DescoperăOrașe

Top 24 de evenimente din România la care trebuie să participi în 2019

Anul acesta poți uita cu desăvârșire de zilele în care aștepți cu înfrigurare orice telefon, orice invitație, orice fost coleg de liceu care să te sune și să te scoată din casă pentru că am adunat nu mai puțin de 25 de evenimente răspândite în toată țara la care merită să fii prezent.

Nu numai că sunt veritabile ocazii de a cunoaște oameni cu care împarți aceleași sensibilități (fie ele pentru film, teatru, muzică…), dar câte lucruri cunoști pe lume care să vină de hac vidului existențial mai cu patos decât arta și cultura? Norocul face că România nu iese deloc pe minus la evenimente culturale și opțiuni avem cu duiumul. Am făcut tot ce ne-a stat în putință să cernem cât mai înțelept printre acestea, iar rezultatul este o listă de 24 de festivaluri care promit să-ți dea înapoi înzecit resursele investite.

Festivaluri de film

Dakino Festival

În Cinema Pro, cu sufletul la gură, așteptând următoarea proiecție © Dakino

Când vorbim despre Dakino, vorbim despre un festival cu o experiență de 28 de ani, iar dacă matematica nu ne înșală, acum 28 de ani nu era de ici să pui la cale un festival în România. Să nu te mire atunci că acesta este primul Festival Internațional de Film de pe întinsul patriei, unul dintre primele dedicate scurtmetrajului din Europa de Est și că nume precum Charlotte Ramplig, Cristopher Lambert și Gaspar Noe (!) i-au trecut pragul.

Competiția de scurtmetraje va confrunta, la Muzeul Țăranului Român, 18 producții cu proveniență din 14 țări. Faptul că producțiile nu depășesc 20 de minute prezintă cumva riscul de a-ți vedea sufletul ajuns la gură în ritmul alert și curiozitatea de a afla sentința juriului.

Unde & Când: București, 7 – 10 martie

Rezervă cazare

One World Romania

Participă la One World și poți considera că ai citit un teanc zdravăn de cărți și articole dintre cele mai bune© One World Romania

Poate acum, că încă nu bănuiești nimic despre cele ce te așteaptă în sălile de cinema în martie, numărul 30 nu îți spune nimic. E firesc. Nu stăm să numărăm în fiecare an câți ani au trecut de la căderea comunismului. Dar iată că evenimente ca One World Romania – hrană bio, ecologică și organică pentru minte – ne amintesc că se împlinesc fix trei decenii de când istoria României și a Europei și-au schimbat definitiv cursul.

Festivalul reprezintă 10 zile înțesate de proiecții, workshopuri, discuții și dezbateri, în încercarea de a ne da seama ce au însemnat, de fapt, acești 30 de ani de democrație.

Unde & Când: București, 15 – 24 martie

Rezervă cazare

TIFF (Transilvania International Film Festival)

Nu putem nega că am văzut cel puțin câteva filme românești de excepție în viața asta. Ei, asta te așteaptă la TIFF preț de 10 zile

Nu putem nega că am văzut cel puțin câteva filme românești de excepție în viața asta. Ei, asta te așteaptă la TIFF preț de 10 zile © TIFF

Dacă mănânci filmele pe pâine în zilele prea scurte de weekend, înseamnă că te dai în vânt la fel de bine și după filmele bune românești (deloc puține la număr). TIFF a văzut prima dată lumina zilei clujene în 2002, în 2007 a ajuns la Sibiu și de atunci îi deja un brand în toată regula. Prea puțini, dacă există, sunt cei care să fi ajuns la eveniment și să nu se fi întors acasă cu ochii strălucind a încântare și cu grămezi de povești cinematografice.

Proiecțiile celor mai de soi realizări cinematografice românești se completează cu seminare, workshop-uri, concerte și petreceri (aha, și petreceri!) pe durata a 10 zile, într-o atmosferă care-ți sparge pieptul și în compania a mii de alți cinefili. Iar toate astea înseamnă experiențe ce sapă șanțuri adânci în memorie, făcându-te să îți mulțumești la nesfârșit pentru îngăduința de a te hrăni intelectual și emoțional.

Unde & Când: Cluj-Napoca, 31 mai – 6 iunie

Rezervă zbor către Cluj-Napoca
Rezervă cazare

Festivalul de film Anonimul

Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, pe sfârșit de vară... se petrece Festivalul Anonimul

Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, pe sfârșit de vară… se petrece Festivalul Anonimul © Anonimul IFF / Dragoș Asaftei

Acesta-i cocktailul perfect dintre filme bune și împrejurimi de poveste, dintre compania cinefilă cu care poți schimba nesfârșite vorbe și natura încă sălbatică, dintre serile de vară petrecute la mal de apă și cultură de lung și scurtmetraj culeasă din toate colțurile lumii. E unul dintre cele mai frumoase concedii pe care ți le poți oferi vara asta. Singurul neajuns real ar fi legat de faptul că locurile de cazare se ocupă repede, așa că timp de șagă prea îndelungat nu-i.

Unde & Când: Sfântu Gheorghe, 5-11 august

Rezervă cazare

BIEFF (Bucharest International Experimental Film Festival)

Când cele mai bune săli de cinema din capitală se umplu ochi de ochi și de curiozitate, cel mai probabil are loc BIEFF

Când cele mai bune săli de cinema din capitală se umplu ochi de ochi și de curiozitate, cel mai probabil are loc BIEFF © Ionuț Dobre

2019 este anul celei de-a noua ediții a acestui festival ce n-are nici în clin, nici în mânecă cu comercialul sau cu filmele de masă. Cele câteva zile de BIEFF umplu sălile de cinema ale Muzeului Țăranului și Elvire Popesco cu creații cinematografice ale unora dintre cei mai de seamă producători ai momentului.

Dacă n-am spus nimic până acum din ceea ce ar fi putut să-ți ațâțe dorința, ci poate doar a cochetat puțin cu intelectul, permite-ne să pălăvrăgim puțin despre ediția de acum doi ani, de exemplu. Creată în jurul temei „Tu ești un alt eu”, festivalul a invitat la empatie, la efortul voluntar de înțelegere a semenilor cu care împărțim umanitatea într-un decor dominat de senzațional, superficial și anxietate.

Unde & Când: București, septembrie

Rezervă cazare

Les films de Cannes à Bucarest

Asta numim noi un început de toamnă cum toate-ar trebui să fie

Asta numim noi un început de toamnă cum toate-ar trebui să fie © Les Films de Cannes a Bucarest / Doria Dragusin

Acesta-i genul de eveniment care aruncă o lumină complet diferită peste același drag, eclectic, toxic și frenetic București. Este vorba despre aceleași săli de cinema în care ai intrat, probabil, în nenumărate rânduri de-a lungul vieții, dar unde aerul se schimbă preț de câteva zile de octombrie.

Săli unde, de data asta, intri fără fireasca temere că poate urmează două ore pierdute, pentru că știi că ceea ce-o să vezi te va zdruncina probabil pentru următoarele zile. Fără să ne mai întindem, prima lună de toamnă vine în București cu producțiile cinematografice premiate la Cannes și n-ai greși cu nimic să ți-l notezi deja în agendă cu circa trei semne de exclamare.

Unde & Când: 14 – 25 septembrie, București

Rezervă cazare

ASTRA (Festivalul Internațional de Film documentar)

Hrană pentru minte și ocazii nesfârșite de a cunoaște oameni roși de curiozități și întrebări. Exact ca tine

Hrană pentru minte și ocazii nesfârșite de a cunoaște oameni roși de curiozități și întrebări. Exact ca tine © Astra Film Festival

Cu oricâtă letargie, astenie, absență de resurse te-ar găsi luna octombrie și oricât de mult ai plânge trecerea verii, n-o să ai nicio șansă să-ți ții spiritul în frâu la ASTRA. Ceea ce se întâmplă pe ecranele instalate în Sibiu sunt povești spuse sub formă de documentare care pun lumină pe condiția umană a timpurilor actuale.

Povești care scot la iveală situații cum nu se poate mai prezente ale omului zilelor noastre, născut într-o cultură sau alta. Poate-i de prisos să mai spunem că festivalul se fălește cu o istorie de un sfert de secol, dar faptul că-i unic în Europa de Sud-Est, ei bine, nouă ne-a făcut sprâncenele să ne țâșnească puțin în sus.

Evenimentul urmărește să premieze cele mai bune filme documentare din secțiunile filmul european, românesc și secțiunea debut, dar concertele live, workshopurile și dezbaterile nu sunt nici ele străine de programul evenimentului.

Unde & Când: Sibiu, 14 – 20 octombrie

Rezervă zbor către Sibiu
Rezervă cazare

Lună Plină – Festivalul Filmului Horror și Fantastic

Un weekend de poveste se anunță cel petrecut într-un sat de calibrul Biertan, de partea fericită a porților festivalului Lună Plină

Un weekend de poveste se anunță cel petrecut într-un sat de calibrul Biertan, de partea fericită a porților festivalului Lună Plină © Ionuț Rusu

Festivalul de film horror Lună Plină are loc în comuna transilvăneană Biertan, unul dintre colțurile acelea de Țară Românească conservată încă din perioada medievală încoace, pentru care turiștii străini se înghesuie și își dau coate.

Vreme de 4 zile, creații cinematografice horror și de fantezie, puse cap la cap cu petreceri tematice, ateliere, escape room-uri și târguri de mâncăruri tradiționale din zonă, se transformă într-un vis frumos pentru oricine adoră să piardă nopțile în fața ecranului, cu inima gata să spargă coșul pieptului și cu adrenalina curgând în valuri prin vene.

Unde & Când: Biertan, județul Sibiu, 8 – 11 august

Rezervă cazare

Anim`est – Festivalul Internațional de Film de Animație

Filmele de animație ne-au cucerit de când eram de-o șchioapă. Iar lucruri nu s-au schimbat prea mult de atunci

Filmele de animație ne-au cucerit de când eram de-o șchioapă. Iar lucruri nu s-au schimbat prea mult de atunci. © Cătălin Georgescu

Tu ești cel care se ceartă cu jumătatea caramelizată pentru că ai alege oricât Kung Fu Panda în locul oricărui alt film văzut la cinema? „Doar nu mai suntem copii!”, îți auzi acuzele lovindu-te în moalele capului. „Ba bineînțeles că suntem”, ricoșează din tine răspunsul. „Poate tu, și probabil de-aia consideri că nu-i de responsabilitatea ta să plătești vreo factură.”, se întoarce replica usturătoare.

Dacă nu ești străin de asemenea controverse, înseamnă: 1) că n-ar strica să mai pui umărul la costurile gospodăriei, 2) că-ți plac la nebunie filmele de animație. În cazul acesta, nu-i motiv să ratezi cel mai mare festival românesc dedicat genului. P.S. Din 2014, are loc o ediție anuală și la Brașov, în Piața Sfatului.

Unde & Când: București, 4 – 13 octombrie

Rezervă cazare

Festivaluri de muzică

Waha Festival

Dacă un singur cadou pe an poți să-ți faci pentru suflet, mergi la Waha

Dacă un singur cadou pe an poți să-ți faci pentru suflet, mergi la Waha ©  Mircea Struțeanu

Cine-a ajuns, fie și numai o dată la Waha, acolo și-a lăsat inima. Pentru eternitate! Cele ce se petrec în pădurea din Micfalău nu au nicio tangență cu lumea în forma pe care o cunoaștem. Totul respiră a armonie, de la fiecare fir de iarbă până la ultimul „îmi pare rău” acompaniat de un zâmbet amabil în cazul în care cineva te calcă pe picior în timpul dansului sau în timp ce stați la coadă pentru lasagna.

Dar vom încerca să rezistăm ispitei de a vorbi despre lasagna de acolo (apropo, delicioasă) și vom îndrepta reflectorul atenției spre decor. Basm, basm și iarăși basm. Culori, artă și bovine care-și iau liniștite masa, în vreme ce tu te dezlănțui și ești una cu pământul și cu muzica. Zona de camping nu e nimic din ce te-ai aștepta. Numai inventivitate, hamacuri colorate, voaluri agățate de copaci, tobe africane, lumânări și decoruri pentru respirații holotropice și meditație. Rochițe hippie vaporoase, cozi împletite, muzică ce răsună în inima munților și… lipsa de semnal la telefon care te face să te bucuri la maxim de întreaga experiență.

Unde & Când: Bățanii Mari, județul Covasna, 11 – 15 iulie

Sibiu Jazz Festival

Sibiu și jazz sună cumva ca jumătățile aceleiași portocale și parcă nici n-ai putea născoci o călătorie națională mai ispititoare

Sibiu și jazz sună cumva ca jumătățile aceleiași portocale și parcă nici n-ai putea născoci o călătorie națională mai ispititoare © Sibiu Jazz Festival / Alina Belascu

Ediția din 2018 a reunit artiști din 7 țări, iar dacă asta nu-ți spune nimic, află că Sibiu Jazz Fest are în spate o istorie de aproape 40 de ani și prea puține evenimente de jazz se pot făli cu o asemenea longevitate. Îndreptându-ne, mai degrabă, la ceea ce simte sufletul când auzul îi oferă muzica ingenuă a instrumentelor, cugetăm că n-ai cum să-ți oferi ceva mai grozav la început de vară decât cele 3 zile de deconectare cerebrală absolută din Piața Mică. Intrarea-i liberă!

Unde & Când: Sibiu, 16 – 19 mai

Rezervă cazare

Concursul Internațional George Enescu

Ți-ai putea ierta faptul că nu ai ajuns măcar la un concert gratuit din cadrul Festivalului George Enescu?

Ți-ai putea ierta faptul că nu ai ajuns măcar la un concert gratuit din cadrul Festivalului George Enescu? © Romanian Filantropic

Gata! S-a terminat joaca! Acum îți scoți frumușel costumul elegant din străfundurile dulapului, caști lacom pâlniile urechilor și nu ratezi ediția concursului din 2019 nici picat cu ceară. Cât să poți să mai aștepți să participi la cel mai mare eveniment cultural românesc? Concertele au loc în Sala Mare a Palatului și la Ateneul Român, iar artiștii care onorează evenimentul sunt dintre mai marii mânuitori internaționali de vioară, violoncel și pian, alături de un alai întreg de orchestre filarmonice de pe întinsul mapamondului. Concertele în aer liber, unde nu ai nicio scuză să nu te arăți după programul de muncă de septembrie, se petrec în Piața George Enescu.

Unde & Când: București, 31 august – 22 septembrie

Rezervă cazare în București

Festivalul SoNoRo

Numai de cultură, dichis și companie bună poți avea parte la Festivalul Sonoro

Numai de cultură, dichis și companie bună poți avea parte la Festivalul Sonoro © Vitzman Vision

SoNoRo înseamnă concerte de muzică de cameră împletite cu poezie și artă modernă, care au loc în câteva dintre cele mai glorioase edificii ale orașului (Ateneul Român, Muzeul Național de Artă și săli din Palatul Cotroceni etc.). Înseamnă eleganță, cultură și cafele băute dimineața în acorduri de muzică de Bach. Seri în care literatura și poveștile de viață ale marilor compozitori dau un context acordurilor ce-ți încântă auzul pe parcursul zilei.

Ei da, cam asta se întâmplă la un festival aflat sub înaltul patronaj al președintelui și cam atâta încântare produce sufletelor care nu găsesc evadare mai sublimă decât contactul simțurilor cu artele clasice.

Unde & Când: București, 1 – 20 noiembrie

Rezervă cazare

Electric Castle

Iată festivalul ce-a intensificat cerneala cu care-i reprezentată România pe hartă

Iată festivalul ce-a intensificat cerneala cu care-i reprezentată România pe hartă © Electric Castle

Tare ne mai crește inima când amintim de Electric Castle și prea rar nu se lasă cu suspine și melancolie. Este cel mai mare festival de muzică electronică, cu influențe reggae, dub și rock din Europa de Est și nici să vrei cu toată ființa să-i găsești nod în papură, prea multe șanse n-ai. Ediția din 2017 a fost cea mai mare de până acum și nu mai puțin de 170.000 de oameni și un număr dublu de picioare au dănțuit preț de 4 zile legate.

Muzica a împăcat chiar și cele mai nemulțumite urechi alternative și ar fi fost imposibil să nu găsești ceva care să-ți rezoneze în suflet printre cei peste 100 de artiști de minimal, techno, raggae, dubstep, drum&bass, indie… Și măcar de-ar fi numai muzica, dar ai parte și de ecrane cu led-uri, proiecții video mapping pe ruinele unui castel medieval, simulatoare, o roată de bâlci și mâncăruri… un deliciu.

Unde & Când: Castelul Bánffy, Bonțida, județul Cluj, 17 -21 iulie

Caută bilete de avion ieftine spre Cluj-Napoca
Rezervă cazare

Plai

Comunitate cultură și multiculturalitate încetează să mai fie doar niște cuvinte goale și capătă cel mai adânc înțeles. La @ Plai!

Dacă te-ai codit și ai șovăit vreodată în fața motivelor de a-ți plănui următoarea vacanță în Timișoara, permite-ne să îți sugerăm unul care îngenunchiază orice argument contra: Festivalul Plai! Acest fenomen în toată puterea cuvântului a fost primul festival românesc ajuns în finala European Festival Awards și este organizat din cap până în picioare de tineri voluntari. De la prima ediție din 2006, și-au propus să fie altfel, să reprezinte mai mult decât un festival de muzică și se vede treaba că le-a ieșit de minune!

Faptul că întreaga organizare aparține voluntarilor spune deja multe despre motivația din spatele scenei, iar diversitatea, toleranța și multiculturalismul au locul lor special în cadrul culturii festivalului. Se petrece în fiecare an la Muzeul Satului Bănățean Timișoara, iar afișele edițiilor trecute au văzut nume precum Zaz, Milky Chance, Paco de Lucia, artiști din Senegal, Sudan, Tunisia și mulți alții.

Unde & Când: Timișoara, 13 – 15 septembrie

Gărâna Jazz Festival

Când primești cel mai fin jazz în aer liber și în vârf de munte nu-ți mai rămân multe de cerut

Când primești cel mai fin jazz în aer liber și în vârf de munte nu-ți mai rămân multe de cerut © Iqool

Festivalul Gărâna se pregătește anul acesta pentru cea de-a 22-a ediție. Dacă te declari iubitor de jazz și de munte și ai pierdut 22 de ediții până acum, în 2019 nu mai ai pe unde să scoți cămașa. Nu-ți rămâne decât să-ți cumperi biletele, să faci planul și să asiști la cel mai mare festival de jazz în aer liber din Europa Centrală și de Est. Pregătește-te pentru drumeții făcute în inima Munților Apuseni, băi în ape sănătoase de râu – pe timp de zi – și muzică executată de artiști de renume mondial – pe timp de seară.

Unde & Când: Gărâna, județul Caraș-Severin, 11 – 14 iulie

Festivaluri de teatru

Ideo Ideis – Festivalul Național de Teatru Tânăr

Dacă ai încredere în puterea noii generații și în cea a actualei de a pune umărul la dezvoltarea primei, participă la Ideo Ideis. O să-ți placă!

Dacă ai încredere în puterea noii generații și în cea a actualei de a pune umărul la dezvoltarea primei, participă la Ideo Ideis. O să-ți placă! © Ideo Ideis

Când ne-a ajuns la ureche întâia și-ntâia oară ce înseamnă Ideo Ideis nu ne-am putut ține în frâu neam exuberanța pentru faptul că în sfârșit „cineva face ceva”. Pentru că prea adesea ne mulțumim cu simpla critică a generației tinere ca și cum n-am fost acolo, n-am făcut asta. În termeni tehnici, acesta-i un festival de teatru pentru adolescenți, la niveluri ce trec de suprafață, Ideo Ideis este o mișcare genială, curajoasă, născută din dorința unei educații (pe bune) în domeniu a tinerilor de liceu.

Unde & Când: Alexandria, august

Rezervă cazare

FITS (Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu)

Când vorbim despre „cel mai mare festival de teatru din România” știm exact ce hram poartă © FITS 2018 / Paul Băilă

Povestea festivalului a început în 1993, într-o lună înzăpezită de martie. A continuat să reprezinte, an după an, o sărbătoare a artelor, ajungând cel mai mare festival de teatru de pe întinsul patriei și al treilea (după unele păreri, al doilea) cel mai mare din Europa. Durează 10 zile, dar sunt 10 zile în care Sibiul vibrează de râsete, muzică și forfotă, consolidându-și încă o dată falnicul titlu de Capitală Culturală Europeană. Nu-i lucru neobișnuit să vezi cum se plimbă liberi pe străzi ambasadori, președinți, regizori și artiști din toate colțurile lumii.

Un singur neajuns am avea de menționat: biletele se vând cât ai zice „pește”, iar locurile de cazare nu se lasă mai prejos. Așa încât, pentru un plin cultural asigurat încă de cum se pune vara în mișcare, rezervă cât mai din timp cele trebuincioase.

Unde & Când: Sibiu, 14 – 22 iunie

Caută bilete de avion către Sibiu
Rezervă cazare

Festivaluri de artă și cultură clasică

Bookfest

La Bookfest te scufunzi din cap până în picioare în cultură și în tot ce are ea mai frumos © Bookfest

În 2019 vor avea loc șase evenimente Bookfest, iar nouă tot ni se pare că sunt prea puține. Dacă ești în stare să petreci într-o librărie mai mult decât pe un șezlong având piscina și cocktailul alăturea, dacă citirea ultimelor titluri apărute la Polirom îți face capul să vâjâie de lăcomia lecturii și dacă nu ieși nici din greșeală din casă fără o carte la tine, nu poți să nu te arăți la Salonul Internațional de Carte.

Iar dacă reducerile de negăsit în altă parte nu-ți ating corzile sensibile, să vedem cum mai reziști în fața ocaziei de a-i asculta pe scriitorii români pe care îi admiri; cei ale căror cărți, nu în puține rânduri, te-au instigat la zile întregi de cugetare, ți-au zdruncinat credințele sau ți-au deschis ochii. Ah… să nu ne scape – lăsăm aici interviul cu unul dintre aceștia: Radu Paraschivescu: „Călătorul, un poet al drumurilor pe marginea cărora stă uneori neprevăzutul

Unde & Când: Timișoara (4 – 7 aprilie), București (29 mai – 2 iunie), Chișinău (28 august – 1 septembrie), Cluj-Napoca (5 – 8 septembrie), Târgu Mureș (19 – 12 septembrie), Brașov (24 – 27 octombrie)

Rezervă cazare

Bucharest Photofest

Și pentru că mulți dintre noi cochetăm într-o oarecare măsură cu fotografia (că doar de-aia am făcut atâtea economii pentru ultimul telefon), la Photofest învățăm de la cei mai buni © Bucharest PhotoFest

Nu puțini sunt cei care susțin că Bucharest Photofest este cel mai intens eveniment de fotografie din România și credem că putem să pătrundem întru totul înțelesul acestei descrieri. Evenimentul crede în poveștile spuse de fotografii (fotografii care nu se lasă cu nimic mai prejos de cuvinte), iar dacă și tu ai ascultat și te-ai lăsat pătruns vreodată de înțelesul intens (ca un shot de expresso) al unei fotografii bune, ar trebui ca la Photofest, să te simți pește în apă.

Edițiile trecute ale festivalului au ieșit din scenă îngropată în ovațiuni și cuvinte de laudă. Ce-a din 2017, de exemplu, a prezentat proiecte fotografice briliante precum „89% RURAL” (tablouri monocrome ale peisajului rural românești) sau The Story of Thaer Jouda from the Gaza Strip (povestea unui supraviețuitor al războiului din Gaza, în vârstă de 11 ani). În 2018, tema principală a fost natura, iar Islanda a jucat rolul protagonist. Una peste alta, expozițiile, proiecțiile de film, dezbaterile și workshopurile evenimentelor trecute au lăsat publicul însetat de povești vizuale, așteptând cu sufletul la gură ediția de anul acesta.

Unde & Când: București, 1 – 12 octombrie

Festivaluri de artă și cultură urbană

Street Delivery

Exact când vara intră în scenă, strada Verona îmbracă altă mantie

Exact când vara intră în scenă, strada Verona îmbracă altă mantie © Mihai Petre

Frumoase mai sunt acele câteva zile de vară când strada Arthur Verona e împânzită din toate părțile de colțuri din care mocnește creativitatea, conștientizarea pentru problemele mediului, de standuri de bucate sănătoase care nu mai contentesc să-ți dea ghes, unde non-conformismul se plimbă ca pe bulevard, muzica se aude îmbietor, fără nicio tentă de indiscreție și, mai ales, unde mașinile strălucesc prin absență.

Ajuns-ai poate la Street Delivery în anii precedenți și poate înțelegi prea bine despre ce vorbim. Dar dacă nu știai care-a fost năzuința din spatele acestei mișcări urbane, asta-i mai ceva ca o poezie de Alecsandri. Cu Cărturești în funcția de organizator, festivalul este un simbol al străzilor sustrase de sub dominația auto și reînapoiate oamenilor, în răstimpul câtorva zile de culoare și viață, artă și inventivitate, mâncare sănătoasă și bună înțelegere, autenticitate, non-conformism și limonadă.

Unde & Când: București, 14 – 16 iunie

Rezervă cazare

iMapp Bucharest

Piața Constituției este luată cu asalt prin prisma tuturor simțurilor când proiecțiile iMapp își fac de cap pe suprafața clădirii-gigant

Piața Constituției este luată cu asalt prin prisma tuturor simțurilor când proiecțiile iMapp își fac de cap pe suprafața clădirii-gigant © Luchian Comsa

„Video mapping” i se spune fenomenului din Piața Constituției care-ți taie răsuflarea, îți învăluie fiecare colțișor de retină și îți face ca pupilele să se dilate neortodox de mult. Cuvintele nu reușesc nici pe alocuri să facă cinste proiecțiilor care cășunează pe Casa Poporului, cât e ea de mare, și te fac să uiți complet că te-ai afla pe-același bun și vechi pământ românesc dintotdeauna. iMapp este un spectacol ca niciunul altul, unde muzica și proiecțiile 3D care se instalează confortabil pe cea mai mare clădire comunistă, acaparează întreg aerul, întreaga minte și tot ce mai rămâne sunt murmure de încântare.

De prisos am încerca să înscriem aici ce se simte când iei parte la acest eveniment ce îmbracă forma unui concurs de video-mapping internațional și unic în Europa. Anii precedenți au adus pe scena muzicală din Piața Constituției artiști precum Parov Stelar, Róisín Murphy și Pink Martini, completând cum nu se poate arta psihedelică desfășurată pe cei 22.000 de metri pătrați ai edificiului. Să mai menționăm că intrarea-i liberă?

Unde & Când: București, Piața Constituției, septembrie

Rezervă cazare

Femei pe Mătăsari

Exact când vara intră în scenă, strada Verona îmbracă altă mantie

Femei pe mătăsari se petrece într-un ambient de creativitate, început de vară și tot ce are Bucureștiul mai frumos © Luchian Comsa

Dacă zace înăuntrul tău cea mai mică licărire de admirație pentru frumusețe și pentru schimbarea pe care cu atâta elan au cunoscut-o, în ultimele decenii, femeile, la Femei pe Mătăsari o să jubilezi și-o să exulți de încântare. Încă de la prima ediție, evenimentul a plecat la drum cu dorința de a schimba abordarea de zi cu zi a străzii Mătăsari (printre altele, o stradă considerată, acum câteva sute ani, populată de femei de moravuri îndoielnice). Acum se transformă într-un spațiu artistic aducător de concerte, expoziții, târguri, educație și voie bună.

La ediția de anul trecut au răsunat voci cunoscute și atât de îndrăgite precum cele ale Mariei Răducanu, Helen sau Maria-Casandra Hauși, s-a organizat a competiție de alergat pe tocuri și s-a lăsat cu proiecții pe clădiri, piese de teatru în plină stradă și ședințe de make-up.

Unde & Când: București, 31  mai- 2 iunie

Rezervă cazare

East European Comic Con

Să ne prefacem puțin că am pierdut urma lumii reale și să ne dedăm fără opreliști fanteziei © Eastern European Comic Con / Diana Oroș

Fără cea mai mică urmă de modestie națională, ci doar cuprinși de frenezie la gândul celor văzute și petrecute în mijlocul toamnei la Romexpo, îți spunem de pe acum că East European Comic Con este cel mai important eveniment est-european adresat celor pe care gamingul, animationul, benzile desenate și serialele nu îi lasă reci.

Unii spun că participarea la eveniment este o întoarcere în vremea adolescenței și o abandonare temporară în brațele ficțiunii. Dar toți știm că devoratul serialelor până la crăpatul zorilor, sesiunile sporadice de video gaming în casa tovarășului-partener in crime și interesul ingenuu față de actorii preferați nu sunt lucruri congelate în adolescență. Așadar, dacă cosplay-ul nu îți este termen străin, dacă te interesează mai mult soarta Emiliei Clarke decât cea a multor rude îndepărtate și dacă abia aștepți să iei în mână un joystick și să participi la concursuri de gaming, nu absenta de la Comic Con!

Unde & Când: București, Romexpo, 24 – 26 mai

Spotlight Festival

Când digitalul, luminile și arta îmbracă Bucureștiul

Când digitalul, luminile și arta îmbracă Bucureștiul © Spotlight Festival / Petru Ivu

Nu știm cum o fi pe la alții, dar Bucureștiul nostru n-o să încapă niciodată în aceeași propoziție cu „anost” și doar să vrei cu tot dinadinsul vei reuși să te plictisești aici. Festivalul Internațional al Luminii, cu a lui artă digitală care împresoară străzile, cu izul de SF și cu munca unor oameni care nu fac decât să iubească frumosul, îi dă orașului un zdravăn boost de viață.

Ceea ce se întâmplă aici în răstimpul a 4 zile este o revitalizare absolută a bătrânului bulevard Calea Victoriei, timp în care falnicele sale clădiri se transformă în ecrane pentru video mapping. În aceeași perioadă, alte zone bucureștene găzduiesc instalații interactive și nebunii curate de jocuri de lumini.

Unde & Când: București, 18 – 21 aprilie

Rezervă cazare

Festivaluri de design

Romanian Design Week

Dacă designul este disciplina care urmărește armonizarea mediului uman, atunci © Romanian Design Week este locul unde trebuie să fii dacă ochiul tău se dă în vânt după frumos

Încă mai consideri că designul nu înseamnă mai mult decât mobilă de sufragerie, câteva modele înflorate pe rochii, iar singura artă de care te simți în stare este o linie trasată stângaci cu tușul pe pleoapa superioară? Înseamnă că ai tras chiulul zdravăn de la Romanian Design Week, iar dacă ai câteva pretenții de bun gust și simț estetic, înfățișează-te fără drept de apel la ediția de anul acesta.

Expoziția are un aer modern, urban și proaspăt, fiind un loc ce adăpostește cu măiestrie creațiile celor mai inventive și tinere minți românești puse în slujba modei, arhitecturii, design-ului de interior, ilustrațiilor, design-ului de obiect și a multor alte meșteșuguri contemporane despre care te vei rușina că știi atât de puține…

Unde & Când: București, 17 – 26 mai

Rezervă cazare
Curios nevoie mare de cele ce se mai petrec pe pământ românesc și cu o poftă nebună de inspirație carpato-danubiano-pontică?