelit într-un strat de aur, este una dintre cele mai celebre clădiri din Japonia

Templul Budist Zen, Kinkaku-ji, învelit într-un strat de aur, este una dintre cele mai celebre clădiri din Japonia

Dacă te simți fancy, vei cum arăți într-un kimono și pozează la Centrul Nishijin Textile. Locul este un fel de magazin-expoziție de kimono-uri de la A la Z, are chiar și spectacole dedicate acestora, demonstrații de țesut și o expoziție istorică. Vizitatorii se pot proba cu tot soiul de kimono-uri, de la modelele folosite în viața de zi cu zi, până la minunățiile pe care, cândva, le purtau curtezanii și gheișele.

Ce hotel recomandăm: Kyoto Royal Hotel & Spa (prețul unei camere începe de la JPY [377 Ron] pe noapte)

Zilele 8 și 9 în Gero

 În satul Gassho, o casă tradițională cu acoperiș de paie de-ți taie respirația

În satul Gassho, o casă tradițională cu acoperiș de paie de-ți taie respirația

În ziua a 8a, aruncă-te de cu dimineață în trenul către Gero și ia-ți cu tine toată curiozitatea pentru a privi peisajele pitorești înțesate de peisaje înverzite, dealuri și râuri strălucitoare, pe care călătoria ți le oferă. Și nu uita că, la capătul drumului, te așteaptă un oraș cunoscut pentru izvoarele termale vulcanice.

Bate la ușa ryokan-ului (pensiune tipică japoneză) Gero Onsen Fugaku și spune-le că vrei să te lăfăi în lux, într-o baie minerală în aer liber, să devorezi mese cu multiple feluri de mâncare, să explorezi natura și să faci toate astea într-un kimono yukata de bumbac. Nu le spune chiar de la intrare, s-ar putea îndoi de firea-ți cinstită.

Dacă tot ajungi aici, merită să faci o scurtă vizită satului vecin, Gassho, aflat în apropiata vecinătate a orașului. Odată ajuns acolo, te vei trezi cum stai si cugeți la cele 10 case tradiționale cu acoperiș de paie, înscrise pe Lista Patrimoniului UNESCO.

Ce hotel recomandăm: Gero Onsen Fugaku (prețul unei camere pleacă de la 22.727 JPY [850 Ron] pe noapte)

Zilele 9 și 10 în Shizuoka

 Muntele Fuji veghează etern peste câmpurile de ceai verde din Shizuoka

Muntele Fuji veghează etern peste câmpurile de ceai verde din Shizuoka

Următoarea oprire este Shikuoka, unde o istorie înghețată în timp și o natura mai vie ca nicăieri te așteaptă să le descoperi. După ce vei cum stă treaba aici, urcă-te în autobuzul către Nihondaira (30 de minute), o zonă pitorească deservită de un funicular ce permite ochilor să se scalde în peisaje văzute de la înălțime.

Aici aflându-te, îndreaptă-te către magazinul de ceaiuri Ocha Kaikan de unde poți să arunci o privire peste plantația de ceai a celei mai mari regiuni producătoare din Japonia. Dacă curiozitatea te împinge până într-acolo, poți chiar să-ți culegi singur câteva frunze de ceai verde sub privirile binevoitoare ale Muntelui Fuji.

Închiriază o croazieră în jurul Golfului Suruga din portul Shimizu și spune-le celor de-acasă că ai făcut-o și pe-asta: te-ai plimbat pe o frumoasă apă adâncă în timp ce făceai poze celui mai înalt vârf de munte japonez, Muntele Fuji. Vei fi bucuros să afli că golful acesta este sursa unora dintre cele mai faimoase produse din zonă: super fresh sushi.

Și nu spune că te-ar lăsa inima să te întorci acasă fără să fii încercat câteva decorate cu wasabi proaspăt cules (adică wasabi-ul adevărat, nu cel care care se trage dintr-o pudră sau cine știe ce alte minuni).

Ce hotel recomandăm: Associa Hotel Shizuoka (prețul unei camere pleacă de la 9.232 JPY [345.7 Ron] pe noapte)

Ziua a 10a și plecarea din Tokyo

Folosește-ți ultima zi valabilă a pass-ului pentru a te întoarce la Tokyo (o oră de mers pe linia Tokaido Shinkansen). Nu uita ca, pe picior de plecare, să înfuleci niște tăieței tipici (ramen) de la Tokyo Station’s Ramen Street. Se aude cum că ar fi cei mai buni din oraș și mai au și 8 feluri din care să tot alegi. Nu te-ngriji de pass, poți să-l folosești până ajungi la aeroport (ne asumăm că ajungi în ziua a 10a, și nu te uită Dumnezeu ingerând la tăieței).

Rezervă zbor către Tokyo

Dacă tot avem privirea îndreptată spre estul mapamondului, nu da foaia atât de repede, fără să afli care sunt 7 lucruri pe care să le faci în Bali . . Și oricând îți plouă în gură după ceva inspirație de călătorie, vizitează Best Discoveries 2017 și apucă-te de plănuit călătorii