DescoperăNatură

Insulele Lofoten din Norvegia: o poveste spusă în imagini

Undeva deasupra Cercului Arctic și pe coasta de vest a Norvegiei, așternute peste apele Mării Norvegiei ce nu-și găsesc pacea, Insulele Lofoten se arată în toată splendoarea.

Și, în ciuda reliefului ce nu aduce deloc a lin și domol, vizitatorii dau năvală pentru a sorbi cât mai mult din natura acestui colț de planetă ca niciunul altul: munții care se prăvălesc afară din ape, plaje virgine și valuri croite impecabil pentru surf… asta fără să mai aducem vorba de celebrele simboluri ale Norvegiei: fiordurile.

Lofoten reprezintă, de fapt, fâșia de uscat care logodește pământul norvegian cu cel mai apropiat oraș despre care probabil ai auzit deja: Tromsø. Asemenea acestuia din urmă, Lofoten e o destinație de milioane pentru cei ce adoră iarna sau pentru cei care poftesc să tragă cu ochiul în viața asta la Luminile Nordice. Și iată cum vitregia se transformă în cadou și cum peisajele care ar părea neprimitoare pentru ochiul necunoscător, devin mană cerească pentru drumeți, schiori, pescari, scufundători. În octombrie 2017, Thomas Flensted (colaborator momondo și fotograf cu ani de experiență), alături de doi prieteni, au pornit în descoperirea Insulelor Lofoten și a apropiatei Senja. Cu ce s-au întors? Cu o avalanșă de fotografii superbe care, puse cap la cap, spun o poveste încă și mai și.

Găsește zbor ieftin către Oslo

Oricât ai vrea, nu poți găsi aici „vreme neprielnică”

 Oricâte grade i-ar fi datoare lui 0 și oricât de gros stratul de zăpadă, frumusețea Insulelor Lofoten este cea care îți taie respirația

În ciuda faptului că nu se află tocmai în buricul târgului, în Lofoten nu e chiar atât de greu de ajuns. Un scurt zbor domestic din Oslo te lasă în satul Evenes, de unde îți rămâne să închiriezi o mașină și-ai rezolvat problema. Uită ce știai despre cauciucurile de iarnă și așteaptă-te la o varianță feroce a acestora; și e normal, încă din răsăritul lui octombrie, drumurile sunt acoperite de gheață, iar vremea nu se mai lasă ghicită cu una, cu două.

Când conduci, vei avea nevoie de toată atenția cu care ai fost înzestrat și n-o să-ți ardă deloc să dai mesaje și schimbat melodii în timp ce ești la volan, mai ales pe bucata de drum dintre Evenes până la prima oprire, în Sennesvik.

 Drumul de mașină din Evenes până în Sennesvik este deja o vacanță în sine

Mulțumită Curentului cald al Golfului, Lofoten se bucură de o climă mult mai simpatică decât alte zone aflate la aceeași latitudine. Și tocmai de aceea, de se întâmplă să vizitezi insulele într-o perioadă blândă a anului, vei vrea să îi atribui mașinii mai multe condiții decât aceea de mijloc de transport. Ne grăbim imediat cu explicațiile.

Cam așa arată opririle pe drumul spre Sennevik

Folosește-ți mașina drept acoperiș pe timp de noapte și descoperă tot ce-au insulele mai frumos de oferit ochiului. Dacă mai și cochetezi cu fotografia, te vei trezi jubilând și săltând în dansuri primăvăratice la fiecare ocheadă pe care ți-o aruncă luminile de aici.

Găsește zbor ieftin către Narvik
Închiriază o mașină în Evenes

Finnglunten

Cațără-te până în vârful stâncii Finngluten și lasă priveliștile să te sece de cuvinte

Insulele Lofoten sunt o spleandoare și-un cadou pentru drumeți și nu te gândi că trebuie să fi vreun profesionist incurabil pentru a îndrăzni să le iei la pas cărările și să înțelegi pe de-a-ntregul ce înseamnă „frumusețe sălbatică”.

Pentru începători, în caz de vreme capricioasă, o excursie până în punctul de belvedere Finnglunten nu ar trebui să se lase cu oftaturi neputincioase și bătăi prea zdravene de inimă. Drumul este făcut pentru mountain biking, dar se potrivește la fel de bine și pentru drumeți, iar la capătul acestuia te așteaptă o creastă superbă, cu o vedere panoramică de 360° asupra munților dimprejur și asupra fiordurilor.

Puține lucruri se compară cu o cană de cafea, savurată într-un asemenea peisaj

Drumul până la Finnglunten și înapoi, plus timpul necesar fotografierii, durează în jur de 3-4 ore. De prisos să mai spunem că hidratarea-i literă de lege, dar înclinăm a crede că nici o cană fierbinte de cafea nu-i de refuzat.

Citește mai mult: Sfaturile experților pentru drumeții începători

Ryten și Kvalvika

 Încalță bocancii ăi mai rezistenți și urmează drumul către Ryten, un punct de belvedere asupra plajei Kvalvika

Pentru excursioniștii ceva mai experimentați, este de neconceput trecerea cu vederea a traseului până la Ryten. Drumul durează până la 5 ore și, deși se arată destul de abrupt pe alocuri, este accesibil majorității.

Nu este vorba atât despre destinația finală și capătul acestui drum, ci mai degrabă despre cât de bine știi să te bucuri de priveliștile tropicale pe care ți le oferă plaja Kvalvika. S-ar putea să te dezamăgească oareșcum imposibilitatea camerei de a surprinde de-a fir a păr farmecul peisajelor, dar fii pe pace! Traseul are atâtea colțuri care dau bine în obiectivul foto încât nu-ți va ajunge o lună și nici memoria cardului ca să le îndeși acolo pe toate.

Cam în acest moment, ar trebui să-ți simți răsplătite toate eforturile de a ajunge aici

Un alt motiv pentru care traseul acesta câștigă atât de mult în popularitate, este marginea fotogenică care-l încheie. Arată așa cum ți-ai închipui că trebuie să o facă capătului lumii (dacă ar exista vreunul) și îți poate părea destul de periculos, dar doar arată. Da, nu e teme, există stâncă în partea de jos a peisajului, cea care nu apare în fotografie.

Citește mai mult: Călătorii de aventură – experiențe pe care trebuie să le ai în viața asta

Senja și Segla

 Punctul de observație din Segla, cunoscut și drept „Corabia din Senja”

Senja este o insulă relativ întinsă, aflată între ismul Lofoten și orașul Tromsø și, deși experții îți vor spune că nu este parte a Insulelor Lofoten, asta nu o lasă cu nimic mai prejos. Unul din cele mai cunoscute puncte ale sale este muntele numit Segla și cunoscut drept „Corabia din Senja”.

Poți prea bine să mergi pe jos până la Segla – este accesibilă tuturor drumeților, indiferent de aptitudini și este cumva imposibil să greșești drumul. Adică, deși nimerești pe o cărare cu un nivel diferit de dificultate, nu te teme, absolut toate conduc la vârful Segla.

Da, dacă viața nu te mai suprinde și nu te mai provoacă cu nimic, parcurge pe jos tot drumul până la Segla

… merită fiecare pas, iar pus alături de primii fulgi de zăpadă ai anului, priveliștea din vârf îți taie orice urmă de respirație.

Luminile Nordice

Ei bine, da, așa se arată luminile nordice în insula Senja

Cel mai bun sfat pe care ți-l putem da: vizitează Lofoten între septembrie și aprilie. Atunci ai cele mai mari șanse de a asista la spendoarea Aurorei Boreale. Aceste lumini celestiale aflate în mișcare continuă, sunt urmarea directă a faptului că particulele încărcate de electricitate, emanate de soare, ating câmpul magnetic al pământului.

Cei doi poli sunt locurile unde acest câmp este cel mai slab și cam ăsta-i motivul pentru care, cu cât te îndrepți mai mult spre nord, cu atât ai mai multe șanse să le surprinzi, iar Lofoten este locul care ți le pune pe tavă.

Și uite-așa obișnuiesc Luminile Nordice să danseze pe cerul de noapte înțesat de stele

Să stai sub cerul arctic liber și împânzit de stele și să te urmărești dansul delicat al Luminilor Nordice este cumva sinonim cu atingerea eternității. Un sentiment de ușurare și de„problemele mele nu au nici cea mai mică importanță” care derivă de aici este exact ceea ce-ți lovește mintea în timp ce urmărești unul dintre cele mai frumoase spectacole de care natura este în stare.

Află mai multe: Top 6 locuri pentru a admira Aurora Boreală

Găsește zbor ieftin către Evenes

Abia ți-am deșteptat apetitul pentru inspirație? Nici că te-am putea lăsa să poftești în van: