DescoperăOrașe

Cele mai celebre mâncăruri din întreaga lume

Slabe șanse să ne contrazică cineva când spunem că nu-i manieră mai eficientă de a cunoaște o destinație decât aceea de a-i cunoaște bucătăria. Fiecare țară, regiune și chiar oraș are propriile arome și farfurii, asezonate de tradiții și cultură și istorie.

Nu te vom minți spunându-ți că ai multe șanse să cunoști într-o singură viață toate mâncărurile tradiționale existente în lume, dar te putem asigura că există câteva care merită câte o călătorie specială. Am pus lupa curiozității pe opt mâncăruri din regiuni diferite de pe glob și pentru ele garantăm cu mâna pe inimă că un bilet de avion pentru a le încerca, nu-i mult.

Valencia, Spania – paella

Adună un prieten, doi și îndestulați-vă cu unul dintre cele mai valoroase preparate ale Spaniei

Adună un prieten, doi și îndestulați-vă cu unul dintre cele mai valoroase preparate ale Spaniei

Atunci când te gândești la bucătăria spaniolă, nu puține-s șansele ca paella să apară în minte. La prima vedere, ar putea părea ceva cât se poate de simplu de preparat, dar adevărata paella este, de fapt, o muncă artistică. Deși există versiuni de paella cu nemiluita pe întinsul Spaniei, paella tradițională se prepară fierbând orezul cu bob lung în bulion, șofran și ierburi și adăugând o varietate de legume, fructe de mare și/sau carne, în funcție de preferințe.

Originară din Valencia, „paella valenciană” este rețeta primordială și una dintre cele mai tipice versiuni, compusă din carne de pui, iepure sau porc. „Paella de marisco” (pe drept vorbind, „altă mâncare de pește”) este numită și „paella de fructe de mare” și conține, printre altele, midii, creveți, scoici și calamari. Pentru cei chitiți să încerce ceva neobișnuit, „paella neagră” este gătită cu cerneală de calamar, ceea ce îi conferă culoarea neagră și o savoare unică.

Noi, în locul tău, n-am mai aștepta inutil, ci am rezerva degrabă zborul către Valencia. Încă ceva, La Pepica este restaurantul aflat fix pe plaja Malvarrosa, probabil cel mai celebru din oraș, servind cea despre care se zvonește că ar fi cea mai bună paella din lume. Este specializat în paella de fructe de mare, dar găsești fără problemă o delicioasă paella valenciană.

CITEȘTE MAI MULT: 3 zile în Valencia – vechiul oraș futurist de la malul mării

Caută zbor ieftin către Valencia

Vietnam – Phở

Produsele locale contribuie la crearea unora dintre cele mai speciale arome mondiale, de găsit doar în Vietnam

Produsele locale contribuie la crearea unora dintre cele mai speciale arome mondiale, de găsit doar în Vietnam

Pho (pronunțabil „fuh”) este o supă vietnameză, pe bază de carne de vită sau pui în bulion, în care sunt de găsit felii subțiri din respectiva carne, tăieței de orez și legume. Garnituri specifice precum ceapa, mugurii de fasole, chili, busuiocul și picătura de lime nu fac decât să confere farfuriei acel je ne sais quoi cu care îți rămâne în memorie. Despre acest fel de mâncare se spune că a fost inventat în orașul nordic Hanoi și, inițial, era considerat mic dejun.

Pho a devenit una dintre cele mai adoptate mâncăruri la nivel internațional, în special în țări precum Franța, Statele Unite și Canada. După Războiul din Viernam, refugiații vietnamezi au adus supa pho cu ei în nenumărate țări, iar acum este de găsit în restaurante din întreaga lume.

… dar, lesne de înțeles, nu-i loc mai bun de a încerca pentru prima dată faimoasa supă decât însuși locul în care a apărut. În Cartierul Francez al orașului Hanoi, Pho Thin este un magazin simplu, deloc scump, o afacere de familie și un loc care prepară supa de ani de zile. Îl recomandăm pentru aromele de ghimbir, usturoi și ceapă care învăluie carnea.

Caută zbor ieftin către Hanoi

Quebec, Canada – poutine

Brânză, cartofi prăjiți și sos de cimbru... ce ar putea să îți displacă?

Brânză, cartofi prăjiți și sos de cimbru… ce ar putea să îți displacă?

Poutine este felul de mâncare tradițional din Canada; îl cunoști deja, probabil, mai ales din serile de tristețe, plictiseală sau melancolie când ți-a fost alături ca un vechi și bun prieten. Această farfurie înțesată de calorii, este alcătuită din cartofi prăjiți, delicatese de brânză și sos brun. Sărbătorit drept un simbol al mândriei culturale din Quebec, poutine este atât de îndrăgit de către localnici, încât i se dedică sărbători anuale în orașe de pe tot întinsul țării, precum Quebec City, Montreal, Toronto sau Ottawa.

Pentru a menține textura crocantă a cartofilor, sosul fierbinte este turnat peste ei fix înainte de servire, iar brânzeturile aflate la temperatura camerei încep să se topească imediat după adăugarea sosului. Ți-ar putea suna ca un infarct în farfurie, dar acest festin ar putea potoli orice poftă păcătoase, vindeca orice mahmureală și umple orice stomac, oricât de încăpător, pentru un preț de aproximativ 20 de lei.

Chez Gaton din Quebec City, un restaurant mic de 12 locuri, aflat în centrul Saint-Roch, servește unele dintre cele mai delicioase porții de poutine. Este recunoscut pentru cantitățile generoase de carne de vită și brânzeturi cheddar Chaudière, așa că trageți degrabă un scaun și pregătește-te să salivezi pe măsură ce urmărești prepararea farfuriilor.

Caută zbor ieftin către Quebec City

Regatul Unit – fish and chips

Fish and chips este chintesența meselor din Regatul Unit

Fish and chips este chintesența meselor din Regatul Unit

Cel mai recunoscut fel de mâncare din cultura britanică este, fără doar și poate, fish and chips. Această mâncare (de obicei de luat la pachet, dar lesne de digerat și adorat într-un restaurant) conține bucăți de pește prăjit servite cu cartofi pai. Peștele reprezintă mai degrabă carne albă (cod sau eglefin) și nu rareori se servește cu mazăre bătută.

Pare-se că a apărut întâia oară în ani 1860 și a devenit curând cea mai populară mâncare în rândul clasei muncitoare englezești. În acele vremuri, fish and chips era învelit în veche hârtie de ziar, obicei la care s-a renunțat din fericire, ziarul fiind înlocuit cu hârtie și carton la mâna întâi.

Unul dintre cele mai bune locuri de unde să comanzi o farfurie de fish and chips în East London este Fish House, aflat în inima Parcului Victoria. Peștele pe care îl vând este incredibil, se topește în gură fără cel mai mic efort, iar cartofii reprezintă gustarea de care să te bucuri din tot sufletul în plimbarea ta prin cele 86 de hectare luxuriante din Parcul Victoria. În cealaltă parte de oraș, Bonnie Gull Seafood Shack din Fitzrovia este cunoscut pentru carnea de eglefin din Marea Nordului, bucățile de aluat extra-crocante, mixul de tempura japoneză, ketchup-ul și mazărea bătută, preparată în propria bucătărie.

CITEȘTE MAI MULT: Lucruri gratuite pe care să le faci în Londra

Caută zbor ieftin către Londra

Columbia – arepas

Arepas proaspete cu brânză se pregătesc de zor pe grătarele columbiene

Arepas proaspete cu brânză se pregătesc de zor pe grătarele columbiene

Arepa este una dintre cele mai populare feluri de mâncare din America de Sud și aliment de bază la mesele columbiene. Prepararea lor nu implică cine știe ce filozofie (fiind în esență pâine făcută cu făină de porumb, apă și sare), dar au gust mult mai bun decât sună și se spune că ar fi mult mai sănătoase decât pâinea.

Reprezintă echivalentul pentru mexicana „gordita” sau salvadoriana „pupusa”, se pot prăji sau pune pe grătar și umple cu delicii precum carne, brânză sau avocado. Oricum, nu există reguli când vine vorba de umplerea arepei, iar posibilitățile sunt nelimitate.

Arepele sunt de găsit cam la orice colț de stradă columbiană, dar dacă te afli în Bogotá, în căutare de experiențe unice, încearcă Gaira Cafe – un restaurant, bar și sală de concerte într-un singur loc. Aparține columbianului Carlos Vives, este cunoscut pentru atmosfera plină de viață, bucătăria tradițională și lista încăpătoare de cocktailuri. Odată ajuns aici, comandă „arepas de choclo con quesito” (prăjitură de porumb cu brânză proaspătă).

Caută zbor ieftin către Bogotá

Orientul Mijlociu – humus

Humusul este dintre farfuriile preferate în țările Orientului Mijlociu, iar Egiptul este una dintre ele

Humusul este dintre farfuriile preferate în țările Orientului Mijlociu, iar Egiptul este una dintre ele

„Năut” în traducere liberă din limba arabă, humusul este probabil și una dintre mâncărurile tale preferate. Originară din Orientul Mijlociu, această cremă de năut, tahini, suc de lămâie și usturoi proaspăt a străbătut mări și țări și a intrat la inima oricui a încercat-o. Se poate servi cu lipie, falafel, pui, vinete și cam orice legumă ți-ar trece prin cap. Deși poți găsi humus la mai orice supermarket occidental, nu toate humusurile-s la fel.

„Mashaba”, de exemplu, este pregătit cu boabe întregi de năut, ceea ce îi conferă o textură mai subțire și un aspect mai puțin păstos decât cel cu care ești obișnuit. „Mashawasha” este un alt sortiment similar, cu diferența că boabele sunt sparte înainte de gătire, iar produsul final, decorat cu boabe întregi de năut chiar înainte de servire.

Discuțiile privitoare la țara cu cel mai bun humus din Orientul Mijlociu sunt interminabile și nu ne-am permite să arătăm cu degetul și să spunem „acolo îl vei găsi negreșit”. Dar în Israel, în cartierul Florentin din Tel Aviv, Piața Levinsky găzduiește Garger HaZahav (năutul de aur) – un loc ce atrage hipsterii ca un magnet. Nu lăsa cozile să te descurajeze, toate lumea își primește porția de humus, conopidă prăjită și falafel proaspăt, toate udate cu o ceașcă de ceai sau cafea.

Caută zbor ieftin către Tel Aviv

Polonia – pierogi

În orice zi a săptămânii, centrul Cracoviei abundă de oameni

În orice zi a săptămânii, centrul Cracoviei abundă de oameni

Pierogi se prepară pe pământul Poloniei încă din secolul 13 și, deși există diverse variante pe întinsul Europei Centrale, reprezintă una dintre mâncărurile naționale oficiale poloneze. Se pregătesc cu prisosință în timpul sărbătorilor de Crăciun și Paște și reprezintă găluște sărate sau dulci, umplute și prăjite.

Posibilitățile de umplere a acestui aluat irezistibil sunt nelimitate și variază de la carne tocată cu ciuperci și varză, până la dulceață de fructe. Totuși, probabil sortimentul cel mai popular este „ruskie pierogi”, cu brânză, cartofi și ceapă. Sortimente de pierogi umpluți cu fructe de mare găsești în stațiuni litorale precum Sopot sau Gdynia.

Dacă norocul face să te afli cândva în centrul orașului Cracovia, nu trece cu ochii închiși pe lângă Pierozki u Vincenta, un mic restaurant aflat în vechiul cartier evreiesc. Decorul lui colorat este inspirat din pictura lui Vincent Van Gogh și este exact ceea ce vrei să vezi în fața ochilor atunci când comanzi o porție de pierogi clasică, umplută cu pui, spanac, bacon și ou.

Caută zbor ieftin către Cracovia

Campania, Italia – pizza napolitană

Pizza, în cea mai fină variantă

Pizza, în cea mai fină variantă

Știm deja că, pentru italieni, prepararea pizzei nu-i cu nimic mai prejos decât lucrul la o operă de artă. Treb’șoareke devin încă și mai intense dacă vorbim despre pizza napolitană, declarată moștenire culturală intangibilă UNESCO. Complet diferită față de versiunea romană (alcătuită dintr-o crustă mai subțire și mai crocantă), napolitana are un blat gros și pufos și are în spate o serie de reguli de preparare. De exemplu, pentru a fi considerată napolitană, pizza trebuie să conțină roșii San Marzano, mozzarella di Bufala Campana și gătită în cuptor cu lemne.

Dacă îți trece prin cap că tot acest efort în plus este în zadar… mai gândește-te; vorbim despre o mozzarella delicioasă care se topește pe roșile acrișoare, în mirosul intens de pâine proaspăt scoasă din cuptor.

Cel mai bun loc de unde să te năpustești peste farfuria mai sus menționată? Evident… Napoli. Fix în centrul orașului vei găsi Pizzeria Port’Alba, despre care se aude cum că ar fi și prima pizzerie din lume. La câteva străzi distanță, la Sorbillo, una dintre cele mai populare din oraș nu este lucru neobișnuit să aștepți la coadă puțin mai mult de o oră, așa că ia cu tine o bere rece și lasă timpul să treacă așa cum știe el mai bine.

Caută zbor ieftin către Napoli

Citește mai mult: