25 de sfaturi utile pentru călătoria cu copiii

Indiferent dacă ești un părinte cu experiență sau dacă ești la prima călătorie cu primul tău copil, să călătorești în străinătate împreună cu copiii va fi întotdeauna o provocare. De la ce să împachetezi până la cum să ajungi acolo, sunt multe lucruri pe care trebuie să le iei în considerare.

Totuși, există niște sfaturi care te pot ajuta să te pregătești. Mai jos, ai un top al celor mai importante 25 de ponturi pentru călătoria cu copiii. Unele dintre ele sunt pentru bebeluși, altele pentru copii mai mari, iar unele pentru tine.

1. Pur și simplu fă-o!

Deși ideea de a călători cu copiii poate fi una copleșitoare, cel mai important lucru pe care trebuie să-l ții minte despre călătorie este că: până la urmă se va sfârși. Vei ajunge la destinație. Vei trece și peste asta.

2. Mergi relaxat

Ai putea călători și tu împreună cu copilul tău.

Ai putea călători și tu împreună cu copilul tău…

Poate te-ai obișnuit să te grăbești spre avion și prin aeroport, alergând pe diferite scurtături, dar acele zile s-au terminat. Încetinește, lasă-i pe toți ceilalți care se grăbesc să treacă pe lângă tine și mergi relaxat. Îl ai pe cel mic alături de tine – bucură-te de asta.

3. Nu lua prea multe bagaje

Amintește-ți că poți cumpăra aproape orice la destinație. Poate că nu găsești aceeași marcă, însă te vei descurca. Pamperșii sunt deseori o problemă, pentru că este mai greu să găsești mărci care au produse 100% ecologice, dar te vei descurca. Dacă te-ai obișnuit cu o marcă care vinde pamperși ecologici și vrei să încerci pamperși neecologici, mai bine testează-i o dată acasă să vezi cum reacționează cel mic.

4. Stai la hotel sau închiriezi?

Hotelurile au multe avantaje (serviciu în cameră, mese, bonă pentru copii, etc.), dar dacă închiriezi o casă de vacanță sau un apartament în regim hotelier poți să te simți ca acasă și să gătești, un lucru folositor dacă copilul tău are un anumit tip de dietă. Este o alegere personală, dar merită să o iei în considerare.

Citește mai mult: Clasificarea pe stele a hotelurilor: ce înseamnă de fapt?

5. Rezervă înțelept

Dacă alegi să te cazezi la hotel, alocă mai mult timp pentru rezervări. Poate că în trecut ai stat la acel hotel și ți-a plăcut, dar gândește-te bine. Ajungeai acolo după ce urcai un deal? Erau multe scări la intrare? Ceea ce pentru voi doi a fost paradis în trecut, poate fi un coșmar atunci când ai un bebeluș și un cărucior.

6. Folosește un sistem de urmărire prin GPS!

El nu se poate pierde de părinții lui.

El nu se poate pierde de părinții lui.

Dacă te îngrijorează că îți vei pierde copiii pe drum, poți să le scrii numele tău și numărul de telefon pe mână. Astfel, dacă sunt găsiți, poți fi contactat ușor. De asemenea, poți investi într-un dispozitiv de urmărire prin GPS. Pune-l la încheietura copilului sau atașează-l la gentuța sa și urmărește-l printr-o aplicație pe telefonul tău mobil.

7. Piscină sau mare?

Chiar dacă plănuiești să stai lângă mare, poate vei dori să ai acces și la o piscină. Multor copii le place apa mării, însă unii nu o pot suferi. O piscină este perfectă pentru cei micuți, se vor bălăci și răcori în ea, și își vor consuma surplusul de energie.

8. Cărucior sau port-bebe?

Aceasta este o întrebare pe care și-o pun mulți părinți atunci când călătoresc cu copiii și nu există doar un singur răspuns. Depinde foarte mult de locul de destinație. Sunt acolo străzile line și pavate sau sunt gropi și vei merge direct pe pământ? Acolo, umiditatea va fi mare, sau va fi frig? Cum este obișnuit copilul tău?

Un cărucior ușor este foarte bun. Cu el poți călători ușor și poate fi dus până la poarta de îmbarcare. Poate fi folosit ca un pat temporar pentru somnul de după-amiază. Este ușor și aerisit, dar poate fi izolat cu păturele și o husă pentru ploaie și este bun pentru aproape orice tip de teren.

9. Scaun auto pentru copil sau nu?

Unii îl folosesc tot timpul, alții cred că este o nebunie să iei cu tine un lucru atât de mare pentru timpul scurt în care îl vei folosi. Asta înseamă că vei avea nevoie de încă un loc în avion pentru el, este destul de mare, dar astfel ai garanția că îl ai cu tine pentru orice tip de călătorie cu mașina. Dacă plănuiești să iei cu tine un scaun auto pentru copil, poate că merită să cumperi un cărucior care are și scaun auto, asftel nu mai trebuie să cari în plus.

10. Împachetează inteligent

Liniște și pace

Liniște și pace

Contează să ai punga pentru scutece cu tine, așa că asigură-te că ai tot ce îți trebuie (poate vei dori să iei în considerare și posibile întârzieri): șervețele pentru copii, suzete, pamperși, gustări (nu cele care sunt pline de zahăr, dar merită să iei cu tine câteva dulciuri de supt, pentru că ajută cu schimbările de presiune de la decolare și aterizare), haine de schimb, pungi de plastic (dacă hainele se murdăresc foarte tare și pentru pamperși), căști pentru urechi, jucării, baterii în plus sau alimentatoare, tableta/DVD playerul și șervețele pentru copii.

Dacă ți-a mai rămas loc, umple-l cu șervețele pentru copii – vei avea nevoie de ele.

Citește mai mult: 21 de sfaturi utile de călătorie

11. Mâncarea pentru copil

Multe aeroporturi permit să treci de serviciile de securitate cu mâncare pentru copil și lapte în recipiente mai mari de 100ml. De obicei, la punctul de securitate deschid recipientele pentru a vedea conținutul, dar asta durează foarte puțin și nu contaminează mâncarea. Însă, trebuie să verifici dinainte regulile aeroporturilor prin care călătorești, ca să fi sigur că ai voie.

12. Plănuiește-ți zborurile

Încearcă să îți plănuiești zborurile în jurul orei de culcare. Zborurile de seară pot fi mai scumpe, dar dacă dorești să îți fie ușor, un copil care doarme este o fericire pentru toți. Dacă faci escală și trebuie să prinzi un zbor de legătură, fii sigur că ai destul timp la dispoziție, ultimul lucru de care ai nevoie este de o alergare printr-un aeroport pe care nu îl cunoști.

Încearcă să faci călătoria cât mai ușoară, ca parte din vacanță. Alocă mai mult timp pentru relaxare, întinde-ți picioarele, mergi la baie, mănâncă, vorbește, joacă-te și pregătește-te pentru următorul zbor. Nu uita că cea mai sigură cale ca să obții cele mai bune oferte pentru zboruri este să cumperi biletele de avion cu 53 de zile înainte de data plecării.

13. Informează-te despre locurile unde mergi

Dacă alăptezi, merită să faci o căutare pe google ca să vezi dacă acolo unde mergi este voie să alăptezi în public sau nu. În unele țări este în regulă, în altele ai nevoie să mergi într-un loc mai privat. Dacă nu știi regulile, atunci, când ești acolo, întreabă.

14. Cercetează dinainte!

Lucrurile acestea sunt valabile atât înainte cât și după călătorie. Are nevoie copilul tău de o viză? Care sunt vaccinurile de care aveți nevoie tu și copilul tău? Să iei oare cu tine medicamente, cum ar fi tablete pentru malarie? Nu ai vrea să fii surprins în ultimul moment.

15. Unde să stai?

Locul unde stai în avion se datorează uneori modului în care este dotat avionul: unele au măști de oxigen în plus doar deasupra anumitor locuri. Dar, nu toate avioanele sunt astfel, așa că mai bine verifică înainte la compania de zbor și gândește-te care ar fi cel mai bun loc pentru tine.

Dacă stai pe locurile din spatele avionului înseamnă că vei deranja mai puțini oameni. De asemenea, ai bucătăria avionului și toaleta aproape. Însă, în spatele avionului poate fi cam zgomotos, iar uneori, scaunele de aici nu se înclină de tot.

Ar trebui să facă și pentru adulți

Ar trebui să facă și pentru adulți

Dacă alegi să stai la mijlocul avionului poți să alegi locurile din primul rând, cele de lângă peretelele de compartimentare spre următoarea clasă de deservire. Asta nu înseamnă doar că o să ai mai mult spațiu pentru picioare și pentru joacă, ci și că ai la dispoziție un bazinet (coș pentru copii), dacă avionul este dotat cu așa ceva. Însă nu o să ai spațiu de depozitare sub scaunul din fața ta.

Statul în față este similar cu statul în spate, cu deosebirea că bucătăria este de obicei mai mică și că este și mai multă activitate aici. Alt lucru la care trebuie să te gândești și care depinde de vârsta copilului este: la geam sau lângă culoar? Este mai bine să stea mai protejat sau să aibă mai mult spațiu pentru mișcare?

16. Obișnuiți-vă dinainte

Asta poate să includă împachetarea bagajului și o călătorie până la aeroport, sau până unde poți să mergi, pentru binele tău și al copilului. Aeroporturile sunt mari și pline de forfotă, iar copilul tău poate să fie sensibil. Dacă îl obișnuiești dinainte poate că lucurile vor merge mai bine în timpul călătoriei. Alt sfat este să faci un zbor scurt înainte, de exemplu într-un weekend, un zbor în interiorul țării. Această experiență îi va arăta micuțului cum este să zbori cu avionul pentru prima oară și îți va permite să vezi dacă îl deranjează ceva sau dacă are anumite probleme.

17. Merită să alegi low-cost?

Deși poate te tentează să mergi low-cost acum că ai o familie, uneori zborurile low-cost te duc în aeroporturi îndepărtate, ceea ce înseamnă o călătorie și mai lungă. Probabil că merită să renunți la low-cost și să plătești puțin mai mult pentru liniștea ta și pentru a simplifica lucrurile (plus că, per total, diferența de preț este mică).

18. Fă check-in-ul online

Încearcă să minimizezi timpul petrecut la cozi atunci când ești în aeroport. Cel mai ușor lucru pe care îl poți face este să faci check-in-ul online, apoi tot ce trebuie să faci este să treci pe la ghișeul unde lași bagajul de cală și apoi să treci de punctul de securitate. Deseori, vei vedea și alte familii la punctul de securitate, care se descurcă bine, lucru care te va încuraja.

19. Asigură-te că ai destul timp la dispoziție

Deși îți dorești să stai cât mai puțin timp la cozi, totuși nu vrei să fii pe fugă. Pleacă de acasă cu niște ore în plus față de cele necesare și dacă ajungi repede la aeroport, mergi la zona de joacă și lasă copiii să-și consume energia, iar cu cât se joacă mai mult, cu atât mai puțină energie vor avea în timpul zborului.

Citește mai mult: Cele mai bune 10 aeroporturi din lume

20. Ce ar putea să se întâmple?

Înainte să pleci, fă o listă cu tot ce ar putea să mergă prost, de la a-ți veni rău în timpul zborului, la posibilitatea să nu ajungi la avion și scrie ce vei face în aceste cazuri. Trecând prin diferite situații înainte de a se întâmpla te poți pregăti mental și poate că o să ai nevoie!

21. Explică-i

"”Am ajuns?”"

“Am ajuns?”

Dacă copilul tău nu a mai zburat vreodată sau nu a călătorit prea mult, explică-i despre ce este vorba. Spune-i ce o să se întâmple și când o să se întâmple, de exemplu când trebuie să-și pună centura de siguranță și de ce. Majoritatea copiilor cred că zborul este distractiv, așa că cel mai bun lucru pe care îl poți face este să îl încurajezi. Doar este o aventură, nu-i așa?

22. Plănuiește, dar nu exagera

Vrei să îți ții copiii ocupați, dar nu vrei ca totul să fie după ceas. În loc să rezervi o mulțime de excursii, scrie-le pe o foaie și fă un plan sau ține-le socoteala pe telefonul mobil.

Ghidul turistic momondo places este disponibil pentru 14 orașe și are peste 200 de ponturi, colorate în funcție de diferite teme, cum ar fi “familie”, “socializare” și “local”, din care te poți inspira. Este gratis și are hărți pe care le poți accesa offline, așa că nu trebuie să fii îngrijorat dacă nu ai acces la internet.

23. Asistența de la aeroport

Verifică dacă aeroportul sau compania de zbor oferă servicii de asistență. Nu toate oferă, dar multe te vor ajuta cât de mult se poate, de la urcarea în avion până când ajungi la destinație. Dacă călătorești împreună cu mai mulți copii, singur cu un copil, sau dacă este pentru prima oară când ești pus în situația asta, aceste servicii te pot ajuta foarte mult!

24. Păstrează-ți calmul

Dacă copilul tău alege locul cel mai prost ca să se transforme într-o bestie din altă dimensiune care începe să urle, inspiră adânc și rămâi calm.

Citește mai mult: Cum să ai o vacanță lipsită de stres

25. Bucură-te de călătorie

Ai grijă să ai mult timp la dispoziție, împachetează tot ce ai nevoie și fă călătoria să fie plăcută. Amintește-ți că totul o să fie bine și bucură-te de călătorie!

Ești pregătit de vacanță? Vizitează blogul momondo pentru mai multe sfaturi de expert despre cum să faci poze perfecte în vacanță.
În legătură
7 motive pentru care călătoriile te fac mai bun
— 5 mins lectură

7 motive pentru care călătoriile te fac mai bun

9 sfaturi pentru a călători mai mult în 2020
— 11 mins lectură

9 sfaturi pentru a călători mai mult în 2020