DescoperăNatură

Top 10 cele mai bune destinații europene pentru o excursie cu cortul

Campingul este cuvântul din care se nasc unele dintre cele mai frumoase amintiri de vacanță. Dacă dorul de ducă te mănâncă pe sub piele, atunci lista pe care-am întocmit-o, cu cele mai bune locuri de camping din Europa, o să te fericească cum nu se poate. În continuare, îți prezentăm cum să ridici un cort în terenul accidentat al Scandinaviei, cum să încaleci valurile Portugaliei și chiar cum să privești natura rurală a Transilvaniei cu alți ochi decât de obicei.

Mazury, Polonia

 Dacă pui piciorul în ceea ce se cunoaște drept „plămânul verde al Poloniei”, încearcă să combini camparea cu kayakul

Dacă pui piciorul în ceea ce se cunoaște drept „plămânul verde al Poloniei”, încearcă să combini camparea cu kayakul”

Către Mazury te îndrepți dacă vrei un colț de Europă lipsit aproape cu desăvârșire de prezența altor turiști. Acest plămân verde polonez este o zonă luxuriantă, sălbatică, îmbrăcată în lacuri , înțesată de sute de orășele mici, pitorești și locuri de înălțat corturi… cu nemiluita.

Îndreaptă-te către Tumiany Resort Center, un loc liniștit pentru cei care se dau în vânt după natură, care adoră să meargă la cules de ciuperci sau să-și petreacă după-amiezele dând la pește. Răsfață-ți mintea și corpul cu plimbări prin pădure, atent fiind la viața sălbatică ce se desfășoară în jurul tău și nu întoarce spatele unei ieșiri în larg, cu barca sau cu kayakul.

Dacă vezi că sporturile acvatice încep să-ți intre în sânge, sari într-un autobuz cu direcția unui oraș ceva mai mare și cu mai multe opțiuni, precum Giżycko sau Ełk.

Găsește zbor ieftin către Cracovia

Fannefjorden, Norvegia

 Nici nu-ți închipui câte aventuri te așteaptă în Norvegia, iar drumul șerpuitor de munte, Trollstigen, e doar una dintre ele

Nici nu-ți închipui câte aventuri te așteaptă în Norvegia, iar drumul șerpuitor de munte, Trollstigen, e doar una dintre ele

Nu poți găsi multe locuri mai potrivite pentru o doză de aer proaspăt (sau „frilufsliv” în limba locală) decât Kviltorp Camping din Fennefjorden, în apropiere de orașul Molde, de pe coasta de vest a Norvegiei. Acest loc de camping are electricitate, băi, un kiosk, iar acestea, pe tot parcursul anului.

Acum, dacă vrei să o duci regește, combină statul la cort cu statul într-o cabană la malul mării și primește toate priveliștile sublime oferite de lanțurile de munți și de oglinda apei. Dar nu te lenevi la mal de apă toată vacanța! Descoperă Bud, satul pescăresc din apropiere, șerpuitorul drum de munte Trollstigen (Drumul Trolilor) și vizitează Muzeul Romsdal, o minune a istoriei populare locale. Dacă timpul îți permite, îndreaptă-te către Insula Veoya, fă o drumeție pe drumul Hjertoya Nature sau încalecă o bicicletă și traversează dealurile ce abundă de verde.

Găsește zbor ieftin către Molde

Vila Nova de Milfontes, Portugalia

 Ce spui de mixul ideal dintre statul la cort și câteva lecții de surf, pe coasta vestică și însorită a Portugaliei?

Ce spui de mixul ideal dintre statul la cort și câteva lecții de surf, pe coasta vestică și însorită a Portugaliei?

Dacă e un loc pe lumea asta unde se învață dominarea valurilor, acela e Vila Nova de Milfontes de pe coasta de vest a Portugaliei. Climatul mediteranean… încântător cum îl cunoști. Apele calde… să nu mai ieși din ele. Iubitori internaționali de sporturi acvatice… o încântare pentru ochi. Pe aceste plaje aproape neîntinate de mâna păcătoasă a omului, surful se simte cu nimic mai puțin de o experiență zen, spirituală, în vreme ce grădinile ticsite de fructe, podgoriile și satele tradiționale își aduc binemeritatul aport la o călătorie pe care să o povestești peste ani.

Trecând la chestiuni practice, lecțiile de surf le poți lua la Altentejo Surf Camp, kayak se practică pe râul Mira, iar plinul cu relaxare se face, fie leneș pe Praia da Franquia, fie ajungând cu bicicleta pe Almograve, una dintre cele mai bune plaje din zonă. Drumețiile și mersul pe jos, în general, sunt cât se poate de încurajate de însăși guvernul național, așa că o excursie pe unul din foarte-atent marcatele drumuri naturale este o idee excelentă.

Acum, unde înnoptezi, ne întrebi? Alege tu dintr-o sumedenie de opțiuni, de la case mobile, la corturi standard sau tepee (de genul acelora cu care le-ai asocia un trib de indieni incași).

Găsește zbor ieftin către Faro

Bavaria, Germania

 Muzica nu mai contenește să trezească la viață acestea dealuri ce-aparțin Alpilor Bavarezi

Muzica nu mai contenește să trezească la viață acestea dealuri ce-aparțin Alpilor Bavarezi

În apropierea orașului Füssen din Alpii Bavariei, locul de camping situat la mal de lac și numit Hopfensee oferă experiențe care clocotesc de viață, activitate și unde animalele de companie sunt binevenite. Dominând priveliștea unuia dintre cele mai calde lacuri (Hopfensee), la poalele Alpilor și la o aruncătură de băț de celebrul Castel Neuschwanstein, locul are o poziție excelentă pentru evadare și priveliști uimitoare.

Petrece-ți ziua în nesfârșite drumeții, trasee cu bicicleta sau înotând în apa limpede a lacului, iar când te întorci la cazare, află că te așteaptă saune și băi cu aburi. Dacă timpul se arată îndurător cu tine, vizitează opulentul Palat Linderhof și goticul Hohes Schloss (cel care găzduiește un muzeu plin cu artă locală).

În continuare, dacă inima îți poftește la ceva mai diferit decât ți-ai putea imagina, gonește-o către Berlin și încearcă camparea în interiorul unei vechi fabrici. Hüttenpalast este un loc de tabără original până la cer, alcătuit din caravane și cabine colorate, în inima unuia dintre cele mai artistice districte din Berlin.

Găsește zbor ieftin către Munchen

Blåvand, Denemarca

Blåvand din Danemarca este genul de loc unde toată familia se simte bine. Și acum, sincer, cine nu ar lenevi pe o plajă ca asta?

Blåvand din Danemarca este genul de loc unde toată familia se simte bine. Și acum, sincer, cine nu ar lenevi pe o plajă ca asta?

Danemarca pare să fii fost lăsată de Creator, în timp ce-și spunea în sinea lui: „aici oamenii o să vină în cete cu cortul”. Ei bine, au venit oamenii apoi și au hotărât, tot ei, unde poți și unde nu poți să-ți înalți cortul, așa că, te rugăm, atenție la semne. Dacă ai nevoie de o recomandare, încearcă Try Hvidbjerg Strand Feriepark, probabil cel mai bun loc pe care-l poți alege, situat în apropierea unei plaje de 40 de km, învelite în nisip alb, care îmbrățișează cu patos Marea Nordică.

Îți poți întinde catrafusele sub cerul liber sau poți campa în mare lux, la una dintre cabanele private de la fața locului. Apa-i calmă și deloc adâncă, în vreme ce nisipul curat seamnănă oglindă cu chihlimbarul. Mai adaugă un parc acvatic, un centru de wellness și spații destinate copiilor și nu-ți mai rămâne nicio scuză să lași acasă vreun membru al familiei.

Găsește zbor ieftin către Billund

Versailles, Franța

Întoarce-te în inima naturii cu un sejur în Huttopia Versailles

Întoarce-te în inima naturii cu un sejur în Huttopia Versailles

Complexul Huttopia Versailles se află în fix inima pădurii Versailles și este specializat în apropierea omului de natură, fără a-l lipsi de nicio fărâmă de confort. Închiriază o cabană, un cort sau o caravană fără să-ți lipsească nimic din facilitățile de bază. Mai află că Palatul Versailles cu superbele grădini care l-au făcut atât de celebru, se află în imediata apropiere, iar dacă ai chef de-o plimbare de o zi până la Paris, nu trebuie decât să iei trenul RER.

Și dacă tot ești pe pământ francez, să apuci să vezi cât mai multe, zicem… Include pe listă Petit Trianon, fosta locuință a Mariei Antoinette, Chateau de Malmaison (cândva, reședință a lui Napoleaon însuși) și Muzeul Național de Arheologie (găzduit de un castel medieval). Și cum spuneam, ești în Franța, așa că muzeele, galeriile și capelele abundă, în vreme ce spații verzi, precum Parc de Saint-Cloud și Arboretum de Chevreloup servesc o porție îngrijită de natură proaspătă.

Găsește zbor ieftin către Paris

Kälsviken, Suedia

 Ce face din Suedia destinația ideală pentru viitoarea ta excursie cu cortul? Faptul că ai acces public în aproape orice colțișor de natură

Ce face din Suedia destinația ideală pentru viitoarea ta excursie cu cortul? Faptul că ai acces public în aproape orice colțișor de natură

În suedeză i se spune „allemansrätten”, iar în română „dreptul la accesul public”. O definiție mai clară: „îți poți monta cortul oriunde, cu condiția să nu alegi curtea unui cetățean”. Și dacă tot te poți așeza unde-ți poftește inima, de ce să nu alegi drumurile mai puțin bătute, cum este, de exemplu, golfulețul Kälsviken din Parcul Național Skuleskogen, situat pe High Coast (zonă ce a fost declarată Patrimoniu Mondial UNESCO)? Ca să ne înțelegem de la început, o tabără de camping, cu strictul necesar, include apă, băi și câteva spații unde poți face focul, dar procurarea restului de trebuincioase… este responsabilitatea ta.

Este un loc cât se poate de calm, liniștit și excelent pentru zilele leneșe de vară. Împrejurimile te învață despre pietre ce datează din Epoca Bronzului, păduri primare și fenomene geologice greu de găsit în altă parte. Marea Baltică îți permite să o pornești cu kayakul, căpătând noi perspective asupra unei zone și așa uimitoare.

Găsește zbor ieftin către Umeå

Bran, România

 Nu prea-ți vine să părăsești pământurile românești? Atunci Vârful Omu din Bucegi este destinația excursiei tale cu cortul

Nu prea-ți vine să părăsești pământurile românești? Atunci Vârful Omu din Bucegi este destinația excursiei tale cu cortul

Zona Bran are atâta bogăție încât uneori nici nu e nevoie să te aventurezi mai departe pentru a te bucura deopotrivă de natură și mitologie. Și poți vizita castelul lui Bran și de o sută de ori și tot vei găsi de fiecare dată ceva care să te surprindă.

Întoarce-te doxă de cultură medievală românească, vizitând Muzeul Bran, Catelul Groazei, mănăstirea Bran, îmbrăcată în acoperiș negru-tăciune și Biserica Neagră. Știm deja că la castele, fortificații și însemne ale arhitecturii gotice stăm bine, dar natura Carpaților românești e încă și mai și. Aventurează-te până în Vârful Omu, aruncă un ochi în Peștera Liliecilor și nu te întoarce acasă fără să fi văzut Rezervația de Urși. Când vine vorba de înălțat corturi, ia-ți toată familia și cazați-vă la Vampire Camping, un complex al corturilor, caravanelor și cabinelor, excelent pentru fiecare membru.

Găsește zbor ieftin către București

Arhipelagul Finlandez, Finlanda

 Dacă vrei să respiri sălbăticie cu toți plămânii, alege, fără să stai pe gânduri, Parcul Național Arhipelagul Finlandez

Dacă vrei să respiri sălbăticie cu toată ființa ta, alege, fără să stai pe gânduri, Parcul Național Arhipelagul Finlandez

Întinzându-se pe coasta vestică și sudică a Finlandei, Arhipelagul Finlandez este un colț izolat de natură ce reunește un număr de 20.000 de insule aproape neatinse, un parc național enorm, posibilități de a face kayak și drumeții cu nemiluita. Aaa, și este împânzit de zone de campare.

Aventurează-te într-un pelerinaj la frumosul far Bengtskär Lighthouse, cel mai înalt din toate țările nordice și rezervă o croazieră pentru a explora toată diversitatea acestei minuni naturale. Te poți înscrie la un curs de “aptitudini de supraviețuire” cu care să-ți asiguri bunăstarea pe perioada campării în această zonă incredibilă. Fanii literaturii vor ține morțiș să descopere Insulele Pellinge, o sursă puternică de inspirație pentru celebrul autor finlandez al literaturii pentru copii, Tove Jansson.

Găsește zbor ieftin către Helsinki

Sardinia, Italia

 Dacă Sardinia nu îți satisface toate poftele pe care le poți avea de la o zonă de camping, nimic nu o mai face

Dacă Sardinia nu îți satisface toate poftele pe care le poți avea de la o zonă de camping, nimic nu o va face

Îndeasă cel mai lejer costum de baie și îndreaptă-te către superbul țărm al Sardiniei, conștient de faptul că bronzul și băile nesfârșite în mare sunt doar începutul. Ceea ce vrem să spunem cu asta este că orașul Sant’Antioco a trecut printr-o istorie bogată, cunoscând dominația fenicienilor, romanilor și francezilor. Totuși, rămâne o mică bucățică de pământ neatinsă de excesul de turiști, iar asta-i mare lucru pentru o insulă europeană. Pe coasta de sud-vest vei da de Tonnara, un golfuleț șarmant, cu plajă privată și posibilități de a o porni la pas prin zone stâncoase.

După ce îți saturi ochii de sclipirea orbitoare a mării și de plimbările pe cele 150 de terase naturale, descoperă siturile istorice locale precum Forte Su Pisu, Villaggio Ipogeico și catacombele din subsolul bazilicii.

Găsește zbor ieftin către Cagliari

Cauți mai multă inspirație?