Cu inima bătând la capacitate maximă: 12 zile în Vietnam

Imaginează-ți pentru un moment un joc de Tetris uman, în care motocicletele își îndeplinesc datoriile firești la fieșcare colț de strada. Un soi de haos al formelor și oamenilor, unde aceștia din urmă își croiesc drum spre școală, spre muncă sau execută jonglerii preț de patru-cinci ore, din spatele unui ghidon de bicicletă. La un moment dat, haosul se oprește pentru o secundă. Unul dintre pietoni, încrezător în destin, hotărăște să se aventureze și să traverseze strada. Știe că nu-i loc pentru ezitare și că nicio secundă nu poate fi pierdută. Asta-i doar una dintre imaginile dinamice ale ritmului nebunesc din Vietnam.

Vietnamul este cunoscut pentru istoria-i complicată, dar acest colț de planetă înseamnă mult mai mult decât rădăcini coloniale și influențe ale unui război petrecut cu decenii în urmă. Deși niciunul dintre aceste aspecte nu-i de lepădat sau de lăsat la o parte. Adaugă-le doar linii de coastă impecabile, învecinate cu golfuri de calcar și un pământ împânzit de delte inundate, sate care mocnesc de viață și orașe vechi, construite pe canale în curgere, fiecare cu un stil de viață și cu caracteristici proprii.

Indiferent de unde pleci și în ce direcție o pornești, 12 zile străbătând Vietnamul nord-sud sau viceversa, sunt suficiente pentru a cuprinde diversitatea acestui ținut ca niciunul altul. Și ceea ce îi accentuează unicitatea este tocmai schimbarea graduală a ritmului și a stilului de viață, pe măsură ce traversezi sate și orașe. Dar ca să nu mai lungim povestea și s-o spunem pe șleau, am întocmit noi un ghid cap-coadă, de 12 zile, cu cele mai importante și mai puțin cunoscute destinații din Vietnam.

Zilele 1-2: O lecție de istorie în Hanoi

Traversarea străzilor din Hanoi este o... provocare antropologică

Traversarea străzilor din Hanoi este o… provocare antropologică

După o firească ceașcă de cafea și un bol delicios de orez Xoi Xeo, începe-ți ziua în Cartierul Vechi din Hanoi, un labirint de 36 de străzi și alei înguste, piețe ascunse, temple, catedrale și case coloniale. Pornește-o la pas către Cetatea Imperială Thang Long, Piața Dong Xuan, Catedrala St Joseph și vechea locuință de pe strada 87 Ma May. Trebuie să le vezi pe toate pentru ca apoi să te poți delecta în voie cu un prânz alcătuit din carne suculentă de porc asortată la tăieței și originară din Vietnamul de Nord (bún chả).

Ca să înțelegi pe deplin frumusețea Cartierului Vechi, nu-i metodă mai bună decât să-i colinzi străzile (fără nicio hartă adiacentă), intrând în magazinele care-ți fac cu ochiul și alăturându-te mulțimilor de oameni ce îndeplinesc aceeași rutină de zi cu zi. Cumpără cele ce te ispitesc, încearcă gustările care-ți trezesc curiozitatea și termină seara la Teatrul de Păpuși pe Apă, un spectacol ce-are rădăcini mai vechi de un secol.

Și-asta ar trebui să fie povestea primei zile. Când răsar zorii celei de-a doua, ia micul dejun în cafeneaua Hoan Kiem și dă-i înainte spre Mausoleul lui Ho Chi Minh (și către muzeul cu același nume) pentru niscaiva istorie națională. Așază-te la coadă și pregătește-te pentru povești excentrice și abstracte despre trecutul comunist al țării.

După ce-ai aflat cele ce erau de aflat, suite-te într-un moto-taxi, în direcția Închisorii Hoa Lo, un capitol trist, dar vital al epocii războiului.

Când stomacul începe să bată cu pumnii în masă, servește-i o porție de supă fierbinte (phở) și cere-i autoritar să nu mai reclame altceva până după încheierea călătoriei de după-amiază, către coasta nordică.

Zilele 3-4: În voia vântului, prin Golfurile Nordice

Nu te lăsa păcălit de aparența clișeică – nimic nu se compară cu străbaterea apelor din Golful Halong

Nu te lăsa păcălit de aparența clișeică – nimic nu se compară cu străbaterea apelor din Golful Halong

Un tablou pitoresc de la fața locului: nave chinezești strecurându-te printre stânci de calcar și dominând apele clare, ca de cristal. Aceasta-i chintesența imaginii Vietnamului și nu obișnuiește să dezamăgească, indiferent de felul în care alegi să navighezi printre insulele golfului Vietnamului de Nord. Și vorbim aici despre traversarea peșterilor cu kayakul, cățăratul pe stânci sau ciocnitul de beri pe puntea unui vapor.

Pentru a evita mulțimile, caută o croazieră nocturnă sau stai cu cortul pe una dintre nenumăratele insule pustii. Nu-i nevoie să rezervi dinainte; căpitanii și agențiile de turism te vor căuta ei pe tine, cutreierând străzile Golfului Halong. Un ultim amănunt: dacă te tentează mai degrabă îmbrățișarea unei aventuri liniștite, departe de forfotă și toate cele, ia mai degrabă o barcă cu direcția Golfului Bau Tu Long, mai izolată și mai puțin bătută de picior de turist.

După câteva zile de străbătut ape curate de smarald, vine timpul să te stabilești temporal într-un peisaj rural, în regiunea centrală Quang Binh. Și, în vreme ce distanțele în Vietnam sunt, pe alocuri, nemilos de lungi, există autobuze și trenuri de noapte cu nemiluită. Astfel de autobuze pleacă zilnic, la 7 după-amiaza din Golful Halong, ajungând în Đồng Hới dimineața devreme.

Atenție, însă! În ciuda faptului că vehiculele își desfășoară activitatea, preponderent, în beneficiul turiștilor, pare-se că acela care le-a proiectat, avea în minte înălțimea medie a vietnamezilor (nimic a face cu cea a scandinavilor). Așteaptă-te, așadar, să te ghemuiești puțin și asumă-ți că picioarele nu se vor mai simți la fel după câteva ore. Dar ce-ar mai fi viața fără puțină aventură…

Zilele 5-6: Respirând puțin aer proaspăt în Parcul Național Phong Nha

O expediție sub cerul liber, în Parcul Național Phong Nha, și ți-ai îndeplinit norma de aventură pentru următoarea lună

O expediție sub cerul liber, în Parcul Național Phong Nha, și ți-ai îndeplinit norma de aventură pentru următoarea lună

Drumul Đồng Hới și până în Phong Pha nu-i mai mult decât un scurt transfer în autobuz care-ți va înlesni calea către peșterile Parcului Național Phong Nha Ke Bang și traseele văii Bong Lai. Dedică-i două zile acestui loc, lasă-te răsfățat de briza apelor, ascunde-te la umbra munților carstici, strecoară-te pe cărări de junglă nebătute și odihnește-te în peșteri izolate. Sau poate-ți surâde mai mult ideea de a te sui pe șaua unei biciclete pentru a străbate câmpurile de orez și satele împăștiate pe tot acest pământ de țară.

Cei cărora aventura le circulă prin vene, în locul sângelui, vor găsi Phong Nha o încântare, o expediție absolută printr-o rețea virgină de peste 300 de peșteri. Lasă deoparte Peștera Paradis, împodobită în lumini neon și încearcă mai bine o excursie de o zi către vârtejul geologic din peștera Hang Tien.

Dacă știi dinainte că n-o să-ți vină ușor să părăsești acest paradis natural, asumă-ți mai bine o expediție de două zile la Hang Én, un loc unde natura a dat tot ce avea mai bun. Te așteaptă aici o noapte de camping pe o plajă restrasă, în vecinătatea râului și la adăpostul unei peșteri enorme.

Călătorii care preferă relaxarea ingenuă a nopților petrecute în Vietnamul rural pot închiria o bicicletă sau o motocicletă pentru a străbate cărările acoperite de noroi de culoarea ocrului, din Valea Bong Lai. Găsești aici cazări câte vrei în casele localnicilor. Împarte cu ei o bucată din călătoria ta și lasă-i să te răsfețe cu farfurii umplute de alimente cultivate la fermă. Nu trece, totuși cu vederea „The Pub With Cold Beer”, situat pe malul râului, express pentru a îmbia la relaxare.

Zilele 7-9: Lectură de poezie în Hue și Hoi An

Descoperă palatul Cetății Imperiale Hue, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO

Descoperă palatul Cetății Imperiale Hue, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO

În dimineața celei de-a șaptea zi, setează-ți alarma devreme și gonește-o către autobuzul cu direcția Hue. Vei găsi aici un centru aparținând populației de artiști, poeți și academicieni din Vietnam, proiectat sub forma unei rețele restrânse de case cuibărite pe dealuri înverzite, de-a lungul râului Perfume. Instalează-te confortabil și petrece-ți după-amiaza în Pagoda Thien Mu, lăsând ochii să se bucure în fața zidurilor Cetății Hue, împânzită de literatură, artă și poezie din secolele 17 și 18. Un sfat prietenesc: nu ieși din casă fără o pelerină de ploaie; orașul este cunoscut pentru vremea care-și cam face de cap.

Trezește-te cu zâmbetul pe buze în dimineața următoare pentru că te-așteaptă o cafea delicioasă în He Café, un spațiu ce se compune din arme vechi, mașini de scris și amintiri din vremea războiului. Toate-acestea, înainte de a o porni către Hoi An, de pe șaua unei motociclete, străbătând munții luxurianți și coastele pustii ce alcătuiesc trecătoarea Hai Van.

Unde găsești motocicleta cu pricina? Floare la ureche: șoferii te vor căuta ei pe tine, exact la ieșirea din Cetatea Hue, oferindu-ți o memorabilă călătorie de patru ore, întreruptă doar de opriri necesare pentru a admira priveliștea din numeroasele puncte de belvedere pe care le vei întâlni pe traseu. Desigur, există trenuri și autobuze între cele două orașe. Bineînțeles că sunt mai ieftine, dar acum știi ce pierzi.

Scufundă-te fără remușcări în armosfera vibrantă și contagioasă din Hoi An

Scufundă-te fără remușcări în armosfera vibrantă și contagioasă din Hoi An

Despre Hoi An nu ar fi prea multe explicații de oferit pentru că cel mai bun sfat este să te lași cuprins de atmosfera vibrantă și contagioasă. Vechiul oraș, reflectat în apele râului Thu Bon, debordează de clădiri coloniale colorate, felinarele luminează fiecare fațadă, iar barurile și restaurantele ocupă fiecare colț de stradă. Și să nu te mire dacă dai la tot pasul de piețe artizanale. Orașul în sine este un sanctuar pentru fotografi, pofticioși, cumpărători și orice categorie de călători între aceștia.

Fără remușcări, îți poți petrece o zi întreagă urmând un curs de bucătărie tradițională, luându-ți măsurile pentru un costum care să-ți vină ca turnat, pierzându-te printre casele vechi de când lumea și pâmântul sau urmărind tabloul de pe malul râului. Acesta-i locul unde pescarii trag după ei plase de pescuit, iar negustorii de vizavi negociază produsele locale. Închiriază o bicicletă pe perioada după-amiezei și dă-i bice către plaja Cua Dai sau An Bang pentru o băuturică la amurg (asigurându-te că nu ajungi în sezonul taifunurilor!).

Toate mijloacele de transport din Ho Chi Minh pleacă din orașul vecin Da Nang, dar îți spunem de pe acum: un zbor de o oră jumate este de neegalat, comparativ cu un drum cu trenul, de 17. Dar alegerea-i a ta…

Zilele 10-12: Plutind de-a lungul râului Mekong, în Saigon

Oprește-te în fața maiestuosului Hotel de Ville de Saigon – cel mai fotografiat obiectiv al orașului

Oprește-te în fața maiestuosului Hotel de Ville de Saigon – cel mai fotografiat obiectiv al orașului

Pregătește-te în ziua a zecea să te realături haosului și nebuniei la oprirea finală – orașul Ho Chi Minh, zis și „Saignon”. Din nou, motocicletele preiau conducerea spațiului urban în această metropolă modernă și comercială, dar nu te lăsa copleșit. Este nevoie să-ți păstrezi toată concentrarea pentru tradițiile din Saigon, bucătăriile amestecate și vecinătatea râului Mekong.

În vreme ce Muzeul Rămășițelor Războiului și Tunelele Cu Chi constituie vizite obligatorii, de fapt, ceea ce-ți va rămâne adânc impregnat în memorie din acest oraș vor fi descoperirile spontane, neînscrise în niciun ghid turistic. Poți începe dimineața practicând ceva arte mațiale, line dancing sau tai chi cu localnicii din Parcul Tao Dan. După-amiaza, n-ai decât să fi văzut sorbind cumpănit dintr-un ceai în Turnul Bitexco, iar mai pe seară, pregătește-te să râzi cu lacrimi la „Amazing Viet Show”, o comedie bizară unde se face haz de obiceiurile vietnameze.

Cu toate că-i cel mai mare oraș, Saigon surprinde prin atmosfera relaxantă. Ceea ce nu te va surprinde, însă, va fi mâncarea… variată de mama focului, și asta numai datorită numeroaselor influențe sudice. Ca să nu te năpădească gălăgia de opțiuni, mergi la sigur cu niște baghete banh mi, pui gătit cu nucă de cocos (cà ri gà, pe numele lui) și o supă de vită cu scorțisoară (pho bo, dacă vrei să notezi).

Nu te poți lăuda cu o călătorie în Vietnam dacă nu încarci măcar o fotografie de pe râul Mekong

Nu te poți lăuda cu o călătorie în Vietnam dacă nu încarci măcar o fotografie de pe râul Mekong

Mai poți omite pe alocuri din recomandări, dar ar fi de neiertat să nu te bucuri de experiența magică de pe apele din Mekong (cunoscut drept „bolul de orez”, datorită prosperității pe care o aduce agriculturii). Și nu există niciun colț de pământ care să semene măcar de departe cu Saigon, cu ale lui lanuri bogate de orez, piețe plutitoare, canale înguste și acoperișuri din stuf.

Este cât se poate de adevărat că mulțimi nesfârșite așteaptă la coadă pentru o călătorie de o zi pe râul Mekong, dar zona ofertă posibilități nelimitate de a te desprinde puțin de puhoiul de călători și a te bucura de peisajul rural idilic. Poți alege, de exemplu, să petreci o noapte în An Binh, un loc unde timpul trece urmărind bicicliștii și fermele pe care le străbat, salutându-se politicos cu sătenii, înainte de a-și încheia aventura într-o casă vietnameză autentică. Este probabil cel mai bun mod de a-ți lua rămas bun de la Vietnam.

Citește mai mult:

În legătură
Minunile Croației, într-un road trip de 10 zile
— 11 mins lectură

Minunile Croației, într-un road trip de 10 zile