Top 14 Destinații din Europa de Revelion 2019-2020

Ai avut vreodată senzația că nu e niciodată prea devreme să vorbești despre Revelion? Oricum, în momentul în care ajungi să ai cât de cât idee cam ce ți-ar surâde și ajungi la un acord aproximativ cu gașca sau cu partenerul, singura ofertă care mai e disponibilă este camera single de la subsol căreia, la mila personalului, i se mai poate adăuga un pat extensibil. Și uite-așa rezervăm iarăși la supra-preț…

Anul acesta, ia-le-o înainte colegilor de birou insuportabil de organizați care știu exact ce vor face de Revelion încă de la Revelionul trecut și frunzărește printre destinațiile de mai jos până o găsești pe cea mai potrivită. Și până la urmă, lasă-i încolo de colegi, că doar nu plecăm în vacanță doar ca să vorbim despre asta în pauza de țigară (nu?). Important e să ne simțim bine, așa că anul ăsta fă ceva de neuitat din momentul ăla magic asemănător unei crize compulsive, în care lumea din jur începe să răcnească din străfundul rărunchilor numărătoarea inversă.

Budapesta, Ungaria

Încă un an și iată-ne tot aici. Deocamdată. Pentru că nu-i niciun motiv să rămânem neclintiți și de nestrămutat când peste hotare se face deja stocul focurilor de artificii. Am ales cele mai de seamă orașe europene unde numărătoarea inversă sună cum nu se poate mai melodios

Un Revelion cum se cuvine în Budapesta poate fi încununarea tuturor eforturilor de cetățean muncitor și cumsecade, efectuate pe parcursul întregului an. Că vorba aceea, cui nu-i șade bine într-o scurtă croazieră pe Dunăre, cu bufet și tot ce trebuie, în compania muzicii live care încântă auzul și îmbie buzele la a decide „că frumoasă mai e viața”. La fel, dacă nu ai chef să o arzi tocmai tinerește-nebunesc, ci mai degrabă respectabil-cultural, așază-te confortabil pe scaun și urmărește un spectacol-concert de muzică clasică și balet, șampanie, ospăț din 5 feluri de bucate, cravată, costum și-așa mai departe, în Palatul Dunării (Duna Palota) din fix inima orașului.

Prea pompos, prea puțin ca la țară? Nu-ți întoarce încă privirea. Capitala Ungariei abundă în gratuite petreceri de stradă, îmbuibate de focuri de artificii, vin fiert și tot tacâmul. În fața Castelului Vajdahunyad, de exemplu, anul acesta se petrece vreme de 3 zile (de pe ultima 29 a anului până pe 31), iar „țara oaspete” este Rusia, ceea ce se traduce prin servirea a 30 de tipuri diferite de votka, iar zvonurile spun că nici palinca nu va fi greu de găsit. Asemenea, în Piața Vörösmarty se mai întâmplă concerte și adunări de suflete umane în cete, iar barurile și cluburile capitalei abundă în petreceri.

Și pe lângă toate-acestea, există un colț de oraș care poartă numele de „Ibiza din Budapesta” și o să treacă mult timp ca să te gândești, frângându-ți palmele și încercând să ghicești despre ce e vorba, și multe șanse nu-s de a găsi răspunsul. Ei bine, Băile Szechenyi, cunoscute în general pentru pogorârea de bien etre asupra trupului uman, se-arată niște mari gazde de petreceri în noptea dintre ani.

Caută zbor spre Budapesta
Rezervă cazare

Berlin, Germania

Imposibil să ajungi în Berlin și să cugeți că stilul lor de petrecere nu-i tocmai pe stilul tău, iar asta se datorează numai faptului că se petrece în atâtea feluri aici, încât îți vei dori să existe măcar 3 nopți de 31 decembrie ca să poți să declari că ai luat cât de cât pulsul orașului. O alternativă sigură, cu care nu prea poți să dai greș oricât de darnic s-ar arăta ghinionul cu tine este Poarta Brandenburg, un clasic, cum s-ar spune. O nebunie de suflete adunate pentru a lăsa luminile artificiilor să le umple retina, pentru a zbiera numărătoarea din toți rărunchii și, de ce nu, pentru a-și croi loc către standurile cu mâncare. În afară de merinde, totul e gratis. Deși nu chiar la fel de gratuit ca Poarta Brandenburg, dar nici atât de scump încât să-ți vinzi cămașa de pe tine, Spreespeicher Berlin te îmbie la clătirea ochilor în bătaia artificiilor care se reflectă năstrușnic pe suprafața râului. Prețul include bere și răcoritoare, un pahar de Prosecco servit când trebuie și 5 dj care se apleacă asupra R&B-ului și a clasicelor din deceniile apuse. Încă și mai ieftină-i petrecerea de la Kino International, un loc despre care dacă ai auzit, a fost sigur într-un context cinematografic. Ei bine, de Revelion îmbracă altă haină și îi dă cu muzici pop, techno sau raggae, care se întind pe toate cele 5 etaje ale imobilului.

Caută zbor spre Berlin
Rezervă cazare

Istanbul, Turcia

Să admiri artificiile și nebunia de pe podul ce trece pe deasupra Strâmtorii Bosfor nu-i de ici, de colo, dar îți dai seama că asta va fi în mintea tuturor. Așa că arată-te cu scaun la cap și vino din vreme dacă hotărăști că acesta-i locul unde vrei să-ți porți lenjeria roșie anul acesta. Și da, titlul îndrugă ceva despre „Europa”, dar acum să fim serioși… când și unde în altă parte poți ajunge de pe un continent în altul (din Europa în Asia în cazul de față) în numai 5 minute de barcă sau mașină. Dar poate înghesuiala și îmbulzeala de suflete nu-i tocmai pe placul inimii tale, iar în cazul acesta, ar trebui poate să te îndrepți către districtul Fatih (și locul unde vei da cu ochii de Turnul Galata), încărcat și el de perspective ce dau spre artificii. Iar dacă într-adevăr faci parte din categoria celor care, Revelion, ne-Revelion, tu vrei liniște, romanticism și tot ce se cunoaște sub tutela englezescului „cozy”, cartierul Bebek, și „sătucul trendy (o alăturare neobișnuită de cuvinte, nu zicem „nu”) amplasat de-a lungul strâmtorii” și înțesat de baruri și cafenele intime este colțul către care să te îndrepți. Oricum, una peste alta, oriunde alegi să petreci noaptea dintre ani, Istanbul o să rămână mereu o idee excelentă de evadare din viața cea de toate zilele. Vorbim despre orașul care-a fost capitală a patru Imperii enorme de-a lungul istoriei, care deține tot ce-au lăsat otomanii mai de seamă la trecerea lor prin lume, care dă clasă multor alte orașe când vine vorba de cumpărături și unde aromele exotice își vor face liniștite de cap cu papilele tale gustative.

Caută zbor spre Istanbul
Rezervă cazare

Viena, Austria

Sala Mare, la Musikverein din Viena. © travellingtamas

Dacă dintre toate colțurile de Pământ alegi Viena pentru petrecerea Anului Nou, nimeni nu ar trebui să te mai ia de pe (sau de lângă) ringul de vals sau să oprească ce mai fină muzică să-ți încânte auzul! Lasă-te găsi doar la unul dintre concertele Orchestrei Filarmonice Vieneze, iar dacă te ocupi din timp, cu conștiinciozitate și primești cumva și o mică moștenire până atunci, poate chiar la Gala de Revelion de la Primăria din Viena, un bal în toată regula cu rochii conforme imaginației când aude cuvântului ”bal”, dansuri vieneze și sunete melodioase de pahare de cristal ciocnite. De ce nu? O opțiune puțin mai ieftină, dar la fel de grandioasă este Opereta Die Fledermaus a lui Johann Strauss pe care ar trebui să o iei indubitabil în calcul. Și dacă este adevărat că nu ai mai dansat vals de la balul bobocilor din clasa a 9a (o experiență nu tocmai glorioasă pentru mulți), poți merge la Viena cu câteva zile înainte pentru a lua câteva lecții de dans înainte de a te năpusti sălbatic pe ring.

Caută zbor spre Viena
Rezervă cazare

Amsterdam, Olanda

revelion-amsterdam

Indiferent de ce așteptări ai de la Revelion, de ce buget sau în ce companie te afli, în orașul lalelelor, al morilor de vânt, al bicicletelor și al păcatelor vei găsi cam orice cauți pentru a te simți confortabil. Dacă preferi să petreci pe străzile orașului pentru pentru a nu cheltui mare lucru și pentru a-ți impregna spiritul de sărbătoare olandez în haine, în nări și în memorie… excelent! În piețele publice din Amsterdam se varsă sacul cu artificii, dansuri, agitație și voie bună; Dam, Rembrandtplein, Leidseplein sau Museum Square vor fi înțesate de oameni care mai de care mai dezlănțuiți. Poate vei prefera să te bucuri de o cină servită elegant și de clinchetul plăcut al paharelor de șampanie ciocnite la miez de noapte. În cazul acesta, îți sugerăm să pui mâna pe email imediat și să îți rezervi locul la masa unui restaurant în cel mai scurt timp; în niciun caz să nu te gândești să lași asta pentru momentul când ajungi acolo. …Saaau poate vrei să te joci de-a iubirea-ura cu sistemul tău auditiv și să-ți testezi capacitatea conexiunilor neuronale într-o noapte îmbibată în tehno-house, tineret dezlănțuit, lumini orbitoare de rave și disco ball-uri. Culmea ar fi să nu aibă Amsterdamul să-ți ofere așa ceva. Singura treabă este, ca și în cazul restaurantelor… rezervarea! Prețul intrărilor variază între 30 și vreo 120 de euro (în funcție de line-up, eveniment, locație…), iar distracția se cam termină pe la 6 am (ne-am gândit că ai vrea să știi asta). Dar chiar și-asa… de câte ori ai ocazia să te zbânțui în fața dj-ului la o petrecere în Amsterdam?

Caută zbor spre Amsterdam
Rezervă cazare

Barcelona, Spania

revelion-barcelona

Peninsula Iberică spui? La ce se gândește tot omul, întrebi? Păi… fiesta, fiesta și iarăși fiesta. După ce ai admirat spectacolul Fântânilor Magice de la Montjuic, ai îndeplinit tradiția spaniolă, mâncând cele 12 boabe de struguri de la miezul nopții și ai deșertat o sticlă de cava (aceasta din urmă nu e chiar tradiție, dar o dată e Anul Nou, ce Doamne iartă-mă?!) e timpul să te îndrepți spre clubul (la care ai făcut rezervare în prealabil) și să îți dai sufletul pe ringul de dans. Por ejemplo, Razzmatazz este unul dintre renumitele susținătoare ale petrecerii de Anul Nou, o imensitate de club având 5 spații cu muzică diferită și o alegere excelentă dacă simți că energia cu care vei dansa anul acesta ar putea alimenta toată Casa Poporului. Anul trecut, intrarea s-a făcut la prețul de 50 €, ceea lasă de presupus că și anul acesta se va învârti tot undeva pe-acolo.

Caută zbor spre Barcelona
Rezervă cazare

Bansko, Bulgaria

revelion-bansko

Revelionul în Bansko este o opțiune clasică, dar deloc de ignorat, mai ales dacă vrei să nu îți bați capul cu cine știe ce tradiții și minuni europene și preferi niciodată-demodatul sky, o cină sănătoasă și un spa ca tot omul în preajma Anului Nou. Nu doar că nu îți va topi conținutul portofelului ca pe o bucată de unt băgată în cuptorul încins, dar această cea mai cunoscută și modernă stațiune montană bulgărească te așteaptă cu oferte la hoteluri cum numai bulgarii știu, cu pârtii de ski țuț și cu mâncare… Dumnezeu să ne ție. Restaurante excelente cu mâncăruri fel și fel, muzică live, dj-i, petreceri până dimineața… de fapt, nu este nimic ce îți poți dori de la o vacanță și să nu găsești în Bansko (bașca că mai e și ieftin); orașul însumează aproape 100 de baruri, restaurante și cluburi. Cel mai apropiat aeroport este cel din Sofia, iar de acolo poți lua un autobuz care te va duce frumușel până la primitoarea stațiune de ski.

Rezervă cazare

Lisabona, Portugalia

revelion-lisabona

Dacă alegi să petreci Revelionul în acest colț iberic, am putea prea bine să întocmim chiar acum un plan de bătaie. Să începem cu-nceputul: Vinul. Faima acestei băuturi aromate, scurt și elegant denumită ”porto” în țara lui Vasco da Gama, nu este vreun secret pentru nimeni și doar cel mai mare puritan să fii ca să nu-ți plouă în gură când te gândești cum ți-ar gâdila papilele o asemenea licoare îmbietoare la lăsarea serii de 31 decembrie. După ce te-ai încălzit puțin cu niscaiva pahare (acompaniate, de ce nu, de puțină carne afumată și brânzeturi), poți să o pornești deja spre Terreiro do Paço, cea mai mare piață a orașului și locul de desfășurare a artificiilor și multor concerte gratuite. Pentru ceva mai liniștit, mai retras, mai meditativ, te poți refugia în Turnul Belem și poți urmări de acolo toată nebunia. Dacă vrei un cadru cu adevărat romantic cu aer de saudade, rezervă din timp un loc într-un local de fado (traducerea cuvântului este ”destin”) și petrece-ți seara delectându-ți auzul cu această muzică live, tânguitoare, melodică și atât de portugheză… Sau o poți asculta chiar în plină stradă trecând pe lângă un cetățean de-al locului născut pe ritmuri de fado.

Caută zbor spre Lisabona
Rezervă cazare

Santorini, Grecia

revelion-santorini

O vacanță de iarnă petrecută în Insula Santorini sună delicios de hipstăresc, non conformist, spărgător de clișee și ieșitor din turmă. Iar dacă asta este exact ceea ce cauți, adică un loc nou de explorat în absența bulucului de turiști și a tuturor prețurilor umflate ca o femeie plină de operații estetice, nu putem decât să ne bucurăm că ai ajuns până aici cu lecturarea articolului. Biletul de avion în perioada asta e un fleac; si ce dacă nu te întorci cu bronz de Santorini (deși nu este deloc exclus)? Câți turiști santorinieni crezi că au ocazia să facă drumeții sau să exploreze frumoasa natură insulei? Nu prea mulți având în vedere potopul de căldură care inundă insula în cea mai mare parte a anului. Să nu mai vorbim de faptul că asta este șansa ta la o experiență grecească cu adevărat autentică pentru că, deși nu toate restaurantele și barurile funcționează pe timpul iernii, cele care rămân deschise sunt, de fapt, cele frecventate de localnici. P.S. Dacă tot amâni începutul primei cărți pe care vrei să o scrii (dar știi sigur că o vei scrie la un moment dat), s-ar putea ca această insulă, cu peisajele și liniștea ei de pe timp de iarnă să îți ofere decorul perfect.

Caută zbor spre Santorini
Rezervă cazare

Paris, Franța

revelion-paris

Probabil că atunci câns spui „Paris” imediat încep să se perinde prin fața ochilor tot soiul de metode care mai de care mai raffinée de desfătare a simțurilor omenești. Nu doar că umblă vorba că nu s-ar bea altceva în afară de șampanie și vin alb în noaptea dintre ani, dar să nu mai vorbim de spécialités culinaires… ? Foie gras, homar, caviar, un peu de fromage bleu… ce să mai tura-vura?! Dacă și tu prezinți o sensibilitate crescută față miciile capricii ale papilelor gustative, nu vei avea parte de niciun alt Revelion mai satisfăcător decât cel petrecut într-o croazieră pe Sena. De preferat cu partenerul de viață, dar în niciun caz obligatoriu. Poți admira, între diferitele feluri de mâncare și cu toate trăsăturile feței ordonate intelectual, Catedrala Notre Dame, Luvrul, Museul Orsay și Turnul Eiffel. Dar nu o să las lipsa de empatie să îmi întunece judecata, considerând că toți oamenii sunt mânați de asemenea plăceri frivole. Parisul oferă locuri excelente pentru a deschide șampania la miez de noapte, chiar în inima orașului. Champs Elysees este probabil cel mai cunoscut, dar nici Piața Sacre Coeur sau împrejurimile Arcului de Triumf nu sunt de excluse de pe listă. Iar acestea fiind spuse, Bonne Années și-un praz verde.

Caută zbor spre Paris
Rezervă cazare

Tenerife

revelion-tenerife

Nu am greși prea peste măsură afirmând că cele aproape 20 de grade în care se scaldă Revelionul din Tenerife constituie în sine un motiv suficient pentru a așeza destinația pe lista celor de avut în vedere. Vorbeam până acum de lucrurile pe care le poți face pe 1 ianuarie după ce aburii alcoolului se mai răspândesc în Univers; ei bine, nu multe locuri se mândresc cu o baie în mare pentru a începe anul cum se cuvine. Iar dacă asta nu e suficient, la 40 de kilometri mai sus, pe vârful cel mai înalt al Spaniei, Mount Teide, găsești, nici mai mult nici mai puțin decât… zăpadă! Și nici nu e nevoie de cine știe ce pregătiri; sticla de canva să fie la-ndemână, lenjeria intimă roșie pe dedesupt, cheful de dans și socializat la suprafață și poți ieși liniștit pe străzi pentru a te alătura unei fiesta cu muzică latino live.

Caută zbor spre Tenerife
Rezervă cazare

Roma, Italia

revelion-roma

Atunci când îți propui să sărbătorești trecerea dintre ani în preajma celui mai mare și mai important amfiteatru pe care l-a cunoscut istoria, îți asumi că s-ar putea să fie puțin… să-i spunem înghesuit; vorbim aici de Colosseum. Dar dacă îți place sentimentul de a fi înconjurat de zeci de mii de oameni (cam 60 mai exact) și unit cu ei de aproximativ aceleași gânduri, îți va plăcea să numeri invers în fața Colosseumului. În orice noapte de Capodanno te așteaptă un concert gratuit la Circus Massimo, celebrul stadion roman dedicat curselor de cai. Dacă ai ajuns la acest articol pentru că te-ai gândit (sau ai fost convins) că anul acesta nu mai vrei să îți pierzi capul într-un templu al vieții de noapte, ci optezi pentru un Revelion cultural european, dar de fapt tu le ai cu electronica și cu rave-urile, o sa-ți placă ce auzi. Lasă Revelionul cultural pentru 2020 pentru că în Roma te așteaptă o distracție de mama focului, cu o durată de 4 zile și cu alde Villalobos, Carola, Sonja Moonear, Pan Pot și alții asemenea. Se mai și numește Amore Festival; poți tu să te gândești la un nume mai potrivit pentru un festival italian? Poate că doar Prosseco&Tiramisu Festival ar egala.

Caută zbor spre Roma
Rezervă cazare

Veneția, Italia

revelion-venetia

Cum ar putea să nu te prindă Revelionul cu trupul ca o cascadă de oxitocină după ce ți-ai plimbat persoana pe străzile pietruite și înguste ale Veneției, printre cele 177 de canale, atașat fiind la mâna partenerului de viață. Petrece tu acolo câteva zile și îți garantez că vei arăta ca și cum cineva ți-a tencuit o față plină de încântare și romantism peste fața ta adevărată (nu sugerez că fața ta adevărată seamănă cu cea a unei văduve pustnice în ultimii săi ani de viață, înconjurată permanent de 10 pisici negre și că Veneția e salvarea ta, dar o schimbare în expresia-ți vei vedea fără-ndoială). Piazza San Marco a Veneției este versiunea Pieței Constituției a Bucureștiului, în sensul că aici se strânge puhoiul de oameni cu sticlele fluturând în aer, răcnind din toți rărunchii ”cinque, quattro, tre, due uno… buon anno”. În plus, Piazza San Marco se bucură de o adevărată reputație legată de sărutul de la miezul nopții. Dar dacă ești singur și totuși te-ai pupa și tu la miezul nopții, nu-i musai să iei de-acasă pe cineva cu care să simulezi o relație pe parcursul călătoriei venețiene doar ca să ai cu cine te săruta la ora 12. Vei fi înconjurat de zeci de mii de oameni și, vorba aceea, știi doar cât de pasionali pot fi italienii. Dacă ai vreo claustrofobie față de locurile ticsite de oameni (de exemplu, dacă metroul Unirii de la orele 9 ale dimineții îți provoacă un soi de încleștare stomacală), poți să te retragi în Punta della Dogana pentru o priveliște panoramică asupra orașului. Dar aici nu mai bag mâna în foc pentru un sărut spontan cu un/o italian/că pasional/ă în mijlocul freneziei momentului. Sorry, life is about choices.

Caută zbor spre Veneția
Rezervă cazare

Madeira

revelion-madeira

Revelioanele petrecute pe insulele din Atlantic, câteva degete mai la sud pe hartă, nu au cum să iasă rău nici dacă răbufnești într-o criză de pojar pe 31 decembrie, după-amiaza. Revelionul lui 2006 a introdus în Cartea Recordurilor focurile de artificii madeirene ca fiind cele mai mari din lume și nici nu știi cât de frumos se văd de la bordul unui vas de croazieră printr-un pahar de șampanie proaspăt deșertat. Se spune că această „insulă grădină” subtropicală ar fi o veche și faimoasă asasină de stres și că nu de puține ori s-a întâmplat ca vizitatorii ei să se transforme subit în exclamatori profesioniști de „doamne, cât de frumos”. Așteaptă-te la o temperatură a aerului de 18o C pe timp de iarnă (vorbim deopotrivă de aer și de apă) și la niște peisaje naturale (terestre și marine în aceeași măsură) demne de vândut scump lui Microsoft pentru a le face desktop background-uri. Un tur al orașului capitală Funchal, localizat fix într-un golf și împrejmuit de munți, te va plimba prin grădini pline de culori nicicând egalate de Photoshop, înțesate de lavandă.

Caută zbor spre Madeira
Rezervă cazare