DescoperăSfaturi de călătorie

Top destinații de toamnă recomandate de ambasadorii Open World Travelers

Nu sunt mulți cei care ar putea să susțină că primele ploi de toamnă îi bucură până peste poate. Că jubilează de încântare când își dau seama că s-a terminat cu sandalele (proaspăt cumpărate de la reducerile de vară din anul în curs). Că terasele încep să-și strângă umbreluțele și că la șapte e deja întuneric afară.

Ce poți tu să faci încă de pe acum când soarele strălucește din toate încheieturile și mercurul din termometre s-a lungit de mama focului? Să pui deja la cale vacanța de toamnă; știi tu… aia care îți iese de 3 ori mai ieftin decât cea de vară și care mai atenuează nițel din contactul brusc cu griul toamnei. Ce-am făcut noi în acest sens? I-am întrebat pe ambasadorii momondo care sunt, în opinia lor, cele mai bune destinații de toamnă. Iată ce au răspuns:

1. Vacanță de toamnă în Paris, Franța

Bulevardul care conduce la Muzeul Luvru din Paris este înțesat de copaci în culori arămii

Întotdeauna am crezut că Parisul arată mai bine la început de octombrie: lumina este specială, copacii încep să-și schimbe culorile, vremea-i răcoroasă, dar încă bună de plimbare. La Paris, toamna-i plină de evenimente, iar pulsul orașului se ridica la cer imediat după jumătatea lunii septembrie… fără să mai punem la socoteală că sunt mult mai puțini turiști decât în lunile calde, deci, cozi mai scurte în fața obiectivelor principale.

Chiar și când plouă (sau mai ales atunci), Parisul este fotogenic, iar o plimbare sunt picăturile de ploaie nu-i deloc de lepădat, la fel ca și popasul într-o cafenea chic, pentru un croissant și o băutură fierbinte. În plus, toamna, serile încep mult mai devreme – prilej perfect pentru fotografiile în superba „golden hour” și în cele nocturne de-a binelea, fără să trebuiască să stai pasăre de noapte pentru a capta lumina lunii.

… destinație sugerată de Ioana Vlad, ale cărei texte le poți citi pe blogul ei: marimici.com

Citește și: Top lucruri gratuite pe care să le faci în Paris

Găsește zbor ieftin spre Paris
Rezervă hotel ieftin în Paris

2. Vacanță de toamnă în Cinque Terre, Italia

Manarola din Cinque Terre, protagonista atâtor cărți poștale

Eu călătoresc în extrasezon, așa că, dacă mă întrebați pe mine… toate destinațiilor arată mai bine toamna decât vara. Sunt mult mai frumoase când sunt neînțesate de turiști. Dar dacă trebuie să aleg totuși una, aș spune Cinque Terre. Am vizitat minunatele sătuce colorate la început de octombrie, când am avut surpriza să găsesc temperaturi foarte plăcute, turiști mai puțini, și localnici muncind de zor la culesul viilor.

Dealurile îmbrăcate în podgorii locale sunt cu totul fermecătoare, iar ocazia de a vedea oamenii locului, oameni simpli și arși de soare culegând strugu îți permite să te detașezi pentru câteva clipe de rolul tău de turist și să te scufunzi cu totul în acea lume rurală italiană.

… recomandare oferită de Diana Turcu și mare păcat ar fi să nu o urmărești pe Instagram (@designtotravel) sau să nu vezi ce are de spus pe blogul cu același nume.

În opinia mea, Cinque Terre este destinația care arată mai bine toamna decât vara. Motivul principal este faptul că toamna nu mai sunt atât de mulți turiști ca în timpul verii. Vremea este încă plăcută, iar cazările sunt un pic mai ieftine. Aerul boem al Italiei atrage milioane de turiști anual în toate colțurile țării, dar Cinque Terre sau Cele cinci pământuri, este un loc cu totul special. Regiunea este cunoscută pentru frumusețea sa și pe tot parcursul vizitei noastre în acest loc mirific am avut impresia că s-a oprit timpul în loc.

... din spusele Renatei Moca. Află mai multe de pe contul Cherry on the World sau de pe blogul ei.

Găsește zbor ieftin spre Genova
Rezervă hotel ieftin în Riomaggiore

3. Vacanță de toamnă în Sicilia, Italia

Sicilia atrage oamenii ca un magnet, în fiece perioadă a anului

… încă-i cald, dar nu aglomerat, așa că toate parcurile naturale pot fi explorate în voie; bașca, în tricou la final de octombrie; rezervația naturală Zingaro și Cava Grande (o locație splendidă, puțin umblată, puțin cunoscută) sunt doar câteva dintre ele. Și apoi, să nu uităm de Etna – bătrânul vulcan activ al Europei; cu puțin noroc prinzi și prima zăpadă a sezonului pe el, cât florile rezistă cu petalele deschise, la poalele lui. Iar în vreme ce guști un cannoli cu fistic, poți admira minunea toamnei siciliene, care nu-i decât un amestec frumos de vară și iarnă.

… destinație sugerată de Mădălina Marincaș. O găsești pe Instagram sau pe blogul ei de călătorii.

Găsește zbor ieftin spre Palermo
Rezervă hotel ieftin în Palermo

4. Vacanță de toamnă în Bruges, Belgia

Prea puține locuri pe suprafața pământului care măcar să se compare cu acest romantic oraș belgian

Nimic nu se compară cu clădirile din turtă dulce ușor înmuiată în ploaie, iar pralinele belgiene se savurează cel mai bine când ești un pic zgribulit și intri într-o ciocolaterie călduță și parfumată. Dacă nu aș fi fost acolo de două ori, poate aș fi fost tentată să spun că acele sute de feluri de bere se beau cel mai bine la soare, pe terasă. Dar nu! Pentru că mica berărie a lui Vincent, înghesuită pe una dintre străduțele înguste, mi-a rămas cea mai dragă amintire.

Dacă încă nu mă credeți, vă mai spun un singur lucru. Aroma venită din magazinele cu biscuiți proaspăt scoși din cuptor nu se potrivește mai bine cu nimic altceva în afară de mirosul ploii care tocmai a trecut și dorința de a explora fiecare colțișor de Bruges.

… destinație recomandată de Irina Gabriela Constantin; dă-i follow pe Instagram (@irinactn) și aruncă un ochi peste blogul ei: din fiecare pagină, vei învăța ceva.

În acest anotimp, orașul Bruges este îmbrăcat într-o într-un număr infinit de culori. Arborii, care înfrumusețează străduțele întortocheate, prind culori magice, de la verde aprins până la roșu-cărămiziu. Atmosfera locului este complet aparte, clădirile medievale îmbinate cu natura se oglindesc în canalele ce străbat orașul.

Totodată, venirea toamnei dă startul sezonului ciocolatei calde și e lucru știut că Bruges-ul și ciocolata lesne ar putea fi sinonime. Poți servi licoarea gustoasă într-o locație cu tradiție, chiar la gura șemineului… în De Proeverie, par example, o ciocolaterie cu vechime la fața locului, unde nu se servește ceva care să nu fie pură ciocolată belgiană. Toamna, orașul Bruges este o adevărată oază a romantismului.

… din spusele Theodorei Istrati; îi poți urmări aventurile, fie pe contul de Instagram (@theodoraistrati), fie pe blogul ei de lifestyle.

Găsește zbor ieftin spre Bruxelles
Rezervă hotel ieftin în Bruges

5. Vacanță de toamnă în Toscana, Italia

Pășind molcom în direcția Castelului Brolio din Provincia Siena, Toscana

Poate că multă lume cunoaște nesfârșitele dealuri vălurite ale Toscanei, marcate de săgețile întunecate ale chiparoșilor. Dar toamna oferă încă și mai mult farmec acestei regiuni, colorând pădurile în nuanțe de aurii și ruginii, pârguind viile și aducând surpriza trufelor. Vremea este încă blândă, chiar dacă uneori cerul se vede brăzdat de fuioare de nori. Lumina piezișă de la orele după-amiezii desenează umbre lungi care adaugă dramatism peisajelor.

Iar Florența așteaptă în inima Toscanei, cu farmecul ei irezistibil, oraș al arhitecturii, artei și muzicii, al grădinilor încântătoare, al serilor animate și al nopților romantice care ai vrea să nu se mai termine.

… recomandare oferită de Ioana Vlad.

Rezervă zbor ieftin către Pisa
Rezervă hotel ieftin în Pisa

6. Vacanță de toamnă în Nîmes, Franța

Dacă ne surprinde că franțuzescul Nîmes a fost inclus între recomandări? Nici poveste.

Aș afirma fără urmă de tăgadă… Nîmes. Quai de la Fontaine este un bulevard cu copaci înalți, plini de frunzele care stau să cadă lent, absolut magic învăluit de culorile toamnei, și la fel și Jardin de la Fontaine (prima grădină publică din Franța). Sunt multe construcții din perioada romană aici, inclusiv un Amfiteatru Roman, ce seamănă perfect cu Colosseum-ul!

… recomandare oferită de Oana Andreea Răcaru alias Travelholyc, atât pe Instagram, cât și pe blogul ei.

7. Road-trip de toamnă în Germania

Farmecul toamnei pe străzile orașului nemțesc Rothenburg ob der Tauber

Nu-i cale mai bună de a începe toamna decât cu o călătorie la volan, în peisajele nemțești. Traseul începe în sudul Germaniei, aproape de granița cu Austria, cu frumoasele-i castele Neschwanstein și Hohenswangau cărora toamna le prilejuiește un peisaj de poveste.

Se continuă spre nord, cu schimbări radicale de peisaj, cu văi și dealuri acoperite de vii, râuri, câmpuri cultivate și păduri, trecând însă și prin orașele parcă desprinse din basmele copilăriei. Rothenburg ob der Tauber, Dinkelsbuhl și superbul orășel Scwabuisch Hall oferă priveliști minunate.

Dacă de gastronomie e vorba, toamna-i ideală pentru mâncarea nemțească sățioasă (în caz c-ai fi pierdut vreun gram pe timpul verii), dar și pentru un pahar de vin alb din regiune. Și, de ce nu, poate chiar din noua recoltă.

… recomandare á la Ioana Vlad.

Citește și: 10 lucruri pe care nu le știai despre Oktoberfest

Rezervă mașină în Germania
Rezervă hotel ieftin în Germania

8. Vacanță de toamnă în Poiana Țapului, România

Poiana Țapului, stațiune de munte, este o altă destinație superbă în timpul toamnei, surprinzătoare chiar. Dacă reușești să urci și muntele, te vei pierde între nuanțele de culori diferite, de la cărămiziu, galben aprins, la verdele care încă încearcă să supraviețuiască din timpul verii. Muntele este magic în orice anotimp, dar toamna este cel mai fermecător!

… recomandare oferită de Oana Andreea Răcaru.

Rezervă hotel ieftin în Bușteni

9. Vacanță de toamnă în Istanbul, Turcia

Toamnă târzie în Istanbul…

Toamna vine cu o temperatură perfectă pentru a vizita la pas Istanbulul și de a-i gusta toate savorile. Plimbările prin bazar sunt potrivite în zilele cu ploaie, iar cele prin Taksim sau vizitând Moscheea Albastră și Hagia Sofia sunt de neratat în zilele cu soare. Toate încununate cu un pahar de ceai cu mere, cum numai în Turcia găsești.

… recomandare oferită de Mădălina Marincaș.

Citește și: Ghid turistic Istanbul – orașul aflat pe două continente

Găsește zbor ieftin spre Istanbul
Rezervă hotel ieftin în Istanbul

Primește mai multe recomandări pentru acest anotimp superb: