DescoperăSfaturi de călătorie

Joburi de nomad modern: lucrează în timp ce călătorești în jurul lumii

Nu zice nimeni că ar fi treabă ușoară, dar să ai curajul de a te arunca afară din zona ta de confort, lăsând totul în urmă pentru a-ți oferi experiențe, aduce oarecare satisfacție. Vorbim aici de visurile care murmură timide în capul majorității, cu prisosință în vremuri ca cele pe care le trăim și care încep cu „Cum ar fi dacă…”. Cum ar fi dacă te-ai trezi într-o zi, saturat de vicisitudinile vieții de zi cu zi, de rutinele nesatisfăcătoare care îți alcătuiesc viața și de limitele orașului și ai decide să o iei din loc și să aștepți cu brațele deschise neprevăzutul.

Da, o astfel de idee nu se pupă deloc cu ce ai învățat că TREBUIE să fii, cu așteptările pe care le au ceilalți de la tine, cu poziția socială care promite să ți se arate dacă tu te arăți suficient de supus și conștiincios și, mai ales, nu oferă nicio garanție. Și totuși… cum ar fi să-ți faci bagajul minim necesar, să-ți cheltuiești economiile pe un bilet de avion și să afli ce-i mai departe de lumea care ți se arată la geam în fiecare dimineață?

Bineînțeles, teama firească rămâne de neclintit și probabil ceea ce te ține încă pe loc rămâne inevitabilul „Păi și eu din ce trăiesc?”. Din fericire, nu ai fi primul curajos care-a decis să întoarcă spatele conformismului, iar cei de dinaintea ta ne-au lăsat moștenire un calup de experiențe, de sfaturi, de joburi care să-ți susțină fantezia fără a-și permite să-ți acapareze viața. Ceea ce-ți vom prezenta în continuare sunt, pe lângă simple surse de finanțare , acte de curaj, de îndrăzneală și dovezile unei curiozități ingenue. O dorință pentru profundă autocunoaștere și o armă letală împotriva fricilor care ne subjugă.

1. Fii ghid turistic

Nicio grijă! Nu trebuie să te fi născut și să fi crescut într-un loc pentru a lucra ca ghid turistic. Tot ce trebuie este să te fascineze colțul respectiv de lume și să-ți dea un chef nebun de a-l descoperi. Dacă ai putea să pui la fel de multă pasiune și curiozitate cum o faci atunci când te îndrăgostești de cineva, n-ar trebui să-ți ia mai mult de câteva săptămâni să îl înveți ca-n palmă, iar dacă ai curajul să te întorci în mintea celui care erai când trebuia să devorezi un manual întreg într-o noapte, nu-ți rămâne decât să te relaxezi și să lași cunoașterea să te-mpresoare.

Să presupunem că ești o persoană extrovertită, un suflet neobosit al petrecerilor și cineva care ar putea să lege o conversație chiar și cu un om al junglei. Splendid! În cazul acesta, o să adori să te auzi trăncănind două ore, făcând glume și adulmecând efectul spuselor tale în ochii ascultătorilor. La polul opus, dacă ești o persoană mai degrabă timidă, care-și consumă gândurile dorindu-și aprig să jongleze cu cuvintele și cu buna dispoziție, nici că ai putea găsi o provocare mai nimerită. Totu-n viață e practică, iar la capătul drumului ajungem să ne dăm seama că zac în noi calități despre care credeam că ne-au ocolit fără să clipească.

Oraș recomandat: Barcelona

✈️ Caută zboruri ieftine spre Barcelona

2. Profesor de limbi străine

… și am putea să vorbim preț de 10 pagini despre asta pentru că-i probabil cel mai comun job de nomad digital. Ne asumăm aici că le ai cu engleza și parcă ai cocheta puțintel și cu o vocație didactică. În vreme ce un certificat recunoscut ca prof de engleză (dintre acestea, TEFL și CELTA dau cel mai bine la cântar) sau studiile superioare în domeniu îți sporesc vizibil șansele de a-ți găsi job, nu-i musai! Ceea ce ți se cere, însă, mai peste tot, este să ai o diplomă de licență. Programul JET din Japonia este numai un exemplu, iar în țările asiatice, în general, ai cele mai multe șanse să-ți găsești un loc de muncă.

Oraș recomandat: Beijing

✈️ Caută zboruri ieftine spre Beijing
Acum, însă, urmează cireașa de pe tort: din mintea genială a omului a ieșit ideea de a crea aplicații online pentru a preda o limbă străină, iar online se traduce, în general, prin „de unde vrei tu, dar să ai conexiune la internet”. NiceTalk Tutor și Boxfish, de exemplu, sunt companii chineze ale căror aplicație permit elevilor să contacteze vorbitori de engleză (franceză, spaniolă, germană…) pentru a practica prin conversații. Tandem lucrează cu studenți din toată lumea, doar că cere să demonstrezi că ai un certificat. Plăcerea de a-ți vinde pontul a fost de partea noastră, dar acceptăm să ne inviți la o bere dacă așa-ți dictează inima.

3. Lucrează într-un bar/restaurant

Da, parcă auzi deja vocea mamei tale în cap strigând că ți-ai pierdut mințile. Cum poți ca, după cât ai învățat, să te duci acum te miri unde și să începi să prepari cocktailuri? Nu ai niciun respect pentru nimic dacă ieși din cămașa călcată și te lepezi de cravata inconfortabilă ca să-ți pui șorț și să te găsești în spatele unui bar. Înțelegem că-i o voce puternică, dar încearcă să o pui totuși la punct (doar mental, nimic direct în fața mamei tale). Poate ai lucrat deja în baruri și restaurante în frageda tinerețe sau poate ți-ai dorit dintotdeauna să-ți iasă din mâini un delicios pahar colorat cu umbreluță.

Indiferent de care-ți e atitudinea actuală față de hostelerie, e o ocazie excelentă de a lua contact cu oameni noi, într-o altă țară, vorbind o altă limbă și, până la urmă, de a te cunoaște pe tine dintr-o perspectivă nouă. Fără a scăpa din vedere scopul inițial: în afara programului, toată libertatea din lume de a călători, a cunoaște și de a experimenta. Ei, sună cumva aceste cuvinte ca ceva la care nu-ți mai permiți să visezi din facultate?

Oraș recomandat: Amsterdam

✈️ Caută zboruri ieftine spre Amsterdam

4. Traducător freelancer

Aici nu ai pe unde să scoți cămașa dacă nu cunoști o limbă străină și n-ai o oareșcare pasiune pentru cuvinte, iar dacă nu prea-ți vine să-ți iei avânt și să traduci direct într-o altă limbă, începe cu-nceputul și tradu dintr-o altă limbă în română. Există companii online cu nemiluita care-și croiesc drum pe piețele românești și care au nevoie de cineva de la fața locului care mânuiește binișor frazele.

Cum le găsești? Tare-am vrea să-mbrâncim direct pe drumul succesului, dar teamă ne este că aici trebuie să-l cauți singur: fă-ți cont pe platforme online de traduceri, cunoaște oameni care lucrează deja în domeniu, trimite CV-ul către companii internaționale și orice mai crezi că te poate aduce aproape de obiectivul găsirii de clienți.

5. Content Writer

Erai tu, oare, cel care scria compunerile tuturor colegilor în generală? Erai tu cel care mai târziu trecea onorabil toate examenele pentru că știai să scoți două pagini dintr-o singură idee? Ești, și astăzi, tu cel care citește 3 cărți în același timp și nu ești văzut în niciun metrou fără lectura proțăpită sub ochelari?

Presupunem, în cazul ăsta, că găsești o plăcere nebănuită de a lăsa pana să alunece pe foaie sau degetele pe tastatură și oricât ți-ai pune mintea pe bigudiuri nu ai putea găsi ceva care să te coafeze mai bine. Întreabă în stânga și în dreapta, depune-ți CV-ul, caută, cercetează, iar noi încrucișăm degetele pentru tine și-ți dorim la cât mai mulți clienți fermecați de darul tău de a împleti cuvinte.

6. Profesor de dans, de yoga sau instructor de fitness

Asta-i pentru neobosiții care stau geană cu ochii pe ceas să vină mai repede seara și să dea buzna la sală (tot mai mulți în ultima vreme). Poate n-ai cutezat încă să visezi că ai putea să împarți lumii experiența ta, dar dacă ai putea să vorbești neîntrerupt, cu orele, despre pasiunea ta, cel mai probabil ești destul de pregătit. Îți recomandăm să nu mai tai frunză la câini și te înscrii frumușel la un curs de formare. Fantazează apoi la bucata de plajă unde să strălucești în privirile învățăceilor yoghini (de exemplu) și vezi ce are de spus piața joburilor despre năzuințele tale.

Poți prea bine să-ți începi cercetările cu un voiaj într-unul dintre aceste 11 locuri ce mustesc de spiritualitate, unde poți să practici yoga.

7. Programator

Dacă le ai cu codurile și cu site-urile, poți considera că ai tras lozul câștigător. Se creează în jur de 150.000 de noi website-uri în fiecare zi, ceea ce ne face să considerăm că… cererea-i mare. Aproape orice afacere are o prezență online, iar nevoia de cineva care să făurească și să aibă grijă de website este cât se poate de imperioasă. Să nu mai aducem în discuție că limita online-ului e cerul și nu ai de ce să te rezumi la imediata vecinătate. Creează-ți un portofoliu (sau ferchezuiește-l pe cel pe care-l ai deja) și pornește-o la vânătoare de clienți.

8. Web designer

Nu o să fii nici pe departe primul călător care-și câștigă pâinea cea de toate zilele pe seama graphic designului. Tot ce ai nevoie este un laptop, niscaiva simț estetic și câteva săptămâni/luni de școlăreală urmărind tutoriale și învățând să mânuiești programe precum Photoshop sau Illustrator etc iar cuvinte precum CSS, layere și HTML să nu-ți fie străine.

Și n-ar strica deloc să te pricepi puțin la coding și la cele trebuincioase pentru buna funcționare a unui website.

Nu te teme dacă nu ți-ai dat doctoratul în asta! Atâta și-atâta lume a învățat meserie singură, în adăpostul casei.

9. Au pair

La o primă și superficială vedere, au pair înseamnă babysitting. Iar dacă ai o slăbiciune pentru micuții derbedei și ți se topește sufletul când dai de vreun copil blond, sâsâit și cu ochi albaștri, o să te simți ca un pește în apă, acompaniindu-l pe unul dintre ei prin viață pentru o durată limitată. Dar pe lângă încântarea de a vedea odrasla cum îți soarbe cuvintele într-o limbă străină lui, chiar o să ai ocazia să experientezi o cultură nouă din sânul unei adevărate familii de localnici. Mai adaugă faptul că, majoritatea programelor de au pair îți facilitează condiția pentru a-ți continua studiile sau pentru a face cursuri de limbă și majoritatea celor angajați în treaba asta sunt, în același timp, studenți.

Oraș recomandat: San Francisco

✈️ Caută zboruri ieftine spre San Francisco

10. Voluntariat

Te rugăm, nu întâmpina această recomandare ridicând o sprânceană bățoasă! Voluntariatul e calea sigură de a da un sens vieții, iar atunci când îl faci împresurat într-o nouă cultură, auzindu-ți limba cum se desface în cuvinte străine și ducându-te la culcare în fiecare seară cu sentimentul că „azi nu am făcut umbră pământului”, lucrurile capătă cu totul altă lumină.

E adevărat că nu o să te îmbogățești și poate nu-i soluția pentru tine dacă ți-ai propus să ajungi milionar în 5 ani de-acum încolo. Dar dacă prioritare pentru tine sunt cunoașterea, călătoriile și lărgirea orizonturilor (oricare ar fi ele), află că un voluntariat internațional îți asigură cel puțin pâinea cea de toate zilele și un acoperiș deasupra capului. Lăsăm aici acest ghid despre volunturism, iar tu fă cu el ce crezi de cuviință.

Destinație recomandată: Costa Rica

✈️ Caută zboruri ieftine spre Costa-Rica

11. Lucrează pe un vas de croazieră

Dacă rutina nu ți-a făcut niciodată ochi dulci, aici ai găsit ac de cojocul ei. Deși, în general, munca-i multă și nopțile nu se încheie cu una, cu două, satisfacțiile-s mari și petrecerile la ele acasă. Dacă nu știi ce ai putea face la bordul unei nave, ascultă aici: traducător, bucătar, animator, instructor de dans, de fitness, babysitter, steward, recepționist în spațiul pentru spa, chelner, maseur, barman… să continuăm? Deși orele de muncă pot fi lungi și obositoare, destinațiile în care ajungi, porturile care te-așteaptă pline de viață și de distracție și experiența în sine… merită bătaia de cap!

12. Fotograf de călătorii

Asta chiar nu-i treabă ușoară și-ți trebuie talent cu carul. Dar dacă îți place fotografia, dacă Instagramul e obsesia vieții tale și dacă peisajele frumoase reușesc cu succes să-ți smulgă lacrimi, fă-ți o favoare și dă-ți o șansă. Începe cu începutul și construiește-ți un portofoliu. Încearcă mai apoi să găsești clienți, ochind în primul rând organizațiile, companiile, agențiile de turism, precum și revistele de travel. A doua opțiune ar fi să îți vinzi fotografiile pe platforme digitale și nu te îngrijora cum că nimeni nu plătește pentru imagini digitale. O, ba da, și încă cum! O fotografie bună nu se vinde deloc ieftin, iar dacă munca ta merită banii, apăi îi va primi atunci.

Pentru inspirație torențială, îți lăsăm la lecturat povestea superbă a unui fotojurnalist care lucrează pentru National Geographic.

13. Artizan

Da, vorbim aici despre acei veritabili hippie,obișnuiți ai dreadurilor și ai muzicii raggae, cu înclinații vădite pentru crearea de obiecte handmade (precum bijuterii, produse din piele sau accesorii pe care o să-i găsești în piețele marilor orașe, expunându-și marfa și cochetând cu bunul gust al turiștilor. Probabil nu ți se potrivește jobul acesta ca o mănușă dacă obișnuiai să tragi chiulul de la orele de lucru manual, dar dacă tu ești talentatul din toți cei pe care-i cunoști, cel care poate să facă artă din câteva obiecte adunate la întâmplare și dacă asumarea de riscuri nu te sperie nici cât un vârf de ac, dă-i bice!

14. Însoțitor de zbor

Dacă asta nu sună a fantezie, atunci nu mai știm noi ce-i aia fantezie. În fiecare zi într-un alt colț de lume. În fiecare dimineață, luând micul dejun într-o altă metropolă. La fiecare program de muncă, alte fețe, alte culturi. Toate acestea în timp ce arăți splendid în uniformă, iar zâmbetul îți dansează pe față în dansuri primăvăratice. Nu doar că te alegi la sfârșitul lunii cu un salariu mult peste medie, dar dacă într-adevăr arde în tine flacăra călătoriilor, dar parcă nu-ți dă inima ghes să trăiești la voia întâmplării, în lipsa unui loc de muncă stabil, o carieră în aviație ar putea fi aventura de zi cu zi a vieții tale.

15. Voluntariat într-un hostel

Ce-i drept e drept, nu vei face o carieră din asta și nici cu bani sub saltea nu vei rămâne. Ceea ce pot, însă, să ofere hostelurile dacă ești de acord să le dai o mână de ajutor preț de câteva ore pe zi, este cazarea. Și poate câțiva bănuți, dacă ai noroc. O oră-două la recepție făcând check-in-uri, niscaiva curățenie în imobil și ți-ai luat de pe cap grija cazării, toate astea în timp ce cunoști alți călători și legi prietenii peste hotare.

Citește mai mult: Top 10 cele mai bune hosteluri pentru noi prietenii

Nu am putea pune capul pe pernă dacă am omite să-ți menționăm platformele care conectează călătorii aventurieri cu proprietarii caselor. Treaba stă în felul următor: familii care au case și animale de companie doresc să plece în vacanță, să spunem, câteva săptămâni. Bineînțeles că nu vor să lase orătaniile nesupravegheate, așa că oferă cazare gratuită în locuința lor, pentru cine este dispus să petreacă acolo cele câteva săptămâni, îngrijind de gospodărie.

16. Asistent Virtual

Respiri online și stai cu nasul în ecrane cât e ziua de lungă? Te atinge un pic atunci când auzi criticile aduse societății, actuale atașate parcă la display-uri, dar nu poți de nicio culoare să te desprinzi de ele pentru că, asta e, îți place și n-ai ce-i face. Te-a prins și te interesează tot ce-nseamnă social media, design, creare de conținut, marketing digital și toate găselnițele online-ului. Nici nu știi în ce poziție favorabilă te afli dacă vrei s-o pornești pe meleaguri necunoscute, îndeplinindu-ți năzuința de a cunoaște lumea. Dacă oricum asta faci cât e ziua de lungă pe același veșnic scaun de birou, de ce să nu o faci dintr-un veșnic schimbător hamac sau colț îndepărtat de cafenea? Apucă-te de freelancing, găsește oamenii care au nevoie de abilitățile tale și convinge-i să te plătească din orice colț de lume te-ai afla.

Dacă nu te-ai convins până acum că nu batem apa în piuă și că cele ce am spus până acum nu sunt castele în nisip, citește poveștile românilor care-au luat deja calea nomadismului: