DescoperăSfaturi de călătorie

Echipa Aventurescu: Interviu despre călătorii în cuplu și descoperirea lumii chiar dacă nu ai câștigat la loto

Întocmai cafelei cu lapte savurate la malul mării, câteodată și călătoriile par mai delicioase atunci când le împarți la doi. Prea probabil ca mai apoi să te apuce o poftă nebună de a împărți sfaturi și ponturi de călătorie cu toți cunoscuții, iar în următoarea etapă vă puteți trezi mistuiți de dorința ca toată lumea să ia drumul călătoriilor și să se bucure, cu mic cu mare, de experiențele care pe voi vă transformă.

Poate că în ultima etapă se ajunge mai greu, dar și când se ajunge, se pot naște proiecte cu adevărat inspiraționale. Și ca să lăsam abstractismele de-o parte, te sfătuim să salvezi blogul de călătorii aventurescu.ro sub semnul unei steluțe albastre în colțul drept din susul ecranului. Întoarce-te apoi la interviul ce urmează, află cine sunt autorii blogului, Alina Cernea și Florin Bodin, și ce poți învăța de la ei despre cunoscutul lumii în absența unui câștig gros la loto sau a jefuirii unei bănci.

Povestiți-ne prima călătorie pe care ați făcut-o împreună.

Paris! Și în ce fel! Pe vremea aceea eram amândoi la facultate, iar acolo unde banii eșuau în a ne da afară din casă, reușea dorința noastră de a descoperi lumea. La început, niciunul dintre noi nu avea job, așa că ne-am pus pe treabă: Florin s-a angajat part-time toată luna octombrie, împărțind fluturași, câteva ore pe seară, în Piața Romană în centrul Bucureștiului pentru câteva sute de lei. Iar eu, Alina, m-am angajat la o firmă de studii de piață, făcând chestionare.

Cu banii câștigați, am mers de ziua mea în Paris și am stat cu couchsurfing. O idee excelentă, de altfel, pentru că de la gazde am aflat tot felul de lucruri despre Paris. Ca să nu mai spun că ne-au gătit raclette și alte specialități franțuzești. Ba chiar au organizat o petrecere surpriză de ziua mea la care au invitat și alți prieteni de-ai lor. A fost una dintre cele mai frumoase experiențe, la care ne gândim cu drag și acum, după multe călatorii!

Când v-ați descoperit pasiunea pentru călătorii și cum v-ați dat seama că faceți o echipă bună pentru a explora lumea?

Ne-am cunoscut gata infectați de patima călătoriilor și imediat ne-am dat seama că am face o echipă bună. De fapt, după prima noastră întâlnire aveam deja planurile făcute pentru a vizita Barcelona, Paris și pentru a petrece o noapte cu cortul în pădurea misterioasă Hoia Baciu lângă Cluj-Napoca.

Asta se întâmpla acum 8 ani, dar planurile de la prima întâlnire nu au trebuit să aștepte mai mult de sfârșitul acelui an pentru a fi duse la bun sfârșit.

Care sunt principalele dificultăți cu care se confruntă un cuplu în timpul călătoriilor?

Pensiunile din Țara Hațegului te întâmpină cu foc de tabără

Pensiunile din Țara Hațegului te întâmpină cu foc de tabără

Nu apar multe dificultăți atunci când există armonie în cuplu. În cazul nostru, pot spune că ne completăm destul de bine unul pe celălalt, iar toți acești ani de călătorit împreună ne-au ajutat să ne dezvoltăm în aceeași direcție și să ne creăm propriul stil de a călători. Acum, bineînțeles că mai apar discuții, de obicei legate de împotrivirea lui Florin care refuză uneori să asculte de intuiția mea feminină (și care se dovedește corectă, cel mai adesea, că veni vorba).

Un sfat pentru cuplurile la început de drum: călătoriți împreună! Acesta este cel mai bun mod de a vă cunoaște cu adevărat unul pe celălalt.

Care sunt destinațiile în care ați ajuns până acum?

Austria, Bulgaria, Germania, Italia, Spania, Belgia, Olanda, Istrael, Palestina, Maroc, Gibraltar, Portugalia, Emiratele Arabe, Thailanda, Indonezia, SUA (Texas și Oregon), Ungaria, Franța, Marea Britanie, Danemarca, Turcia, Cipru și Grecia (sperăm că nu am omis nimic). În aceasta din urmă chiar am locuit 4 luni. În Creta, mai exact. Am călătorit, de asemenea, în multe zone din România și după fiecare ne-am întors acasă convinși că România este cea mai frumoasă țară pe care am vizitat-o. Și tare norocoși mai suntem că mai avem încă atâtea locuri de văzut aici…

Ce obiective ați avut când ați dat drumul proiectului Aventurescu.ro? S-au schimbat aceste obiective pe parcursul timpului?

După întoarcerea acasă din Dubai și Thailanda unde ne-am petrecut sărbătorile de iarnă într-unul dintre ani, ne-am trezit asaltați cu întrebări din partea prietenilor și cunoscuților. Toți erau curioși să afle cum am reușit să ajungem acolo în plină iarnă, iar cei mai suspicioși dintre ei au declarat că au dubii serioase că nu am spart o bancă. Au existat și versiuni mai îngăduitoare: „Ați câștigat la loto?”. Și mare le-a fost uimirea când le-am povestit cât de puțini bani ne-a costat acea vacanță exotică.

Imediat s-a aprins beculețul și ne-am dat seama că ne dorim să împărtășim cu cât mai mulți oameni secretele călătoritului ieftin. Cel puțin pe cele descoperite de noi. Și iată-l pe Aventurescu răsărit în grădina internetului. Obiectivele inițiale nu s-au schimbat, iar noi suntem din ce în ce mai fericiți să vedem că ponturile noastre de călătorie și destinațiile pe care le recomandăm sunt urmate de tot mai mulți oameni.

Cu ce activități vă umpleți timpul liber atunci când nu plecați din țară?

Când suntem în țară și avem și timp liber, este cam greu să nu ne vezi pe două roți. Ne place să vizităm România pe motocicletă, dar pe lista de planuri și-au făcut loc și destinații mai îndepărtate precum Nordkapp, Norvegia, Drumul Mătăsii până în Uzbekistan și Gura Iadului, Derweze. Suntem întru totul adepții călătoriilor de aventură și ai experiențelor inedite; am sărit cu parașuta de la 4000 de metri și abia așteptăm să încercăm și un zbor cu parapanta.

Ne puteți arăta o fotografie pe care ați făcut-o și care este foarte sugestivă pentru fascinația descoperirii din timpul călătoriilor?

Alesul unei singure fotografii numai treabă ușoară nu e…

Aventurescu-n plin deșert

Aventurescu-n plin deșert

Cum vă pregătiți înainte de a pleca la drum? Obișnuiți să vă planificați în detaliu călătoriile sau preferați spontaneitatea?

De obicei suntem conștiincioși și ne facem bine temele, ne informăm despre locurile în care vom ajunge, citim puțină istorie, puțină geografie, câte ceva despre obiceiurile culturale și ne facem o idee despre care sunt prețurile.

După ce munca de documentare se termină, punem la cale un plan de atac și întocmim liste cu lucruri de făcut și locuri de văzut. Asta se întâmplă în cele mai multe dintre cazuri, dar nu e tot timpul rost de o organizare ca la carte. În turul prin Maroc, de exemplu, nu aveam nici măcar cazare când am ajuns, așa că ne-am trezit în Casablanca, la 12 noaptea, uitându-ne lung la numele străzilor scrise în arabă.

A ieșit bine până la urmă, tensiunea nu a durat mai mult de 15 minute, iar noi am răsuflat ușurați văzând un hotel care părea că-și deschide ospitalier ușile în fața noastră. Dacă este ceva ce am băgat la cap din toate călătoriile este că flexibilitatea este a naibii de importantă pentru că fix atunci când „te rătăcești” și te abați de la program, te trezești pe cap cu cele mai frumoase experiențe.

Dacă v-ați gândi vreodată să vă mutați într-o altă țară care ar fi aceea? De ce?

... și iată-i pe cei doi pe plaja Koh Phi Phi din Thailanda unde ar putea rămâne-o viață

… și iată-i pe cei doi pe plaja Koh Phi Phi din Thailanda unde ar putea rămâne-o viață

Spunem „Thailanda” dintr-o răsuflare pentru că noi suntem oamenii plajelor, iar Thailanda are plaje cât pentru toată planeta. „Thailanda” pentru că ne place vara, ne plac oamenii care zâmbesc mult și mâncarea delicioasă, iar, dacă ne întrebi pe noi, mâncarea de acolo este una dintre cele mai sănătoase și mai gustoase din lume.

În ce fel credeți că se schimbă oamenii atunci când încep să călătorească?

În primul rând, apare tendința de a renunța la consumerism, lucrurile materiale încep să-și piardă din importanță, iar ochii încep să caute mai degrabă experiențe decât obiecte. În al doilea rând, călătoriile îi fac pe oameni mai deschiși spre lucruri noi, mai flexibili, mai lipsiți de prejudecăți și mai înțelegători. Devii în mod cert mai modest și, în ansamblu, un om mai bun.

Ce planuri aveți pentru viitoarele călătorii?

Anul acesta am plănuit câteva mici escapade de sezon prin Europa: în Malta, Budapesta și Viena, iar la anul ne așteaptă călătorii mai lungi: prin America de Sud, câteva luni în Asia de Sud-Est și sperăm să ajungem și în Zanzibar.

Ce diferențe credeți că există între călătoriile în Europa și cele din afara ei?

Călătoriile în Europa îți clădesc un puternic sentiment de „acasă” pentru că țările europene sunt cumva unite de similarități culturale și arhitecturale. Însă, odată ce pui piciorul pe alt continent, se schimbă total perspectiva călătoriilor. În SUA, de exemplu, stilul de viață este mai alert si face ca Europa să pară mult mai relaxată, iar orașele arată noi și moderne.

În Maroc, în schimb, peisajul este complet diferit, iar standardele sunt mai scăzute. Un hotel de 3 stele de acolo are aceeași calitate cu unul de 1-2 stele în Europa. În Asia am fost rugați de multe ori de către turiști asiatici să facem poze cu ei. Vă închipuiți surprinderea și indignarea noastră inițială crezând că vor să râdă de noi, dar se pare că tot ce voiau ei era o poză cu doi turiști europeni veniți de departe.

Care sunt principalele trucuri pentru a călători ieftin?

Cel mai important lucru este să fii cu ochii în patru și să profiți de ofertele la biletele de avion. Alte secrete sunt: flexibilitatea față de datele călătoriei, rezervările făcute cu câteva luni bune înainte și deschiderea pentru a călători prin alte orașe (de exemplu, București – Milano – Marrakech).

Când ajungem în destinații, folosim mijloacele de transport în comun, evităm restaurantele turistice și căutăm localurile „de cartier”. Ăsta e un pont bun și pentru a cunoaște localnici și a le observa mai îndeaproape stilul de viață autentic.

Încercăm să facem excursiile și tururile locale pe cont propriu; de cele mai multe ori sunt infinit mai ieftine. Un bun exemplu este Chiang Mai, Thailanda unde am închiriat un scuter pentru 15 lei/zi și am vizitat centrul de elefanți Maesa Elephant Camp cu doar 5 lei intrarea. Ne-am interesat cât ar fi costat întreaga excursie dacă am fi apelat la o agenție locală și ce credeți? Am descoperit fericiți că am economist 230 de lei în timp ce ne-am alimentat pasiunea pentru cele 2 roți.

Dacă ar trebui să alegeți o singură experiență de călătorie pe care ați repeta-o oricând, care ar fi aceea?

Ofrandele făcute în fiecare dimineață de femeile din Bali

Ofrandele făcute în fiecare dimineață de femeile din Bali

Ubud, Bali. Locul acela are ceva aparte, iar noi am lăsat o parte de inimă când am plecat de acolo. Așa că trebuie neapărat să ne întoarcem și să recuperăm ce ne aparține. Mirosul de bețișoare parfumate care inundă aerul, florile de fragipani, vegetația, muzica din templele hinduse, sunetul ploilor de seară, femeile care fac ofrande în fiecare dimineață și liniștea ce îți învăluie mintea… Toate acestea sunt experiențe de neprețuit.

Care credeți că este, pentru români, marea piedică în a călători mai mult?

Ne vin în minte 3 astfel de piedici și ne este imposibil să le facem un clasament: confortul, frica și banii. Am mai adăuga prejudecățile despre anumite locuri, culturi și oameni care ne pot împiedica să descoperim lumea. Mulți preferă să rămână în zona de confort pentru că le este frică de necunoscut și nu își dau, încă, seama că nu ai nevoie de mulți bani ca să călătorești. O vacanță costă exact atât cât vrei tu să coste.

Un alt exemplu relevant este Dubai, o destinație de vacanță care are lipită pe frunte eticheta „SCUMPĂ”, dar unde noi am cheltuit împreună aproximativ 600 de euro (4 nopți de cazare, bilete de avion dus-întors din București, mâncare și transport plus safari în deșert).

 

Și acum parcă nu-ți mai vine să te oprești din citit povești inspiraționale. Ai auzit-o până acum pe cea a lui Sorin Vlaicu? Și nu mai puțin inspirat te vei simți și ascultându-l pe Brăduț Florescu depănând romanța dintre el și călătorii. Iar dacă vrei ceva sfaturi de peste hotare, uite ce recomandă experții pentru drumeții începători.