DescoperăOrașe

11 terase și grădini de vară din București pentru o ieșire relaxantă cu prietenii în 2019

Este ceva deosebit la acest anotimp. Plutesc în aer voia bună şi apetitul pentru experienţe noi. Postările prietenilor pe reţelele de socializare te încurajează la evadare.

Ştim că un concediu nu durează cât o vară (deşi ar fi frumos) şi că sunt zile în care pe drumul către job încă te surprinzi visându-te pe o insulă liniştită, tolănit la soare sau pe vreun vârf de munte uitând de jungla urbană de zi cu zi.

Picasso a spus că “Orice îţi poţi imagina este adevărat”. Aşa că îţi propunem acest citat drept motto, fie că ai fost deja în concediu, fie că urmează. De ce să amâni bucuria relaxării şi a momentelor frumoase, când poţi face o vacanţă din orice după-amiază liberă? Unde? Chiar în Bucureşti! Că locuieşti aici dintotdeauna sau eşti doar în vizită prin capitala României, îţi propunem idei fantastice de a redescoperi acest Mic Paris ademenitor, unde vara se naşte un contrast frumos între calmul oraşului cu asfalt încins, cu parcuri aglomerate, liniştea de weekend specifică şi extravaganţa zilelor care nu pot rămâne obişnuite.

Asta, bineînţeles, datorită teraselor (acest cuvânt cu iz franţuzesc) care sunt peste tot, pline ochi la ceas de seară, însoţite de muzica paharelor şi a râsetelor. Şi cum diversitatea este cuvântul care le caracterizează cel mai bine, ne-am gândit să îţi uşurăm alegerea şi să întocmim o listă cu mici oaze de linişte, care mai de care mai colorate sau mai cochete, în funcţie de gust, unde să te poţi bucura de zilele luuungi de vară.

J’ai Bistrot

J ai Bistrot Calea Grivitei Bucuresti

J’ai Bistrot este un gastro-pub situat pe Calea Grivita, 55, într-un cartier care poate părea uşor neprietenos la început, cu o arhitectură deosebită, locuitori dintr-un peisaj suburban cât se poate de real, dar plin de surprize. Este un spaţiu colorat, prietenos, cu o curte transformată în terasă, cu umbră, hamace şi nisip, cu mâncare şi băutură, cu evenimente culturale şi cu poveşti, un loc numai bun unde tu să poţi petrece o după amiază liniştită, cu familia, prichindelul sau căţelul, în aer liber.

Dacă vrei să te răcoreşti, o să fii întâmpinat cu un meniu plin de zmeurate, limonade, gingerade, cidru, bere şi nu numai. Iar dacă vrei să mănânci, o să găseşti şi salate sau supe uşoare de vară, dar şi burgers (inclusiv vegetarieni), zacuscă, murături şi dulceţuri gătite în casă. Toate la preţuri prietenoase.

Doar că J`ai Bistrot nu este genul de loc care oferă doar atât. Este un loc care are în spate conceptul de comunitate şi prin diferite programe şi proiecte culturale, oferă şansa consumatorilor să se implice, să devină membri activi ai comunităţii, să rămână informaţi. „J`ai Velo”, „Glot” sau „Dăm drumul la căldură în Griviţa” sunt doar câteva dintre proiectele care îşi propun să ne provoace. Iar silent party-urile, lansările de carte, spectacole de teatru sau diferite petreceri tematice sunt şi ele nelipsite de pe lista evenimentelor de la J`ai Bistrot.

Modelier

Modelier

Pe strada Duzilor, nr 12, găseşti un loc liniştit, cu umbră multă, un loc al veseliei şi prieteniei, numai bun să îţi tragi sufletul în una dintre zilele toride. O casă interbelică, o curte urbană devenită terasă. Intri şi poţi alege o masă colorată sau un leagăn…poţi să iei o pauză şi să te relaxezi. Locul de aici nu este cunoscut doar pentru atmosfera frumoasă şi relaxantă, ci şi pentru diversitatea pe care o oferă în materie de burgeri. Au cam paisprezece reţete!  Să fie burger de pui, mistreţ, raţă, cerb, oaie sau vegetarian?

Nici la capitolul băuturi n-o să te dezamăgească, pentru că o să găseşti de toate: cidru, cocktail-uri, limonade, fresh-uri, chai latte şi chiar ceai bio. Oricum răcoritoarele sunt tot răcoritoare, iar ceea ce contează mai mult aici, e atmosfera primitoare. Au proiecţii de filme, de meciuri, găzduiesc expoziţii sau piese de teatru şi au un program de weekend tare drăguţ. Se numeşte „Duminica-n familie” şi e menit să te invite să te bucuri de serile libere. Aşa că dacă n-ai fugit din Bucureşti şi e weekend, du-te la Modelier. Sigur se întâmplă ceva frumos, vreo petrecere cu cocktail-uri, dj-ing, barbeque în aer liber, voie bună şi mâncare şi mai bună!

La Copac

La Copac București

Pitar Moş, nr. 23, este o oază în buricul târgului cum s-ar spune. Este un loc unde poţi să te retragi din aglomeraţie, la îndemână, prin centrul Bucureştiului, plin de semnificaţie, la umbra unuia dintre cei mai bătrâni duzi din oraş. În jurul copacului, prin toată curtea, mese de lemn, motive tradiţionale şi linişte deranjată doar de zumzetul discuţiilor şi muzica furculiţelor.

Fiecare detaliu al locului te va duce într-o poveste strămoşească, într-un loc unde meniul este prilej de lectură, apa şi pâinea, din partea casei, zeama (ciorba) pregătită dimineaţa devreme pentru prânzuri în tihnă, cartofi bisericeşti şi alte bucate strămoşeşti pregătite cu praf de drag.

Licorile sunt şi ele magice. Ceaiuri din plante infuzate, sucuri proaspăt stoarse din morcovi, ghimbir, sfelcă, pătrunjel sau alte minuni  divers colorate, limonade, bere şi chiar mied dacic. „La Copac” postul este post, obiceiurile obiceiuri şi ca odinioară, zilele libere sunt uneori sărbătorite aşa cum se cuvine în orice gospodărie, cu mâncare gătită în curte, la ceaun.

Din când în când, în ton cu ambientul intim şi liniştit, au loc mici evenimente muzicale, concerte folk şi nu numai.

Dianei 4

Dianei 4

Dianei 4 este unul dintre locurile din Bucureşti care te duc înapoi în timp prin Bucureştiul frumos de altă-dată.

Asta pentru că locul unde funcţionează este o casă de pe la 1920 care a suferit doar modificările necesare ca să poată rămâne funcţională şi să devină un loc de întâlnire pentru cei cu apetit pentru boem. Aşa că de la pereţi şi sobe, până la plantele din curte, tot ce s-a putut, a fost conservat cu mare grijă. În afara clădirii cu istorie, există o curte, cu umbră naturală şi măsuţe intime, fără muzică, dar cu prize afară pentru cei dornici de muncă într-un ambient liniştit, o terasă, aproape de centrul oraşului.

În ceea ce priveşte meniul, tot ce vei găsi în el este atent selecţionat, calitatea  fiind criteriul cel mai important. Atât la cafea (care este de specialitate), cât şi la vinuri (inclusiv cel la pahar, vinuri de selecţie locală şi internaţională; între 30 şi 40 de soiuri), ginurile, de asemenea, sunt speciale, ceaiurile bio, limonade şi cam tot ce este nevoie ca să poată acoperi gusturile fiecărui om care vrea să îşi ia o pauză şi să se răcorească pe terasă. Aceleaşi principii se aplică şi atunci când vine vorba de mâncare, diversitatea şi calitatea fiind adjectivele potrivite. Găseşti aici appetizers, brunch-uri, supe, salate, feluri principale şi deserturi. Dintre toate, poate cel mai special este gulyas-ul casei, făcut după o reţetă veche ardelenească şi îmbunătăţită. Şi quesadilla, cheeseburger-ul sau pastele sunt de încercat!

Acuarela

Acuarela

Acuarela, este un locşor numai bun pentru artistul din tine. De ce? Pentru că este un business de familie, al unor oameni pasionaţi de pictură şi nu numai, care şi-au pus amprenta în amenajarea acestui loc special şi s-au gândit să ne bucure şi pe noi, ca în copilărie.
D-asta de când păşeşti la ei în curte, trăieşti o experienţă vizuală, culori multe, şi motive care mai de care mai optimiste, umbreluţe, bar pictat manual, delicii pentru cei pasionţi între ale artelor vizuale şi ale graphic design-ului…şi mai ales, indiferent de măsuţa pe care o alegi, vei găsi pe ea un set de acuarele şi pensule ca să îţi exersezi creativitatea în timp ce te răcoreşti.

Aerul boem şi vesel este dat de felul în care sunt îmbinate elementele recondiţionate şi puse în valoare, de atmosfera primitoare, iar mesele sunt destule. Doar că cei care sunt acum de-ai casei au devenit tot mai mulţi şi se strâng des aici cu veselie, motiv pentru care dacă vrei să petreci o seară aici cu prietenii sau familia, te sfătuim să faci o rezevare, ca să fii sigur că ai locul tău asigurat.

Ce poţi servi dacă ajungi la Acuarela? Păi, îţi spunem aşa: au nişte invenţii de cocktail-uri bune tare, din cidru şi alte minuni, unul dintre ele se numeşte Aventurescu şi e cel mai cerut de public; vreo doisprezece feluri de limonade printre care pepenadă, vişinescu, ghimbiradă, cătinadă sau cu sirop de brad; iar sucurile sunt făcute din siropuri naturale şi atât. Da, fără sucuri carbogazoase!

Îi găseşti pe strada Polonă, nr 40. Programul este de la 12:00 la 00:00, şi dacă le urmăreşti pagina de facebook, o să fii şi la curent cu serile Barbeque, Design and Jazz sau alte evenimente frumoase pe care le mai pun ei la cale.

Ps: o altă minune înfrăţită cu acest loc se întâmplă la Viscri, Braşov (asta pentru cazul în care te aventurezi vreodată pe acolo şi ai chef de o Acuarela) şi se numeşte Viscri32.

Baraka

Un loc cu totul şi cu totul special este Terasa Baraka. De ce? Pentru simplul fapt că este un loc cu tradiție (anul acesta şi-au sărbătorit majoratul), într-adevăr o oază de verdeață, situată în mijlocul parcului Herăstrău. Pe aleea skate-park, chiar vis-a-vis de locul unde se desfăşoară cele mai curajoase sporturi urbane. Cele două locuri nu sunt de fapt separate, ele unind o comunitate fidelă, prin felul în care se susțin unul pe celălalt.

Este un loc preferat de cei care vor să se relaxeze după job, de cei care vor să îmbine utilul cu plăcutul, să îşi lase prichindeii să se dea cu rolele/trotineta în timp ce ei pot bea ceva răcoritor, la umbra copacilor sau doar să citească câteva pagini scufundați în canapea, în aer liber, aproape de natură. Asta, desigur, din aprilie până în octombrie când vremea ţine cu noi şi ne permite să ne bucurăm de soare şi multă lumină.

De la ora 12.00, zilnic, ai ocazia să fugi din Bucureşti, tot în Bucureşti. Muzică şi voie bună, indiferent de vremea de afară! Mesele sunt colorate, scaunele şi canapelele la fel şi te aşteaptă la un Baraka18Lemonade (cu gust de soc, lămâie, portocală şi mentă), un cocktail sau un shot.

Meniul este plin de limonade, fresh-uri de citrice, beri, sau alte răcoritoare, după gust. Dacă vrei să guşti ceva sărat au şi chips-uri, tortillas, alune sau pop-corn; şi bineînțeles ceva delicii de la Ugatti (biscake, wild berries mousse, parfé alla nocciola, fistic cake, delice de chocolat). Prețurile sunt prietenoase, la fel ca petrecerile care se întâmplă aici weekend de weekend. Doar că la Baraka weekendul începe cum nu se poate mai bine, adică de joi, special pentru cei cărora vinerea le place să fugă din capitală, dar sunt dornici şi de petreceri urbane. Au seri de dj-ing, de muzică pe vinyl, de dans şi nu numai, aşa încât să facă față valului de socializare tot mai mare cu care se întâlnesc vară de vară.

Dacă spiritul de învățăcel îți este încă viu şi nu vrei să leneveşti cuminte în zona de comfort, să ştii că au şi un magazin aici, H2O Skate Shop. Poți închiria trotinete care mai de care mai profesioniste, bmx-uri, skate-uri sau poți chiar să îți cumperi nişte role cool. Sau măcar o kendama! Oricum, cam aşa sună Vara la Baraka! (pentru weekend, nu uita să dai un telefon să faci o rezervare).

Grădina Verona

Grădina Verona

Pe strada Pictor Arthur Verona, la doi paşi de agitaţia bulevardului Magheru, se află „curtea din spate” a librăriei Cărtureşti, Grădina Verona.

Aceste două spaţii, librăria şi grădina, nu sunt separate. Sunt chiar în fuziune, grădina fiind deschisă special pentru comunitatea celor pasionaţi de carţi şi nu numai. După vânătoarea de cărţi, ce poate fi mai bun decât un spaţiu retras, aproape, unde să poţi răsfoi paginile noului tău prieten, în timp ce bei o cafea, la umbră naturală, ascuns între pereţi de nuiele, în spatele casei ce a aparţinut primului ministru al României, Dimitrie Sturdza.

Dacă ţi-e foame, au sandvişuri homemade, totul fiind pregătit în bucătăria lor, de la sosul de maioneză, până la chiflă. Găseşti şi hummus sau alte gustări minune, limonade de multe feluri, sucuri proaspăt stoarse, cafea de specialitate, cidru, bere, fritz-kola…cam tot ce îţi poţi dori.

De menţionat că micul dejun servit aici, fie că este o omletă sau un croissant şi o cafea, are liniştea zilei de duminică. Unde mai pui că fiind un spaţiu frecventat de mulţi artişti, nu se ştie niciodată când îţi poţi întâlni scriitorul preferat?

CAJU by Joseph Hadad

Dacă vrei să cunoşti Bucureştiul, cea mai bună modalitate este întotdeauna pierzându-te pe străduţe. Iar dacă promenada te aduce prin spatele Ateneului Român, în această zonă frumoasă şi plină de farmec, când treci pe strada Nicolae Golescu, pe la numărul 16, sigur o să îţi atragă atenţia o mică terasă şic. Este cea a braseriei CAJU.

Măsuţele sunt aşezate la stradă şi te ispitesc să iei loc pentru un suc de fructe sau o limonadă, dar mai ales pentru a mânca ceva deosebit. Aici este locul unde îţi vei surprinde obiceiurile culinare cu gustări care mai de care mai speciale. Deşi terasa pare să facă parte dintr-un peisaj urban franţuzesc, ceea ce se întâmplă în bucătăria CAJU te va duce într-o călătorie orientală. Meniul este compus din reţete cu note marocane, tradiţionale, dar reinventate într-o notă modernă de către chef Joseph Hadad, care şi-a propus să ne provoace papilele gustative la noi experienţe.

Tot, tot ce găseşti în meniu este proaspăt, preparat aici, chiar şi pâinea marocană (cuptorul în care se întâmplă minunea este la vedere, în interiorul localului); iar unele preparate sunt, cu siguranţă, menite să te scoată din zona de confort şi să te provoace la a fi deschis noutăţilor. Pentru că aşa cum spuneam, aici totul este reinventat şi contemporaneizat, iar la tiramisu împodobit cu floricele comestibile nu te aştepţi chiar în fiecare zi.

Seara atmosfera devine romantică, se aprind beculeţele, iar dacă ai noroc, poate nimereşti una dintre serile când atmosfera este întreţinută de către un magician priceput sau chiar de muzică la vioară.

Manasia Hub

Chiar în centrul oraşului, undeva pe strada Stelea Spătaru, numărul 13, există acum un hub cultural, cu o terasă minunată, un loc de recreere, unde te poţi retrage în zilele călduroase la umbra clădirii interbelice care a fost odată secţia de poliţie, numărul 10.

Numele localului vine de la denumirea unui sat, păstrând o dată cu acest nume şi ideea de comunitate. Comunitate a artiştilor de cele mai multe ori, a celor de artă vizuală, dar şi de teatru şi film. În consecinţă şi evenimentele culturale sunt destule, proiecţii de filme pe terasă, piese de teatru, expoziţii sau chiar vernisajul întipăriturilor de pe pereţi (pentru ca publicul să aibă şansa să simtă ce însemnau celulele de arest preventiv şi să vadă felul în care inscripţiile de pe pereţi au fost conservate).

Clădirea a fost valorificată la maxim, recondiţionată păstrând cu sfinţenie arhitectura acesteia şi transformând birourile ba în studio de înregristrări, ba în sală de repetiţii, ba chiar în dormitoare (oferite turiştilor în regim hostel) ce păstrează atmosfera erei comuniste.

Pentru consumaţie, comanda de bere, limonade, sucuri sau alte răcoritoare, o vei face la bar. Iar dacă vrei să îţi potoleşti foamea, mergi la vecinii din curte, îi găseşti într-un van pregătind reţete de la bunica, adaptate vremurilor noastre. Pe vecini îi cheamă Bucateria şi se ocupă doar de bunătăţile de când erai mic şi curiozităţile de când eşti mare: hummus, vinete, sandviş Greuceanu sau îngheţată de casă Aleodor Împărat.

Pentru o gură de eclectic şi neconvenţional, te poftim la Manasia Hub.

Monteoru

O casă cu poveste, pe Calea Victoriei 115, fosta Uniune a Scriitorilor, care pare uitată de lume, dar ascunde în spatele ei un spaţiu surpriză, terasa Monteoru.

Un locşor valoros, cu mese multe, umbrite de verdeaţă te aşteaptă la o limonadă şi o poveste. Este una dintre terasele urbane preferate de bucureştenii boemi, de turiştii care se perindă pe Calea Victoriei, de toţi cei care caută un spaţiu mai puţin convenţional, cu istorie, linişte, răcoritoare, energia oamenilor frumoşi şi o atmosferă relaxantă.

Petrecerile de zi sunt în toi weekend de weekend, selecţia de vinuri deosebită, cu accent pe calitate în loc de cantitate, smoothies, limonade, fresh-uri, frappe-uri sau cocktailurile casei. Este, cu siguranţă, o terasă care vorbeşte de la sine şi, aşa cum umblă vorba în târg, trebuie neapărat încercată.

Grădina Dorobanţi

Pe Calea Dorobanţi, numărul 44, se află o oază de culoare şi linişte, un fel de dumbravă minunată pe nume Grădina Dorobanţi. Este un spaţiu mare, aerisit, cu atmosferă berlineză, care îmbină foarte frumos verdele copăceilor cu albul hamacelor, cu măsuţe multe şi fotolii (cu priză alături) numai bune de lenevit în ele. O grădină în centru este un bun prilej pentru o pauză de la pulsul oraşului, pentru a-ţi aduce aminte de frumuseţea lucrurilor simple, de serile de răsfăţ şi socializare, alături de cei dragi.

Umbra naturală, barul situat ca o insulă în mijlocul spaţiului, beculeţele care se aprind o dată cu lăsarea serii, turiştii care te îmbie la language exchange-uri şi atmosfera ce se creează aici, te vor face să simţi că ai plecat în vacanţă. Şi pentru că să te răsfeţi înseamnă să ai grijă de tine, meniul oferă toate opţiunile standard, plus opţiuni sănătoase de nerefuzat. Smoothie-uri, fresh-uri, limonade şi sucuri cold-pressed, în absolut ce combinaţie îţi doreşti tu, stoarse pe loc pentru o bucurie de antioxidanţi şi vitamine.  Nu sunt de lepădat nici berea artizanală, vinurile, cocktail-urile sau sucurile îmbuteliate fără aditivi.

Ora care dă start relaxării este 16.00 în timpul săptămânii; şi 13.00 în weekenduri.