7 destinații alternative la cele clasice în Spania

Prea des ni se întâmplă să călătorim prin aceleași și aceleași locuri cunoscute, aceleași destinații recomandate de fiecare dată. De aceea, rupe rândul și vizitează aceste 7 destinații de vacanță diferite, care nu sunt cu nimic mai prejos prin frumusețe și strălucire decât cele arhi-cunoscute – dacă nu sunt chiar și mai și!

1. Valencia, nu Barcelona

Cu un design conceput de Calatrava și Félix Candela, Ciutat de les Arts i les Ciències este una dintre cele mai însemnate bijuterii arhitecturale ale Spaniei.

Poate că Barcelona are partea sa bună de stil Gaudi, dar mai jos spre coasta de est, orașul mai aerisit al Valenciei dispune de o arhitectură vie și izbitoare. Totul se datorează lui Santiago Calatrava, un sculptor și inginer local, care a proiectat designul multor minuni arhitecturale ale orașului. Integritatea structurilor sale a fost pusă sub semnul întrebării destul de târziu, dar e imposibil să nu remarci simțul său artistic.

Mulțime de petrecăreți în cea mai mare petrecere cu roșii

Dincolo de clădirile sale și de cluburile de noapte cool din cartierul El Carmen, Valencia este și o atracție culinară turistică. Poți să te îndrepți spre un fast-food din Valencia, oriunde găsești paella, sau mergi cu mașina pentru aproximativ treizeci de minute spre nord, spre satul provincial Buñol, unde se ține festivalul anual La Tomatina. Festivalul are loc în fiecare august și implică o mulțime de petreceri cu aruncări de roșii!

Citește și: 3 zile în Valencia – vechiul oraș futurist de la malul Mediteranei

Găsește zbor ieftin către Valencia
Rezervă hotel în Valencia

2. Formentera, nu Ibiza

O femeie lângă Farul din Formentera.

Dacă ai chef să schimbi cluburile de piscină din oraș cu niște hamace  pe plajă, această insulă, care măsoară doar 20 km de la est la vest, este refugiul subtropical perfect.

Spre deosebire de surorile sale mai mari, Mallorca, Menorca și Ibiza, Formentera este mai puțin bombardată de masele de turiști doritoare de petreceri nebune și gălăgioase, și oferă în schimb un peisaj plăcut și rustic, cu soluri de sare, câmpuri de rozmarin și păduri de pin nemaipomenit de potrivite pentru relaxare și nudism, așa cum o fac și localnicii.

Și nu glumim. Cei aproximativ 10700 de locuitori din regiune asigură bune condiții de utilizare a liniei de coastă și plajă, cu multe locuri amenajate, unde să faci nudism și baie de soare gol și nestingherit.

Deci da, este un loc unde spiritul liber e la el acasă, ideal pentru o vacanța pe stil hippie (nu e de mirare că Bob Dylan a locuit aici). Dacă ești în căutarea unui loc pentru pură evadare, Formentera este pe tine!

Găsește zbor ieftin către Ibiza

3. Sevilla, nu Santiago de Compostela

Un om în vârstă din Sevilla, sprijinindu-se de un stâlp într-o zi fierbinte de vară.

Există ceva incurabil de romantic când vine vorba de Sevilla. Străzile pavate cu piatră cubică ale centrului vechi, natura tot timpul înverzită, abundența de terase unde să mănânci tapas, portocale zemoase care cresc pe marginea drumului…. flamenco! Fără îndoială că este bijuteria de necontestat a coroanei andaluziene, un loc unde poți să te întinzi și să te relaxezi oriunde și oricând, în zilele fierbinți de vară.

În multe feluri, Sevilla reprezintă cealaltă față bogată a Spaniei moderne. Aici vizitatorii au norocul de a face cunoștință cu 2200 ani de istorie bogată și de a putea admira artă și arhitectură islamică, romană, gotică, barocă și renascentistă.

Poate că Santiago de Compostela este locul de referință pentru pelerinajul cunoscut încă din antichitate, dar Sevilla, unul dintre cele mai mari orașe din sudul Spaniei, continuă să livreze lucrurile de calitate și clasice care nu se învechesc în timp.

Citește și: Ghid turistic Sevilla – secretele unui frumos oraș andaluzian

Găsește zbor ieftin către Sevilla
Rezervă hotel în Sevilla

4. Vigo, nu San Sebastián

O seară de vară în Vigo, cu umbrele oamenilor savurând o ședere plăcută în port.

Chiar dacă dispune de cea mai mare flotă de pescuit din Europa, surprinzător de puțini călători ancorează și prin Vigo. Și ce păcat! Este cel mai mare oraș din comunitatea autonomă a Galiciei și are o atmosferă de oferit, fără egal în restul țării, cel puțin nu în orașul-port echivalent din Țara Bascilor, San Sebastián.

O parte din chintesența Vigo este istoria sa bogată ca port industrial. Aici totul merge strună, cu mii de pescari care mișună pe cheile portului cu marfă proaspătă adusă în stoc, iar vânzarea se extinde până în centrul vechi, O Berbés, plin cu restaurante și taverne.

Dacă dorești să te aventurezi în afara agitației orașului o adevărată splendoare a locului se află la doar 14 kilometri de țărm. Arhipelagul Insulelor Cíes este unul dintre secretele cele mai bine păstrate din Europa, fiind o rezervație naturală, care îți poate oferi călătorii spectaculoase, plaje întinse și posibilitatea de a admira mulțimea de păsări exotice. În arhipelag sunt doar trei insule mici, așadar ia-ți o zi pentru un tur de croazieră, sau adu-ți cortul și campează aici peste noapte.

Găsește zbor ieftin către Vigo

5. Baqueira-Beret, nu Sierra Nevada

Valea înzăpezită din stațiunea de ski Baqueira-Beret.

În timp ce majoritatea împătimiților de munte se îndreaptă spre dealurile Granadei din Sierra Nevada, aici în Pirinei, în partea cea mai nordică a Spaniei, este locul unde pârtiile de ski sunt demne de măsuri regești. Ad-literam.

Regele Felipe VI și familia sa dețin o cabană resort în Baqueira-Beret și adesea poate fi zărit cu clăparii în picioare și bețele în mâini, skiind peste Valea Aran pe timpul sezonului de ski. Și atunci când peisajul e absolut superb, cine îl poate învinui?

Găsește zbor ieftin către Barcelona

6. Cádiz, nu Insulele Canare

Bărbați cântând serenade la Carnavalul din Cádiz.

Cu o istorie de peste patru mii de ani, se cunosc foarte multe despre cel mai vechi oras al Spaniei, Cádiz, și totuși este greu să rezumi esența sa.

Poate că e din cauza faptului că e mereu în mișcare, chiar și atunci când fortificațiile și casele sale din calcar se erodează sub influența brizei sărate a mării. Chiar și în timpul anilor sufocați politic sub conducerea lui Franco, orașul și-a menținut întotdeauna liberalismul său devotat, care este sărbătorit în fiecare primăvară la Carnavalul din Cádiz. Deschis oamenilor de toate soiurile, este unul dintre cele mai bune și cele mai îndrăgite sărbători din Spania.

Pare o alternativă ciudată, pe care să o alegi în loc de Tenerife și Lanzarote, dar la Cádiz veți avea parte și de surf și de soare și de fructele de mare la prețuri de chilipir, plus moștenirea istorică valoroasă.

Găsește zbor ieftin către Jerez de la Frontera

7. Toledo, nu Madrid

Zidurile fortificației din Alcázar, ce se ridică mândre în cel mai înalt punct din Toledo.

Mai poți să alegi ca destinație o altă regiune din Spania, Toledo, din comunitatea autonomă și frumos păstrată peste timp, Castilia – La Mancha.

Fiind la numai o oră de condus din Madrid, mulți călători rătăciți fac greșeala de a planifica incursiuni de o singură zi la Toledo. Ca să sapi un pic mai adânc în tainele acestei metropole enigmatice, va trebui să rămâi peste noapte, printre vechile edificii religioase din Toledo – creștine, musulmane și evreiești – luminate splendid.

Există un sentiment deosebit pe care ți-l dă orașul, genul de loc unde Woody Allen ar putea să regizeze un film. Spre deosebire de alte locuri, unde celebrul regizor a mai filmat (ahem, Barcelona), Toledo chiar trăiește atmosfera prinsă pe peliculă!

Oh, și ca să nu mai vorbim de faptul că întregul oraș este clasificat ca moștenire a patrimoniului mondial UNESCO? Ceva la care Madrid nu ar putea să viseze vreodată!

Găsește zbor ieftin către Madrid

Citește și: