preload

Index Road Trip 2022

Un nou an- o nouă călătorie! Cel mai recent Road Trip Index clasifică 33 de țări în funcție de ceea ce oferă și de tipul de călătorie dorit.

Acest raport a fost emis în 28 iunie 2022.

Important: Vă rugăm să verificați cele mai recente restricții și recomandări de călătorie înainte de a planifica orice călătorie. Harta noastră cu restricții de călătorie vă prezintă în timp real ultimele noutăți privind regulile legate de COVID-19 și cerințele de intrare pentru fiecare țară. Aflați mai multe

Cele mai bune țări în care să călătorești cu mașina

Europa are atât de multe de oferit- unde mergeți în călătorie anul acesta? În noul nostru indice de călătorie, am clasat 33 de țări în funcție de 24 de factori unici și cinci tipuri de călătorie pentru a vă ajuta să restrângeți opțiunile.

În această vară, este posibil ca prețurile carburantului să aibă o importanță majoră, deoarece resimțim efectele inflației globale și ale penuriei de combustibil. Am prioritizat acest aspect în Indexul nostru și am adăugat factori de camping datorită popularității sale recente. Deoarece am adăugat mai multe categorii și factori față de anul trecut, nu putem compara cei doi indici.

Evaluarea finală a fiecărei țări a fost calculată (a se vedea metodologia) și afișată pe o scară de la 1 la 100. Totuși, am folosit valoarea originală a fiecărui factor pentru mai multă claritate.

Puteți vedea clasificarea fiecărei țări pe factori individuali, făcând clic pe pictograma factorului care vă interesează.

* Politica de taxare a fost împărțită în categorii de la 1 la 4, după cum urmează: 1 – drumuri fără taxe, 2 – taxe doar pentru anumite poduri/tunele, 3 – anumite autostrăzi cu taxe, 4 – viniete bazate pe timp
** A se avea în vedere că, dat fiind că în Germania nu există o limită de viteză oficială, pentru a putea face o comparație cu alte țări, am utilizat valoarea 160 km/h.
*** Politicile de camping în sălbăticie au fost împărțite în 3 categorii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați secțiunea Metodologie din partea de jos a paginii.

Vremea

NedbørPrecipitații (medie în mm)

TemperaturTemperatura (medie în celsius)

Camping

Campingpladsens tæthed– Densitatea campingului (pe 100 km²)

Lejepris for campingvogn– Preț de închiriere rulote (preț mediu pe zi)

Politikkerne for vild camping– Politica de camping în sălbăticie (categoriile 1 – 3)

Siguranță și infrastructură

HastighedsbegrænsningerLimit de viteză

BilulykkerAccidente rutiere (pe 1.000.000 de locuitori)

VejkvalitetCalitatea drumului (pe o scală de la 1 (scăzută) – 7 (ridicată))

VejforbindelserConectivitatea rutieră (km pe suprafață de teren)

Offentlige toiletterToalete publice (pe km²)

Prețuri

BrændstofCombustibil (preț mediu per litru)

BetalingsvejePolitici de taxare

HotellerHoteluri (preț mediu/noapte)

ParkeringParcare (2 ore, stradală)

Priser på ladestationerStații de încărcare electrice (media pe 100 km²)

Trafic și sustenabilitate

LadestationerStații de încărcare electrice (pe 100 km²)

LuftforureningPoluarea aerului (expunerea medie anuală)

TrafiktrængselAglomerație rutieră (medie în minute)

PersonbilerAutoturisme (pe 1000 de locuitori)

Pe serviciile de închiriere auto

Bedømmelse af biludlejningsfirmaerEvaluarea companiilor de închirieri auto (scara 1 – 100)

PrisPrețuri (media pe zi)

Natura și obiectivele turistice

UNESCO verdensarvsstederSituri din Patrimoniul UNESCO (pe 100 km²)

Naturens tiltrækningskraftAtractivitatea punctelor de interes natural

(pe o scară de la 1 (scăzută) – 7 (ridicată))

NationalparkerParcuri naționale (% din suprafața terenului)

Informații obținute în urma studiului

Clasificările acestui studiu sunt împărțite în șase categorii diferite: Durabilitate, Camping și activități în aer liber, Natură și obiective turistice, Buget și Siguranță și Confort. Fiecare categorie folosește factori multipli, cu o valoare diferită, în funcție de impactul pe care îl au asupra atractivității călătoriilor cu mașina.

Țările clasificate ca fiind cele mai bune pentru o călătorie cu mașina sunt, cel mai probabil, țări cu multe situri naturale și de patrimoniu, cu prețuri mai mici la carburanți, hoteluri și închirieri auto, cu o selecție bună de campinguri și cu drumuri bune. La polul opus, țările clasificate ca fiind mai puțin atractive pentru o călătorie cu mașina au probabil prețuri ridicate, infrastructură rutieră nefavorabilă, mai puține locuri de camping și/sau puține puncte de atracție naturală.

Metodologia

Road trip Index 2022

#1 Germania

Germania a ieșit anul acesta pe locul întâi, fiind cea mai bună țară pe care să o descoperi de la volan. Acest lucru se datorează numărului mare de situri UNESCO pe care le deține, comparat cu alte țări. De asemenea, faptul că aici au loc puține accidente rutiere este un alt factor decisiv, alături de numărul mare de stații de încărcare electrică, toalete publice și posibilități de camping.

Închirieri auto în Germania

Road trip Index 2022

#2 Spania

Spania a ieșit pe locul doi, în mare parte datorită – deloc surprinzător – climei foarte bune în majoritatea perioadelor din an. În plus, această țară se bucură de o calitate ridicată a drumurilor, niveluri reduse de poluare, numeroase obiective patrimoniale UNESCO și o natură fermecătoare.

Închirieri auto în Spania

#3 Lituania

În ciuda dimensiunii sale mai mici, Lituania a obținut un scor mare pentru călătoriile cu mașina, obținând medalia de bronz. A obținut un punctaj ridicat în ceea pentru mai mulți factori de preț, inclusiv prețurile de parcare, hotel și închirieri auto. Țara întâmpină vizitatorii, oferind acces la camping în natură și o mulțime de locuri de camping.

Închirieri auto în Lituania

Cele mai potrivite pentru călători

Explorați aceste șase categorii de mai jos și vedeți punctele forte și slabe ale fiecărei țări.

Durabilitate  Camping și în aer liber  Căutați mașini în Franța  Buget  Confort și infrastructură

Durabilitate

Locul 1 – Olanda

Factorii incluși sunt poluarea aerului, aglomerația și numărul de mașini. Tot aici sunt luate în calcul numărul și prețul stațiilor de încărcare electrică pentru cei care conduc mașini eco-friendly. Olanda are un număr mare de stații de încărcare electrică și prețuri competitive, precum și un număr relativ mic raportat la populație.

 

Cautați mașini în Olanda

Camping și în aer liber

Locul 1 – Franța

Acest tip de călătorie include factori meteorologici, de natură și numărul parcurilor naționale, precum și factori de camping. În primul rând, Franța s-a clasat pe primul loc datorită prețurilor accesibile pentru închirierea de rulote și locurilor de camping disponibile. Vremea este, de asemenea, plăcută și are multe situri de patrimoniu și parcuri naționale.

 

Căutați mașini în Franța

Natura și obiectivele turistice

Locul 1 – Franța

Franța este plină de natură minunată, de la Alpi la lacuri de un albastru intens, până la pajiști și păduri înflorite. Este clasată pe primele locuri datorită acestui loc de joacă incredibil în natură, dar se află pe locul trei la cele mai multe situri de patrimoniu.

 

Căutați mașini în Franța

Buget

Locul 1 – Serbia

Acest tip de călătorie clasifică țările în funcție de prețurile la petrol, închiriere de mașini, cazări, parcare, stații pentru încărcarea vehiculelor electrice și taxele de drum. Serbia se clasifică pe primul loc datorită prețului mic la petrol și ale stațiilor de încărcare electrică, prețurilor avantajoase la cazări, închirieri auto și prețurilor medii de parcare.

 

Căutați mașini în Serbia

Confort și infrastructură

Locul 1 – Elveția

Elveția este o țară foarte sigură în care să călătoriți cu mașina. Este pe primul loc în topul țărilor cu cele mai bune condiții rutiere, în plus, are recenzii foarte bune despre închirierea de mașini și al treilea cel mai mic număr de accidente auto (la egalitate cu Marea Britanie). De asemenea, are cele mai multe toalete publice, asigurând pauze de baie fără stres.

 

Caută mașini în Elveția

Metodologia

Au fost colectate date împărțite în șase categorii, pentru a clasa țările europene din punct de vedere al condițiilor de călătorie cu mașina: vremea, siguranța și infrastructura, camping, prețurile, traficul și durabilitatea, serviciile de închirieri auto, natura și obiectivele turistice.

În această analiză au fost incluse 33 de țări din Europa. Celelalte țări de pe continent au fost excluse din cauza lipsei suficiente de date.

Toate sursele au fost accesate și datele colectate între 22 februarie și 22 iunie 2022. Numerele prezentate provin din ultimele date disponibile. Vedeți lista completă a surselor datelor.

  1. Fiecăruia dintre cei 24 de factori i-a fost atribuită o notă care îi indică importanța (1 – cea mai mică, 5 – cea mai ridicată). Punctele de interes natural și siturile de patrimoniu sunt considerate principalul factor de atracție pentru turism, acordându-i-se cea mai mare importanță (5). Acestea sunt urmate de parcurile naționale, locurile de camping, trafic, calitatea drumurilor și o serie de factori care influențează decizia de a pleca în vacanță cu mașina. Le-au fost acordate o importanță mai mică factorilor din categoria condițiilor meteorologice, precum și altora care nu sunt considerați principalii factori de decizie pentru destinațiile de călătorie (de ex. numărul de autoturisme pe cap de locuitor).
  2. Valorile fiecărui factor au fost mai întâi calculate conform formulei: nota = 10 * (x – min(X)) / (max(X) – min(X)) și nota = 10 – 10 * (x – min(X)) / (max(X) – min(X)) pentru valori inversate (de ex. accidente de mașini, acolo unde valoarea mai scăzută este mai bună).
  3. Pentru fiecare țară a fost calculată o notă medie a tuturor factorilor.
  4. În cele din urmă, nota medie a importanței factorilor a fost standardizată folosind formula = 99 * ( ( (x – min(x) ) / ( (max(x) – min(x) ) ) + 1 pentru a obține o notă finală pe o scală între 1 și 100 (1 fiind cea mai mică, iar 100 cea mai mare).

Aceeași procedură a fost aplicată separat pentru factorii selectați pentru a determina clasamentele pentru cinci tipuri diferite de călătorie rutieră

  1. Tipul de durabilitate – factori: stații de încărcare pentru vehiculele electrice, Aglomerație rutieră, Autoturisme pe cap de locuitor, Poluarea aerului, Prețul de încărcare a vehiculelor electrice;
  2. Tip de camping și activități în aer liber – factori: Precipitații, Temperatură, atracțiile naturale, Campinguri, Preț de închiriere rulotă, Politica de camping în sălbăticie, Parcuri naționale;
  3. Tipul de Natură și repere – factori: Situri de patrimoniu UNESCO, Atracțiile naturale, Parcuri naționale;
  4. Tipul de buget – factori: Politica taxelor rutiere, Prețul combustibilului, Prețul de încărcare a vehiculelor electrice, Prețul hotelului, Prețul de închiriere a mașinii, Prețul parcării;
  5. Tipul Siguranței și confortului – factori: Limite de viteză, Accidente auto, Calitatea drumurilor, Conectivitatea rutieră, Numărul toaletelor publice, Evaluarea companiilor de închirieri auto.

Sursele datelor și definirea factorilor

Vremea

Categoria Vreme include doi factori:

Precipitații
Amedie în mm.
Sursă: Weatherbase

Temperatură
Medie într-o țară pe baza mediei din marile orașe.
Sursă: Weatherbase

 


Siguranță și infrastructură

Categoria Siguranță și infrastructură include 5 factori:

Limita de viteză
A fost luată în calcul limita de viteză maximă (de ex., pe autostradă sau, dacă nu există autostradă, pe drumurile naționale). Având în vedere că în Germania nu există o limită de viteză oficială, pentru a putea face o comparație a fost utilizată valoarea de 160 km/h.
Sursa: Wikipedia

Accidente rutiere
Numărul de accidentele rutiere la 1.000.000 de locuitori, care s-au soldat cu răni și cu decese.
Sursa: OECD (2021), Accidente rutiere (indicator). doi: 10.1787/2fe1b899-en (Accesat pe 10 Martie 2021)

Calitatea drumurilor
Factorul „calitatea drumurilor” s-a măsurat folosind o scală de la 1 (scăzută) la 7 (ridicată).
Sursa: Forumul Economic Mondial, Raportul de competență globală 2017-2018

Conectivitatea rutieră

Calculată ca lungimea totală a rețelei de drumuri (km) pe suprafață de teren (km²).

Sursă: CIA, Worlddata (Accesat pe: 2 mai 2022)

Numărul toaletelor publice

Calculat ca numărul de toatele publice pe suprafață de teren (km²).

Sursa: Toilet Finder (Accesat pe: 29 aprilie 2022)


Camping:

Categoria de camping cuprinde trei factori:

Densitatea campingului

Calculat ca număr de locuri de camping disponibile pe 100 km².
Sursă: Camping.info, OpenStreetMap (Accesat pe 10 mai 2022)

Preț de închiriere rulotă

media prețului pe zi în EUR pentru închirierea unei rulote.

Sursă: CamperDays

Politici de camping în sălbăticie

Politicile de camping în sălbăticie se încadrează în trei categorii:
Da-camping în sălbăticie permis

Tolerat-Campingul în sălbăticie nu este permis oficial, dar este permis în anumite circumstanțe. Călătorii sunt sfătuiți să afle mai multe despre regulile specifice din țara de destinație.

Nu-Campingul în sălbăticie este interzis și poate fi sancționat cu o amendă

Fiecărei categorii i s-a atribuit o pondere pentru a reflecta ușurința de a face camping în țară.

Sursă: Caravanya (Accesat pe 10 mai 2022)


Prețuri

Categoria „prețuri” include patru factori:

Politicile de taxare
Conform metodelor de aplicare a taxelor, țările au fost împărțite în patru grupe:

1 – autostrăzi fără taxe
2 – taxe aplicate doar pentru anumite poduri/tuneluri
3 – taxe colectate la puncte speciale (preț fix sau pe distanță parcursă)
4 – autostrăzi care taxează pe vinietă (pe timp)

Acestor patru grupe li s-au acordat note de la 1 (cea mai bună) la 4 (cea mai slabă). Din cauza dificultății de comparare a distanței cu metodele de plată bazate pe timp, am adus o simplificare: vinietei, fiind un cost inevitabil, i s-a acordat cea mai mică notă.
Sursa: Tolls.eu

Prețul combustibilului
Euro-super 95, Preț (în EUR) pe litru.
Sursa: GlobalPetrolPrices.com (Accesat pe 13 iunie 2022)

Prețurile hotelurilor
Prețul hotelurilor (în EUR) pe noapte, pentru o cameră dublă standard – ca medie a tuturor tipurilor de hoteluri. Prețurile se bazează pe căutările realizate în perioada 01.01.2022 – 23.02.2022 pentru călătoriile realizate între 01.04.2022 – 31.12.2022.
Sursa: date interne momondo

Prețurile de parcare
Media prețurilor în EUR pentru o staționare de două ore. Datele sunt, fie din 2019 (Global Parking Index), fie cele mai noi disponibile (calculate ca medie a celor mai mari orașe ale țării). Prețurile au fost convertite din USD în EUR pe 16 mai 2022.
Sursa: Parkopedia Global Parking Index 2019 & Website (Accesat pe 22 februarie 2021)

Stații de încărcare electrice
Prețul mediu în EUR pentru încărcarea vehiculelor electrice. Costul pentru 100 km parcurși.
Sursă: Switcher


Trafic și sustenabilitate:

Categoria trafic și sustenabilitate include patru factori:

Stațiile de încărcare pentru mașini electrice
Calculat ca numărul total al stațiilor de încărcare electrică per 100 km².
Sursa: Open Charge Map

Autoturisme pe cap de locuitor
Autoturisme pe 1000 de locuitori
Sursa: Eurostat, Statice.is, Wikipedia (în martie 2021)

Aglomerație rutieră

Factorul mediu de congestie rutieră este timpul mediu de transport într-un sens, în minute.

Sursă: Numbeo

Expunere la aer poluat
Materia de particule fine reprezintă poluantul din aer cu cel mai mare risc pentru sănătate, la nivel global. Datele exprimă expunerea populației la mai mult de 10 micrograme/m3 și este calculată ca medie anuală.
Sursa: OECD (2021), Expunerea la aer poluat (indicator). doi: 10.1787/8d9dcc33-en (accesat pe 10 Martie 2021)


Pe serviciile de închiriere auto:

Categoria Servicii de închirieri auto include doi factori:

Compania de închirieri auto

Clasificarea medie a companiilor de închirieri auto dintr-o țară, pe o scală de la 1 la 100 (unde 100 este cel mai bun).

Sursa: date interne momondo

Prețurile mașinilor de închiriat

Prețurile mașinilor de închiriat pe zi (în EUR), ca medie a tuturor claselor de vehicule. Prețurile se bazează pe căutările realizate în perioada 01.01.2022 – 23.02.2022 pentru călătorii realizate între 01.04.2022 – 31.12.2022.

Sursa: date interne momondo


Natura și obiectivele turistice:

Categoria Natura și obiectivele turistice cuprinde trei factori:

Situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO

Este calculat numărul de situri ce aparțin Patrimoniului Mondial UNESCO la 100 km², bazat pe numărul total al siturilor din țara respectivă.

Sursa: Lista Patrimoniului UNESCO

Atractivitatea punctelor de interes natural

Măsura în care turiștii internaționali vizitează o țară în special pentru punctele de interes natural (de ex. parcuri, plaje, munți, viață sălbatică etc.) (1 = Deloc; 7 = În mare măsură).

Sursa: Forumul Economic Mondial, “Travel and Tourism Competitiveness Report 2019”

Parcuri naționale

Se calculează ponderea procentuală a suprafeței parcului național din suprafața totală a țării.

Sursa: Wikipedia (Accesat pe 10 mai 2022)