O listă utilă cu 21 de sfaturi de călătorie

Fie că ești un călător cu experiență sau un novice în ale mersului cu rucsacul în spate, este întotdeauna bine să îți faci o listă cu lucrurile pe care trebuie să le pregătești pentru călătorie: ce să iei în bagaj, cum le să împachetezi, ce este necesar și ce nu – în această listă notează toate lucrurile esențiale pentru călătorie, alături de cele pe care nu trebuie să le uiți. Știi la ce ne referim: vaccinuri, valabilitatea pașaportului și vize: lucruri importante, dar destul de plictisitoare, încât pot fi uitate.

Urmează să pleci într-o călătorie ? Fă-ți o favoare și uită-te bine pe lista noastră completă cu lucruri necesare pentru vacanță. Nu vei regreta.

1. Rezervă din timp

Nu rezerva o cameră de hotel în ultima clipă, pentru că este un pariu riscant. Posibilitatea de a prinde o ofertă bună de hotel, în ultima clipă, este foarte mică și când ajungi la destinație, s-ar putea să umbli pe străzi, căutând un hotel bun. Cel mai bine este să rezervi din timp camera de hotel și același sfat se aplică pentru biletele de avion. Rezervă cu 53 de zile înainte pentru aprinde cele mici prețuri!

2. Fii flexibil

Gândește-te dacă nu cumva este mai bine să faci o rezervare ce poate fi schimbată ulterior (de exemplu cu anulare gratuită) la biletele de avion și camera de hotel. Costă un pic mai mult, însă te poate scuti de multe probleme.

3. Te vor lăsa să intri în țară?

Ai nevoi de viză? Verifică dacă ai nevoie de viză, sau nu, pentru țara în care călătorești și cele în care faci escală și verifcă în cât timp primești viza. Dacă ai deja una, ai grijă să fie valabilă pe întreaga perioadă a șederii.

4. Nu fi refuzat

lucruri-necesare-in-calatorie

Pașaportul tău este valabil?

Ai grijă ca termenul de valabilitate al pașaportului tău să fie mai mare decât perioada călătoriei în vacanță, altfel nu te primesc. Verifică regulile țării în care călătorești pentru valabilitatea pașaportului, înainte să mergi acolo. Multe țări solicită ca pașaportul să fie valabil un număr de luni în plus fața de data sosirii, sau un număr de luni după ce pleci din țară.

5. Ai grijă de sănătatea ta

Vaccinuri! Nimănui nu-i plac, dar nu uita că paza bună trece primejdia rea. Ai grijă să iei toate pastilele recomandate sau necesare și să-ti faci vaccinurile și verifică dacă cele pe care le-ai făcut sunt la zi. Dacă este posibil, mergi la doctor cu opt săptămâni înainte, cel puțin. Unele vaccinuri trebui făcute din timp pentru a permite corpului tău să își crească imunitatea.

6. Fă dovada revenirii în țară

Unele țări te primesc doar dacă ai rezervat un zbor de retur, așa că verifică cu atenție regulile țării de destinație, înainte să pleci de acasă, și ia cu tine o copie printată a biletului tău de avion în bagajul de mână.

7. Expiră?

Atunci când mergi într-o călătorie cu cardurile de reduceri, precum carduri de student sau de pensie, fii atent să verifici dacă sunt valabile, ca să nu plătești suma integral.

8. Ține banii în mai multe locuri

lista-cu-lucruri-necesare

Cel mai rău coșmar.

Când călătorești cu bani gheată, nu-i ține în aceeași geantă. În felul acesta, dacă pierzi o geantă, îți mai rămâne ceva.

9. Fă copii la documente

Fotocopiază și scanează toate documentele importante: pașaport, bilete, confirmări la hotel, etc. Lasă o copie cuiva responsabil (de exemplu: mamei tale) și ia una cu tine.

10. Trimite-ți un e-mail

Trimite-ți un mail cu toate datele tale: pașaport, numere de telefon, numărul zborului și alte informații. Dacă îți dispare telefonul și portofelul cu documente, poți fi propriul tău erou.

11. Sună la bancă

Sună la bancă, spune-le exact unde călătorești și perioada când ve fi plecat în vacanță, pentru a evita blocarea cardului de credit sau debit. Unele bănci au o limită lunară de retragere a banilor, așa că fii atent să verifici limitele la cardul tău înainte să pleci. Nu uita să ai cu tine, notate, datele de contact ale băncii, în caz că rămâi fară portofel.

12. Verifică din nou bagajul

lista-de-lucruri-necesare

Împachetează doar lucrurile necesare.

Mai uită-te o dată prin bagaj. Chiar ai nevoie de patru perechi de pantofi și șase perechi de pantaloni? Dacă ai îndoieli, uită-te pe ghidul nostru despre cum să îți faci bagajele de călătorie.

13. Verifică recipientele

Ai pus șamponul și deodorantul în bagajul de mână? Au ele sub 100 de ml? Toate recipientele trebuie să aibă sub 100 de ml fiecare (altfel îți sunt confiscate la controlul de securitate).

14. Ești asigurat?

Verifică atent asigurarea de călătorie (pe care o ai, nu?). Ai grijă ca ea să acopere atât destinația, cât și ce faci. Ține o copie cu tine mereu.

15. Eliberează memoria

lista-cu-lucruri-necesare-completa

Poți oricând cumpăra mai multe carduri de memorie din aeroport.

Verifică dacă aparatul foto merge și dacă ai destul spațiu pentru fotografii și videoclipuri.

16. Ia încărcătoarele

Fii atent să iei adaptorul sau încărcătorul potrivit. Nu ai vrea să ți se termine bateria în timp ce îți pui pozele pe Instagram.

17. 999, 911, 112?

Asigură-te că știi toate numerele de urgență din locul unde mergi. O aplicație bună pentru asta este Emergency Numbers (Android) sau Emergency Phone Numbers (iOS), care îți pune la dispoziție numerele locale de urgență prin GPS, sau căutare manuală dacă ești offline.

18. Fii offline

Descarcă un ghid turistic și deplasează-te prin orașe ca un expert! Ghidurile turistice momondo places sunt disponibile în 14 orașe (și vor apărea multe altele în curând). Ele sunt gratuite, includ hărți detaliate și sunt disponibile 100% offline: nu ai nevoie de wireless pentru a le accesa!

19. Fii pregătit

Ia niște haine (câteva) în bagajul de mână, pentru cazul în care bagajul de cală se pierde pe drum și dacă vrei să fii sigur, adaugă o periuță, pasta de dinți și deodorant în bagajul de mână.

20. Fii curajos

Să explorezi un loc nou, necunoscut, poate fi o experiență uimitoare. Odată ieșit din zona ta de confort, bucură-te de aventură!

21. Fii curios

Asta e tot – Fii curios, continuă să explorezi!

Vezi secțiunea ‘News & tips’ de pe blogul momondo pentru mai multe ponturi de vacanță.