9 destinații ieftine de schi care fac concurență Alpilor

Dacă te-ai născut cu clăparii în picioare și mănânci zăpadă la micul dejun, cel mai probabil, ești un schior profesionist și sponsorii se înghesuie să te trimită de pe o pârtie pe alta și să parieze toți banii pe tine. Dar dacă ești doar un simplu muritor cu niscaiva înclinație pentru pantele acoperite de omăt, atunci constați că mica ta plăcere nevinovată e puțin cam… scumpă.

Ei bine, află că nu trebuie să-ți vinzi cămașa ca să-ți faci hatârul de iarnă pentru că există câteva stațiuni de schi în estul Europei unde vei găsi că aproape totul e accesibil, de la permisul pentru pârtie, la echipament, hotel, mâncare, băutură și cele ce mai contează.

Și pentru că s-au bucurat de investiții masive în ultimii ani, stațiunile despre care vorbim au început să facă o competiție serioasă pârtiilor super luxoase și scumpe unde se laudă șefii că se duc în fiecare iarnă, din Alpii francezi, elvețieni sau austrieci. Bineînțeles, sunt ceva mai mici și poate că nu servesc caviar la micul dejun, dar zăpada este la fel de albă și pufoasă, mulțimile nu se calcă pe schiuri, iar prețurile sunt de două (sau chiar de trei ori) mai mici.

1. Vacanță la schi în România, Poiana Brașov

Ei da, iată de ce tot poporul dă năvală aici… pentru că atât de frumoasă-i priveliștea din Poiana Brașov, an de an

Nu-ți da ochii peste cap grăbindu-te să aduci critici la adresa stațiunii ce sălășluiește în inima Transilvaniei pentru că străinii încep să se cam bată pentru a prinde un loc aici. Ca să nu mai vorbim despre faptul că-i cel mai luxos resort din România. Și cum munțișorii noștri adesea au fost numiți „Alpii românești”, s-au organizat aici vrute și nevrute; pe lângă sporturile de iarnă după care îți tresaltă inima, s-au pus la cale chiar și sănii trase de cai.

Și știi bine că puține lucruri te ung pe suflet mai abitir decât vinișorul fiert băut pe pârtie, cel care te încălzește până în măduva oaselor și care numa’ bine netezește drumul și azmute foamea pentru bucatele tradiționale. Iar cârnații, ciorba de burtă, și mămăliga asortată la brânză de vacă și ouă, nu sunt lucruri pe care să le refuzi fără să clipești. Mai ales după ce te-ai spetit pe pârtie o zi întreagă.

2. Vacanță la schi în Serbia, Kopaonik

 Unde vezi cu ochii numai alb, pitoresc și brazi îmbrăcați în zăpadă… asta descrie perfect stațiunea Kopaonik situată la o aruncătură de băț de patrie

Cele 200 de zile însorite pe an, i-au adus muntelui pseudonimul de „Muntele soarelui”, iar asta sună cum nu se poate mai romantic. Stațiunea Kopaonik n-are nici în clin nici în mânecă cu resorturile scumpe și aglomerate din Franța și Austria, ci se arată ca un minunat și liniștit tărâm al iernii, cu 70 de km de pârtii numai bune de-așezat într-un tablou.

Tot acesta-i cel mai întins lanț muntos al Serbiei și un loc unde n-o să se plictisească nimeni – nici cei care-abia învață să încalțe clăparii, nici cel care schiază de la 2 ani jumate. Apropo de schiatul de la 2 ani jumate, există pentru copii un soi de „grădiniță de schi”, un centru echipat cu tot ce-i trebuie, inclusiv bandă rulantă și carusel. Să nu mai vorbim că, păsările de noapte, pot înlocui băuturile la lumina lunii cu schiatul la lumină artificială în Malo Jazero, pârtia luminată când dispare soarele.

Dacă ți se pare totuși prea de tot, mulțumește-te atunci cu priveliștile oferite de telecabina încălzită, cu o capacitate de 6 persoanei, iar seara ospătează-te la barurile și restaurantele locale, nelipsite de muzică folk sârbească.

Găsește zbor ieftin spre Belgrad

3. Vacanță la schi în Republica Cehă, Spindleruv Mlyn

Nu poți să te plângi că, vrând să iei o pauză de schi, n-ai cu ce-ți clăti ochii în Spindleruv Mlyn © romanboed

Cuibărită într-unul din vârfurile înzăpezite ale celui mai întins lanț muntos din Republica Cehă, Krkonoše (tradus mot a mot, „Munții Giganți”), îți face liniștită veacul Spindleruv Mlyn, una dintre cele patru stațiuni din ținut.

Nu vei găsi doar că prețurile sunt nimic mai mult decât o bagatela, dar te așteaptă aici numai minuni: de la pârtii pentru copii, spații aproape virgine pentru a practica schi de fond și parcuri ticsite cu zăpadă, până la împrejurimile Parcului Național, atât de frumos încât a fost clasificat de UNESCO drept rezervație a biosferei.

După ce-ți faci plinul de sport și zăpadă, coboară agale către satul îmbrăcat în zăpadă, unde mirosul fripturilor frăgezite la foc mic și al clătitelor este atât de prezent încât ajungi să te întrebi dacă nu iese cumva din pământ. Pentru o experiență ceva mai excentrică, află că Berăria Novosad oferă un tratament de spa… cel puțin neobișnuit: scăldatul în băi de bere (la propriu, nicio figură de stil pentru bețiile crunte).

Găsește zbor ieftin spre Praga

4. Vacanță la schi în Bosnia, Jahorina

The Jahorina ski centre, Bosnia

Jahorina, împreună cu vârfurile înzăpezite care-i stau de strajă, atrage an de an împătimiți ai pârtiilor care, când vine vorba de sporturi de iarnă, nu tolerează nimic mai puțin de standarde internaționale. Fiecare centimetru de pârtie este din calea-afară de îngrijit, iar ce vei vedea că te-nconjoară din toate părțile, nu-i nimic altceva decât înalții Alpi Dinarici ai Bosniei.

Coborând la poalele acestora, vei da negreșit de un mic și fermecător orășel, încărcat de cabane tradiționale și presărat la fiecare pas cu brazi înzăpeziți. La numai o aruncătură de băț de Sarajevo, această destinație balcanică indulgentă cu portofelele, este încă și mai recunoscută pentru așa numitele „après-party” (petreceri care-și fac debutul după ce pârtia iese din scenă).

Și de parcă n-ai avea deja o sumedenie de motive să-ți rezervi bilet, mai adaugă și o natură superbă unde, cei care-o cunosc, dau năvală pentru drumeții, săniuș și aer proaspăt alpin.

Găsește zbor ieftin spre Sarajevo

5. Vacanță la schi în Polonia, Bialka Tatrzanska

 Munții polonezi Tatra (nu „tantra”) - Bialka Tatrzanska, Polonia

Dacă ești un împătimit al schiurilor, ai auzit, poate, că Zakopane ar fi cea mai mare și mai faimoasă stațiune din Polonia și nu-i nimic mai adevărat. Dar dacă ți-ai propus să te îndrepți spre ceva care să nu-ți facă gaură în portofel și care să nu fie înțesat ochi de oameni, satul-vedere-poștală Bialka Tatrzanska este răspunsul întrebărilor tale.

Cele 3 pante lungi și aranjate paralel, judecate în ansamblu, sunt ideale pentru familii, începători și intermediari care n-o să găsească un loc mai bun de a-și șlefui talentul de schiori. Mai vârstnicele rubedenii s-ar putea, însă, să fie atrase cu prisosință de brânza de oaie afumată și amestecată în mod iscusit cu afine, iar dacă le așezi un ceai cu rom alături… o să declare că sunt în concediul vieții lor.

Viața de noapte nu-i tocmai punctul forte al acestei stațiuni, dar dacă iei în calcul că are o piscină exterioară alimentată de ape geotermale, rare șanse să-ți lipsească zbânțuiala și nebunia petrecerilor.

Găsește zbor ieftin spre Cracovia

6. Vacanță la schi în Slovacia, Jasna

Vârful Chopok din Jasna, Slovacia este zilnic străbătut de-acest modern funicular

Jasna este unul din secretele prețioase și bine păstrate ale Slovaciei, o așezare cuibărită în Valea Demanovska Dolina și un tărâm de iarnă ce-și are perfect locul într-o poveste cu zâne. Rafalele de vânt se opun rândurilor de pini, iar pantele de schi înfruntă sălbăticia și decorul rural, fără ca măcar să aibă idee că toate ocupă, de fapt, întinsul unui parc național.

Nu te da înapoi aflând că vârful Chopok îi ispitește pe profesioniști cu o pantă aproape verticală de 1000 m și nenumărate zone unde să-și tot facă de cap plăcile de snowboard. Rămâne încă loc berechet pentru începători, școli de schi există și ai posibilitatea chiar și la o nebunie în zonele mai sălbatice, dacă apelezi la un ghid local.

Din nou, petrecerile nebune nu sunt tocmai la ele acasă, dar de ce să n-o arzi bătrânește, în seri liniștite petrecute în berăriile locale, dând gata câteva porții de găluște pierogi tradiționale. Sau dacă într-adevăr te-ai dus acolo pentru schi, și nu pentru alte flecușoare, află că panta care țintește spre vârful Chopok este luminată și pe timp de noapte.

Găsește zbor ieftin spre Bratislava

7. Vacanță la schi în Bulgaria, Bansko

Îți imaginezi că ai putea să fii aici? Zăpadă cât vezi cu ochii în munții Pirinei, în apropierea stațiunii Bansko © Nick Moise

Dacă numele „Bansko” nu-i tocmai străin de tine, asta nu ne surprinde cu nimic pentru că această stațiune recent modernizată a luat-o la sănătoasă, sus în topurile amanților zăpezii. Și are de toate pentru toți: și zăpadă cu nemiluita, și condiții de schi de care n-ai cum să te plângi și nopți care au să-ți dea ceva mai mult decât o cană de cacao la căldura focului.

Și deși e cât se poate de amabilă cu începătorii, nu-ți închipui că-i înțesată numai de pârtii cuminți. Nici poveste. Marcajele roșii au de lucru aici, iar luatul la goană în jos pe pârtie, printre molizii care înțeapă norii… ei bine, se lasă cu mulți litri de adrenalină curgând în râuri prin bunele și bătrâne vene. N-o să te mințim.

Cea mai mare stațiune de iarnă a Bulgariei poate deveni, pe alocuri, nițel aglomerată în coada de la telecabine, dar poți oricând să te cazezi la înălțime, să te dedai unui somn dulce și să comanzi un mic dejun la ore nerușinate, asta înainte să-ți pui clăparii. Și cel mai probabil, nerușinate vor fi orele micului dejun pentru că scena barurilor de noapte din Bansko, are deja o faimă dusă departe.

Găsește zbor ieftin spre Sofia

8. Vacanță la schi în Slovenia, Kranjska Gora

Telecabinele voiase și colorate din Kranjska Gora, Slovenia

Dacă acestei stațiuni slovene i-au lipsit pârtiile periculoase, i s-au dat din plin terenuri suave, îngrijite, piste numai bune pentru copii și peisaje incredibile în mijlocul cărora să-i tot dai bătaie cu schiul de fond. Și în ciuda faptului că participa la Cupe Mondiale de mai bine de 50 de ani, putem spune că faima nu i s-a urcat la cap, prestigiul nu i-a luat mințile, iar prețurile sunt cât se poate de decente. Asta face că nu trebuie să fii o celebritate ca să te simți binevenit pe pârtia de aici.

Găsește zbor ieftin spre Ljubljana

8. Vacanță la schi în Macedonia, Popova Sapka

Un ochi discret aruncat în stațiunea Popova Sapka © markovskavesna

Devansând fără discuții cele mai multe stațiuni din Europa de Est, resortul Popova Sapka se cuibărește undeva între vârfurile blânde ale Munților Dinarici. Și vei găsi orașul liniștit din calea-afară, îmbrăcat în alb și în străzi goale, într-o stare de perpetuă moțăială, iar dacă fix de liniște aveai nevoie în concediul de iarnă, nici că ai putea găsi un loc mai potrivit.

Telecabinele sunt cam vintage, să le spunem așa, dar pantele line, fără urmă de bețe de schi merită toți banii, mai ales când ai senzația că le ai pe toate pentru tine și privirea ta.

Iar dacă poftești să te scufunzi încă și mai cu patos în sălbăticia de un alb imaculat, ai tot norocul din lume: în Popova Sapka poți închiria un plug (cu tot cu șofer) care să te conducă până în străfundurile-acoperite de zăpadă ale locului, unde nu vei fi decât tu cu tine însuți (și șoferul). Apropo, această distracție cu plugul și dezăpezirea din mijlocul nicăieriului este prima și singura organizată, până acum, în Europa.

Găsește zbor ieftin spre Skopje
Deja îți freci palmele, gândindu-te pe unde și cum să mai petreci iarna asta?

În legătură
7 motive pentru care călătoriile te fac mai bun
— 5 mins lectură

7 motive pentru care călătoriile te fac mai bun