DescoperăOrașe

11 destinații alternative pentru vacanța de vară din 2019

Toată lumea se bucură să aibă parte de distracție la soare. Vrei să călătorești în această vară, însă ai prefera o destinație un pic mai diferită? Încearcă aceste 10 destinații alternative pentru vacanța de vară și decide care sunt preferatele tale.

1. City break în Gdańsk, Polonia

Faleza și Centrul Vechi din Gdańsk, Polonia

Faleza și Centrul Vechi din Gdańsk, Polonia

Turiștii consacrați abia acum se trezesc și se minunează în fața farmecului acestui port maritim superb al Mării Baltice, cu o vechime de aproape o mie de ani: Gdańsk – destinația de aur pentru o vacanță pe litoral în Polonia.

În centrul Śródmieście vei descoperi savoarea orașului. Fă o plimbare gastronomică pe strada pavată, “ulița” Mariacka, unde vei găsi restaurante de top în zonă, precum Estimo Klub Atkora.

Și acum că ți-ai pus burta la cale, poți vizita clădirea în stil gotic-renascentist al primăriei și Muzeul de Istorie din Gdańsk din cadrul primăriei. Aici vei descoperi grandiozitatea și frumusețea orașului din perioada prosperă a Ligii Hanseatice din secolul al 13-lea, și toată istoria sa până la căderea comunismului în anii 1980.

Cei care iubesc vederile panoramice neapărat ar trebui să urce treptele din turnul de control al orașului, înalt de 50 de metri. Priveliștea este superbă: peisaje de tip danez, clădirile multicolore renovate ale Centrului Vechi (”Stare Miasto”) și cei 30 de km de plajă de-a lungul golfului. Admirând panorama de la această înălțime, vei realiza ca nici nu e de mirare că Gdansk a reușit să detroneze Cracovia, în topul celor mai frumoase orașe din Polonia!

Caută zbor spre Polonia

2. City break în Tirana, Albania

O femeie la o plimbare de vară prin centrul din Tirana.

O femeie la o plimbare de vară prin centrul din Tirana.

Pentru cei care spun că Berlin nu mai e ce a fost odată, spune-le să meargă până în Tirana.

Prin anii ’90, capitala albaneză era pe lista neagră a turismului. Locuitorii erau prea afectați material și spiritual de gheara comunismului, iar rata înaltă a infracțiunilor și clădirile fostului regim îți taiau orice elan. Dar în zilele noastre, Tirana nu este numai capitala culturală a peninsulei balcanice, ci și o destinație grozavă pentru vară.

Urcă cu telecabina până în Parcul Național al Munților Dajti, sau fă o plimbare prin zona joasă de litoral, unde, în cafenelele Iș-Blloku te poți delecta cu preparate culinare din fructe de mare, ”îngrozitor” de gustoase și de ieftine. Sau preferi să prinzi chiar tu niște rapane? Plaja orașului vecin, Durrës, este la doar 30 de minute distanță cu mașina.

Pe lângă extraordinarul Muzeu Național de Istorie și o structură decrepită de piramidă, ridicată în numele fostului dictator socialist, Enver Hoxta, Tirana nu strălucește la capitolul ”obiective turistice” notabile. În schimb, exuberanța locuitorilor capitalei albaneze te va convinge. Și nu numai.

O cotă parte importantă o vor avea și dulceața vinului albanez, precum și o plimbare de relaxare pe Bulevardul Martirilor Patriei, unde vei întalni un amestec incredibil de stiluri și clădiri: otomane, italianești, fasciste și lugubre …sau postmoderniste, care răsar multicolore în acest puzzle radiant arhitectural al istoriei orașului.

Caută zbor spre Tirana

3. City break în Tuvalu

Fă-ți curaj și vizitează o insulă prea puțin cunoscută anul acesta

Fă-ți curaj și vizitează o insulă prea puțin cunoscută anul acesta

Maluri cu nisp alb strălucitor și plin de cocotieri, micuța Tuvalu este genul de insulă părăsită pe care ți-ai fi dorit să naufragiezi. 5 atoli cu plaje paradisiace care oferă mult soare, mâncare din fructe de mare și zile leneșe.

Vei petrece majoritatea timpului întins pe undeva: fie pe nisip sorbind dintr-o nucă de cocos, fie privind un meci de volei local “te ano” sau făcând pluta pe spate prin laguna Funafuti.

Insulele sunt formate din recife de corali, așa că pune-ți echipamentul de snorkelling și scuba diving și fii uimit de cât de colorate sunt peisajele subacvatice. Creșterea nivelui oceanelor pune în pericol acest mic paradis, așa că rezervă-ți biletele înainte ca acesta să dispară, acoperit de ape. Iulie este perioada optimă în care să îl vizitezi.

Caută zbor spre Funafuti

4. City break în Bornholm, Danemarca

Bornholm-cele-mai-bune-vacante-de-vara-viziteaza-bornholm-danemarca

Când te gândești la o “insulă paradisiacă”, nu îți vine în minte imediat Damemarca.

Însă, orice cunoscător știe că Bornholm este faimos în țările scandinave pentru faptul că este locul cel mai însorit din Danemarca.

Dacă vrei să petreci o vacanță cu familia în iulie într-un loc special, această insulă cu formațiuni stâncoase este ceea ce căutai. Plaje albe precum faimoasa Dueodde și păduri sălbatice sunt locul perfect pentru drumeții și excursii cu bicicleta, iar micile sate de pescari, vechile biserici rotunde și rămășițele fortărețelor îți oferă peisaje superbe pentru fotografiat, bune de pus pe Instagram.

Vizitează Parcul Fluturilor din Bornholm, explorează ruinele Castelului Hammershus și bucură-te de o cină cu pește afumat – încearcă delicatesa numită “Soare peste Gudhjem”.

Dacă ești genul creativ sau dacă doar dorești să strângi amintiri de călătorie, obiectele de artizanat din sticlă și ceramică, realizate de artiștii de pe insulă, te vor cuceri.

Caută zbor spre Copenhaga

5. Vacanță în Blagaj (Croația), Bosnia și Herțegovina

Colțurile croate necunoscute reprezintă vacanțe exotice o aruncătură de băț

Colțurile croate necunoscute reprezintă vacanțe exotice o aruncătură de băț

Acum chiar că ne abatem de la traseele turistice cunoscute. Un mic oraș, la câteva ore distanță de Dubrovnik, istoricul Blagaj este situat la baza unor stânci abrupte. Clipocind printre stânci, râul albastru-verzui Buna se înfășoară în jurul orașului ca o eșarfă.

Cu clădirile sale vopsite în alb, una din realizările mari ale oralului Blaj a fost deschiderea pentru public a unei “Tekija” (un refugiu spiritual) din secolul al-16-lea, care a fost construit de un sultan al Imperiului Otoman. Acest loc fermecător este perfect de vizitat în august, când te vei bucura la maxim de clima mediteraneană.

După ce ai terminat să explorezi orașul, aventurează-te la câțiva kilometrii distanță și vizitează faimosul Stari Most (Podul Vechi) și muzeul cu același nume, și plimbă-te pe lângă Casa Kajtaz. Încheie ziua cu o cină cu inflențe turcești, comandă Cevapi și Cufte, cârnați și chiftele condimentate, și gustă din berile locale cu nume greu de pronunțat.

Caută zbor spre Dubrovnik

6. City break în Catania, Italia

Un cuplu ce ia prânzul, traversând strada în Catania

Un cuplu ce ia prânzul, traversând strada în Catania

Al doilea oraș ca mărime al Siciliei are un farmec aparte, deși ti-e greu la prima vedere să spui cărui lucru i se datorează. Cuibărit la poalele celui mai mare vulcan activ al Europei, Catania fusese invadată de lava incandescentă a Muntelui Etna în erupția din 1669, pentru ca la doar câțiva ani mai târziu, în 1693, să fie afectată de un puternic cutremur.

Din fericire, Catania s-a pus pe picioare și și-a recuperat farmecul și frumusețea. Pe lângă faptul ca centrul vechi al orașului a intrat sub egida patrimoniului mondial UNESCO, orașul este și o alternativă ideală pentru o vacanță de vară, față de mult prea aglomeratul Palermo.

Pentru a pătrunde gloria barocă regală a acestei provincii, ia la pas centrul orașului și Piazza del Duomo. Oprește-te pentru un espresso italienesc, urmează clădirile contruite din rocă neagră vulcanică din estul orașului apoi dă un tur pe la piața de pește, cu pește proaspăt, produse din pește si fructe de mare aduse de pe coasta Mării Ionice.

Când te-ai supraîncălzit și simți nevoia să evadezi un pic din nebunia citadină, îndreaptă-te spre La Playa, pentru niște nisip fin și o baie în mare. Sau pornește într-o drumeție pe spectaculoasa coastă de rocă vulcanică, Rivieră dei Ciclopi, la doar 20 de minute de nordul orașului.

Caută zbor spre Catania

6. Vacanță în Ouarzazate, Maroc

Oaurzazate este alternativa la popularul Marrakesh

Oaurzazate este alternativa la popularul Marrakesh

Dacă nu te atrag plaja și oceanul Ouarzazate din Maroc sigur va fi pe placul tău. Situat în mijlocul unui deșert și fiind faimos datorită clădirilor sale din noroi, este o plăcere să îl vizitezi și să îi pronunți numele.

Nu te-ai aștepta ca în acest loc să faci un tur al studio-urilor de film, asemenea celor de la Hollywood, dar de la apariția în filme clasice precum “Lawrence al Arabiei” și mai noul ”Întoarcerea Mumiei”, Ouarzazate este un rai al filmelor.

De asemenea, iubitorii de arhitectură și de arheologie vor fi plăcut impresionați de anticile kasbahs (citadele) care fac parte din patrimoniul UNESCO și care se ridică din peisajul arid al deșertului: Ait Benhaddou este una dintre ele.

Este foarte, foarte cald, așa că mergi cu micile taxiuri roșii cu aer condiționat care circulă prin zonă. Vizitează în mai sau iunie și ia-ți cu tine cremă de protecție solară.

Caută zbor spre Marrakesh

7. Vacanță în Espoo, Finlanda

Espoo-viziteaza-finlanda-vacante-la-soare

Este al doilea oraș ca mărime din Finlanda, dar este posibil să nu fi auzit de el vreodată. Un centru înfloritor al culturii și tehnologiei, înconjurat de parcuri naturale întinse, și bogat în muzee culturale și spectacole de muzică live, este varianta finlandeză a orașului San Francisco, cu prețuri mult mai accesibile.

Explorează multe târguri de vechituri, fă niște poze la locul de joacă Angry Birds, contemplează arta expusă în Muzeul de Artă Modernă din Espoo, EMMA, și retrăiește-ți copilăria la Muzeul de Jucării Finlandez, din Espoo.

Fă o drumeție în pădure printre conifere, mesteceni și mici roci de granit în Parcul Național Nuuksio, în timp ce te uiți după veverița zburătoare siberiană.

Înfruntă frigul și mergi la una dintre cele 21 de plaje care înconjoară marea și lacurile, perfecte pentru înot, pescuit, plimbări cu caiacul și canoe. Fă o călătorie aici în luna august, atunci când este mai cald.

Caută zbor spre Helsinki

8. City break în Alentejo, Portugal

Alentejo-destinatii-vacanta-vara-vin-alentejo

Conectează-te cu poetul tău interior și fă o călătorie lungă prin sud-estul Portugaliei în toiul lunii august sau septembrie. Aici vei găsi ruine arabe, romane și ale unor castele, o mulțime de stejari de plută și podgorii. Faimos pentru vin, brânză și carne afumată, are peisaje naturale perfecte pentru un picnic la marginea drumului.

Închiriază o mașină și fă o călătorie printre câmpuri cu grâu și flori sălbatice până ajungi la coasta accidentată, iar acolo fă un popas și bucură-te de un loc plin de soare, numai bun pentru o baie.

Petrece un timp vizitând orașul înconjurat de ziduri, Evora, priveliștea oferită de clădirile vopsite în alb, vestigiile neolitice și aleile umbrite de lămâi.

Casă pentru doar 7% din populația țării și cu un procent și mai mic de turiști, regiunea este superbă și liniștită. Vei pleca reîmprospătat și poate un pic mai plinuț de la atâta Presunto, șunca uscată, și de la vin.

Caută zbor spre Porto

9. Vacanță în Yerevan, Armenia

Cascada Yerevan într-o dimineață de vară

Cascada Yerevan într-o dimineață de vară

Cu un picior în trecut și unul pășind cu hotărâre în viitor, Yerevan este una dintre capitalele lumii cu cea mai lungă istorie în amprenta umanității.

Începe ziua cu o plimbare de dimineață la ruinele cetății Erebuni, ce datează dinainte de anul 700 î.Hr., după care ia-ți cafeaua (cu aromă de cardamom) la una dintre numeroasele cafenele din Piața Republicii în centrul orașului. Piața fusese construită de arhitectul neoclasic rus, Alexander Tamanyan, care avusese în 1924 viziunea de a metamorfoza Yerevanul în ”orașul perfect”. Nu știm dacă este neapărat ”orașul perfect al lumii” în prezent, dar cu siguranță piața centrului istoric oferă una dintre cele selecte arhitecturi din fosta eră sovietică.

Iar pentru o adiere mai ancorată în prezent, restaurantul de pe strada Pushkin, Dolmama are în meniu preparate, care încântă cu bogata tradiție culinară armeniană.

Apoi pornește la drum spre celebra fabrică de coniac, Ararat, un simbol al mândriei naționale în Armenia. Fă un tur la muzeul distileriei și gustă din mostrele oferite, care nu au putut fi trecute cu vederea și au fost evocate de personalități celebre precum Agatha Christie, Winston Churchill și Frank Sinatra. La sfârșit, nu uita să cumperi o sticlă din dulcele elixir! După care îndreaptă-te spre Cascada Yerevan, ca să te poți bucura de un apus de soare fantastic – și atât de romantic!

Caută zbor spre Yerevan

10. Vacanță în Maputo, Mozambic

Flori de grădină pe coasta din Maputo

Flori de grădină pe coasta din Maputo

Pune împreună un strop de Rio de Janeiro, cu niște esențe de Havana și Lisabona la un loc, după care amestecul plasează-l cu grijă în Oceanul Indian, mai precis în Mozambic și vei obține Maputo – una dintre cele mai atractive și mai plăcute capitale ale continentului negru de vizitat pe timpul verii!

Zona urbană este mică și destul de concentrată, cu bulevarde largi măginite de clădiri din timpului regimului colonial portughez. Gradini luxuriante înconjoară blocurile marxiste de locuințe și construcțiile noi și moderne apărute în ultimii ani. Pare un kitch, dar nu unul urât și rețeta functionează! – în special pe timpul sezonului estival. S-ar putea să devină una dintre destinațiile tale favorite, dacă iei în calcul ospitalitatea și bucuria de viață a locuitorilor din Maputo și bucătăria lor tradițională, cu acele rețete piri-piri africane la care se adaugă condimentele latino-americane.

După ce vei fi colindat străzile orașului, fără îndoială că îți vei dori să îți tragi sufletul la soare, pe una dintre plajele renumitei insule, Xefina Grande, la doar 30 de minute de călătorie cu vaporașul. Un cocktail de citrice caipirinha nu e obligatoriu, dar te va răcori la fix!

Caută zbor spre Maputo

Dorești și mai multe destinații unice de vară? Vizitează blogul momondo și citește care-s cele mai bune destinații pentru femeile care călătoresc singure. Află apoi tot ce trebuie să știi despre cultura, natura și mâncarea din Tenerife.