DescoperăSfaturi de călătorie

Escale lungi în aeroport? Vino-ți în fire și află cum să te bucuri de ele

Popasurile aeroportuare care se întind pe durate însemnate se lasă, deobicei, cu un preț redus la biletul de avion și, dacă ai norocul să te afli într-unul dintre cele mai bune 10 aeroporturi din lume, cu ceva timp de calitate petrecut într-o sală de cinema deschisă 24/24, într-o saună sau într-o piscină situată, nici mai jos, nici mai sus decât… pe acoperiș.

Dar cum norocul are prostul obicei de a-i ocoli pe cei mai buni dintre noi, n-ai decât să-l sfidezi cu nerușinare, plecând la drum cu lista noastră de sfaturi asortabile tuturor dimensiunilor de buget.

Părăsește puțin aeroportul

Dacă escala nu poate fi evitată cu nici un chip, ce-ar fi să o alegi măcar pe cea mai lungă? Să presupunem că urmează să petreci 3 ore într-o escală pe Aeroportul Internațional Keflavík; caută bine și vezi dacă există una de 6. Firesc ar fi ca intervalul acesta să îți permită să calci în afara aeroportului și să guști puțin cu ochii din deliciile orașului Reykjavik sau chiar să te aventurezi puțin în sălbăticia Islandei.

Laguna Albastră este motivul perfect explicabil pentru a pierde avionul. Din greșeală, firește!

Laguna Albastră este motivul perfect explicabil pentru a pierde avionul. Din greșeală, firește!

De fapt, consideră-te mai mult decât norocos dacă ai o escală lungă în Islanda. Puține locuri sunt mai potrivite pentru asta, iar islandezii o știu; că nu degeaba au creat o întreagă campanie pentru a-ți arăta cum îți poți omorî timpul dacă rămâi aici între 1 și 5 zile. Plus un program special prin care să poți petrece vremea cu unul dintre localnici – a Stopover Buddy Service.

Dar să vorbim doar despre Islanda reprezintă o adevărată ofensă pe obrazul dreptății pentru că atâtea și atâtea alte aeroporturi și linii aeriene oferă chiar tururi gratis pasagerilor căzuți victime escalelor lungi.

Dacă zbori cu Quatar Airways, de exemplu, ai de ales dintre 4 tururi gratuite două tururi: cel scurt (în care vei vizita un templu și centrul de ceramică al orașului) și cel lung (în care ai ocazia să cunoști 5 dintre obiectivele principale, printre care colosalul Taipei 101, a opta cea mai înaltă clădire din lume, temple și Palatul Prezindențial).

Dacă Turkish Airlines te-a lăsat să-ți faci de lucru cu o escală de 6 ore în Istanbul, de ce să nu-i spui „bogdaproste” și să vezi care e treaba cu Touristanbul, serviciul creat pentru ca pasagerii aflați în treacăt să cunoască principalele puncte turistice. În tandem cu timpul pe care îl ai de petrecut aici, poți alege unul din cele 5 tururi diferite și, oricare ți-ar fi decizia, poți fi sigur că va fi una mai fericită decât număratul punctelor negre de pe vre-un perete din aeroport.

Dacă întâmplarea face să te afli în Aeroportul Incheon din Seul cu sarcina de a ucide câteva ore sănătoase, apucă-te de bătut străzile satului Bukchon Hanok

Dacă întâmplarea face să te afli în Aeroportul Incheon din Seul cu sarcina de a ucide câteva ore sănătoase, apucă-te de bătut străzile satului Bukchon Hanok

Aeroportul Narita din Japonia face și el gestul de a oferi tururi, fie ele ghidate sau nu de către localnici . Cele dintâi includ orașele Narita, Shibayama și Tako, în vreme ce a doua categorie pune accentul pe shopping (în outlet-ul Shisui Premium sau în mall-ul AEON Narita).

Toate astea, în vreme ce, din Aeroportul Incheon din Seul, poți porni într-unul din tururile de 1-5 ore care includ orașul Incheon, orașul Seul, ceva vizite la temple și multe altele (toate având ghizi vorbitori de limbă engleză).

Chiar dacă plănuiești să te aventurezi la exterior de porțile aeroportului pentru numai un mănunchi de ore, nu uita să verifici dacă ai nevoie de viză. Și fă bine și întreabă dacă există vreun loc unde te poți ușura de bagaje pe durata rebelei tale escapade. Nu în ultimul rând, adresează-i-te amabil unui domn bine de la securitate și întreabă-l care este timpul aproximativ necesar controlului de siguranță de la întoarcere.

Dar ce ne facem dacă nu-i cale să tragem de la ambele capete de durata escale, dacă nu vrem să o facem sau dacă aeroportul în care ne aflăm se află fix în miezul niciunde-lui (așa cum și obișnuiesc să se afle)? Cum facem să petrecem câteva ore în aceeași clădire, tăind frunze la câini, fără ca plictiseală să ne cuprindă în ascuțitele-i gheare?

Găsește-ți locul perfect pentru trândăveală

Nu se vor găsi mulți să ne contrazică dacă spunem că lounge-ul Quatar pentru clasa business din London Heathrow... nu-i rău deloc

Nu se vor găsi mulți să ne contrazică dacă spunem că lounge-ul Quatar pentru clasa business din London Heathrow… nu-i rău deloc

Poate că toată povestea îți sună puțin forțată dacă o așezi în contextul unei călătorii scurte și da, poate costă ceva bănuți în plus, dar dacă ai de așteptat ore bune într-un aeroport la fel de captivant ca un WiFi care abia merge, atunci cumpărarea unui lounge pass s-ar putea să merite.

Vorba ‘ceea: dai un ban, dar stai în față. Și ce primești în schimb, mai exact? Păi ce altceva decât acces la încăperile mai puțin publice și mai degrabă private ale aeroportului unde nu-ți rămâne altceva de făcut decât să te bucuri de băuturi gratuite, gustărele, acces la internet, lectuarea ziarelor și, bineînțeles, liniște și pace.

Încearcă una din aplicațiile: Lounge Pass sau LoungeBuddy (disponibilă și pentru iOS, și pentru Android) care îți oferă acces la 300 și respectiv 160 de lounge-uri din întreaga lume.

Dacă tocmai te-ai decis că vrei să înființezi propriul club al amatorilor de escale (sau ceva de genul ăsta), nu rămâne decât să-ți recomandăm cumpărarea unui Priority Pass (îl vei găsi în buzunarul de la piept al oricărui amator de escale); în schimbul unei sume anuale de membru care începe de la €99, ai acces la un total de 950 de lounge-uri. Și nu te poți numi expert în escale fără să fi verificat în prealabil dacă cumva cardul tău de credit nu oferă vreun asemenea acces.

Află mai multe : Dacă pui „aeroport” și cumpăraturi în aceeași propoziție, nu poți să vorbești decât despre cum nu te-au lăsat să treci în aeroport cu toate cumpărăturile pe care le-ai făcut în vacanță sau peste ce minunății ai dat într-un duty free. În cazul fericit din urmă, considerăm că nu ar strica să afli ceva mituri și adevăruri despre subiectul în cauză.

Pune-ți sângele-n mișcare

Fă o baie în piscina aeroportului Changi în timp ce te rogi ca avionul să nu mai ajungă azi

Fă o baie în piscina aeroportului Changi în timp ce te rogi ca avionul să nu mai ajungă azi

Oricum pleci în vacanță. Oricum e lucru bine-știut că o să te ghiftuiești cu porții duble de mâncăruri tradiționale că doar de… când mai ai ocazia? Ce-ar fi să arzi niște calorii înainte să-nceapă toată povestea? Sau măcar să îți regăsești zen-ul ca să te poți bucura cum se cuvine de cele ce urmează. În aeroportul din San Francisco, de exemplu, vei găsi o cameră de yoga.

Ca să nu mai vorbim de Aeroportul Internațional Dubai și Aeroportul Changi (printre altele) care îți oferă acces la piscină la un preț cât de poate de cuminte, în timp ce aeroportul din Munich are chiar un teren de mini-golf. În Seul vei găsi un patinoar încorporat terminalului, doar că închiriatul patinelor nu este chiar cel mai ieftin lucru de pe pământ.

Noi ți-am dat pontul; acum depinde de tine să pui mâna să investighezi dacă, pe aeroportul unde urmează să petreci o vreme sau la vreun hotel din apropiere, există vreo sală de fitness. Nu zice nimeni că vei găsi cele mai mici prețuri, dar cel puțin, cu siguranță arată bine. Ba chiar o poți pune și de un binemeritat duș în timpul escalei. Nu-i de lepădat.

Dacă nici plătit nu ai cocheta cu ideea de a face sport înainte de vacanță, poate te coafează mai mult vizitarea unor galerii de artă. London Heathrow, Aeroportul Internațional Miami, Suvarnabhumi, Bagkok, Aeroportul Haneda, Tokyo, Helsinki Vantaa și Schipol din Amsterdam sunt toate locuri unde vei găsi negreșit un spațiu dedicat artei și/sau sculpturii, în vreme ce San Francisco se laudă chiar cu propriul muzeu!

Pune geană pe geană

Încapsulează-te în liniște și-odihnă la hotelul ninehours din Aeroportul Narita din Tokyo

Încapsulează-te în liniște și-odihnă la hotelul ninehours din Aeroportul Narita din Tokyo

Dintre somn și veghe, poate ai prefera prima variantă, mai ales dacă ești în toiul nopții, iar oboseala a făcut cearcănele să-ți alunece vertiginos spre bărbie. Vestea bună este că în orice aeroport din lumea asta vei găsi un locșor de ghemuială și tras un pui de somn (vrem să spunem, special dedicat pentru asta, în niciun caz sub masa vreunui restaurant) sau chiar propriile mini-hoteluri.

Aeroportul Japonez Narita își are hotelul nine hours (prețurile plecându-i de la £ 8 [42 Ron] și incluzând folosirea dușurilor și a altor facilități); în Aeroportul Internațional Dubai vei da peste SnoozeCube (£ 17 [89 Ron] pe oră, cu un minim de două ore) și GoSleep (pe care îl vei găsi și în Aeroportul Abu Dhabi, la un cost care începe de la £ 11 [57.7 Ron]). Pe Aeroporturile Berlin-Tegel și cel pe cel din Munich există napcabs (prețul minim este de £ 27 [141.6 Ron], în timp ce London Heathrow, Gatwick, Charles de Gaulle și Schipol din Amsterdam își au propriile lanțuri de mini-hoteluri YOTEL (ale căror prețuri sunt direct proporționale cu timpul petrecut aici și variază în funcție de aeroport).

Dacă nu găsești și nu găsești un loc special pentru trasul puilor de somn, mulțumește-te și cu un loc mai… puțin convențional. Ascuns de mulțimile mușuroinde, cuibărește-te lângă bagaje și încarcă-ți bateriile pentru cele ce urmează.

Uite un pont: găsește o poartă nefolosită și adăpostește-te acolo. Dacă știi că nu ești tocmai obosit, ci doar ai căzut victimă unei diferențe de fus orar, pune-te în formă cu o plimbare, poate puțină mișcare, negreșit ceva de mâncare și de ce nu, o doză de hidratare (…tare, …tare).

Află mai multe : Iată cei 7 pași simpli pentru a veni de hac oboselii survenite din cauza diferenței de fus orar

Explorează înăuntrurile aeroportului

Multe

Dar ce ne facem dacă tentația de a cheltui bani frumoși într-o cameră de somn nu ne vizitează, iar timpul nu ne ajunge pentru a face sport? În cazul acesta, situația este mai simplă decât perfectul și nu te îmbie decât la un singur lucru: explorează, explorează! Aeroporturile nu sunt tocmai locurile în care ajungem în fiecare zi (cel puțin, cu siguranță nu ajungem fel de des ca în metrouri), ceea ce face ca totul să fie în permanență necunoscut ochiului.

Și nu este vorba doar de puzderia de oameni vorbitori de toate limbile universului, ci și de alte priveliști care nu ți se arată chiar la orice colț de stradă.

Găsește, de exemplu, un loc retras în vecinătatea geamului care dă pe pistă și dedică-te urmăririi de avioane ce vin și pleacă. Pentru că nu este un tablou pe care îl vezi în fiecare zi, s-ar putea să rămâi surprins de calmul cu care uriașele mașinării își iau zborul, pentru ca apoi să aterizeze pe terra firma.

Află mai multe: Dacă știi că între tine și zborurile cu avionul stă o mare adâncă și limpede de frică, aruncă o privire peste sfaturile psihologului Patricia Furness-Smith. Specializarea sa în fobii ar putea să-ți furnizeze câteva insight-uri utile.

Și ce ne facem cu copiii?

Aeroportul Changi. Ce vezi aici este pentru copii, așa că, te rugăm, fără idei năstrușnico-infantile

Aeroportul Changi. Ce vezi aici este pentru copii, așa că, te rugăm, fără idei năstrușnico-infantile

Atunci când te afli într-o escală prelungită în compania celor mai tineri dintre noi ai putea întâmpina un alt soi de rezistență din partea sorții. După ce i-ai pus să doarmă de circa 5 ori la rând, după ce au dat peste cap toate jocurile pe care le aveau la ei de alte 3 ori, s-au uitat la televizoare până ce au învățat reclamele par coeur și s-au plimbat în susul și-n josul aeroportului în intervalul a 15 ture, lucrurile încep să se complice și situația să fie cuprinsă de o miasmă neplăcută (metaforic vorbind).

Păi și-atunci, ce ai de pierdut dacă încerci să transformi lălăiala din aeroport, într-o parte interesantă a călătoriei, poate undeva în afara zidurilor aeroporturilor.

Fă puțin research înainte și află dacă, prin vecinătăți există o zonă de joacă pentru copii; în cele mai multe din aeroporturi nu este nicio minune să găsești așa ceva, și dacă norocul a hotărât să te însoțească, ți-ar putea așterne în cale un arsenal întreg de jocuri interactive, LEGO, desene animate, pătuțuri și chiar căzi pentru îmbăiere.

Află mai multe : Primește cu inima deschisă aceste 25 de sfaturi utile pentru călătoria cu copiii

Fă-ți bagajul cu simț de răspundere

Sfatul cu care încheiem este legat de lucrurile cu care îți burdușești geanta de mână. Dacă știi că te așteaptă o escală lungă cât o zi de sărbătoare, încarcă-te de acasă cu ustensilele trebuincioase.

Dopuri pentru urechi, ochelari pentru somn, cărți, filme descărcate în telefon/tabletă/laptop, o păturică (aeroporturile pot fi locuri cu adevărat friguroase pe timp de noapte), o sticlă cu apă, ceva de ronțăit, încărcător și un al doilea rând de haine (dacă oricum o să arați ca după un război în Vietnam, măcar pe sub veșminte să te simți curat).

De asemenea, n-ar fi rău să verifici ce tipuri de prize se folosesc în țara pe al cărui aeroport vei avea escala; nu puține sunt șansele să fie una diferită de cea pe care o folosești tu acasă. În acest caz, vei vrea neapărat să ai un adaptor cu tine ca să nu descoperi cu stupoare că ți-ai cărat toată tehnologia în zadar.

Află mai multe: Nu-ți întoarce atenție spre treburile de toate zilele fără să fi citit lista celor 21 de sfaturi de călătorie

În final, știi prea bine, escală sau ne-escală, pe aceeași treaptă a importanței ca și aerul se află… WiFi-ul. Descarcă-ți WiFox, o hartă a aeroporturilor și a parolelor WiFi aferente, actualizată în permanență și disponibilă atât pentru iOS cât și pentru Android. Acestea fiind spuse, nu mai ai niciun motiv de tergiversare; sugrumă lehamitea de escale și apucă-te să cauți următorul zbor.

Dacă nu știi prea bine de unde să o apuci, folosește cu încredere funcția Caută Pretutindeni și vezi ce îți recomandă. Și dacă nu ai aflat încă rezultatele ultimului studiu momondo, deschide degrabă fereastra și află cum să găsești cele mai ieftine bilete de avion.