Top 10 destinații unde să te bucuri la maxim de primăvară

Uite cum stă treaba cu călătoriile de primăvară: natura este în cam aceeași stare în care te simți tu după 3 zile libere în care ai dormit pe săturate, ai mâncat sănătos și ai ieșit la vreo 2-3 întâlniri strălucite. Bobocii de floare plutesc la tot pasul, aerul miroase a tinerețe și vremea își arată partea cea mai simpatică a caracterului. Dar dacă ar fi doar atât…

Când te arăți atât de înțelept încât să o pornești la drum în vreme de primăvară, înseamnă că știi ceva despre prețurile la cazări, hoteluri și închirieri auto care nu au încă același obraz gros din timpul verii. Și mai știi că o să vizitezi de 3 ori mai multe lucruri în timpul pe care l-ai petrece la cozile de la intrare, în plin sezon. Încă un lucru clar ca lumina zilei: cine călătorește pe timp de primăvară se așteaptă să cunoască localnici, să ia contact din primul rând cu viața destinației cu pricina și nu s-ar da în lături de la prietenii peste hotare. Iată încotro să vezi cu ochii:

1. Vacanță în Tel Aviv, Israel

Umblă vorbă despre Tel Aviv că ar fi cea mai subestimată destinație mediteraneeană, iar de aici tragem două concluzii: 1) e cu soare, cu plajă și cu mâncare bună, 2) se găsește încă prea puțin exploatată. Nu știm cum îți place ție să călătorești, dar bănuim că pe un pământ cu atâta istorie, situat într-o țară ce nu are mai mult de 70 de ani (da, de Israel vorbim), te va arde la tâmple curiozitatea pentru cultură și trecut și nici că știm ceva mai iscusit decât un tur gratuit care să te plimbe de colo-colo, depănându-ți povestea locului.

Se mai spune despre Tel Aviv că are în el o viață de noapte nemaipomenită, că hedonismul plutește în jurul cluburilor și că pe teritoriul lui se află barul de cocktailuri votat drept cel mai bun din Africa și Orientul Mijlociu și plasat în top 20 din lume.

Să mai vorbim despre mâncare? Vorbim! Dacă te dai în vânt după humus, falafel și alte bunătăți împrumutate din Orientul Mijlociu, îți spunem atât: cel mai bun humus e de găsit în Ali Karavan, în cartierul Jaffa (vechiul port al orașului și un loc unde o cameră de telefon cumsecade o ia razna de încântare și tu odată cu ea) și tot aici, întreabă de restaurantul The Old Man and the Sea (dacă te lingi pe degete după bucate marine).

✈️ Caută zboruri ieftine spre Tel Aviv
🏨 Rezervă hotel în Tel Aviv

2. Vacanță în Valletta, Malta

Putem spune, fără să aducem vreo ofensă pe obrazul adevărului, că în momentul actual, Malta e pe val. Martie e o perioadă numai bună, dacă ce te interesează cu prisosință este cunoașterea acestei țări mediteraneene în forma ei autentică.

De mică, o fi ea mică, dar include nu mai puțin de trei bijuterii UNESCO, printre care orașul Valletta, însăși capitala țării. Pe-aici e rost să te pierzi fără nicio remușcare pentru că străzile istorice, de piatră antică, făcând echipă cu Mdina (fosta capitală, la nu mai mult de 10 km de cea actuală) se pricep de minune să ațâțe fantezii și să-ndemne la visare.

Oricâtă frumusețe s-ar cuibări în marile și istoricele monumente, cel puțin la fel de multă încape în construcțiile mici, case de pescari, înșirate pe faleza mediteraneană. Și că veni vorba de pescari și Mediterană, nu pleca acasă fără să fi cunoscut Marsaxlokk, un sat pescăresc tradițional, la numai 7 km de Valletta, plin ochi de bărci colorate (și altele ce-atât de bine dau în poze) și cu bucate pescărești de ținut minte până la sfârșitul vieții.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Valletta
🏨 Rezervă hotel în Valletta

3. Vacanță în Istanbul, Turcia

Când e primăvară-n Istanbul, copacii o știu și nu se sfiesc cu nimic să-și scoată la lumină și să ofere lumii florile lila, de strajă la colțișor de stradă. Istanbul e un oraș al paradoxului, al contrastelor, al mixului dintre est și vest și al celor 4 imperii, care și-au stabilit pe rând capitala aici, lăsându-și amintirea să plutească încă nestingherită în aerul zilelor noastre. În vreme ce jumătatea europeană freamătă de zumzet, de agitație, de ochi curioși care se-nghesuie înaintea ușilor de la intrarea în Moscheea Albastră, Hagia Sofia și Palatul Topkapi, jumătatea estică arborează un iz plăcut-lejer de „mi casa es tu casa” sau „să ne relaxăm că viața-i scurtă”.

Firesc ar fi să dai ochii cu ambele fețe ale Istanbulului, dar oricât timp ai avea la dispoziție și în orice dispoziție ai fi, nu întoarce capul de la o croazieră cu vaporul pe Bosfor și nici atât de la experiența-lecție-de-viață pe care-o oferă Marele Bazar. De te-am convins deja s-o pornești spre Istanbul cum începe să mijească de primăvară, consultă ghidul nostru pentru un city break complet la fața locului.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Istanbul
🏨 Rezervă hotel în Istanbul

4. Vacanță în Barcelona, Spania

În cazul multor orașe din lume, treaba stă în felul următor: îți pare că știi prea bine care-i sunt marile opere de parcă ai fi auzit povestindu-se despre ele încă din leagăn, dar habar n-ai cine a fost creierul din spatele lor.

În Barcelona lucrurile-s total diferite, pentru că unul dintre sinonimele Barcelonei este Gaudi. Acest măreț reprezentant al arhitecturii moderniste a fost mânat în permanență de dorința de a-și pune genialitatea în slujba contopirii perfecte dintre artă, fantezie și funcții practice. Și i-a ieșit de mama focului! Sagrada Familia, care-i aparține cu desăvârșire, este cel mai vizitat monument din Spania, la construcția căreia se lucra încă 90 de ani mai târziu de la moartea maestrului.

Casa Batlló, de exemplu, a atins un apogeu artistic fără precedent și, descoperindu-i încăperile, balcoanele, motivele arhitecturale înfățișând plante, animale și dragoni, o să-ți surprinzi ochii căscându-se până ajung de dimensiunea unor farfurii de supă.

Lăsându-l puțin la o parte pe Gaudi, fără a trece prin Barrio Gótico nu ai voie să te întorci acasă – un labirint medieval de piatră în care stă încrustat trecutul Cataloniei și care invită, la fiecare pas, la churros cu ciocolată. Și că veni vorba de bucuriile stomacului, în Mercado de la Boquería nu trebuie să te mulțumești doar cu privitul; e drept, fructele exotice, peștele proaspăt, aromele mediteraneene și tapasurile o să-ți ia ochii fără niciun efort, dar asta-i una dintre situațiile în care cedatul ispitei e pe deplin justificat, înțeles și iertat.

Află tot ce ai vrut mereu să știi, dar nimeni nu ți le-a pus pe tavă, despre arhitectura orașelor pe care le vizitezi.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Barcelona
🏨 Rezervă hotel în Barcelona

5. Vacanță în Florența, Italia

Spune tu acum: cum ai putea să întâmpini primăvara mai melodios decât făcându-i cu mâna din orașul unde-a apărut Renașterea, un loc din cale-afară de frumos, atât de frumos că am putea spune că pornește de unde se oprește Olimpul. Numai plimbându-te în lungul și în latul țărmului de râu Arno și în cartierele învecinate, cu urechile ciulite la limba-pagină-de-poezie care străpunge aerul, oprindu-te din loc în loc pentru un Aperol Spritz de la mama lui și deja poți declara că nu te-ai mai simțit atât de bine de când s-au schimbat banii.

Când începi să-ți simți foamea de artă zgândărită zdravăn (pentru c-o s-o simți, neîndoielnic), dă fuga la Galleria degli Uffici, unul dintre cele mai vechi și mai celebre muzee ale lumii occidentale, doldora de operele lui Michelangelo, da Vinci și alții de teapa lor.

Va urma foamea mai puțin înălțătoare și mai degrabă reptiliană, iar atunci ar trebui să simți deja mirosul bunătăților venite din Piața San Lorenzo (pont: îndestulează-te cu un lampredotto). Iar când vezi că soarele începe să se eschiveze, pe motiv că și-a terminat ziua de muncă, îndreaptă-te spre cartierul Oltrarno, mai puțin turistic, mai degrabă intim, dar înțesat de monumente, biserici, piețe, magazine artizanale și restaurante cu iz specific italian.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Florența
🏨 Rezervă hotel în Florența

6. Vacanță în Praga, Cehia

Dacă ți s-a pus în minte să petreci începutul primăverii în Praga, nu șovăi! Nu te codi! Nu știi când vei mai avea parte de-o idee atât de strălucită și nu multe sunt orașele care se pot făli cu tot ce se întinde pe teritoriul acestuia. Bașca, niște prețuri care dau peste nas celor mai multe dintre marile capitale europene.

După o iarnă de hibernare, în luna martie ar trebui să-ți crească aripi și-un chef nebun de colindat să te năpădească, iar acestea o să se înțeleagă la cataramă cu o vizită la cel mai mare complex de castele din lume; cam la fel de bine cum ar face-o mămăliga cu smântână într-o farfurie.

Dar să derulăm puțin firul povestirii. Undeva prin secolul 19, Praga a intrat în Cartea Recordurilor sub motivul că are, după cum ai aflat deja, cel mai mare complex de castele din lume. Castele, catedrale gotice, turnuri, muzee, palate prezidențiale… să tot stai și să admiri și să ceri broșuri turistice.

Dar stai să vezi piața din Centrul Vechi și toate clădirile istorice care-o împresoară și unde goticul, barocul, renascentismul și art nouveau-ul își fac de cap și epatează! Odihnește-te la sfârșit în jurul unei halbe de bere pentru că, o ști Praga destule despre cultură, dar la bere e tătic.

Citește și: Lucruri gratuite pe care să le faci în Praga

✈️ Caută zboruri ieftine spre Praga
🏨 Rezervă hotel în Praga

7. Vacanță în Nisa, Franța

Iată-te plimbându-te galeș prin răsfățata Rivierei, într-un oraș unde nu puteau încăpea mai potrivit eleganța franceză și frenezia italiană. Plajele, șarmante cum obișnuiesc să fie, barurile și restaurantele, dulci de păcătoase, priveliștile, invazie de frumos lovind în ochii minții, iar cultura, la ea acasă.

Poți să te ascunzi cât vrei, dar tot n-o să scapi de urmele lăsate de La Belle Epoque la fiecare colț de stradă așa că, în loc să te opui nărăvaș, mai bine ia la pas marile bulevarde (Bouevard de Ciminez și Promenade des Anglais sunt fâșii superbe de arhitectură franceză de dinainte de război).

Centrul Vechi al orașului, îmbrăcat pe alocuri de melancolice străzi pietruite, adăpostește ambianța pură a acestui oraș râvnit. Chapelle de la Miséricorde (una dintre cele mai de seamă biserici baroc din lume) și un magazin de înghețată și șerbet pe care nu-l poți ocoli cu sufletul împăcat, se află în același Centru Vechi.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Nisa
🏨 Rezervă hotel în Nisa

8. Vacanță în Budapesta, Ungaria

Băi termale, sortimente de vin pentru care un om obișnuit, oricâte țigle ar avea pe casă, tot ar fi în stare să ucidă, și o arhitectură ce joacă în dansuri mozaicale prin fața ochilor. Surprinde-te defilând pe Bulevardul Andrássy și fă-ți un pustiu de bine intrând la Opera Maghiară de Stat.

Dacă muzica e cea care-ți dă ghes, foarte bine, prețurile concertelor nu se arată deloc neobrăzate. Dar dacă balanța atenției înclină spre arhitectură, pur și simplu înscrie-te la un tur ghidat și află dedesubturile acestei superbe clădiri renascentiste.

Îți mai spunem doar că-i un păcat capital să ajungi în Budapesta fără să-ți uzi piciorul în apele Băilor Széchenyi și aproape la fel de grav să treci cu vederea așa-numitele „baruri-ruină”. Acestea-s simboluri ungurești ale epocii post-comuniste, situate în clădiri abandonate ce-au văzut mai bine de 100 de ani de viață, fără nicio coerență estetică, îmbrăcate în grafitti, antichități și tot soiul de obiecte neobișnuite, unde se servesc cocktailuri, se joacă piese de teatru, se pun la cale expoziții și piețe second-hand.

Dar mai bine citește pe îndelete ghidul nostru pentru un city break petrecut în acest oraș-vedere-poștală.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Budapesta
🏨 Rezervă hotel în Budapesta

9. Vacanță în New York, Statele Unite ale Americii

Fie și numai încântarea de a auzi vorbindu-se în jurul tău aceeași limbă în care ai văzut circa 90% din filme, plus bulevardele enorme din Sex and the City, Diavolul se îmbracă de la Prada, Singur Acasă și alte clasice, este deja suficient ca să înscrii New York-ul pe orice listă decentă de dorințe de Crăciun. Mai adaugă toată nebunia multiculturală și tot evantaiul de naționalități care-și duc veacul aici și ar trebui să fii cucerit pe de-a-ntregul.

După toate-acestea, zgârie-norii ce atâta faimă au adus orașului, muzica americană fără de care nu am concepe viața unui post de radio și mâncarea care, fără să exagerăm cu niciun cuvințel, vine din absolut toate colțurile de lume, sunt doar bonusuri.

Se mai spune despre New York că-i orașul care nu doarme niciodată și poți să găsești orice drăcovenie îți trece prin cap, la orice oră (plăcinte la 2 dimineața, un hot dog pe la 6, un centru de imprimare la 12 noaptea… pentru toate există cineva care să fie disponibil).

Chiar dacă Times Square nu prea stă într-un loc prea călduros în inimile localnicilor, se spune că primul contact cu această intersecție-mastodont din Manhattan nu se uită niciodată. Culorile și luminile opulente, clădirile-gigant, energia și forfota care imprimă aerul, astea-s toate experiențe care zdruncină și tulbură.

Află mai multe: Top 7 lucruri gratis de făcut și de văzut în New York.

✈️ Caută zboruri ieftine spre New York
🏨 Rezervă hotel în New York

10. Vacanță în Atena, Grecia

Istoria antică a Europei este un argument suficient ca să te facă să dai fuga către un anume loc, mâncând pământul. Cu toate acestea, e lesne de văzut că cel mai vechi oraș de pe continent a căzut nițel în dizgrație în ultimii ani, în vreme ce alte mari capitale europene strălucesc în plină glorie și în ovațiunile turiștilor. Totuși, dacă te arăți suficient de deschis la minte încât să treci peste turbulențele economice actuale ale Greciei, Atena te va răsplăti înzecit.

Dă iama în Atena și observă cum monumentele antice colosale precum Acropolele, Partenonul, templele zeilor (printre care cel al lui Zeus însuși) și mănăstirile milenare conviețuiesc bine mersi alături de cafenele hipstărești și rooftop baruri elegante. Apropo de acestea din urmă, Atena-i un paradis pentru iubitorii de priveliști de la înălțime și pentru cei care trec datul pe gât al cocktailurilor la secțiune de hobby-uri din CV. Îți recomandăm să testezi măcar unul dintre cele două: A for Athens Cocktails sau Galaxy Bar and Restaurant (de pe acoperișul hotelului Hilton).

La toate acestea, mai adaugă faptul că perioada cuprinsă între martie și mai este, fără urmă de tăgadă, cea mai fericită pentru un city break aici – cerul pleznește de un albastru limpede, iar briza marină suflă calm și dulce. Mai permite-ne numa’ să lăsăm aici îndrumarul atenian pentru călătorii cu dizabilități.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Atena
🏨 Rezervă hotel în Atena

Destinații, planuri și bilete de avion cumpărate compulsiv… asta-i desfrâu de călător și nu am îndrăzni să te oprim. Ba mai mult, ca să-ți zgândărim și mai abitir pofta, îți lăsăm aici extra lectură: