Cum să vizitezi două țări într-o singură călătorie

Era o zi frumoasă și soarele strălucea jucăuș când nouă ne-a venit o idee strașnică. Trăncăneam fără pauză de respiro despre destinații și ne întrebam încotro să o mai pornim în zilele libere, iar spiritele se încinseseră pentru că unii voiau brânzeturi și vin, alții tapas și sangria. Unii se tânguiau că n-au mai pierdut o după-amiază într-un coffee shop din tinerețe, în vreme ce consoartele salivau la trufe belgiene. Unii păreau a fi în stare să ucidă pentru a vedea soarele apunând peste Riviera Franceză, alții fantezau la paste și începeau să se adreseze unul altuia cu „ragazzo”.

Situația părea fără ieșire și speranța începea să-și facă ușurel bagajele, pregătindu-se să spele putina când… s-a făcut lumină! Norul de ceață s-a spulberat de pe ochi, iar viața a început să aducă iar a sunet măreț și dulce.

De ce să alegem când alegerile înseamnă, în același timp, renunțări?

De ce, când țările bătrânului continent pot fi străbătute ca și cum ai traversa strada, să nu ne punem noi la bătaie crema creierelor și să vizităm două țări într-o singură escapadă?

De ce să nu mâncăm dimineața patiserie franceză, iar seara să închinăm un pahar de vin italian? Și mai ales când avem un as prețios în mânecă: funcția Multi-city din motorul de căutare momondo.

Pentru că prețurile variază în funcție de date, te vom ruga să verifici singur, folosind funcția Multi-city, care este biletul mai avantajos. Cu alte cuvinte, înspre care dintre cele două orașe ar trebui să te îndrepți și de unde ar trebui să te întorci acasă. Poți face acest lucru modificând alternativ destinațiile și alegând biletul cel mai ieftin.

1. Vacanță în Bruxelles (Belgia) – Amsterdam (Olanda)

Bruxelles

Bruxelles și toată regalitatea de care dispune se va completa perfect cu rebeliunile săvârșite în Amsterdam

Bruxelles și toată regalitatea de care dispune se va completa perfect cu rebeliunile săvârșite în Amsterdam

Dacă ar fi s-o spunem pe șleau, suntem de părere că Bruxelles-ul ar trebui vizitat în fiecare an. Ofertele la biletele de avion în extra-sezon sunt o bagatelă de nedescris, iar acesta-i deja un motiv suficient! Pune apoi la socoteală cele peste 1600 de sortimente de bere (întrebându-te unde încape atâta suc de drojdie într-o țară pe care o străbați cap-coadă în câteva ore), condimentează imaginea cu un distins accent franțuz și servește la desert probabil cea mai delicioasă ciocolată ce-a văzut lumina soarelui terestru.

Bruxelles e un oraș frenetic, un loc unde haosul își găsește, în mod curios, orânduiala, unde ai toate șansele să vezi câte un exemplar din toate naționalitățile lumii într-o singură zi. Unde, lângă un bar cu cocktailuri ce se vând la exorbitantul 7 euro, găsești un fast-food cu cel mai mare și gustos falafel la mai puțin de 20 de lei. Bruxelles e spiritul european, sentimentul că aparții unei civilizații unde cultura cafenelelor, a sălilor de concert, a artei, a străzilor frumoase ca o poveste, a cosmopolitului înțesat de dichis, există toate în ADN-ul nostru.

Citește și: Lucruri gratuite de făcut în Bruxelles

Atâta viață freamătă pe străzile din Bruxelles și-atâta libertate… dar să oprim șuvoiul de amintiri și sentimente și să aruncăm, din curiozitate, un ochi pe prețul biletului de avion într-acolo. Plăcut surprins? Ți s-a înfiripat deja în minte ideea de a vizita capitala Europei. Bon! Acum e timpul să afli că, pe tărâmul Beneluxului, Bruxelles-ul nu e deloc singura ceapă din tocătură, iar ca să ajungi de aici până în Amsterdam nu îți trebuie decât un bilet de autobuz și 2 ore 45 minute de răbdare. Timp în care, desigur, poți să arunci cu ochii pe geam.

Amsterdam

Canale, coffee shop-uri, lalele și cașcavaluri dintre cele mai de soi...

Canale, coffee shop-uri, lalele și cașcavaluri dintre cele mai de soi…

Și, rogu-te-am, nu acționa din postura unui adolescent rebel, dând buzna într-un coffee shop de cum ajungi și până se termină concediul. Poți să o faci, dar numai și numai după ce iei la pas străzile impecabile, înțesate de artă și istorie, după ce înțelegi pe de-a-ntregul cum teritoriul terestru al Olandei există pentru că oamenii, prin muncă asiduă, au câștigat lupta cu marea și și-au apropriat porțiuni de uscat aflate sub nivelul mării.

Bucură-te de experiența unui coffee shop olandez, dar numai DUPĂ ce ai înțeles de ce se spune că Dumnezeu a creat lumea, iar olandezii au creat Olanda. Aaa, și ÎNAINTE să te lansezi în niște degustări de cașcaval național.

✈️Caută zboruri ieftine spre/din Bruxelles/Amsterdam

2. Copenhaga (Danemarca) – Malmo (Suedia)

Copenhaga

O bucată de pământ ce aduce-a perfecțiune: Copenhaga

O bucată de pământ ce aduce-a perfecțiune: Copenhaga

Nu poți niciodată să afirmi că înțelegi pe deplin semnificația cuvântului „civilizație” dacă nu ai fost văzut bătând străzile din Copenhaga. Străzile? Nu. Străzile impecabile din Copenhaga! Colțișorul de mapamond care pare măturat, aspirat și parfumat în fiecare noapte, unde fiecare firicel de iarbă este exact în locul unde ar trebui să fie. Unde societatea și lucrurile merg ca unse și unde oamenii sunt la fel de frumoși cum îți imaginai că ar trebui să fie personajele din basmele lui Ispirescu.

Poate n-o să arunci cu bani în stânga și-n dreapta (că ieftin nu-i deloc), dar fie și numai să iei la pas orașul, descoperindu-i colțișoarele de poveste și dându-ți seama că te transformi într-un exclamator profesionist de „oo, cât de frumos” și tot merită să dai fuga într-acolo mâncând pământul. Există acolo un soi de stil contemporan, elegant și plin de bun gust, la fel de european ca și arta care-i impregnează aerul.

Citește și: Cele mai faine locuri scandinave – 3 zile petrecute în Copenhaga

Malmo

Până și numai podul Øresund, cel care te conduce în Copenhaga, este deja o călătorie în sine

Până și numai podul Øresund, cel care te conduce în Copenhaga, este deja o călătorie în sine

Și știi care-i vestea bună? Că se află la, atenție!, o oră de cel mai fericit oraș suedez! Nu știm pe ce ne-am dori să punem mai puternic accentul – pe „o oră” sau pe „cel mai fericit”, dar așa stau lucrurile: te plimbi vesel și zglobiu pe străzile daneze, până la stația centrală, te sui la fel de voios în autobuzul sau trenul ce străbate podul Øresund dintre cele două, zâmbești mării ce se desfășoară de partea cealaltă a geamului vreme de 60 de minute și până să apuci să legi firul gândurilor, te vei afla deja pe pământ suedez.

Autobuzul ar fi mai ieftin, dar trenul te duce în același loc în puțin peste 20 de minute și gara centrală din Malmo..la fel ca cea din Copenhaga, sunt chiar în centrul orașului. Și ce te așteaptă, până la urmă, la capătul celălalt al magnificului pod? Poate n-ai crede la o primă și neavizată părere, dar există o gălăgie incredibilă de spații grozave în aer liber, de la plaje pe care să juri dragoste veșnică, la păduri unde să te pierzi, constatând încă o dată că nu ai fi făcut o treabă prea bună într-o echipă de cercetași.

Iar ceea ce ți-ar răspunde chiar și un prunc suedez despre vreme va fi imbatabil și de necontrazis: „nu există vremea rea, ci doar haine nepotrivite”. Ha, să te vedem pe unde scoți cămașa! Iar partea cea mai bună este că sunt zboruri ieftine aproape pe tot timpul anului și spre Copenhaga, dar și spre Malmo. Doar-doar să rezervi cu niscaiva timp înainte și nu lăsa totul pe ultima sută.

Citește și: Cele mai bune 10 stațiuni de schi din țările nordice

✈️ Caută zboruri ieftine spre/din Copenhaga/Malmo

3. Viena (Austria) – Bratislava (Slovacia)

Viena

Orice cetățean ar trebui să aibă prin lege dreptul la o călătorie în Viena

Orice cetățean ar trebui să aibă prin lege dreptul la o călătorie în Viena

Să presupunem acum că nu aștepți de la următoarea vacanță nimic mai puțin decât artă și cultură pe care-ai putea să le încarci cu lopata, auzu-ți fin să fie gâdilat de cea mai grandioasă muzică a tuturor timpurilor și mirosul de sânge albastru să te asalteze din toate zările. Probabil că și un țânc de grădiniță, fără să fi citit subtitlul, și-ar fi dat seama că vorbim despre Viena. Dă-le simțurilor exact ceea ce așteaptă de la tine, dând iama în Palatul Schönbrunn, o clădire enormă construită în stil baroc, casă pentru sute de ferestre și statui.

Și oricât ai vrea să te întinzi la plăcinte aici, nu poți face nedreptate Palatului Hofburg, un alt complex de palate, dovadă a măreției și puterii Imperiului Austro-Ungar. Totuși, nu-ți vom mai pierde prețiosul timp sporovăind despre arta vieneză, ci îți lăsăm mai degrabă ghidul nostru pentru Viena văzută din spatele ghidonului.

Citește și: Cu bicicleta pe străzile din Viena

Bratislava

Poate că nu ți-ar trece prin cap, dar Bratislava are mai multe decât crezi

Poate că nu ți-ar trece prin cap, dar Bratislava are mai multe decât crezi

Și acum, răspunde sincer și cu mâna pe inimă: ți-a dat vreodată prin minte să-ți faci vacanța în Bratislava? Probabil că nu. Și nu te judecăm, dar nu putem să nu dăm dezaprobator din cap pentru că știm prea bine cum stau lucrurile cu capitala Slovaciei – una dintre acele destinații subestimate, dar care nu obișnuiește să dezamăgească.

Și îți mai spunem că se află la o oră distanță de Viena, contra unui bilet ce nu sare de 8 euro. Iar după ce-ți vei fi văzut portofelul nițel ușurat de cașcaval în fața muzeelor și maiestuaselor săli de concerte vieneze, o să te bucuri de prețurile Bratislavei, asemenea unui copil durduliu ce tocmai primește o gogoașă. Acesta-i unul dintre orașele unde cu 5 euro se mănâncă bine, iar cu 1.5 euro se dă pe gât o bere de calitate.

Îți mai spunem una și bună – dacă ai putea trage cumva sforile în așa fel încât să ajungi aici în prima duminică a lunii, o să poți intra în galeriile și muzeele orașului fără să umbli nici cu gândul la portofel: gratis!

La fel de gratuit și nici măcar un cent în plus nu ți se va cere la intrarea în Castelul Bratislava, așezat în vârf de deal, privind deasupra orașului și veghind curgerea nestingherită a Dunării. Și cu același fluierat pe buze și mâini în buzunare te poți plimba nestingherit pe străduțele înguste dintr-un centru fermecător de capitală, vânând cu privirea micile statui atât de specifice Bratislavei.

✈️ Caută zboruri ieftine spre/din Viena/Bratislava

4. Torino (Italia) – Nisa (Franța)

Torino

Torino, locul unde mirosul de cafea îți gâdilă nările la orice pas

Torino, locul unde mirosul de cafea îți gâdilă nările la orice pas

Torino și Nisa sunt o pereche la fel de fericită precum bananele și Nutella (deși ai putea să înlocuiești asta la fel de bine cu cartofii prăjiți și brânza rasă). În vreme ce majoritatea gloatei de călători se năpustesc în grabă către Veneția, Roma sau Florența, Torino, singurul oraș italian regal, rămâne locul în care se respiră aer local pur, unde turiștii nu se calcă pe pantofi și nu-și freacă umerii unii de alții.

Vino aici înfometat, după o sesiune zdravănă de sport, când îți încap în stomac alimentele pentru o lună. Îndestulează-te pe săturate cu tajarin, tagliata di vitella și ravioli cu carne, stropește-le bine cu cele mai bune vinuri locale și, orice ai face, lasă loc pentru o ciocolată care va lăsa semne adânci în memoria papilelor gustative.

Am menționat deja că Torino-i capitala italiană a ciocolatei? Nu am vrea să ne-asumăm riscul de a-ți părea mânați în intenții exclusiv de plăceri senzoriale, așa că nu vom trece mai departe fără să insinuăm vizitele obligatorii la Palazzo Reale, Domul de lângă Piazza Castello și la Palatul Regal!

Nisa

Unul dintre cele mai cochete colțuri de Franță

Unul dintre cele mai cochete colțuri de Franță

Îmbuibat de artă și bunătăți italiene (așa cum vei fi după câteva zile petrecute în Torino), nu ar trebui să ai nicio problemă în a da năvală în autobuzul care te va conduce între granițele răsfățatei de pe Riviera Franceză – Nisa. După ce-ai învățat tot ce era de învățat despre trecutul religios ce, în mod paradoxal, conviețuiește de minune cu arta și design-ul modern din Torino, odihnirea mădularelor pe una din plajele private ale Nisei o să intre cum nu se poate mai bine.

Dacă, după timpul petrecut în Torino, ți-a mai rămas nesatisfăcută vreo poftă de călător, acest colț mediteraneean francez ar trebui să te sature cu vârf și îndesat. Urmele lăsate de La Belle Epoque (acea fericită perioadă din istoria Franței în care se credea că totul este posibil) se reflectă astăzi în bulevarde enorme, case superbe și clădiri impunătoare. Și ca să faci nebunia până la capăt, îți spunem că poți vizita o a treia țară în această vacanță, la prețul unui bilet de autobuz de 1.50 euro: Monaco!

✈️ Caută zboruri ieftine spre/din Torino/Nisa

5. Torino (Italia) – Lyon (Franța)

Torino

... și nicăieri nu s-au înțeles mai bine cafeaua și ciocolata decât în Torino

… și nicăieri nu s-au înțeles mai bine cafeaua și ciocolata decât în Torino

Până acum ar trebui să fii complet de acord cu noi că după câteva zile delicioase petrecute între granițele unui oraș italian, Franța ar începe să se contureze ca un al doilea fel de desert la un festin împărătesc. Și poate că ai avut deja norocul să cunoști Nisa sau poate că un cadru pitoresc încadrat de hectare de vie te îmbie mai cu seamă decât plajele însorite de pe Coasta de Azur. De-i pe așa, află că ești un tip norocos. La o distanță de 4-5 ore de autobuz față de Torino te așteaptă, cu toată simandicoșenia franceză tipică… Lyon!

✈️ Caută zboruri ieftine spre/din Torino/Lyon

6. Lyon (Franța) – Geneva (Elveția)

Există câteva motive infailibile pentru care Lyon exercită chemare în oricare suflet cât de cât sensibil. Probabil prima și cea dintâi rațiune o reprezintă celebrele bouchon-uri, vechi și tipice restaurante lyoneze de secol 17, un soi de lăcașe gastronomice care au făcut din Lyon leagănul bucătăriei franceze. Dar după ce un așa-numit „bouchon” îți incită și subjugă toate simțurile, urmează o plimbare inocentă în centrul vechi, tu crezând naiv că nimic nu te mai poate surprinde.

În folosul celor interesați, vom menționa că acesta-i unul dintre cele mai bine conservate colțuri de medievalitate europeană, iar străzile pietruite, buticurile, barurile ce mustesc de sticle de vin de calitate și restaurantele vor reuși cât se poate de natural să te facă să-ți dorești să pierzi avionul spre casă. Și tocmai când vei vrea să-ți înghesui în materia cenușie cât de multă informație încape despre Lyon și trecutul său istoric ce se întinde pe două milenii, amintește-ți că pe râul Sena se organizează, din aprilie până în octombrie, croaziere spectaculoase, cu iz de cultură și vacanță.

Geneva

Totuși, nu uita că ești aici ca să împuști doi iepuri dintr-o lovitură și, oricât de greu ți-ar fi să te desprinzi de Lyon, ascute-ți auzul suficient cât să auzi chemarea Genevei, de la două ore distanță. Și vei auzi negreșit chemarea Alpilor Elvețieni, a apelor reci și curate ce umplu Lacul Geneva, a naturii verzi și proaspete ce împresoară parcurile orașului. Și dacă toate astea nu te strigă suficient de tare, să vedem cum reziști mirosurilor celor 400 de brânzeturi elvețiene sau a ciocolatei de aceeași origine.

*Pentru ultimele noutăți în materie de călătorii autohtone, aruncă un ochi pe t2t, made by Claudiu Farcaș.

✈️ Caută zboruri ieftine spre/din Lyon/Geneva

Probabil că acum te simți față de călătorii, cam cum se simte Sherlock Holmes față de crimele greu de dezlegat. Și pentru că ți-ai luat avânt și nu te mai oprește nimeni, ne permitem să-ți mai lăsăm aici câteva truc’șoare bune de avut sub mânecă:
În legătură
Cum poți obține viza pentru China
— 1 min lectură

Cum poți obține viza pentru China