DescoperăOrașe

Ghid turistic: petrece 3 zile în Aarhus, al doilea cel mai mare oraș din Danemarca

E momentul să-ți redeschizi caiețelul cu destinații-de-văzut-în-viața-asta, să scoți pixul din buzunarul de la piept și să notezi, cu semn de exclamare în coadă: Aarhus, Danemarca! Nu vorbim doar despre una dintre Capitalele Europene ale Culturii de anul trecut și de un oraș în vădită expansiune; la toate astea se adaugă vibe-ul ce rămâne relaxat, reușind să găsească echilibrul perfect dintre moștenirea culturală bogată și impulsul evident de modernitate.

Poți umple aici trei zile fără probleme, descoperind sumedenia de atracții istorice și muzee excelente, pentru ca în pauzele dintre acestea, să iei la rând cafenelele, restaurantele și barurile.

Farmecele unui oraș vechi

Străzile seducătoare din Cartierul Latin

Străzile seducătoare din Cartierul Latin © kimiaalice

Ce mod poate fi mai bun de a face cunoștință cu un nou oraș decât să-i iei la colindat cele mai vechi și mai șarmante cartiere (în cazul de față, Cartierul Latin). Cu o istorie ce se naște în secolul 15, locul este o încrengătură perfectă de străduțe pietruite, aliniate de buticuri trendy, baruri, restaurante și cafenele confortabile. De ți se face foame apucă degrabă ce-ți face cu ochiul de la patiseria Nummer 24 (una dintre cele mai bune din oraș, că nu te-am trimite noi oriunde). Sau, dacă vremea îți îngăduie, găsește-ți un loc în aer liber la Cafe Jorden, din mijlocul pieței Pustervig Torv.

Ridicându-se la marginea sudică a Cartierului Latin și vizibilă din aproape orice colț de oraș, se înalță falnică de 96 de metri, Catedrala Aarhus – cea mai înaltă de pe teritoriul Danemarcei. Închipuie-ți că cei ce-au început să construiască la ea trăiau prin secolul 12, dar abia în secolul 15 a fost ridicată ceea ce se vede și se cataloghează astăzi drept o veche bazilică romanică.

Așadar, secolul 15 a fost cel care-a îmbrăcat-o în gotic și i-a alăturat un naos mai exstins, un tavan-boltă și ferestre mai mari pentru o lumină naturală mai puternică. Iar dacă vorbim de fresce, vei găsi mai multe aici decât în orice altă biserică daneză.

Catedrala Aarhus... în detaliu

Catedrala Aarhus… în detaliu © ricochet64/Getty Images

La numai câțiva pași mai la sud de poarta uriașă a bisericii stă ascuns un alt portal spre trecut – Muzeul Vikingilor. Această colecție zguduitoare de rămășițe dezgropate chiar de la fața locului, are nu mai puțin de 1200 de ani și marchează momentul în care vikingii au hotărât că Aarhus (sau „Aros”, cum l-au numit inițial) ar fi un loc cât se poate de prielnic pentru a-și muta catrafusele.

Mai mergi 5 minute în direcția răsăritului, de-a lungul străzii Vestergade (o preferată pentru cumpărătorii împătimiți) și vei da nas în nas cu cea mai veche biserică a orașului – Biserica Maicii Domnului. O vei găsi aici, stând mărturie pentru mai mult de o mie de ani de istorie și protejând o altă biserică situată în stăfundurile structurii principale. În speranța că ți-ai luat busola cu tine sau că știi să te orientezi după soare, îndreaptă-te câțiva pași mai la sud pe Vestergade și cunoaște cea mai pitorească străduță pietruită a orașului – Møllestien. O vei găsi doldora de flori și case micuțe, acoperite în culori pastel.

10 minute de mers în aceeași direcție de unde răsare soarele și ajungi pe Den Gamle By, un complex fascinant de cartiere istorice reconstruite. Și crede-ne pe cuvânt, nu există mod mai bun de a reproduce timpurile apuse în Danemarca decât să iei la pas magazinele de aici, pline cu mărfuri istorice și cu un personal costumat în cameriste, preoți și negustori. Nu rata niciuna dintre cele trei părți ale parcului și nu pleca până nu te asiguri că ai fost părtaș la toată evoluția tehnologică, culinară, de modă, stil și cultură din ultimii mulți ani.

Dar să explicăm exact ce ai de făcut – explorează casele și apartamentele rustice, atelierul lui Hans Christian Andersen (danez get beget) și aruncă un ochi asupra modului în care a înflorit modernitatea secolului 20. În final, află tot ce-i de aflat despre epoca liberalismului din Danemarca (anii ’70 mai exact), vizitând apartamentele studenților de stânga din acele vremuri, a cuplurilor ieșite la pensie și locuințele comunale, atât de populare în epoca cu pricina.

Ca și cum te-ai plimba de-a lungul canalelor unui manual de istorie, în Den Gamle By

Ca și cum te-ai plimba de-a lungul canalelor unui manual de istorie, în Den Gamle By ©Raymond Thill/Shutterstock

Când se apropie vremea cinei, întoarce-te pe Vestergade unde opțiunile abundă. Pentru o masă într-o ambianță primitoare și care să nu-ți dea peste cap bugetul, alege Vesterlauget, un mic pub ce-și schimbă cu frecvență meniul, oscilând, preponderent, printre specialitățile franțuzești. Dacă darea peste cap a bugetului nu-i ceva care să te îngrijoreze, Møf și ale sale preparate din carne de vită te așteaptă fix după colț. Încununarea succesului acestei prime zile se face cel mai elegant cu un pahar de vin în mână; în Aarhus, S’vinbar este cel mai de seamă astfel de spațiu.

Artă modernă, arhitectură și cultură

One of Scandinavia's most exciting libraries: Dokk1

Dokk1 este una dintre cele mai captivante biblioteci scandinave © kioofficial

Celei de-a doua ta zi petrecută în Aarhus, rezervă-i plimbări nesfârșite prin peisajul vibrant, o adevărată odă adusă modernismului. Începe-ți promenada de la marginea mării, în partea estică a portului de yahturi, locul unde cel mai nou cartier (Aarhus Docklands sau Aarhus Ø) este răspândit pe distanță de un kilometru de teren recuperat de sub supremația mării.

Să nu ai vreun dubiu că Isbjerget (Icebergul) – capodopera arhitecturală a orașului te va da pe spate. Alcătuită din turnuri luminoase și angulare, a fost construită pentru a aduce cât mai fidel cu bucățile de gheață plutitoare din Atlanticul de Nord.

În condiții meteorologice prielnice, după o plimbare plăcută de 15 minute în direcția sud cum părăsești portul, vei da cu ochii de cea mai nouă bibliotecă, Dokk1 (sau „Dokken”) înălțându-se deasupra punctului de întâlnire dintre oraș și port, la gura râului Aargus (trecerea de apă ce desparte orașul în două) și este cea mai mare bibliotecă publică din Scandinavia, câștigătoare de premii și, fără îndoială, una dintre cele frapante vizual de… oriunde.

Pentru niscaiva bucate, oprește-te pe Aarhus Street Food

Pentru niscaiva bucate, oprește-te pe Aarhus Street Food© louisebjustesen

N-ar trebui să treacă mult timp până să te încerce senzația că stomacul a înșfăcat o tigaie și o linguriță și a început să le bată pentru a anunța febril ora prânzului. Ei bine, urmând indicația punctelor cardinale, la 5 minute sud de Dokk 1, te așteaptă o altă noutate urbană: Aarhus Street Food. Găzduit într-un vechi atelier de autobuze și fix în fața unei stații de autobuz, această (să-i spunem) „piață” se mândrește cu 30 de standuri de mâncare și cu orice poftești, de la burgeri de rață la mâncăruri orientale precum banh mi.

Nu-ți convine și ai înclina către ceva mai fancy? Trage atunci un scaun la Salling Rooftop, probabil restaurantul cu cele mai frumoase priveliști din oraș și un geam enorm care privește deasupra celei mai aglomerate artere pietonale – Søndergade.

Mergând ceva mai departe, în direcția vest, pașii te vor purta pe dedesubtul turnului Primăriei și te vor conduce în City Park. De aici, este o chestiune de câțiva pași până să ajungi la muzeul de renume mondial, AroS. Nu te lăsa păcălit de numele împrumutat din era vikingă pentru că vorbim de un muzeu cât se poate de modern, dedicat aproape tuturor soiurilor de artă contemporană.

Nu pleca de-aici fără să lași în urmă câteva ore bune și, mai ales, nu fără să fi văzut cea mai de seamă operă a muzeului, construită deasupra ultimului etaj. Curcubeul-panoramă al lui Olafur Eliasson este o pasarelă circulară, tehnicoloră, ce produce priveliști colorate de oraș.

Culori îndrăznețe și vederi de pasăre asupra orașului AroS

Culori îndrăznețe și vederi de pasăre asupra orașului AroS ©Tom Roche/Shutterstock

La o aruncătură de băț de la ieșirea din muzeu, te așteaptă următoarea oprire: centrul cultural, un spațiu în care mocnesc viața și zumzetul. Godsbanen (pe numele lui) ocupă o mână de depozite vechi, aflate la capătul unei căi ferate ieșite din uz. Găzduiește nenumărate evenimente, ateliere, spații destinate schimburilor culturale și (probabil cel mai important), sub acoperișul de beton înclinat, un restaurant excelent.

Urcă până în vârf, bucură-te de o cafea cremoasă în mijlocul vegetației la Plantecaféen sau mergi puțin mai departe și explorează Godsbanen’s Institut for X, un amestec de iurte, containere de transport maritim și instalații de artă.

În aer liber și puțin în afara orașului

Petrece câteva ore fără să-ți pese nici cât negru sub unghie de agitația din lumea reală, pe Podul The Infinite

Petrece câteva ore fără să-ți pese de agitația din lumea reală, pe Podul The Infinite ©Thomas Peham/Unsplash

Cel mai cuminte mod de a-ți petrece ultima zi în Aarhus ar fi descoperindu-i atracțiile în aer liber, cele mai multe aflate în sud. Ca să-ți iei orice grijă de pe cap și să le poți vizita în ritmul tău, închiriază o mașină.

Închiriază o mașină

Începe-ți peripețiile în nord, în împrejurimile golfului și ale ruinelor de secol 14 ale Castelului Kalø. Scheletul tău enorm stă de strajă la finele unui lung drum pietruit și, dacă vremea-i în toane bune, merită din plin o plimbare pentru priveliștile ce dau spre golf.

În drumul tău înapoi în oraș, oprește-te la Grădinile Botanice, întinse pe-o coastă de deal; vedeta acestui spațiu încântător este plimbarea prin cele patru sere, fiecare cu propriul climat. Cea mai întinsă este un gigant, o seră boltuită de pe-a cărei platformă poți privi, de la înălțime, o bucățică de pădure tropicală.

Puțin mai departe de oraș (în sud), o maiestuasă clădire de secol 18 joacă rolul reședinței de vară a reginei Danemarcei, sub numele de „Castelul Marselisborg”. Atunci când Maiestatea Sa se află prin preajmă, ai toate șansele să asiști la schimbarea de la amiază a gărzii. Și nu departe de aici, o pasarelă pietonală de lemn – Den Uendelige Bro (Podul Infinit) trece mai departe de coastă, ajungând până în inima golfului. Între lunile mai și octombrie, parcul Marselisborg Dyrehave din apropiere, se umple de căprioare prietenoase și porci sălbatici.

În mijlocul verdelui – Muzeul Moesgaard

În mijlocul verdelui – Muzeul Moesgaard © elena.novotni

Continuă încă vreo 5 km în direcția sud și pregătește-te pentru cea mai frumoasă parte a zilei: Muzeul Moesgaard. Această structură modernistă împrejmuită de păduri se ridică diagonal pe coasta dealului și te invită la o plimbare până în vârf pentru a-i admira peisajele rurale. În interior, expozițiile de ultimă generație îți permit o privire aruncată în epoca preistorică, de la scara sa evolutivă, la cel mai bine conservat corp uman al Epocii de Fier – Omul Grauballe.

Puțin înainte de ora cinei, continuă încă 10 km sud până dai de Norsminde Kro, un restaurant celebru pentru creativitatea cu care transformă mâncărurile tradiționale daneze. Sau, dacă îți lipsește deja agitația, întoarce-te în centrul orașului, mai exact pe Jægergaardsgade, o altă stradă care-ți pune la treabă glandele salivare. Ce am alege noi? Probabil Prezzemolo, un nou și stilat restaurant italian. Și nu numai pentru că fix în fața lui se află Mikkeler Bar, unde se servesc 20 de feluri de bere artizanală.

Unde te cazezi în Aarhus

Low-budget

CABINN Hotel Aarhus se află fix în inima centrului vechi și oferă camere ireproșabile, la prețuri rezonabile. Încă și mai ieftine sunt cele de la Danhostel Aarhus; cu priveliști frumoase de pe terasele aflate pe acoperiș, pe-acesta din urmă îl găsești de partea cealaltă a râului.

Buget mediu

Una dintre posibilitățile de cazare apărute recent în oraș este Hotelul Cramel, o casă veche, remobilată cu articole vintage, de unde răsună jazzul clasic, iar barul din salon îmbie cu sunete de băuturi răsturnate în pahare. La câteva minute de stația de tren, Comwell Aarhus se arată drept un imobil modern, de patru stele, facilități cu nemiluita și priveliști fabuloase asupra orașului.

De lux

Ia o pauză de lumea prea agitată de afară în grădina confortabilă a Villei Provence

Ia o pauză de lumea prea agitată de afară în grădina confortabilă a Villei Provence © villaprovence

Dacă vrei lux și boierie, cele mai bune două opțiuni se află, desigur, în buricul târgului. Villa Provence este un boutique-hotel elegant, ridicat în mijlocul unei grădini liniștite, în vreme ce Hotel Royal se traduce printr-o clădire neoclasică decorată cum nu se poate mai extravagant și cu vederi inegalabile asupra catedralei.

Găsește hotelul care ți se potrivește