DescoperăCazări de neuitat

24 hoteluri și pensiuni superbe din România

Nu-i nimic plăcut în a o porni ca o pasăre zglobie, cu cele mai bune intenții, către destinația de concediu, plin ochi de speranțe și binevoitor ca un bunic cu zâmbet cald pentru ca, o dată ajuns, să constați ba că apa caldă nu merge, ba că un răspuns mofluz te întâmpină de după recepție, ba că micul dejun se servește de la 7 la 7:45.

Pentru a evita astfel de neajunsuri am căutat acoperișuri deasupra capului și „case departe de casă” în unele dintre cele mai populare destinații românești. Am căutat, am întrebat, am cugetat, totul pentru a ne asigura că în concediul pe care îl plănuiești și pentru care economisești nu este nevoie să faci compromisuri.

1. Vila Silvia – Sovata

Vila Silvia din Sovata este pentru cei care-ar ucide pentru câteva zile de aer proaspăt.

Fără intenția de a suna artificial și neplauzibil, stațiunea Sovata este minunată! Cele șase lacuri care și-au găsit sălaș pe teritoriul acesteia sunt, în mare parte, răspunzătoare de renumele stațiunii și mai cu seamă Lacul Ursu, cel mai mare lac helioterm din lume. Fiind o stațiune balneară, n-ai decât să te duci acolo și să te lași tratat și cocoloșit de tratamente pentru toate afecțiunile posibile, iar dacă asta nu te convinge, peisajele superbe și un drum cu Mocănița ar trebui să te dezarmeze complet de argumente contra.

La 200 m distanță de lacul Ursu, Vila Silvia se arată cochetă și grijulie, cu terase și spații verzi pentru a te bucura de zilele de vară și de aerul proaspăt; cu saună și masaj pentru lunile mai puțin fericite ale anului. Pentru a cunoaște împrejurimile o poți porni la pas sau poți închiria biciclete din însăși incinta pensiunii. Despre micul dejun se aud numai cuvinte de laudă – cum că mirosul checului proaspăt scos din cuptor te cam ridică singur din pat și te ghidează spre sala de mese, aproape împotriva voinței tale.

Citește și: Cele mai bune hoteluri cu Spa din România

🏨 Rezervă cameră la Vila Silvia Sovata

2. Pensiunea Marylou – Alba Iulia

Așa să îți începi ziua înainte de a o porni să cunoști Cetatea Alba Iulia Carolina: elegant, frumos…

„Alba Iulia – ușor de ajuns, greu de uitat”, asta-i ceea ce afirmă și susțin cei de la Pensiunea Marylou, iar noi tindem să înclinăm capul a aprobare. De la prima gură de aer petrecută în spatele porților, hotelul inspiră cochetărie și bun gust.

Croissantul frumușel așezat lângă cafea, florile din cameră la locul lor, iar lenjeriile din pat îmbălsămate. Te vei afla la numai 20 de minute de plimbare sănătoasă față de Cetatea Alba Iulia Carolina, iar dacă ai ajuns până acum în Alba Iulia ar trebui să știi deja cât de zdravăn farmecă și cucerește.

Citește și: Motive pentru a o porni chiar acum spre Alba Iulia

🏨Rezervă cameră la Pensiun Marylou

3. Hotel Radsor – Râșnov

Radsor, hotelul de la fereastra căruia privești Cetatea Râșnov în plină splendoare

Râșnov, acest orășel din județul Brașov, obișnuiește ca, pe lângă peisaje naturale superbe, chei, posibilități de drumeție, centru de echitație și festivaluri internaționale, să ofere o lecție de istorie medievală curioșilor care îi trec pragul. Cetatea Râșnov este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv din zonă și pe bună dreptate – a văzut lumina zilei în secolul 13 și a oferit adăpost orășenilor vreme de sute de ani.

Hotelului Radsor nu îi lipsesc ferestrele și locurile care dau direct către cetatea Râșnov și se află la câteva minute distanță de principalele pârtii din Poiana Brașov. Micul dejun ireproșabil, camerele impecabile și… ce să mai tura-vura – singurul reproș care i se poate aduce este cofetăria proprie din incinta hotelului, prăjiturile de te lingi pe degete și kilogramele cu care, neglijent fiind, te poți întoarce acasă.

🏨 Rezervă cameră la Radsor Hotel

4. Hotel Republique – Sibiu

În Sibiu și totuși cumva departe de agitația orașului

Sibiul nu mai are nevoie de nicio prezentare, dar poate că Pensiunea Republique da, pentru ca data viitoare să nu te mai întorci din Sibiu nici cu cea mai neînsemnată nemulțumire. Pe lângă faptul că distanța ce-l separă de Piața Mică, Mare, Piața Unirii, Turnul Sfatului și alte obiective elementare din Sibiu nici nu se apropie de un kilometru, camerele spațioase din Republique sunt incredibil de chic. Despre personalul pensiunii răsună cuvinte de laudă în toate cele patru zări și prin același lucru trece și micul dejun.

Citește și: 7 locuri din România pe care probabil nu le cunoști

🏨 Rezervă cameră la Hotel Republique
Rezervă zbor către Sibiu

5. Hotel Simfonia – Râmnicu Vâlcea

Dacă drumurile te poartă în Râmnicu Vâlcea, n-ai de ce să te tratezi altfel decât ca un veritabil principe, la Hotel Simfonia

La Simfonia Hotel te duci ca să te răsfeți! Asta-i clar! Un loc în care găsești nu un tip de saună, ci două, nu doar o bandă de alergat, ci o întreagă sală de fitness, nu doar un meniu delicios, ci și priveliștea Munților Făgăraș de pe terasă… apăi aici te duci și te respecți. Dacă nici o idee nu ai în legătură cu ce ai putea să vizitezi în Vâlcea, află că regiunea-i doldora de mănăstiri și istorie, iar la 20 km de oraș sunt de găsit 24 de izvoare termale.

🏨 Rezervă cameră la Hotel Simfonia

6. Victoria Bulevard Hotel – Brașov

În cazul în care călătoria ta în Brașov mai avea nevoie doar de un strop de bun gust pentru a atinge perfecțiunea

… ha, de parcă ai putea să zici vreodată că ai fost de prea multe ori în Brașov. Imposibil! Cunoaștem nu puțini oameni care afirmă cu mâna pe inimă că Brașovul e orașul lor românesc preferat, iar noi nu i-am judecat niciodată. Și oricât de bine ți-ar ieși vacanța în Brașov (că nu prea are cum să fie altfel), Bulevard Victoria duce experiența la un alt nivel. Spa, jacuzzi și masaj, abundență din toate părțile și fii convins că se mai află și în buricul târgului.

Citește și: Top 10 locuri de vizitat în Brașov

🏨 Rezervă cameră la Victoria Bulevard Hotel

7. Hotel Privo – Târgu Mureș

Ei, iată un loc în care până și frunzele respiră aer istoric

Știai sau nu, Târgu Mureș adăpostește cea mai mare comunitate maghiară urbană din România, așa că dacă ai chef de diversitate multiculturală fără ca măcar să treci granița, aici ar trebui să-ți cam fie satisfăcută curiozitatea.

Găsești în Târgu Mureș o cantitate enormă de clădiri superbe care strigă să fie fotografiate, iar ceea ce surprinde până peste poate atunci când te cazezi la Hotel Privo este faptul că una dintre aceste clădiri se află fix pe proprietatea hotelului. Vila Csonka, cea despre care vorbim, împreună cu parcul ce-o găzduiește, sunt monumente istorice superbe de secol 19 și genul de locuri în care trecutul și prezentul își dau armonios mâna.

Citește și: Ce spun străinii după ce călătoresc în România

🏨 Rezervă cameră la Hotel Privo

8. Magus Hotel – Baia Mare

Cazarea la Hotel Magus este deja o experiență în sine. Acum, mai pune la socoteală și Baia Mare și tot ce are de oferit…

Baia Mare este unul dintre locurile de baștină ale poveștilor de la ora de istorie, un spațiu unde și-au făcut veacul personaje precum Iancu de Hunedoara; unde clădirile vechi de secole stau mărturie a unui trecut în care personajele nu păreau să cunoască plictisul. Păcat ar fi ca, ajuns pe o bucată atât de pitorească de Românie, să te cazezi, de exemplu, într-un hotel nepremiat și nelăudat de toți cei care l-au cunoscut îndeaproape.

Hotelul Magus se află într-un decor gândit pentru a vorbi prin eleganță clasică, într-un peisaj liniștit, fără să te oblige, însă, să străbați râuri și păduri pentru ajunge la el, din mijlocul agitației urbane. Meniuri a la carte și degete care nu se pot abține să nu lase comentarii flatante la câteva minute după check-out… cam asta te așteaptă în hotelul cu pricina.

🏨 Rezervă cameră la Magus Hotel

9. Opus Villa – Sinaia

Drumeții, castele și cazări perfecte… Welcome to Sinaia!

Sinaia stă ca o dovadă a faptului că atunci când natura și istoria își propun să facă echipă și să se pună pe treabă, pot, fără probleme, să ofere vacanțe de neuitat. Și tocmai pentru această categorie de vacanțe există cazări precum Opus Villa, un loc elegant și primitor (oricât de paradoxală ți s-ar părea alăturarea). La o aruncătură de băț de Castelul Peleș, Pelișor și Mănăstirea Sinaia, hotelul este locul unde vrei să te întorci după ce ți-ai făcut mendrele turistice, pentru a împrumuta o carte din bibliotecă și a aștepta trecerea zilei în fața șemineului.

Citește și: Cele mai frumoase 9 castele din România

🏨 Rezervă cameră la Opus Villa

10. Pensiunea Ioana – Curtea de Argeș

Pensiunea Ioana este unul dintre-acele locuri în care te simți mai acasă decât acasă

Pensiunea Ioana: iată un loc despre care poți spune, ad litteram, că te face să te simți ca acasă. Desigur, asta dacă pe fereastra camerei de acasă dai cu ochii de arborii înverziți din curte, dacă un mic dejun bogat te așteaptă gata-gata pregătit, în fiecare dimineață între 8 și 10:30, iar dacă acasă, când te întorci, te întâmpină o curățenie bec. Și de ce să vizitezi Curtea de Argeș, unul dintre cele mai vechi și mai importante orașe medievale ale Țării Românești? Pentru că oricât de rece ți-ar fi inima ce bate în piept, izul de timp și veșnicie de pe străzile orașului cu greu te lasă rece.

🏨 Rezervă cameră la Pensiunea Ioana

11. Hotel Arnia – Iași

Dacă nu a avut ocazia să o facă, Iașul o să te uimească de n-o să te vezi. Iar Hotel Arnia, asemenea

Știai sau nu, Iașul găzduiește unul dintre cele mai impresionante castele din România și tot pe teritoriul său sălășluiesc mai mult de 50 de biserici. Bucătăria moldovenească nu știe să dezamăgească și cam la fel se poate spune și despre viața de noapte ieșeană. Oricum, dacă tot hotărăști să faci ceva frumos și să mergi să cunoști Iașul, cazează-te ca un boier, comportă-te ca un domn și lasă-te răsfățat ca și cum nu mai există nimeni pe lume în afară de tine. Pentru astfel de pretenții, alegi Hotel Arnia.

Iar pentru a cunoaște ce înseamnă cultura cafelei pentru ieșeni, alegi una dintre cele mai bune cafenele de la fața locului.

Dacă drumul până în Iași ți se pare nemilos de lung, lansăm ideea unui zbor până acolo; plănuit din timp prețul avionului știe să surprindă cum nu se poate mai plăcut.

Rezervă zbor către Iași
🏨 Rezervă cameră la Hotel Arnia

12. Transylvanian Inn – Bran

Natură, munți românești și gura sobei în variantă modernă? Cauți, fără doar și poate, Transylvanian Inn

Dacă nu iubești natura, nu alegi Bran! Limpede ca lumina zilei. Dar dacă, nu doar că n-ai nimic împotriva naturii, ci o adori cu toată ființa, atunci alegi în Bran o cazare precum Transylvanian Inn. De ce? Pentru că-i cocoțat pe dealuri și situat la distanță considerabilă de tot ce înseamnă noxe; pentru că este încercuit din toate părțile de munți românești și pentru că la cafeaua de dimineață ți se servește și o priveliște de nota 20 asupra Văii Bran. Întrebări? Nedumeriri?

Citește și: 8 idei grozave pentru petrecerea următorului Revelion în țară

🏨 Rezervă cameră la Transylvanian Inn

13. Nord Hotel – Borșa, Maramureș

Borșa și împrejurimile sunt un motiv excelent pentru a o porni în călătorie. Dar dacă mai pui și Nord Hotel…

Cum să ai nas să călătorești peste mări și țări înainte să cunoști Maramureșul? Una ca asta-i de neînchipuit. Ce vrem noi să spunem acum prin cazarea la Nord Hotel Borșa este că se află la distanțe minuscule față de obiective pentru care străinii ar plăti bani frumoși, precum Cascada Cailor, Baia Borșa și ale ei izvoare cu ape termale, biserici de lemn și-așa mai departe.

Pe dinafară și pe dinăuntru clădirea arată de milioane, Spa-ul este de-o eleganță legendară, iar împrejurimile… numai verdeață, codru și Munții Rodnei. Uf, și dacă am putea să te teleportăm doar o secundă la balconul uneia dintre camere, de nimic n-ar mai trebui să te convingem.

Citește și: 10 cascade din România la care trebuie să ajungi măcar o dată în viață

🏨 Rezervă cameră la Nord Hotel Borșa

14. Vila Nicole – Hațeg

… de la balconul căruia, râu românesc își face auzită trecerea

Țara Hațegului… definiția unui tărâm de poveste; încărcat de istorie, farmec ardelenesc, minuni naturale și… una dintre puținele rezervații de zimbri din țară… pardon, din lume! Despre Castelul Corvinilor se spune că ar fi unul dintre cele mai frumoase din România și nu puține sunt pozele care au împânzit internetul și au alimentat fantezia.

O dată convins de faptul că trebuie să cunoști Țara Hațegului, mai rămâne doar alegerea celei mai îmbietoare cazări, iar aici, Vila Nicole își dezvăluie ispititor coapsa. Cu camere impecabile și un design cât se poate de modern, de pe terasa pensiunii poți asculta trecerea râului Galbena, poți respira aerul Hunedoarei și, în general, poți să te lași pe spate și să te deschizi la vestă, convins fiind că viața nu poate să-ți ofere mai mult.

🏨 Rezervă cameră la Vila Nicole

15. Curtea Bizantină – Suceava

Curtea Bizantină: locul de unde să pleci și să descoperi Suceava

Nu reușești nici în ruptul capului să te convingi să vizitezi Suceava? Ntz, ntz. În ciuda faptului că nu este cel mai cunoscut județ din punct de vedere turistic, este totuși unul către care, dacă apuci să auzi câteva detalii, o pornești în goana mare țopăind și chiuind. Vatra Dornei, Gura Humorului, Obcinele Bucovinei și multe dintre celebrele mănăstiri moldovenești se află aici.

Desigur, pentru a o lua la pas de dimineață către toate acestea, vrei să pleci dintr-un loc superb, după un mic dejun îndestulător și să te întorci în aceeași cameră primitoare, exact la ora unei delicioase cine. Problema am rezolvat-o noi, iar răspunsul este pensiunea Curtea Bizantină, aflată în inima orașului Suceava!

Rezervă zbor către Suceava
🏨 Rezervă cameră la Curtea Bizantină

16. Vila Belvedere – Galați

Trandafirii-n floare, trecerea nestingherită a Dunării și vecinătatea bătrânilor Dobrogeni au o definiție: Vila Belvedere

Ai avut și tu vreodată senzația că trecerea Dunării are darul de a umple privitorul de energie? De a calma potopul de necontenit al gândurilor, de a opri discursul mental și a face realitatea să pară… mai puțin ostilă decât de obicei? Dacă răspunsul este „da”, te va bucura să auzi că am aflat de Vila Belvedere – un hotel butic de poveste aflat fix pe Faleza Superioară a Dunării și învecinat cu Munții Dobrogei, împreună cu al lor aer de eternitate.

🏨 Rezervă cameră la Vila Bevedere

17. Stokker Hotel – Oradea

De Oradea, aici nu încape îndoială, o să te îndrăgostești oricum, dar de ce să nu ți se întâmple la fel și cu hotelul?

Din categoria detaliilor ce surprind și umplu inima de mândrie: Oradea este singurul oraș românesc ce face parte din grupul european al orașelor Art Nouveau (în aceeași oală cu Helsinki, Glasgow și Barcelona).

Oricum, dacă vrei arhitectură care ia ochii, nu-i loc mai bun pe pământul românesc decât Oradea, iar dacă odată ajuns la fața locului vrei să te cazezi ca un pașă, nu-i loc mai bun decât Hotel Stokker. O să te ispitească încă din stradă, iar asta așa, ca să nu menționăm nimic despre saltelele cu memory foam, cocktailurile delicioase sau pivnița înțesată de vinuri.

Citește și: Top 8 destinații românești și europene către care să o pornești cu partenerul

Rezervă zbor către Oradea
🏨 Rezervă cameră la Stokker Hotel

18. Armonia by Aristocratis – Târgu Neamț

Singurul neajuns al Pensiunii Armonia by Aristocratis ar fi strângerea de inimă resimțită la check-out

Iată-te pe plaiuri subcarpatice moldovenești, ieșit de pe rutele turistice cotidiene, într-un oraș despre care, deși nu se vorbește mult, nu-i cu nimic mai prejos decât cele despre care vuiesc ghidurile turistice.

Pregătit să descoperi căminul Amintirilor din Copilările, rezervații de zimbri și faună carpatină și una dintre cele mai vechi mănăstiri moldovenești? Bon, și unde te cazezi, întrebi. Am înclina către o pensiune cochetă, cu grădină impecabilă, doldora de facilități de spa și un personal care îți smulge lacrimi prin amabilitate. Pensiunea Armonia by Aristocratis!

🏨 Rezervă cameră la Armonia by Aristocratis

19. Grand Boutique Hotel – București

Elegant și simandicos până la ultima cărămidă, Gran Boutique Hotel evocă perioada de aur a Bucureștiului

Indiferent care sunt apele care te poartă prin capitală, Gran Boutique Hotel nu va fi doar acoperișul sub care pui capul pe pernă. Departe de asta! Ceea ce pe drept cuvânt se numește „clădire istorică” și un loc care stă mărturie pentru perioada belle epoque a Micului Paris, aici mai că-ți vine să intri duruind în franceză. Se află la o aruncătură de băț de Piața Rosetti și două minute mai departe de Piața Universității, cu al ei măreț Teatru Național, de unde vrei să te întorci în camera de hotel elegantă pentru că, pur și simplu… se pupă.

Citește și: Cartierele uitate ale Bucureștiului – 5 dintre comorile capitalei se ascund aici

🏨 Rezervă cameră la Gran Boutique Hotel

20. Posada Vidraru – Lacul Vidraru

Lacul Vidraru împreună cu posada-i este dovada că nu întotdeauna trebuie să ieși din țară pentru a avea o călătorie de neuitat

Lacul Vidraru este pentru Transfăgărașan ca brânza pentru omletă, iar Transfăgărășanul, la rândul lui, este la fel de indispensabil pentru cineva care a susținut vreodată că, cel puțin, călătoriile nu il deranjează. Frumusețea lacului pare să fi fost gândită de cea mai diabolică minte. Uite-așa: tocmai când îi dai tu înainte cu motorul pe Transfăgărășan, oricum fascinat din cale-afară de peisaj și toate cele, într-un moment în care nu te aștepți să mai fi luat prin surprindere, lacul apare în fața ochilor. Și-atunci, tu nu mai poți decât să observi cum o expresie de uimire ți se lățește pe față.

Acum, dacă decizi că locul merită mai mult decât o privire fugară și găsești tot sensul în a petrece câteva zile aici, cazează-te la 200m distanță de suprafața lacului, la Posada Vidraru.

Citește și: 10 destinații românești pentru o vacanță în familie

🏨 Rezervă cameră la Posada Vidraru

21. Hotel Grădina Morii – Sighetu Marmației

Ascuns după vegetație maramureșeană, la distanțe neglijabile față de obiective naționale de seamă, te așteaptă Hotel Grădina Morii

Ei, da, exact acolo unde se agață harta-n cui, în apropierea de curgerea râului Iza, în vârful dealului Solovan, într-un hotel construit în stil arhitectural austriac… acolo te așteaptă Grădina Morii. Numeri pe degete kilometrii de aici și până la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, cimitirul Săpânța sau Mănăstirea Bârsana. Și poți să-i numeri în vreme ce sorbi la băuturi delicioase pe terasa adorabilă a hotelului sau în timp ce te minunezi de amabilitatea și buna dispoziție a personalului.

Citește și: Top 20 cele mai frumoase locuri de vizitat în România

🏨 Rezervă cameră la Hotel Grădina Morii

22. Hotel TTS – Covasna

Înconjurat din toate părțile de munți. Literalmente!

Puțini își dau seama, dar județul Covasna este o comoară în toată puterea cuvântului. Ești plictisit până peste poate de rutină? Te mistuie ardoarea pentru un weekend petrecut în mijlocul naturii? Sufletului citadin i s-au suprimat prea mult poftele spirituale? Dă o fugă în Covasna! Odihnește-ți privirea peste întinderea Lacului Sfânta Ana, fă o vizită la Balta Dracului, lasă-te surprins de Valea Zânelor și vizitează la pas molcom cât mai multe castele și mănăstiri din zona.

Și dacă ai inspirația de a te caza la un hotel a-ntâia, cu saună, spa și salină, multe lucruri nu ți-ar mai rămâne de cerut. Permite-ne a-ți face o sugestie: Hotel TTS! Înconjurat din toate părțile de pădure și scufundat în liniște până la ultima cărămidă, hotelul este dintre acelea care știu să deseneze zâmbete satisfăcute pe față.

🏨 Rezervă cameră la Hotel TTS

23. Potaissa Hotel – Turda

Bun venit la Hotelul Salinei din Turda!

Cunoscut și ca „Hotelul Salinei”, despre Potaissa se spune că cele trei stele îl fac să pară prea modest și că nimeni nu l-ar putea acuza de grandomanie dacă ar mai adăuga o stea. Aflat fix pe strada principală a orașului Turda, acesta-i locul unde vrei să te întorci după aventura fascinantă în Salina Turda.

Vei găsi probabil că albul impecabil, alternat de culorile pastel care îmbracă hotelul au un efect calmant asupra stării de spirit și la fel se poate spune și despre bazinul de înot și restul răsfățurilor de Spa și Wellness. Restaurantul depășește cu mult așteptările, iar prețurile din meniu o să-ți placă la nebunie.

🏨 Rezervă cameră la Hotel Potaissa

24. Capitolina City Chic – Cluj-Napoca

Dacă de un singur imbold mai aveai nevoie pentru a o porni galopând către Cluj, Capitolina City Chic ar trebui să umple golul

Atunci când simți că ai petrece câteva zile într-un oraș pe ale cărui străzi de poveste să rătăcești la lăsatul soarelui, pentru a te prelinge apoi într-unul dintre barurile fascinant de moderne, nu te mai obosi să cauți pe hartă. Du-te la Cluj!

Și dacă, preocupat de imobilul ce te va găzdui, dai năvală pe poarta internetului, căutând rătăcit după ospitalitate, decor artistic, confort și distanță care să nu sară de 5 minute față de Piața Unirii, oprește-te. Alege Capitolina City Chic! Camerele cochete ale hotelului sunt exact punctul ideal de plecare către cine știe ce eveniment stradal-artistic clujean, sau spațiu verde urban, sau apus de poveste urmărit de pe vreun deal din mijloc de oraș.

Citește și: 8 motive pentru care să dai fuga în Cluj

Rezervă zbor către Cluj Napoca
🏨 Rezervă cameră la Capitolina City Chic

Citește mai mult: