DescoperăOrașe

Cum să profiți la maxim de o săptămână în Tokyo: ghid complet

Tokyo – nu doar capitala unei națiuni insulare pe care o cunoaștem cu toții drept „Japonia”, dar, mai presus de toate, locul unde bate inima acestei țări. Ca să mergem și mai departe, Tokyo este metropola unde bat, de fapt 13 milioane de inimi umane la care, adăugând și suburbiile, obținem un număr frumușel de 24.

Bulevardele care dau pe-afară de trupuri în mișcare, locuiesc cot la cot cu grădini și parcuri unde se respiră zen, cu tehnologii de genul celor care te fac să-ți duci mâna la gură de uimire, cu altare, temple și nemumărate alte subculturi.

Ai zice că într-un oraș unde s-a acciuat atâta populet, acesta ar trebui să se calce pe picioare la mai fiecare pas, dar nu. Haosul din Tokyo este unul controlat, în care toată gălăgia de oameni, clădiri și activități pare să-și cunoască exact bucățica și să se îmbine într-o armonie perfectă. Bașca, oamenii de-aici sunt experți în a scoate tot ce se poate dintr-un spațiu cât de mic, iar rezultatul este că întregul oraș seamănă ca-n oglindă cu un joc enorm de Tetris.

Selena Hoy este un expert de la fața locului care a binevoit să ne explice de-a fir a păr cum se profită la maxim de o săptămână petrecută în Tokyo. Totuși, dacă setea de cunoaștere îți usucă gâtlejul și parcă ai vrea mai mult, aruncă un ochi peste traseul nostru complet de 10 zile în Japonia, cu trenuri de mare viteză.

Sosirea

Tokyo este deservit de un număr de două aeroporturi: Narita (NRT) care operează internațional și Haneda (HND), specializat în zboruri domestice. Totuși, în ambele aeroporturi există un mix de trafic domestic și internațional. De la Narita îți va lua între o oră și două să ajungi în oraș, în vreme ce Haneda, aflat între limitele orașului, solicită numai 30 de minute.

Cea mai firească metodă de a ajunge în centru este trenul (Narita Express, Sky Access Express and Skyliner sau trenurile obișnuite de la NRT și Tokyo Monorail și Keikyu Line de la HND). Unii oameni preferă așa-numitele „autobuze limuzină” – sunt directe, așa că nu trebuie să te vezi prea mult timp cărând la bagaje. Dacă-i vorba de taxi… ia-ți gândul, nici vorbă! Suma finală se poate lăsa cu un atac de cord, sărind de ¥20,000 (724 Lei!!) de la Aeroportul Narita.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Tokyo
 🏨  Rezervă hotel în Tokyo

Chestiuni practice

Atenție la însemnele de pe podea, atunci când aștepți metroul în Tokyo

Atenție la însemnele de pe podea, atunci când aștepți metroul în Tokyo

Pe șleau spusă, sistemul de trenuri din Tokyo este un soi de coloană vertebrală a felului în care oamenii se deplasează dintr-un loc în altul. O călătorie de succes depinde întru totul de abilitatea ta de a naviga prin încrengăturile nesfârșite ale liniilor conduse, nu de una, ci de câteva companii care și-au întrețesut șinele pe sub pământ și pe la suprafață.

Sistemul de trenuri este ireproșabil – curat de poți să mănânci de pe jos (exagerăm!), eficient și sigur, dar n-am putea să spunem că prețurile sunt la fel de înduplecătoare ca cele ale Metrorexului. Cinste lui Google Maps care face o treabă de milioane în afișarea tuturor traseelor, dar la fel de bine poți să folosești aplicații întocmite special pentru asta (Jorudan, de exemplu). Cardul de turist pentru metroul din Tokyo merită banii și se vinde în aeroporturi, în agenții de turism și în câteva dintre hoteluri.

Dacă nu te dai în vânt după presarea trupului între mii de alte corpuri transpirate, te sfătuim călduros să călătorești în afara orelor de vârf (7-9 am și 5-7 pm), iar dacă ești o doamnă/domnișoară care are oroare de atingeri neprevăzute în mijlocul aglomerațiilor, află că există un vagon separat (ultimul, mai exact) dedicat exclusiv transportului sexului frumos.

Ceea ce trebuie să mai afli despre un oraș de o asemenea dimensiune, este că, imediat ce te vei vedea în afara hotelului, pregătit să o iei la pas, e prea probabil să nu te mai întorci până la finele zile. Așadar, îți vei mulțumi de-a pururi de încalți ceva confortabil și de-ți iei o geantă în care să încapă toate cele esențiale pentru o zi întreagă.

Cu siguranță, îți va plânge sufletul după Wi-Fi ca după o zi călduroasă în înghețul din ianuarie, așa că, decât intenționezi să te lași la voia întâmplării, salvează tot ce-ți trebuie înainte să ieși afară pe ușă. Altă opțiune ar fi să închiriezi un Wi-Fi de buzunar care-ți garantează internet rapid în oricare colț de țară. Poți să găsești la eConnect, Rental WiFi sau Japan Pocket WiFi și, dacă vrei să știi, au toate recomandarea noastră.

Zgârie-nori și subcultură – Shinjuku, Yoyogi Park și Shimokitazawa

Clădirea Guvernamentală Tokyo Metropolitan pare să fi fost țesută în înălțimile cerului

Clădirea Guvernamentală Tokyo Metropolitan pare să fi fost țesută în înălțimile cerului

În decursul călătoriei tale japoneze, o să ajungi fără doar și poate, în zona Shinjuku și te anunțăm de pe acum, nu-i un loc unde cei slabi de înger să se simtă ca la ei acasă. Locul este împânzit de zgârie-nori, de restaurante, parcuri și nebunii. Cel mai bine ar fi să vii aici de cu dimineață și, în loc de cafea, să servești o priveliște nesfârșită asupra orașului, ațintită tocmai de deasupra Clădirii Guvernamentale Tokyo Metropolitan.

Liniștește-ți apoi bătrânul cord cu o plimbare într-una dintre cele mai mari grădini ale orașului (Shinjuku Gyoen), cât să mai prinzi niscaiva curaj pentru a o lua iar la pas prin cartierul îmbuibat de zgârie-nori și magazine ce te-mbie din toți rărunchii la cumpărături.

 „O oază de liniște într-o mare zbuciumată” nu și-a găsit niciodată un înțeles mai deplin decât în Shinjuku Gyoen

„O oază de liniște într-o mare zbuciumată” nu și-a găsit niciodată un înțeles mai deplin decât în Shinjuku Gyoen

La câteva stații mai la vest de Shinjuku, sălășluiesc enclave ce abundă de subcultură locală (Koenji, Nakano și Kichijoji), dar dacă trebuie să alegem una singură, atunci ne punem obrazul pentru Shimokitazawa. Asta pentru că nu prea avem cum s-o zbârcim cu plimbările pe străzi îmbrăcate în vintage, cu cumpărăturile de discuri făcute simultan cu sorbitul dintr-o cană de cafea sau cu o muzică live la lăsat de seară (punk, rock sau indie). Cât despre cină, degetul arătător indică Nomic Cafe unde, deși simplă, mâncarea provine dintr-o fermă rustică organică și se lasă cu papile fericite.

Unde te cazezi, de-ți place zona

Dacă ți-a făcut vreodată cu ochiul cazarea într-un hotel-capsulă sau dacă pur și simplu nu ți se pare că-ți stă rău cu ceva cașcaval economisit în portofel, există câteva opțiuni fericite în Shinjuku, iar Nine Hours (prețul unei camere începe de la ¥2,280 [82 Lei] pe noapte).

Shopping, modă și viață de noapte– Shibuya, Harajuku și Omotesando 

Cumpăratul lucrurilor ușor excentrice și uitatul după oameni nu fac nicăieri casă mai bună ca pe strada Takeshita Dori

Cumpăratul lucrurilor ușor excentrice și uitatul după oameni nu fac nicăieri casă mai bună ca pe strada Takeshita Dori

Dacă ți-ai pus în minte să ajungi la Altarul Meiji (unul dintre principalele altare Shinto ale țării și un soi de liniște cerească în mijlocul nebuniei de oraș), nu trebuie decât să o iei la galop prin Parcul Yoyogi, pe direcția nord-sud, trecând prin cartierul Harajuku.

După ce-ai mai măturat puțin din stresul urban ce începuse probabil deja să facă pânze de păianjen, aruncă-te iarăși în vâltoarea de străzi din Tekeshita Dori și Cat pentru o privire deloc subtilă în moda tinerilor de aici. Acum că retina-ți va fi obișnuită cu diferențele locale, îndreaptă-te către moda ceva mai high-class de pe Omotesando Avenue.

Așteaptă-te ca foamea să-și arate degrabă colții ascuțiți, iar atunci, ar fi bine să știi că ouăle și clătitele au câștigat puncte zdravene de popularitate în această zonă. Fă un popas la localul australian Bill’s dacă stomacul nu-ți dă pace sau, și mai bine, dă năvală în ceainăria-florărie (ca să-i spunem așa) Aoyam pentru un mic dejun întârziat, dar servit cu stil.

Urmărind lumea și umanitatea care-o iau la goană, în intersecția Shibuya

Urmărind lumea și umanitatea care-o iau la goană, în intersecția Shibuya

Tot ce-am sporovăit până acum sunt informații prețioase, dar nicio călătorie în Tokyo nu e o călătorie în Tokyo fără o promenadă în cartierul Shibuya, prin faimoasele-i intersecții, urmată de cutreierarea străzilor îndesate de magazine din fața gării. Odată ajuns aici, păcat ar fi să nu admiri o vreme galeriile de artă cu intrare gratuită la Bunkamura, iar, în vreme ce noapte își așterne poalele, ascunde-te într-un izakaya (bar de zi); Kaikaya, dacă te dai în vânt după pește și fructe de mare sau Maruhachi dacă ești dintre cei care consideră că o zi fără un bol de supă e o zi pierdută.

Unde să te cazezi, de-ți place zona

Hotel Unizo Este un mix fericit de tot ce ai avea nevoie și un hotel curat, cu camere mici (asta-i cât se poate de firesc pentru Tokyo) și cu prețuri… să le spunem: „nu cele mai ridicate din lume” (prețul unei camere începe de la ¥10,260 [372 Lei] pe noapte).

O porție de artă și cultură pompoasă – Roppongi, Ginza și Gara din Tokyo

Celebra sculptură-păianjen Maman, stând sfidătoare și nemișcată în fața Turnului Mori, de pe Dealul Roppongi

Celebra sculptură-păianjen Maman, stând sfidătoare și nemișcată în fața Turnului Mori, de pe Dealul Roppongi

Acesta-i locul unde să dai buzna în camera artistului din interiorul tău, să-i aplici o deșteptare nemiloasă și să aștepți să implore după cultură. Începe cu un entrée de artă contemporană la Muzeul Mori Art, continuă cu Centrul Național de Artă și așteaptă aici ca foamea să te cuprindă înainte să o astâmperi cu un prânz pe bază de tăieței japonezi, la Sarashina Horii în Azabu-Juban. În acest din urmă loc se prepară tăieței de nouă generații încoace, ceea ce însumează vreo 200 de ani de când familia ce deține restaurantul se îndeletnicește cu fabricarea preparatului. Ar trebui să fie buni.

Dacă prânzul mai sus menționat îți ațâța flacăra bucătăritului, nu te opune unui curs de gătit la Tokyo Cook unde o să afli tot ce-i de aflat despre tăieței, tempura de legume, tofu și alte minuni culinare de prin partea locului. Cursurile au loc în restaurantul de lux Shojin Sougo, unde poți prea bine să guști ceva meniuri budiste pe bază de plante, cunoscute drept shojin.

Cu stomacul doldora de tăieței, îndreaptă-te apoi spre teatrul Kabuki-Za, lasă digestia să-și urmeze calea firească în fața unei piese, iar dacă simți că nu izbutește neam, ajut-o cu o plimbare pe peluzele Palatului Imperial.

Bun venit în orașul de jos– Ueno, Asakusa și Akihabara

 Cine s-a ascuns printre nuferi ca să facă poza, avea în față Lacul Shinobazu Lotus din Parcul Ueno

Cine s-a ascuns printre nuferi ca să facă poza, avea în față Lacul Shinobazu Lotus din Parcul Ueno

Zonele de la nord și est de gară sunt istoric numite „Shitamachi” sau „orașul jos”. Denumirea li se trage în primul rând de la faptul că, din punct de vedere fizico-geografic, sunt situate la altitudini mai mici, mai aproape de râul Sumida și mai departe de Palatul Imperial. Totuși, porecla se mulează optim cu nivelul de dezvoltare al cartierelor de aici, ceva mai… necizelate în comparație cu vecinii lor din zonele mai înalte.

Parcul Ueno este unul dintre cele mai de seamă obiective din zonă, adăpostind o grădină zoologică de dimensiuni considerabile, alături de câteva muzee, printre care și Shitamachi. Ceva mai la est de Ueno, în cartierul Asakusa, se află templul Sensoji, probabil cel mai faimos templu din Tokyo, știi tu… dintre acelea încadrate de copaci înfloriți în nuanțe de roz și tot tacâmul.

Ca să ajungi înăuntru-i, vei trece negreșit prin Poarta Tunetului, pentru a te surprinde apoi traversând străduța numită Nakamise, înțesată de standuri cu mâncare și magazine de suveniruri, accesorii și alte bagatele. Dacă vezi că nu le reziști nici picat cu ceară, apleacă-te asupra unor biscuiți de orez tradiționali (senbei, pe numele lor local).

Ahaa... de aici veneau jucătorii de Sumo! Ei bine, iată-i adunați în cerc cu ocazia unei ceremonii de dinaintea unei competiții, la Ryogoku

Ahaa… de aici veneau jucătorii de Sumo! Ei bine, iată-i adunați în cerc cu ocazia unei ceremonii de dinaintea unei competiții, la Ryogoku

De partea cealaltă a râului Sumida, cel despre care vorbeam mai sus, îți va ieși în cale stadionul de sumo – Ryogoku. Și o greșeală imperdonabilă ar fi să te afli în Tokyo în timpul unui meci și să nu-ți iei bilete. Fix alăturea stadionului, Muzeul Edo Tokyo te invită la o incursiune completă în istoria bătrânului oraș, încă de când purta numele de „Edo”. Definitivează-ți toată experiența culturală la Mitsugi Sushi și răsfață-te cu ceva pește crud pregătit după metode și ingrediente ce se trag din vechiul Edo.

Unde să te cazezi, de-ți place zona

The Gate Hotel Kaminarimon (prețul unei camere începe de la ¥7,560 [274 Lei] pe noapte) are o poziție privilegiată, la doar câteva minute de Templul Sensoji plus camere mari, luxoase, cu priveliști de-ți iau ochii și-ți lățesc zâmbetul.

Un ultim sfat: Tokyo abundă în grămezi de locuri minunate și minunato-ciudățele, așa că nu te teme să te pierzi puțin. Asumă-ți riscul, iar faptul că vei da peste ceva fantastic este un lucru aproape de la sine înțeles.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Tokyo
🏨 Rezervă hotel în Tokyo

Să se pogoare inspirația în râuri peste tine, spui?