DescoperăSfaturi de călătorie

10 destinații romantice perfecte pentru Valentine’s Day 2020

Nu știm dacă te-ai mai uitat la calendar în ultima vreme, dar februarie e aici. Și nu spunem asta doar pentru a mai ajunge încă o dată la aceeași perspicace și originală concluzie: „doamne, ce mai trece timpul ăsta, e ceva de groază”. Da, trece, bată-l vina, dar nu la asta o să te gândești ajuns în prag de Valentine’s Day, fără nicio altă idee de cadou decât un tricou cu mesaj (ne asumăm faptul că are deja suvenir, dintr-un paișpe februarie apus, acea cană termosensibilă cu poză personalizată ce a făcut ravagii la vremea ei). Dacă refuzi ca anul acesta să te mai pretezi la cadouașe personalizate, buchete de flori cumpărate pe ultima sută de metri la extra-preț sau despărțiri neplauzibile în după-amiaza de 13, ce spui mai degrabă să îl/o lași cu gura căscată până la parter, oferindu-i o vacanță romantică (în doi, am recomanda noi).

1. Vacanță romantică în Bruges, Belgia

De-a lungul canalelor din Bruges, unde cerul se privește fără rușine în ape

Va trebui să vă spetiți cum nu se poate dacă vreți să NU aveți o călătorie romantică în Brugge (sau să vă certați zdravăn pe bere și ciocolată) pentru că fiecare străduță din acest oraș pare să aibă propriul robinet din care dragostea curge șiroaie-șiroaie. Norocul face ca Brugge să aibă suprafața ideală pentru a ajunge la pas în mai toate colțurile importante. Jumătatea mai sportivă a relației va aprecia cele câteva ore de plimbări mână în mână și ar face bine să nu se lase înduplecată de mai leneșul din cuplu care va încerca în fel și chip să târască ambele șezuturi în transportul public.

Pentru o imagine superbă de deasupra orașului, încărcată de acoperișuri de un roșiatic de Ev Mediu, încumetă-te la a urca cele 366 de scări ale Turnulului Medieval din centrul istoric al orașului (Bruges Belfry). Nu doar că intrarea este liberă, dar nici scările nu trebuie să le urci dintr-o suflare – sunt presărate cu locuri unde să te oprești și să-ți tragi sufletul.

În ciuda faptului că Bruges nu se laudă cu prețuri prea mici, există câteva locuri mai miloase cu bugetele. HAP oferă mic-dejunuri și prânzuri vegetariene de luat la pachet și înfulecat în ciripit de păsărele. Este deschis de luni până vineri, iar prețul unui quiche nu sare de obicei de 4 €.

Nu a fost încă descoperit niciun cuplu care să reușească să se plimbe de-a lungul romanticelor canale ce împânzesc orașul și să nu-și simtă inima ca o oală care dă în clocot de beatitudine și nirvană. Dacă vrei să ți se șteargă cu buretele orice lucru cu care i-ai greșit vreodată partenerei de viață, închiriază o barcă. În timp ce căpitanul șalupei vă va povesti vrute și nevrute despre arhitectura orașului, privește-o din nou în postura unei exclamatoare profesionistă de „o, ce interesant” și rememorează primele întâlniri când vocea-i părea alcătuită numai din lapte și miere.

P.S. De la Aeroportul Charleroi, doar 2 ore jumate de tren vă mai despart de Bruges; evită orice agitație și cumpără biletele înainte de aici. În general, biletele de avion din România spre Belgia tind să fie printre cele mai ieftine cu putință, dar cine pune mâna pe ele cel mai repede prinde de obicei cel mai bun preț.

Rezervă zbor către Charleroi
Rezervă hotel în Brugges

2. Vacanță romantică în Cinque Terre, Italia

Manarol, unul dintre cele 5 pământuri de poveste ale lui Cinque Terre

Puține colțuri de lume pot fi mai romantice decât Cinque Terre, iar dacă ai rămas restant/ă cu cadoul de Crăciun, asta-i ocazia ta să te revanșezi. Și pentru Crăciunul viitor. Numele și-l trage de la cele 5 așezări vechi ce îl alcătuiesc, țanțoș ridicate pe coasta de vest a Italiei și care nu au scăpat brațului protector al Patrimoniului UNESCO. Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza și Monterosso sunt accesibile cu trenul, autobuzul sau (varianta romantică) barca.

Întreaga zonă reprezintă un parc natural extrem de bine conservat care, la fel de atent, și-a păstrat și Via dell’Amore, strada pietonală care unește cele cinci sate. Nu știm ce idee mai înțesată de romantism și drăgălășenie bate o plimbare de 25 de minute (perfect cât să nu aveți timp să vă amintiți cine știe ce discordie care-și mai scoate hidosul cap în cele mai nepotrivite momente) făcută pe o stradă ce poartă numele de „Drumul Iubirii”. De prisos să te mai convingem că acest drum atât e de frumos încât s-ar putea să uiți pentru moment că-n lume există foame, războaie, crime sau că la birou te așteaptă un șef gata să te ia la rost pentru raportul pe care i l-ai trimis luna trecută.

Dacă tu și jumătatea ta prețioasă obișnuiți să vă arătați mai degrabă indulgenți cu pretențiile stomacale, iar călătoriile sunt motivul perfect pentru a sparge lacătul restricțiilor, o să vă distrați bine aici. Fructele de mare sunt la ele acasă, iar de vin nu mai vorbim. Nu aveți decât să udați fiecare platou de hamsii, calamari, caracatițe și alte vietăți marine cu licori de struguri de-o bunătate olimpică.

Spre Cinque Terre puteți ajunge cu o călătorie cu trenul din Pisa sau din Florența. Astfel, cu un zbor spre Florența, poți bifa romantica Florența, vizita Turnul Înclinat din Pisa și adorat culorile vesele din Cinque Terre.

Rezervă zbor către Florența
Rezervă hotel în Cinque Terre

3. Vacanță romantică în Veneția, Italia

Ei, nu-i nicio tragedie dacă spuneți „pas” gondolei și admirați Veneția de după ferestrele unui Vapporeto (mai rămâne doar să o convingi și pe ea)

Dacă te gândești la căruța de bani pe care ai cheltuit-o deja în scopuri romantice de sărbători și îți spui că Veneția ar fi culmea întinsului de coardă, cei mai mulți ar înclina să-ți dea dreptate. Veneția nu are cea mai respectabilă reputație când vine vorba de milostenia față de portofelul călătorului. Totuși, există și o Veneție mai puțin comercială, care promite să nu-ți facă o gaură în portofel cât toate zilele de sărbătoare.

Primul sfat: dacă îți e foame, sete sau poftești, stai departe de Piața San Marco. Nu, nu zice nimeni să nu te duci să faci câteva poze că doar mai mare rușinea ar fi să te întorci acasă și să nu fi intrat (gratuit) în Basilica San Marco, să nu recunoști o imagine cu Palatul Dogilor (măcar pe dinafară) sau să ridici din umeri când cineva de întreabă de Torre dell’Orologio. Ideea e să ajungi aici sătul de toate cele ale gurii pentru a rezista glorios la vitrinele ce fac galeș cu ochiul.

Sfatul numărul doi: oricât ți-ar plăcea să-ți impresionezi mândra cu o plimbare cu gondola în care să-i pară că nimeni nu mai există pe lume în afară de voi doi și gondolierul, află că o plimbare de 20 de minute costă în jur de 80€. Și dacă nu o convingi neam să renunțe la transportul pe apă și să se mulțumească cu o frumoasă plimbare pedestră, oferă-i ca alternativă Vaporetto. Nu la fel de intim, dar biletu-i doar 7€.

Sfatul numărul 3: rezistă ispitei de a căuta „cele mai bune restaurante din Veneția”. Vei primi niște recomandări, delicioase, probabil, nu zice nimeni nu, dar nota de plată se va lăsa cu palpitații. Așa că pentru meniuri prietenoase cu buzunarul, încearcă să cauți restaurante nu neapărat în buricul târgului.

Dacă vrei să-ți impresionezi jumătatea, una dintre cele mai romatince hoteluri din Veneția ar putea fi Palazzetto Madonna.

Rezervă zbor către Veneția
Rezervă hotel în Veneția

4. Vacanță romantică în Paris, Franța

Les Murs de Je t’aime (Zidul lui Te Iubesc) din cartierul Montmartre ar trebui să vă ocupe ceva timp de declarații

Pe drept spunea cândva o prietenă de-a noastră că prima dată, la Paris, se merge în doi, iar dacă voi nu ați făcut-o încă, nu ar trebui să mai zăboviți nicio vacanță, ci să îi dați bice. Probabil că cel mai util sfat pe care îl putem da este să nu luați la voi niciun plan când ieșiți din casă pentru a vedea Parisul la pas, ci să porniți orbește în descoperirea lui fără nicio așteptare gata să iasă de la pândă. Măcar în prima zi.

De îndată ce zorii celei de-a doua zile se mijesc, trezește-te spunându-ți că pur și simplu nu poți să dai de-a azvârlita cu o plimbare cu barca pe Sena. Nu se cade. Vestea bună este că nu trebuie să-ți vinzi sufletul pentru a admira cum razele de soare se împletesc jucăuș în reflexii de fluviu, pentru a trece pe sub toate podurile ce încă servesc drept mesageri ai istoriei și pentru a vedea suflete de parizieni cum își omoară timpul pe cheiuri. Închirierea unui bateau mouche care să-ți plimbe persoana timp de 1 oră și 10 minute costă 13.5€.

Luați metroul sau funicularul și îndreptați-vă către cartierul Montmartre din mai nordul orașului. Nu doar că-i musai să vizitați Basilica Sacre Coeur (cu intrare liberă, printre altele), dar la fel de gratuit va fi să vă postați, mânați de curiozitate și iubire, în fața Les Murs de Je t’aime (Zidul lui Te Iubesc) și să aflați cum își declară dragostea oamenii în 250 de limbi. Cine știe, poate asta vă ajută să vă descoperiți următoarea destinație.

Oricât de ispititor ar fi să cheltuiți toate economiile pe croissante, raclette și litri de vin pe care stomacul parcă îi atrage spre el fără ca tu să ai niciun cuvânt de spus, experiența de viață ne-a învățat că asta-i întotdeauna o idee care se lasă cu remușcări. Există multe restaurante ieftine, mai puțin franțuzești și mai degrabă non-europene, unde puteți mânca pe săturate fără să pară că stomacul se golește instant la vederea notei de plată.

Cazează-te la Hotel Britannique dacă îți dorești să stai la un hotel romantic, cochet și în centrul orașului. Montmartre Mon Amour ar putea fi și el o opțiune interesantă.

Rezervă zbor către Paris
Rezervă hotel în Paris

5. Vacanță romantică în Amsterdam, Olanda

Priveliștea de la terasa barului Canva - cel mai bine se vede la apus @ Canvas / Mark Groeneveld

Dacă juratul dragostei eterne nu este primul lucru care îți vine în minte când te gândești la Amsterdam, iar ochii minții îți sunt vădit și neîndoielnic acoperiți de imagini hedonice din peisajul cărora partenerul de viață nu pare să facă parte, nu te învinovăți. Lumea-i plină de prejudecăți și nu-i nimic mai ușor decât să le cazi victimă.

Dacă vezi că, atunci când aude de Amsterdam, sprânceana partenerului/ei o ia la sănătoasa spre nord, adu-o la altitudini potrivite spunându-i de frumoasele și gratuitele plimbări pe care le veți face într-un Amsterdam de secol 17 (Reguliersgracht, Leidsegracht, Leligracht, sau Amstel sunt recomandările noastre). Spune-i apoi cum, dacă vremea nu se pune cruciș, vă veți duce gospodărește la una dintre piețele orașului (Marqt sau „Piața Fermierilor” îi va face luminița bio-ecologică să strălucească în ochi) și vă veți încărca traista cu bunătăți locale pentru un picnic cum nu se poate mai romantic în parc.

După ce înduplecarea începe să i se întrevadă pe față, spune-i de Red Light District. Desfată-te cu stupoarea și neîncrederea proaspăt instalate pe chip, iar apoi vorbește-i despre jocurile (jocurile, pe bune) care vă așteaptă acolo. La Ton Ton Club, de exemplu, board games, ping pong, Jagermister Crane Game, Desperador Bumber Bar și alte jocuri nevinovate nu vor face decât să o/îl convingă de inocența intențiilor tale. După câteva băuturici intrate la fix, propune-i să vizitați magazinele prietenoase cu cuplurile pentru jocurile de mai pe seară. Și ca să asiguri succesul, încheiați ziua cu un pahar de ceva băut în fața priveliștii superbe de deasupra orașului la Canvas.

Rezervă zbor către Amsterdam
Rezervă hotel în Amsterdam

6. Vacanță romantică în Lisabona, Portugalia

Când vă plimbați prin Alfama, admirați așa-numitul „tramvai galben fără cai” de-afară pentru că acest cartier se savurează încet, molcom... ca pe-o cafea bună într-o duminică friguroasă

Sunt câteva orașe în Europa, înțesate de romanță și poveste, peste care istoria și-a întins nețărmuritul val, iar Lisabona intră cu toată convingerea în această categorie. Începeți orice zi așa cum se-ncepe orice zi cum-se-cade de vacanță: cu o cafea tradițională. Indiferent dacă ceri uma meia de leite (shot de expresso înfundat în mult lapte), un galão (un soi de cafe latte), un cimbalino/uma bica (expresso scurt și tare să-ți stea inima), nu uita să o asortezi și la o ceva dulce de pastelerie tradițională.

După ce ați prins puteri, începeți ușor-ușor să faceți loc convingerii că nicio călătorie în Lisabona nu este o călătorie în Lisabona dacă nu ați lăsat pașii să vă poarte în cartierul Belém. Vizitarea Mănăstirii Jeronimos și urcatul în Turnul Belém au un ton de obligativitate, iar aceasta din urmă cu atât mai mult încât după, urmează un desfrâu la Pasteis de Belém, cu cele mai delicioase tarte din universul cunoscut, umplute cu cremă de ou.

Păstrați văzutul cartierului Alfama pentru o altă zi, ca să nu existe niciun fel de grabă atunci când simțurile cer să descopere cel mai vechi cartier din Lisabona. Iar când foamea începe să vă dea ghes, potoliți-i insistențele la adăpostul restaurantului Senhor Fado, pentru o masă tradițională de lins pe degete și niște muzică fado la fel de tradițională, creată de glas și chitară.

Dacă vocea tăioasă a conștiinței nutriționale începe să-ți dea coate și să se proțăpească precum un ghimpe nesuferit în cea mai sensibilă coastă, poți să i-o mai retezi puțin uitând cu desăvârșire de transportul public. Lisabona este înțesată de dealuri, delușoare, trepte, scări și scărișoare așa că, dacă alegi să descoperi orașul pe jos, ai toate șansele să lași pe drum o parte din bachalaul și vinul Porto.

Rezervă zbor către Lisabona
Rezervă hotel în Lisabona

7. Vacanță romantică în Praga, Cehia

Din istoria niciunui cuplu care se respectă nu va lipsi plimbarea de pe Podul Charles din Praga

Poate că tu și jumătatea ta de zahăr caramelizat sunteți, în general, de treabă și vă plac lucrurile simple. Dar poate că atunci când vine vorba să vă demonstrați dragostea, totul se preschimbă într-o simandicoșenie îmbrăcată în costum cu butoni și tocuri înalte și preferați să vă sărbătoriți în stil classy. Foarte bine. La Teatrul Național din Praga vă este locul, urmărind pretențios puțină artă: operă, teatru, balet… ce se asortează mai bine pantofilor. Și oricât de mândră și-ar purta mândra pantofii, să facă bine să nu rămână cu privirea ațintită spre ei pentru că tavanul clădirii oferă o imagine cel puțin la fel de frumoasă.

După ce vă dezmeticiți din somn și din cultură, veți vrea probabil să continuați extravaganța și să beți cafeaua alături de o gustărică într-un la fel de mare stil. Ce-ai spune să plutiți alături de cele două (cafeaua și gustărica), într-un vaporaș pe canalul orașului, având și o băutură răcoritoare în mâna stângă și o intrare la Muzeul Podul Charles în buzunar. Toate cele 5 (plimbarea, intrarea, cafeaua, băutura și gustarea) la prețul de 14€ și le puteți cumpăra în avans de aici.

Și pentru că nimic nu aduce a dragoste precum natura înfloritoare (poate doar un inel cu diamant sau promisiunea că Xbox-ul va fi donat unor copii săraci), nu părăsiți Praga fără câteva poze făcute în Parcul Petrin. Pentru o doză extra de sirop, veniți aici pe 1 mai, Ziua Iubirii pentru cehi, și furați-vă unul altuia săruturi sub unul dintre copacii înfloriți (legenda spune că, femeia sărutată sub un cireș îmbobocit va plesni de frumusețe tot anul).

Hotelul Fusion ar putea fi unul dintre hotelurile numai bune pentru o cazare de Ziua Îndrăgostiților.

Rezervă zbor către Praga
Rezervă hotel în Praga

8. Vacanță romantică în Ljubljana, Slovenia

Aerul de poveste care-ți inundă nările și mintea pe străzile din Ljubljana

Nu! Oprește-te! Nu trece cu privirea către destinația următoare doar pentru că nu știi prea multe despre Ljubljana, nu cunoști oameni care au vizitat-o și, în general, ești suspicios față de o destinație care nu este călăre încă în topurile popularității. Încă! În primul rând, află că, în limba locală, ljubljana înseamnă iubit/ă, iar ăsta-i motiv deja suficient pentru a o include în discuția de față.

Nu este nevoie de prea multe cuvinte atunci când te plimbi la braț pe străzile îmbrăcate în clădiri colorate ale acestui oraș de poveste, cu jumătatea ta de inimioară Finetti. Dacă mai și reușiți să vă puneți ceasul deșteptător în tinerețea dimineții și să vă lansați într-o plimbare pe aleile încă tăcute și goale, următorul pas s-ar putea să fie conectarea la un internet și căutatul de job-uri aici.

Arhitectura este un soi de împreunare armonioasă a perioadei antico-romane, cu stilul baroc de secol 16 și cu stilul expresionist al succesiunii vieneze de la început de secol 20. O dată ajunși pe pământ ljubljanez, cumpărați-vă negreșit câte un card de 24, 48 sau 72 de ore (12.6, 27 și respectiv 31.5 €). E musai. Nu doar că veți putea intra gratuit la 15 muzee, galerii, grădină zoologică și altele, dar include un tur al orașului, transport gratuit cu autobuzul, 24 de ore acces la WiFree-ul orașului, o mini-croazieră și câte și mai câte.

Includeți într-una dintre zile o vizită la castelul situat pe dealul din mijlocul orașului (la care se ajunge cu telecabina, inclusă și ea în cardul mai sus menționat), priviți apusul (că doar nu s-a mai pomenit vacanță romantică fără un apus privit în doi) și bucurați-vă de o cină la restaurantul castelului (romantic, ne-romantic, cu stomacul nu ne jucăm).

Acum că am stabilit treburile logistice, nu uitați să luați în bagaj toată curiozitatea pe care o găsiți prin casă, pofta de mâncare, dar să lăsați ceva bună dispoziție pentru când vă întoarceți. Prea probabil să aveți nevoie de ea când vă vei confruntați cu depresia post-ljubljană.

Rezervă zbor către Ljubljana

9. Vacanță romantică în Barcelona, Spania

Dacă vrei să simți că aveți Barcelona la picioare, aruncați-i o privire de pe Bunkers del Carmen

Ce imagine mai romantică îți poate făuri mintea decât tabloul înfățișându-te pe tine și jumătatea ta, despărțiți doar de o masă pe care șade un vas vișiniu de sangria din care sorbiți tacticos pe măsură ce delicioasa paella dispare din tigaie văzând cu ochii („uite, ia tu calamarii ăștia, știu că te dai în vânt după ei”, „nu, nu, nici vorbă, mă mulțumesc cu scoicile. Știu că și ție îți plac calamarii”, „of, nu te merit”, „nu spune prostii! Crezi că ar trebui să mai cerem o carafă de sangria?”, „păi, așa se pare”).

După ce simțiți că dulcegăriile încep să își piardă din ardoare, pune-ți repede gaz pe foc dând fuga la Bunker (doar 15 minute de mers pe jos față de Parcul Guell) pentru ceea ce mulți consideră „cea mai frumoasă panoramă de deasupra unei metropole europene”. De preferat, la apus. Asta ar trebui să alimenteze pofta de jurăminte eterne.

În categoria lucrurilor îmbibate în sirop și care nu te costă cămașa de pe tine intră și fă o plimbare în Parcul Ciutadella și închirierea unei bărci la 6 euro pentru jumătate de oră. Asta vă va oferi și ocazia să vă tachinați drăgălaș, stropindu-vă cu apă și alte nebunii ca orice cuplu romantic care se respectă. Imediat după, grăbiți-vă spre Piața San Felip Neri și începeți negocierile în fața magazinului Gelaaati di Marco: „să ne luăm înghețată?”, „ce să ne mai luăm după atâta paella?!, ”dar uite cât de bine arată”, „bine, luăm una și o împărțim”, „egal?”.

Rezervă zbor către Barcelona
Rezervă hotel în Barcelona

10. Călătorie romantică în Atena, Grecia

Cine a judecat că-i ușor să te mai ridici de la terasa barului Drunk Sinatra înainte de lăsarea soarelui, nu prea știa ce spunea

Dacă deja cunoști Atena ca în palmă, nu o să îți recomandăm să vezi Acropolele, Parthenonul, să mănânci tzatziki și să faci scufundări (deși aceasta din urmă nu pare o idee chiar rea; sigur mai sunt peștișori pe care nu i-ai salutat încă în viața asta). Oricum, cu excursia asta vrei să îl/o dai pe spate. Să-i tai respirația. Să primești o cerere în căsătorie încă din aeroport. Să te asiguri că micul dejun te așteaptă gata pregătit 2 luni după întoarcerea acasă.

Ce spui să începi ziua cu un brunch savurat într-o ambianță de muzică jazz, soul și funky a anilor ’50 -’60 și stropit de un cocktail cu care să te lupți să-l termini (în niciun caz pentru că nu ar fi bun, ci pentru că-i peste măsură de mare). Va fi destul de ispititor să vă petreceți la Drunk Sinatra întreaga zi și destul de greu să vă ridicați trupurile îmbuibate de-ale gurii pentru a o lua la pas, dar nu te lăsa pradă trândăvelii și nu uita care-ți sunt intențiile.

Nu vrei, probabil, să ți se aducă reproșuri cum că nu ați văzut destulă natură, așa că fii prevăzător și lasă digestia să-și urmeze calea firească în Grădinile Naționale, departe de gălăgia sinonimă cu un mare oraș. Aleile pietruite, vegetația bucurătoare de iriși și Muzeul Botanic ar trebui să îi astâmpere curiozitatea față de mediu și să puteți liniștiți să vă îndreptați spre cea de-a doua binemeritată masă la straja apusului.

Când setea gâtului îți reintră în drepturi și cere să fie clătită cu niscaiva alcool, tu alege înțelept și fă să pară că toate deciziile sunt luate de dragul romantismului: alege barul A for Athens Cocktail a cărui priveliște de pe acoperiș vă va așeza în poală o bucată sănătoasă de oraș, printre care și Acropolele.

Rezervă zbor către Atena
Rezervă hotel în Atena

Dacă vacanța voastră este ceea ce s-au numi prima călătorie împreuna, permite-ne să-ți oferim 7 sfaturi utile pentru a supraviețui unei asemenea provocări și niscaiva inspirație cu aceste hoteluri, cele mai romantice din Europa