DescoperăOrașe

8 motive pentru a da fuga în Cluj-Napoca

Atâtea-s lucrurile ce se petrec pe întinsul țării și-atât de mărețe încât nu avem scuze pentru zilele libere petrecute lâncezind pe canapea. Vorbim astăzi despre Cluj-Napoca, una dintre mândriile Transilvaniei, orașul studențesc prin excelență și bucata de Românie în care omenia și amabilitatea locuitorilor se lasă cu ochi strălucind și zâmbete impregnate pe față.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Cluj Napoca
🏨 Rezervă hotel în Cluj Napoca

1. Muzeul Farmaciei

Istoria și importanța farmaciilor nu a fost nicicând mai bine ilustrată decât la Muzeul Farmaciei din Cluj © Radu Neag / cluj.com

Acestei colecții superbe de instrumente farmaceutice din Evul Mediu, revista Lonely Planet i-a atribuit cuvintele: „pentru asemenea locuri călătorim – superbe, satisfăcătoare, mereu surprinzătoare“ și nu puține sunt ghidurile internaționale care laudă Muzeul Farmaciei. Muzeul conține 3000 de exponate, reprezentând munca de colectare a profesorului Iuliu Orient.

2. Samsara Teahouse

Niciun chef să mai ajungi în Nirvana când te afli în Samsara Teahouse… © Samsara

Cerem îngăduință pentru exprimarea clișeică, dar aici vei realiza că ai nimerit într-o cu totul și cu totul altă lume. Dacă ar exista un demiurg al grădinilor, atunci el ar crea cu siguranță o curte de basm exact ca cea de la Samsara, iar dacă un altul și-ar face veacul decorând încăperi psihedelice, tare invidios ar mai fi pe cele dinăuntrul cafenelei. Una dintre camere te aruncă direct în spațiul cosmic prin luminile fluorescente și muzica asortată, o alta pare dedicată meditației mai marilor călugări tibetani, iar la cele mai sus menționate se adaugă o bucătărie raw vegană să te lingi pe degete.

3. Piața Unirii din Cluj Napoca

Piața Unirii, aflată în inima frumosului oraș © Ștefan Stroe

Imposibil să o scapi din vedere și mare păcat să nu te așezi pe o bancă sau pe orice colț de piață găsești liber, fie și numai pentru a adulmeca liniștea și pacea care invadează aerul clujean. Bagă de seamă trecutul imprimat în piatra ce alcătuiește Biserica Sf. Mihail, observă culorile pur transilvănene ale clădirilor ce împrejmuiesc piața, toate-acestea în sunet de porumbei ce-și iau zborul la amenințarea pașilor grăbiți de copii.

4. Arta cafelei clujene

Începerea dimineții, încheierea prânzului, continuarea după-amiezei, în toate momentele intră de minune o cafea de la Olivio Caffe © Olivio Caffe

Dacă ai doar câteva zile de petrecut în Cluj-Napoca, înclinăm a crede că nu vei vrea să dormi cu niciun minut în plus față de minimul necesar și să descoperi cât se poate de multe. Și ce-o să te mai bucuri să descoperi că în Cluj e floare la ureche pentru că ceea ce se cunoaște drept „cultura cafelei” s-a dezvoltat și se dezvoltă frumușel aici. Pe lângă multitudinea de cafenele și coffee-to-go-uri specializate, cam orice local care se respectă servește licoarea în arome delicioase.

Recomandările noastre pentru cafelele băute dimineața, după masa de prânz, în plimbarea de la ora 5 sau dinainte de strecurarea în pijamale? Olivio Caffe! Pentru că, pentru ei, fiecare bob de cafea contează, au prăjitorie (nu „vrăjitorie”) proprie și fiecare fel de cafea, fie el cappucino, espresso, dripper coffee sau orice alt ceva, se prepară cu tehnici și trucuri demne de o artă în toată regula.

*Și dacă vrei un asorteu pe cinste la cafele excelente, nu ocoli cu privirea prăjitura mălai cu lapte. E de găsit la mai orice cofetărie/patiserie din oraș și se numără printre preparatele al căror gust pare să rămână cumva tatuat în amintirea papilelor gustative.

Citește și: 12 coffee shops din București unde să-ți răsfeți simțurile

5. Grădina Botanică „Alexandru Borza”

Întâia și-ntâia oară, Grădina Botanică a fost imaginată undeva prin secolul XIX și nu multe decenii i-au trebuit până când academicianul Alexandru Borza s-a pus pe treabă și-a început proiectarea serelor, aleilor și grădinilor care o alcătuiesc. Se spune că Grădina Botanică din Cluj-Napoca ar fi una dintre cele mai frumoase din lume, oferind găzduire unui număr de 10.000 de specii de plante.

Pentru a i se putea furniza constant plante din toate colțurile lumii, grădina colaborează cu peste 450 de grădini așijderea, din 80 de țări. Printre atracțiile care-ți vor lua ochii și cuceri inima se numără Grădina Japoneză.

6. Muzeul și Parcul Etnografic al Transilvaniei

Lecție de trecut istoric pe viu și întâlniri față în față cu ambientul medieval a ceea ce sălășluia pe teritoriul actualei Românii. Parcul în sine este primul muzeu în aer liber din țară și un veritabil portal către trecut situat în mijlocul unui oraș în plină dezvoltare. Descoperi aici o lume de mult apusă unde casele de lemn îmbrăcate cu acoperiș de paie și străjuite de arbori de măr, sobele de teracotă și ținutele populare ilustrează cu fidelitate plaiurile mioritice de acum câteva secole.

7. Dealul Cetățuii

… și aici să urci la lăsat de seară, când soarele anunță că și-ar cam lua tălpășița. După ce te-ai aprovizionat deja cu o sticlă de vin de la supermarket și când, pentru ca ziua să fie completă în perfecțiune, nu îi mai rămâne decât să-ți ofere o panoramă asupra orașului. Bucură-te aici de zgomotele duale ale păsărilor și mașinilor, de prezența antitetică a naturii și a orașului, de împletirea fără dispută a trecutului istoric (reprezentat de fortificația de secol 17) și a prezentului modern reprezentat de telefonul ce nu mai contentește cu capturi.

8. Jazz in the Street

Jazz in the Street la cea de-a doua ediție, din 2017 © Komiti Media

Artă pentru care nu trebuie să te îmbraci pompos și să mergi la Ateneu. Nici să faci economii o săptămână și să-ți cumperi bilet la Teatrul Național. Nici să aștepți un an pentru Festivalul George Enescu. Toate-acestea sunt soluții înălțătoare pentru stimularea intelectului, nu spunem că nu, dar Clujul și Jazz in the Street vin, în fiecare toamnă, cu evenimente non-conformiste,  umplând străzile clujene de artă din toate domeniile artistice

Citește mai mult: Top 25 evenimente românești la care trebuie să participi în 2018

Unde mănânci pe săturate în Cluj Napoca

Restaurantul Baracca, singur, ar putea fi motivul pentru a ți se aprinde călcâiele zdravăn după Cluj-Napoca, riscând să începi lucrul la updatarea CV-ul și căutarea de job-uri în această bijuterie de oraș transilvănean. Baracca va intra în sufletul oricui crede că mâncarea nu servește doar pentru supraviețuire, fiind mai degrabă o formă de artă, grijă și atenție pentru simțuri.

Dacă vei fi nevoit să alegi un singur loc clujean unde să te ospătezi, alege restaurantul Baracca. Negreșit!

Indiferent de ce alegi să-ți răsfețe papilele, prin fața ochilor ți se vor perinda cuvintele „inovație”, „grijă” și „pasiune” pentru că cei ce se află în spatele farfuriilor sunt bucătari pasionați, iar atunci când un lucru este făcut din suflet… se simte.

Și dacă arunci o privire printre fotografiile făcute în incinta acestui templu culinar, vei fi înclinat să crezi că prețurile ustură și că va trebui să renunți la un număr însemnat de beri și pahare de vin pentru o masă aici. Ha, nici poveste! O porție de paste costă între 26 și 42 de lei, în vreme ce tăriile oscilează între 12 și 25 de lei.

Casa Boema este genul de restaurant despre care citești în ghidurile chic ale mai marilor orașe europene, propunându-ți ca una dintre viitoarele capturi instagramice să fie făcută în incinta unei astfel de clădiri. Închipuie-ți că acest local elegant se suprapune unei clădiri abandonate de secol 19.

Cochetărie de secol XIX și delicii gastronomice cât se poate de moderne – Casa Boemă din Cluj Napoca © tippl

Restaurantul intră în categoria celor în care farfuriile sunt înapoiate impecabil; unde salonul te face să te întrebi de ce ți-oi fi lăsat, oare, cea mai cochetă rochie acasă; unde barul îți smulge privirile și se joacă cu fantezia și unde grădina invită la poezie și visare.

Unde te cazezi în Cluj-Napoca

De lux: Hotel Briliant îmbracă nu mai puțin de 4 stele, nu mai mult de 1 an jumate vechime (ceea ce îl face cel mai nou hotel de 4 stele din Cluj), design modern și sofisticat, un mic dejun cu bufet suedez și cocktailuri pe care nu le uiți ușor.

Buget mediu & low: La 1 kilometru distanță față de Piața Unirii și o aruncătură de băț față de Grădina Botanică, Pensiunea Verona se arată primitoare, deservită de un personal prietenos, are acces la bucătărie, iar grădina include o terasă unde să-ți aduni gândurile după ce te-au invadat impresiile la Jazz in the Street.

🏨 Rezervă hotel în Cluj Napoca
🏨 Rezervă hotel în Cluj Napoca

… iar acestea fiind spuse și setea de plaiuri românești ațâtată, află degrabă de ce Brașovul îți merită de o sută de ori weekendurile și de ce nu te poți numi iubitor de Românie dacă nu ai cunoscut încă Alba Iulia. Mai scoatem din mânecă un as și îți prezentăm ghidul bucureștean pentru zilele de dinaintea salariului.