DescoperăOrașe

Top 10 destinații de călătorie pentru minivacanța de 1 decembrie 2019

Cine nu iubește zilele libere? Senzația de zile libere este asemănătoare momentului în care constați că, pe aceeași farfurioară în care ți s-a adus cafeaua, se întinde molcom și un biscuițel înnobilat cu bucăți de ciocolată care strigă din toți rărunchii că vrea să fie devorat cât mai repede după ce îl înmoi în lichidul fierbinte.

Acestea fiind spuse, să trecem la ce ne interesează pentru că, probabil, orice minte iscoditoare de călător a lucrat până acum pentru a ilustra tot soiul de vacanțe cu rol de încălzire pentru cea a sărbătorilor de iarnă. Nu-ți bate capul! Noi deja am adunat pentru tine cele mai bune idei asezonate cu oferte ispititoare din care tu nu trebuie decât să alegi, iar apoi să te apuci de planificat.

1. City break în Bruxelles

Ai spune că și lumina ce ricoșată din ochelari reflectă eleganță; așa-i când treci prin Galeriile Regale Saint Hubert din Bruxelles

Ai spune că și lumina ce ricoșată din ochelari reflectă eleganță; așa-i când treci prin Galeriile Regale Saint Hubert din Bruxelles

Cumpărarea unui bilet de avion spre Bruxelles în această perioadă îți va oferi scuza perfectă pentru a cheltui toți banii economisiți degustând toate tipurile posibile de bere pentru care Belgia este renumită. Poate nu chiar toate, având în vedere că există peste 500 de variante, dar sigur îți va oferi o scuză reconfortantă când îți vei lungi privirea pentru a mai cere una: „Ce naiba, doar am plătit atât de puțin la bilet. Ospătar, încă un rând, te rog!”

Parcă tot ce ține de Bruxelles a fost cu grijă ales de către istorie și așezat într-o cutie de bijuterii vintage pe care, mai apoi, timpul a lipit eticheta „regal”. Casa regală din Bruxelles, Galeriile Regale Saint-Hubert, Muzeele Regale de Arte Frumoase. Plimbă-te prin impunătorul Parc du Cinquantenaire, traversează-i Arcul de Triumf și oprește-te la cel puțin unul dintre următoarele: Muzeul Regal al Armatei și Istoriei Militare, Muzeul Aviației sau Muzeu Automobilului.

Și dacă tot ești aici, de ce să nu profiți pentru a cumpăra deja cadourile sărbătorilor ce va să vie? Asta înseamnă să ai grijă să păstrezi ceva loc în bagaj la întoarcere, dar când te vei trezi cu treaba gata făcută și împachetată în fundițe roșii în zilele de 20 ale lui decembrie îți vei mai dori doar o pajiște verde cu miros de iasomie pe care să dansezi în picioarele goale. Îți recomandăm Rue Nueve și Avenue Louise unde își fac veacul brandurile acelea atât de cunoscute încât mai că te miri că nu se predau în școli.

Citește mai mult: Lucruri gratuite pe care să le faci în Bruxelles

✈️ Caută zboruri ieftine spre Bruxelles
🏨 Rezervă hotel în Bruxelles

2. City break în Paris

În plimbarea ta de-a lungul Senei, oprește-te preț de une demi heure pentru a bea o cafea pariziană

În plimbarea ta de-a lungul Senei, oprește-te preț de une demi heure pentru a bea o cafea pariziană

Ceea ce te poate face să suferi puțin la călătoriile scurte în destinațiile pe care nu ajungi să le cunoști nici dacă petreci o viață acolo, este exact acestă criză a timpului. Dar oprește-te! Doar nu o să lași timpul să te streseze și în vacanță; destul îi permiți să-ți scoată neuronii 3 cm în afara craniului și să-i răsucească la capete în viața de zi cu zi. Oricum, Parisul este genul de destinație în care poți să faci ne importe quoi, amintirile vor rămâne bătute în piatră.

Și orice ți-ar permite sau nu păcătosul de timp, nu-ți refuza o plimbare la malul Senei care începe cu Île de la Cité, insula puțin mai mare de 1 kilometru pe care regii francezi ai secolelor X – XIV au numit-o „casă”, și termină cu Muzeul Luvru.

Dacă mulțimea de oameni care fac coadă în fața muzeului te descurajează (pentru că NU AI TIMP), nu trebuie decât să traversezi Grădinile Tuileries (cea mai de seamă grădină din întreaga Franță) și vei ajunge la Galeria Națională Jeu de Paume. Deși mai puțin cunoscută decât Luvrul, vei descoperi acolo tot felul de minunății ale fotografiei și mass-mediei post-moderne.

Cultură, cultură, dar, ca tot omul, trebuie să ne mai udăm și gâtul și nu putem face nicio recomandare mai bună decât harta interactivă creată de websiteul MisterGoodBeer (după nume, pare că știu despre ce vorbesc). Vei găsi acolo marcate barurile cu cea mai ieftină bere din proximitatea fiecărei stații de metrou. Plus prețurile aferente.

Citește mai mult: Top 12 locuri secrete din Paris

✈️ Caută zboruri ieftine spre Paris
🏨 Rezervă hotel în Paris

3. City break în Lisabona

...când într-o frumoasă zi de iarnă, tinerețea din Lisabona se întâlnește cu muzica și cu prietenia

…când într-o frumoasă zi de iarnă, tinerețea din Lisabona se întâlnește cu muzica și cu prietenia

Dacă iei în considerare câteva zile de plimbări pe plajă ca absolut necesare înainte de a intra cu fiecare centimetru de piele în iarnă, alege Lisabona. Iar dacă nu vrei să intri în bugetul de sărbători pentru această mini-vacanță, află că această Capitală e Soarelui este una dintre cele mai ieftine din Europa.

Fă o vizită celui mai vestic capăt al Europei, Capo da Roca. Admiră valurile care se lovesc năvalnic de stâncă doar pentru a se reîntoarce iar și iar în nemărginirea mării pentru a lăsa apoi altele să-și încerce norocul.

Și nu te întoarce acasă fără o tradițională placă de Azulejos, unul din principalele simboluri naționale. Apropos, iată care sunt cele mai importante suvenire de adus acasă din 13 destinații principale ale lumii.

Citește mai mult: Cum să petreci un weekend de poveste în Lisabona

✈️ Caută zboruri ieftine spre Lisabona
🏨 Rezervă hotel în Lisabona

4. City break în Praga

Întoarce nepăsător spatele agitației și împrumută din atitudinea nepăsătoare a Ceasul Astronomic în Centrul Vechi, Praga

Întoarce nepăsător spatele agitației și împrumută din atitudinea nepăsătoare a Ceasul Astronomic în Centrul Vechi, Praga

Probabil că oricât de bogat ți-ar fi palmaresul cu city-break-uri în Praga, nu ai putea să te saturi niciodată de străzile-i pietruite, de arhitectura medievală, de cafenele îmbitoare, de oamenii frumoși sau de berea care udă fiecare călătorie aici. Și că veni vorba de hamei, să nu pleci de aici fără o vizită la Muzeul Berii; ar fi de prisos să mai vorbim despre cât de bună e berea, dar stai numai să o asortezi la un ciolan de porc la cuptor sau la niscaiva coaste la rotisor.

Intrigă-ți puțin spiritul dreptății și vizitează Cartierul Evreiesc din Praga, locul pe care Hitler l-a salvat de naziști, nu din vreun acces de bunătate, ci pentru că voia să transforme zona într-un muzeu al evreilor… ca rasă dispărută de pe fața pământului. Vechiul Cimitir Evreiesc adăpostește peste 12.000 pietre de mormânt, dar se presupune că aici au fost îngropați 100.000 de oameni – rogu-te, arată-ți bunăvoința pentru exprimare – dispuși pe 12 straturi din lipsa de spațiu.

Citește mai mult: Lucrurile gratuite pe care le poți face în Praga.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Praga
🏨 Rezervă hotel în Praga

6. City break în Berlin, Germania

Lasă apusul să te învăluie în fața Porții Brandenburger din Berlin

Lasă apusul să te învăluie în fața Porții Brandenburger din Berlin

Dacă primele cuvinte care îți trec prin cap când te gândești la Berlin sunt: cârnați, tehno, Hitler și capete blonde… să spunem că nu ești departe de adevăr, dar că scapi din vedere o mulțime de lucruri. Chiar dacă decembrie și chiar dacă Germania, tot trebuie să faci o plimbare prin Tiergarten (în traducere, „marea grădină zoologică”), cel mai mare parc din Berlin, unde poți admira înalta Coloană aurie a Victoriei.

Pentru câțiva euro, poți urca până în vârf pentru a-ți începe explorarea cu o imagine completă asupra orașului. Mergi mai la est, pe strada Straße des 17. Juni care taie parcul în două, fix până dai nas în nas cu Poarta Brandeburg, un simbol berlinez recunoscut în toată lumea, nu doar pentru istoria deloc liniștită a Europei și a Germaniei, dar și pentru pacea și unitatea europeană.

Chiar dacă acum vei fi ieșit din parc, nu te abate de la drum și ține-o drept înainte, spre răsărit, ajungând pe Strada cu numele Unter den Linden, iar când Râul Spree îți taie calea, oprește un localnic și întreabă-l cum ajungi la Insula Muzeelor (se află chiar în apropiere, dar să nu riscăm să ne învârtim bezmetic pe-acolo și să o găsim după 2 ore). Cu toate că nu îți va ajunge o zi (și nici măcar două) pentru a vedea tot ce e de văzut în cele 5 muzee de aici, ține-ți în frâu lăcomia culturală și alege măcar unul, iar dacă vrei să te iei după noi, îți recomandăm Pergamon, un fel de incursiune în perioada Antichității.

Citește mai mult: Lucrurile gratuite pe care le poți face în Berlin

✈️ Caută zboruri ieftine spre Berlin
🏨 Rezervă hotel în Berlin

7. City break în Londra, Regatul Unit

Dacă te trezești mergând pe strada St Martin's Lane , să știi că pașii nu te pot conduce în altă parte decat la Teatrul Coliseum

Dacă te trezești mergând pe strada St Martin’s Lane , să știi că pașii nu te pot conduce în altă parte decat la Teatrul Coliseum

Se spune că nu contează cât de adânc și-a vârât acul virusul călătoriilor și în ce măsură ai fost infestat, Londra trebuie vizitată, oricum, măcar o dată în viață. Și dacă tot ai muncit un an întreg, măcar acum, când 2019 mai stă agățat într-un petic, fă-i ochiului bucuria de a vedea frumusețile Londrei. Permite sunetulului de orologiu al Big Ben-ului să-ți atingă ferm și totuși amabil auzul, după ce Roata din Londra ți-a transportat persoana la peste 40 de metri înălțime. Acolo, vederea-ți pătrunzătoare a înghițit toate priveliștile orașului într-un tur de 30 de minute.

Cât despre viața de noapte londoneză, nu-ți face nicio grijă! Vă veți împăca la fel de bine precum o vor face șunca și ouăle de la micul dejun. Și cum te-ai putea numi „turist” dacă nu ai văzut cu ochii tăi gărzile de neclintit din fața Palatului Buckingham?

A te duce sau a nu te duce la Teatru Globe din Londra? Asta este întrebarea. Asta-i întrebarea care merită un „da” strigat din toți rărunchii pentru că acesta a fost locul unde Shakespeare și-a semnat contractul de muncă. Și sperăm că ești de acord cu faptul că Shakespeare este pentru Marea Britanie la fel cum părul rasta este pentru Bob Marley.

Citește mai mult: Lucrurile gratuite pe care le poți face în Londra

✈️ Caută zboruri ieftine spre Londra
🏨 Rezervă hotel în Londra

8. City break în Roma, Italia

Podul Aelius din Roma

Podul Aelius din Roma

Dacă ne-ai cere să înșirăm o listă exhaustivă a motivelor pentru care merită să vizitezi Roma, ar trebui probabil, tu să îți iei o săptămână de concediu pentru a o parcurge, iar noi, o lună de ore suplimentare zilnice pentru a o concepe. Vom încerca, totuși, să fim succinți.

Începând cu arhitectura, brevetul de necontestat al unei istorii unde s-au perindat câteva din cele mai mari imperii ale lumii, Roma include 12 din cele 45 de situri italiene incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Pantheonul, Colosseumul, Treptele Spaniola, Piața San Pietro și Piazza Navona sunt toate lucruri la fel de necesare de făcut în viața asta precum învățatul unei limbi străine sau dormitul sub stele (ocazional).

Mâncarea și băutura. Mâncarea și băutura! Acestea fac ca nici măcar să nu fii conștient de câtă italiană cunoști: pasta, pizza, spaghetti, quatro formaggi, quatro stagioni, taggliatelli, al dente, lasagna, cannoli… dacă te iei exlusiv după numărul de cuvinte, aproape că te poți numi vorbitor de italiană. Iar băutura… Băutura! Un început de decembrie scufundat în Limoncello, Aperol și Prosecco și continuat acasă cu vinurile cumpărate din duty free de pe aeroportul Ciampino.

Citește mai mult: 10 motive pentru a călători a doua oară în Roma

✈️ Caută zboruri ieftine spre Roma
🏨 Rezervă hotel în Roma

9. City break în Barcelona, Spania

Intrarea faimoasei cafenele Els 4 Gats din Barcelona

Intrarea faimoasei cafenele Els 4 Gats din Barcelona

O plimbare pe tărâmul lui Gaudi merită din plin onoarea unui city-break pe final de an. Încearcă să ajungi la cât mai multe dintre semnele pe care acestea le-a lăsat în prețioasa-i trecere prin viață (Sagrada Familia, Casta Batllo, Parcul și Palatul Guell sau Cascada fântână din parcul La Ciutadela), dar oricât de mărginit ți-ar fi timpul, nu uita să iei cel puțin 5 gustări în Mercado de la Boquería (numărul este ales aleatoriu, dar îl considerăm aflat la o limită inferioră decentă).

Alt lucru de marcat cu titlul de „obligatoriu” este un concert în Palau de la Música Catalana, o idee excelentă de a-ți încânta împrejurimile scăriței, ciocanului și ale împrejurimilor nicovalei într-un spațiu grandios semnat „cea mai nobilă arhitectură Art Nouveau”.

Iar dacă bei o cafea, bea-o în cafeneaua Els Quatre Gats, o altă comoară arhitectonică și un loc făcut faimos în perioada modernistă de către artiștii care obișnuiau, nu de puține ori, să-i calce pragul. Printre aceștia care se numără Pablo Picasso, Antoní Gaudí, Julio González și Rubén Dario.

Citește mai mult: Arhitectura Barcelonei – top 9 locuri de vizitat în capitala catalană

✈️ Caută zboruri ieftine spre Barcelona
🏨 Rezervă hotel în Barcelona

10. City break în Malta

Peisajele din Malta asemenea unor tablouri construite din lego

Peisajele din Malta asemenea unor tablouri construite din lego

Malta încheie în glorie lista recomandărilor pentru că, știi cum se spune, o vacanță pe o insula mediteraneană nu e niciodată în plus. Ca să nu mai vorbim că, după ce ai călătorit în Italia sau în Spania și te-ai lovit de niște priviri nedumerite când ai folosit engleza pentru a cere niște simple indicații despre de unde poți cumpăra niște apă, aici vei remarca cu bucurie că majoritatea localnicilor vorbesc engleză.

O altă veste bună este că în Malta, consumul de droguri ușoare (alias marijuana) este aproape legal. Stai, nu te repezi să faci rezervările fără să afli că după o porție sănătoasă de râs, te poți desfăta cu unele dintre cele mai bune fructe de mare, la restaurantul Bouquet Garni, par example.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Malta
🏨 Rezervă hotel în Malta

Și pentru că 1 decembrie va trece și el, iar sărbătorile de iarnă sunt pe jumătate băgate în sufletul nostru, vezi dacă vreuna din aceste idei pentru petrecerea Revelionului în România îți face cu ochiul.