DescoperăNatură

Namaste: 11 locuri pline de spiritualitate unde să practici yoga

Viața ta este plină de stres? Vrei să pleci undeva departe de toate problemele tale? Îți prezentăm o selecție de locuri de pe glob unde poți să practici yoga. Împachetează îmbrăcămintea pentru yoga și pornește spre locuri unde relaxarea adevărată te așteaptă!

Koh Samui – Thailanda

Lungește-te cât poți întru starea de bine a corpului, a minții și a conștiinței, la centrul Samahita din Koh Samui, Thailanda

Lungește-te cât poți întru starea de bine a corpului, a minții și a conștiinței, la centrul Samahita din Koh Samui, Thailanda

Dacă facultățile mintale îți sunt obișnuite să așeze posturile de yoga într-un decor tropical, cu vreme călduță și o plajă a cote, atunci Thailanda-i peticul de pământ spre care să-ți îndrepți privirea. Și deși vorbim aici de Insula Koh Samui, te rugăm, nu-ți țugui încă buzele a neîncredere, întrebându-te în sinea ta ce are a face această fabrică de turism cu liniștea și serenitatea. Are. Pentru că dacă te uiți puțin mai departe de resorturile înțesate de familii și plajele aglomerate, ai toate șansele să ajungi la Samahita Retreat.

Samahita este localizat pe plaja de pe coasta sudică a insulei, iar celor care îi trec pragul, le oferă tot soiul de trebușoare ce fac casă bună cu acel atât de dorit bien être, cum s-ar spune. Și ne referim aici la retreat-uri de group, programe detox, yoga, fitness și chiar training aprofundat pentru cei care vor să facă din toate astea o meserie și să câștige o pâine ca antrenori sau profesori.

Dacă tu ți-ai pus în cap să vii aici pentru a scăpa de noxele înăbușitoare din oraș și gălăgia de zi cu zi din capul tău, nu-ți rămâne decât să respiri niscaiva aer proaspăt în shala, studioul de yoga în aer liber, și să te bucuri de dulcea contemplare a vieții și a existenței umane în grădina folosită pentru meditație. Încheie apoi ziua ca orice yoghin care se respectă, cu ceva exerciții de înot în piscina cu apă sărată.

Bineînțeles, totul aici e construit cât se poate de eco-friendly. Camera ta va include un balcon privat, apa va fi încălzită folosind energie solară, iar mesele au la bază principiile Ayurveda care să te ajute să rămâi fericit și sănătos chiar și după ce ajungi acasă, iar concediul tău delicios rămâne istorie. Toate cele despre care am sporovăit se află la numai o oră de zbor de Bangkok.

Rezervă zbor către Koh Samui

Aruba – Caraibele Olandeze

Hai că nu pare-așa greu. Încearcă-ți norocul la SUP Yoga la centrul Rachel Brathen’s Island

Hai că nu pare-așa greu. Încearcă-ți norocul la SUP Yoga la centrul Rachel Brathen’s Island

Kilometri fără sfârșit de plaje acoperite cu nisip alb, ape limpezi-cristal, albastre, un soare care-și face datoria pe întreg întinsul anului și… bun venit în Aruba, una dintre Insulele Caraibe. Cei ce ne cunosc puțin, sunt conștienți că nu suntem noi aceia care să recomande orice destinație pe care strălucește puțin soarele și unde ai loc să-ți scalzi nițeluș picioarele. Noi sortăm și alegem. Dar nu încape îndoială că farmecul tropical din acest ținut olandez, acela care țese condițiile perfecte pentru windsurf, kiteboard și scufundări, și yoga, bineînțeles, merită toată stima noastră.

Cea mai mare parte a yoghinilor digitali peste care vei da aici, au cunoscut-o deja, cu siguranță, pe Rachel Brathen, aka @yoga_girl. Această suedeză-senzație-pe-Instagram are mai mult de 2 milioane de followeri, iar asta se datorează sfaturilor deosebit de prețioase cu care aruncă în stânga și-n dreapta pe peretele profilului social, înfățișând scene smulgătoare de lacrimi din peisajul caraibelor, din Aruba.

Închipuie-te acum la centrul Island Yoga Retreat al lui Rachel, combinând cu grație și înțelepciune 5 zile de exerciții fortifiante de yoga, cu meditația și cu ceea ce se cunoaște drept „cunoaștere de sine”, în vacanța despre care vei povesti până și-n viața următoare. Imaginează-te cum îți testezi echilibrul, practicâng SUP Yoga (yoga realizată pe o placă plutitoare) pentru ca apoi să o pornești în descoperirea țărmului nordic al insulei în așteptarea apusului. Prețul sejurului include micul dejun, două mese și cazarea.

Rezervă zbor către Aruba

Bali – Indonezia

Dacă te întrebi ce-i frumusețea aia care se ascunde în verdeața luxuriantă din apropierea orașului Ubud din Bali, află că-i vorba de centrul Blooming Lotus Yoga și năpustește-te spre butonul de „Rezervă”

Dacă te întrebi ce-i frumusețea aia care se ascunde în verdeața luxuriantă din apropierea orașului Ubud din Bali, află că-i vorba de centrul Blooming Lotus Yoga și năpustește-te spre butonul de „Rezervă”

Nu pe necinstite este Bali cunoscută drept Insula Zeilor și așteaptă-te ca munții încărcați de vegetație, coastele halucinante, dealurile vulcanice și plajele absolut magnifice să-ți dezmierde privirea așa cum o mamă ar face la căpătâiul odorului bolnav. Dar pe lângă deliciile naturale demne de Olimp, această insulă indoneziană este al doilea loc din lume, după India, în oferta practicilor de yoga și meditație.

Blooming Lotus Yoga este unul dintre cele mai cele, amplasat fix în jungla tropicală de la marginea orașului Ubud, cuibărit deasupra unui râu sfânt și cu vedere către un templu sacru. Celor ce vin aici într-un retreat de yoga de 4 sau 7 zile, le este promisă fără urmă de tăgadă revitalizarea și întinerirea celor 3 lucruri din care se compun (corp, minte și spirit).

Cursurile zilnice de Vinyasa Flow Yoga sunt combinate cu workshopuri de asana (posturi), meditație și pranayama (controlul respirației), precum și cu tratamente de vindecare, excursii în natură și descoperiri ale culturii locale. Și uite-așa nu mai rămân multe dorințe de îndeplinit la suflatul lumânărilor de tort.

Retragete binișor într-una dintre vilele de 5 stele cu camere spațioase și piscină privată sau, dacă asta nu-ți satisface doleanțele, petrece o după-amiază dulce descoperind Ubud. Și dacă știi deja câte ceva despre Virabhadrasana (poziția războinicului), Sirsasana (poziția statului în cap) și alte câteva minuni ce se termină cu „ana”, de ce să nu te înscrii la cursul de yoga trainer de 200 de ore, oferit de Yoga Alliance. După tot efortul de a reține numele posturilor…

Rezervă zbor către Denpasar

Aourir – Moroc

 Când yoga și surf-ul se înțeleg precum omleta și brânza, atunci n-ai decât să iei sub un braț placa și sub celălalt rogojina

Când yoga și surf-ul se înțeleg precum omleta și brânza, atunci n-ai decât să iei sub un braț placa și sub celălalt rogojina

Viața nu-i decât o continuă contradicție între pacea interioară și nevoia de adrenalină. Între „vreau să ies în club și să dansez până dimineața” și „o, doamne, câtă nevoie am de o după-amiază liniștită de citit în grădină”. Dar când poți să combini liniștea cu senzația aia care face ca bunul și bătrânul sânge să o ia la sănătoasa prin vene, nu-ți mai rămân multe de cerut.

Centrul de retreat SurfMaroc’s este un loc liniștit ce privește peste linia de coastă marocană, unde se petrec clase de yoga pentru toate nivelurile și elasticitățile corporale, dintr-un shala (studio) așezat pe acoperiș, așa încât tot yoghinul să poată arunca un ochi peste întinderea Oceanului Atlantic. Satului Aourir i se mai spune și Satul Banana și, înainte să tragi nerușinate concluzii cu privire la asta, te vor dezamăgi spunându-ți că se datorează numeroaselor plantații de banane din zonă. Totuși, vestea bună e că centrul ’cesta de retreat se află la numai 40 de minute de Agadir și, cu banane sau fără banane prin zonă, vântul de-aici promite să-ți dezmierde părul, iar nisipul să ți se strecoare între degetele de la picioare.

Rezervă zbor către Agadir

Bornholm, Danemarca

Centru-de-Yoga-Bornholm-cele-mai-bune-locuri-unde-sa-practici-yoga-locuri-unde-sa-parctici-yoga-in-europa

Centrul de yoga Bornholm, un lucru pe care poate nu l-ai fi gândit despre Danemarca

Insula însorită a Danemarcei, Bornholm, este situată la est de coasta Danemarcei și la 35 de minute distanță cu avionul din Copenhaga. Bornholm nu este o insulă oarecare. Aici vei găsi stânci abrupte, care par că se prăbușesc direct în apele mării Baltice, plaje albe, păduri bogate, unde lumina delicată se strecoară printre crengile copacilor, orașe și sate pitorești.

Într-unul dintre orașele de pe insulă se află Bornholm Yoga & Retreat Center, o proprietate întinsă, dedicată corpului, sufletului și naturii. Acest centru organizează în timpul anului tot felul de workshopuri. Pentru o experiență atotcuprinzătoare, alege ”Weekendul dedicat intrării în starea de liniște” ținut de yoghinul Solveig Egebjerg. Vei fi încurajat să pui deoparte toate aparatele moderne de comunicare și să plonjezi în lumea liniștii. Această călătorie începe și se termină în natură: vei face drumeții în pădurile din apropiere și de-a lungul coastei, vei învăța tehnici de respirație și vei medita pe plajă. Fiecare zi se încheie cu o masă vegetariană, organică, care este servită lângă un foc de tabără, pe plajă.

Găsește un zbor spre Bornholm

Santa Teresa, Costa Rica

@SurfAkademin.se

Situată în partea de nord-vest a Costa Ricăi, Santa Teresa atrage entuziaștii practicilor yoga și pe cei care se dau în vânt după spa, din toată lumea. Peisajul este de vis: pădurea tropicală coboară până la plaja cu palmieri, soarele se reflectă în apele cristaline, cer albastru fără nori, clima tropicală… Toate acestea formează un refugiu perfect pentru meditație.

Nautilus Boutique Hotel este situat pe marginea unei stânci și oferă vedere spre superbul Ocean Pacific. Sesiunile de yoga de 90 de minute se desfășoară de două ori pe zi, dar poți să optezi și pentru sesiuni private. Terase private, o piscină, masaje în cameră și un restaurant unde se prepară mâncare organică, sănătoasă, sunt câteva dintre lucrurile care vor face ca timpul petrecut în acest retreat să fie o experiență memorabilă.

Găsește un zbor spre San Jose

Big Sur, California, SUA

 Camping de lux, spuneai? Cam despre asta-i vorba...

Camping de lux, zis și „glamping”? Cam despre asta-i vorba…

Dacă îți place să stai la cort, dar nu vrei să renunți la facilitățile luxului modern, atunci probabil că glamping-ul (campingul de lux) este ceea ce căutai.

Situat pe coasta Oceanului Pacific, Treebones Resort oferă cazare în iurte, în natură. Iurtele sunt structuri asemănătoare cu corturile, în stil mongol, cu forme circulară. Însă nu trebuie să îți faci nicio grijă, aceste iurte sunt dotate cu paturi confortabile, surse de încălzire și lumină electrică, și platforme, de unde te poți bucura de priveliști spectaculoase. Alege workshopul “Yoga în Natură” care include cazarea într-o iurtă, șase sesiuni diferite de yoga pe o frumoasă platformă în aer liber și mese hrănitoare, preparate cu ingrediente locale. Încheie o zi de practică yoga cu un masaj relaxant sau cu o baie revigorantă în piscină.

Găsește un zbor spre San Francisco

Loviisa, Finlanda

La Villa Mandala cu siguranță te vei bucura de un somn odihnitor© Mikko Harma / Villa Mandala

La Villa Mandala, dacă eșuezi cu randamentul la yoga, măcar știi sigur că te vei bucura de un somn odihnitor © Mikko Harma / Villa Mandala

Vrei să scapi de stresul de la serviciu? Rustica Villa Mandala Manor & Resort, situată la o oră distanță de mers cu mașina de Helsinki, în orașul Loviisa, este locul perfect. La Vila Mandala, accentul se pune pe eliberarea de stres, relaxare și nutriție. Vila găzduiește aproximativ 5 retreat-uri de yoga pe an. Petrecerea timpului în natură este un element cheie: vei face drumeții în păduri, te vei scălda în lacul din apropiere sau te vei plimba cu bicicleta prin peisajul rural finlandez. Nicio călătorie în Finlanda nu ar fi completă fără să experimentezi sauna: Villa Mandala are o saună tradițională finlandeză, încălzită cu lemne, cu loc suficient pentru 15 persoane. Încearcă sauna terapeutică cu ierburi sau un masaj holistic tradițional, pentru alinierea vertebrelor.

Găsește un zbor spre Helsinki

Ahetze – Țara Bascilor Franceză, Franța

Fie ca sunetul valurilor să-ți ghideze meditația și să-ți dai seama că gândurile-s la fel... vin și se spulberă în fiecare secundă

Fie ca sunetul valurilor să-ți ghideze meditația și să-ți dai seama că gândurile-s la fel… vin și se spulberă în fiecare secundă

Țara Bascilor Franceză este tabloul unor sate vechi și șarmante, a unor dealuri îmbrăcate în verde, a vinului roșu sânge și a oamenilor mândri. Odihnindu-se undeva între Pirinei și Oceanul Atlantic, la numai 30 de minute cu mașina de Biarritz, satul Ahetze este unul dintre locurile perfecte în absolut pentru sesiuni nesfârșite și nederanjate de yoga. Pentru a rezerva un retreat, vizitează Yogiakademin. Ca să-ți faci o idee cât de cât veridică, încearcă să te imaginezi sub un soare dulce de vară, înconjurat de grădini luxuriante și afundat în meditația Osho (un soi de meditație caracterizată de o stare constantă de conștiință) sau în diverse posturi de yoga. Și după ce-ți amorțesc zdravăn picioarele de la stat în lotus, n-ai decât să o iei la pas descoperind zona, vizitând satele vecine sau terminând ziua cu o cină vegetariană detox, savurată în lumina răsăritului. Dacă dai pe-afară de energie și tot mai simți nevoia să împroști universul cu adrenalină, ia placa la subțioară și încumetă-te la un surfing în apele atlantice de la mal de Biarritz.

Rezervă zbor către Biarritz

Goa, India

© Little Cove Yoga Retreat

© Little Cove Yoga Retreat

Acesta este locul de unde a început totul! India are mii de locuri unde oameni vin să practice yoga. Dacă vrei să combini o vacanță la plajă cu sesiuni liniștite de yoga printre palmieri, alege Little Cove Yoga Retreat, situată pe Plaja Cola, din fosta colonie portugheză Goa. Aici se pune accentul pe apropierea de natură, așa că vei locui în căsuțe eco-friendly chiar pe plajă, printre palmieri. Sesiunile sunt conduse de yoghinul Mahendra Pardeshi și se bazează pe găsirea liniștii interioare și obținerea sănătății perfecte a corpului fizic. De asemenea, poți să optezi și pentru cât de multe masaje și tratamente ayurvedice (medicina tradițională indiană) dorești. Sau poți să stai la soare pe plajă, ori să optezi pentru o plimbare cu barca cu pescarii de aici.

Găsește un zbor spre Goa
Citește și: 14 locuri din India pe care trebuie să le vizitezi

Bretania, Franța

Bretania-cele-mai-bune-locuri-pentru-a-practica-yoga-locuri-pentru-practica-meditatiei-locuri-pentru-practicat-yoga-europa

Deși poate că este puțin cam trecută cu vederea, Bretania, cu mixul său de peisaje extraordinare, plaje fără de sfârșit, sate mici, fermecătoare, și gastronomia generoasă, este un loc liniștit, numai bun pentru un retreat yoga.

Retreat-ul este în interiorul frumosului castel din secolul al 15-lea, Chateau du Grand Val. Castelul oferă priveliști minunate ale peisajului rural și proprietatea are și lacuri pe care te poți plimba cu barca. După o sesiune dinamică de Vinyasa yoga, te poți destinde lângă focul din șemineu sau poți să faci o baie în piscina încălzită.

Meditația se combină foarte bine cu o mâncare echilibrată: gastronomia franceză cu produse raw vegane, organice, te așteaptă. Dacă îți dorești să vii la retreat-ul de aici, vizitează site-ul suedez Yogiakademin.

Găsește un zbor spre Rennes

Vrei și mai multe inspirație pentru călătoriile tale? Află care sunt cele mai bune cărți care te vor inspira să călătorești sau vizitează pagina de Inspirație a site-ului momondo, pentru mai multe sfaturi de călătorie.