Ghid turistic Sevilla: secretele unui frumos oraș andaluz

Cum să-ți descriem noi cât mai succint și elocvent Sevilla, capitala Andaluziei? Am putea începe prin a-ți cere să făurești cu ochii minții un oraș în care grandoarea, istoria și ceea ce ar putea fi definit drept „plăcerea relaxantă de a trăi” pun mână de la mână și se transformă în escapada iberică ideală de weekend.

Dacă plăcerea ți se lățește pe față gândindu-te cum vei aplauda cu patos după un spectacol de flamenco, dacă trecutul musulman al Spaniei nu-i o pagină de istorie care te lasă rece sau dacă, și mai probabil, îți plouă în gură când te gândești la o mare de tapas de la mama lor desfășurându-ți-se în fața ochilor, citește ghidul nostru din scoarță-n scoarță.

Cum ajungi dintr-un loc în altul

Nici nu te gândi să arunci banii pe taxi! Linia de autobuz EA (Especial Aeropuerto) te duce de la aeroport direct în centrul orașului și este, fără doar și poate, cea mai ieftină opțiune. Biletul îl cumperi direct de la șofer, iar călătoria durează în jur de 30 de minute. În cazul în care avionul aterizează la ore târzii, iar autobuzul și-a terminat ziua de muncă, află că o cursă cu taxiul te va costa echivalentul a 90 – 110 Lei.

Găsește zbor ieftin către Sevilla
Rezervă hotel în Sevilla

O primă ocheadă prin Sevilla

Nu trebuie să fii cine știe ce expert în estetică pentru ca frumusețea istorică a orașului să-ți intre la suflet cât ai zice „pește”, asta se rezolvă în primele secunde. Ce te va surprinde însă și mai abitir o să fie cele câteva bijuterii contemporane pe care orașul le scoate din mânecă; de exemplu, Metropol Parasol, o construcție halucinantă ridicată în 2011, este exact genul acesta de capodoperă modernă care-o să-ți dilate pupilele de încântare.

Dacă ne luăm la vorbă despre natură și despre micile plăceri ale vieții (subiect pe care te aștepți probabil să-l atingem când vorbim de meleaguri spaniole), află că Sevilla cuprinde râul Guadalquivir între granițe, că străduțele-i înguste și fermecătoare sunt încadrate fără rușine de rânduri de portocali și că localnicii se pricep de minune la trăitul vieții în pas molcom. Prea rar o să te lovești de un refuz invitând un sevillan la un pahar într-una dintre piețele orașului, așa că, de-ți poftește inima, dă-i bătaie și invită!

Un alt bine-de-știut: Sevilla este un oraș plat, iar asta n-o să-ți solicite până peste poate coapsele, în cazul în care iei înțeleapta decizie de a-l cunoaște la pas sau din spatele ghidonului. Dacă recomandăm închirierea unei biciclete? Sevilla are al cincelea cel mai lung sistem de piste de biciclete din Europa și peste 2,500 de biciclete disponibile în tot orașul. Și de-acum, decizia-i în terenul tău.

Primăvara (cu prisosință în preajma Săptămânii Sfinte sau a Târgului din Aprilie) și toamna sunt cele mai nimerite perioade ale anului, în vreme ce verile se-arată caniculare, cu temperaturi care cochetează nestingherit cu 40C.

Ce-i de făcut în Sevilla

Catedrala din Sevilla

Sevilla se fălește cu cea mai mare catedrală gotică din lume: Catedrala Sfânta Maria

Sevilla se fălește cu cea mai mare catedrală gotică din lume: Catedrala Sfânta Maria

Sevilla găzduiește cea mai mare catedrală gotică și imediat ce ajungi pe străduțele înguste ce-o împresoară, n-ar trebui să-ți ia mai mult de 2 minute ca să-ți sară în ochi.

Înainte de a vedea ce ascunde în spatele pereților, dedică-i timp berechet acestei clădiri uriașe pentru a o admira/fotografia pe dinafară. Și abia după ce exteriorul nu mai prezintă niciun secret, arată-te șprințar și evită cozile interminabile, cumpărând biletul de intrare de la biserica El Divino Salvador, aflată alături.

Nici în vis să nu te gândești să ocolești turnul cu clopot, La Giralda, minaretul original al moscheei ce-a șezut cândva pe locul acestei catedrale. O să te surprindă, poate, faptul că în locul scărilor te așteaptă o rampă alcătuită din 35 de segmente, despre care se crede că i-a servit cândva mu’addhinului (cel însărcinat cu anunțarea începerii rugăciunilor), facilitându-i drumul călare până la minaret.

Mormântul lui Christopher Columb e o altă avuție a catedralei și nu puține-au fost disputele despre adevăratul loc de odihnă al rămășițelor marelui explorator (Republica Dominicană, fiind a doua candidată). Pare-se, însă, că recente analize ADN au adus certitudinea că Sevilla, și mai exact catedrala, adăpostesc adevăratul mormânt al călătorului.

Alcázar – Palatul Regal din Sevilla

Palatul regal Alcázar din Sevilla este unul dintre cele mai rafinate exemple de arhitectură mudejar

Palatul regal Alcázar din Sevilla este unul dintre cele mai rafinate exemple de arhitectură mudejar

Imposibil ca bătrânul Alcázar să-ți fie nimic mai mult decât un străin și necunoscut palat. Imposibil! Această bijuterie regală este un exemplu cum nu se poate mai măreț de arhitectură mudejar spaniolă. Să punem pauză și să lămurim: stilul arhitectonic mudejar, puternic influențat de design-ul și meșteșugurile musulmanilor, a înflorit ca un boboc primăvăratic în Spania, imediat după ce maurii și-au încheiat povestea, dominația și socotelile pe acest pământ iberic.

Una peste alta, îi vei recunoaște coridoarele și grădinile în nenumărate dintre serialele și filmele care ți-au furat nopțile și iată aici numai unul dintre exemple: Destinații unde trebuie să ajungi dacă ești fan Game of Thrones.

Dacă ai vizitat deja Alhambra din Granada, iar amintirea îți dăinuie încă în minte, ei bine, Palatul Alcazar nu se lasă cu nimic mai prejos. Biletul de intrare costa 44 Lei și poate fi cumpărat online sau de la fața locului. Sfatul nostru: pune-ți deșteptătorul devreme și ajungi aici înaintea înghesuielii.

Flamenco, foc și pasiune

 Nu poți spune nimănui că ai fost în Sevilla, fără să-i povestești cum ți s-a părut spectacolul de Flamenco

Nu poți spune nimănui că ai fost în Sevilla, fără să-i povestești cum ți s-a părut spectacolul de Flamenco

Flamenco este cumva sinonim cu Sevilla pentru că acesta-i unul dintre cele mai grozave orașe de unde ai putea să descoperi jocul pasional dintre sunet de chitară, voce și dans. Vei găsi autentice show-uri de flamenco berechet în așa numitele peña, cu Torres Macarena peña, unul dintre cele mai celebre.

Dacă spectacolul te prinde cu succes în plasă, vizitează Muzeul de Flamenco, descoperă-i evoluția de-a lungul istoriei, nenumăratele fațete pe care le îmbracă, varietatea costumelor, precum și pe cei mai celebri dansatori ai tuturor timpurilor.

Plaza de España

 Plaza España are dimensiunea a cinci terenuri de fotbal și este unul dintre cele mai impresionante spații sevillane

Plaza España are dimensiunea a cinci terenuri de fotbal și este unul dintre cele mai impresionante spații sevillane

Construită în 1929 pentru Expoziția Ibero-Americană, Plaza de España este o construcție semi-circulară, elaborată inițial pentru a îngloba tehnologia și industria spaniole, cu băncile ce-o înconjoară, descriind fiecare dintre cele 48 de provincii spaniole. Pentru o experiență încă și mai plină de finesse, închiriază o barcă și străbate canalele circulare ce înconjoară piața.

Shopping în Sevilla

Cerámica Santa Ana

Putem jura cu mâna pe inimă că Sevilla știe câte ceva despre ceramică, iar asta-i vădit de la prima promenadă pe străzile care mocnesc de plăci din ceramică. Oricum, centrul acestei industrii este cartierul Triana și poți ajunge acolo imediat ce, părăsind centrul vechi, decizi să traversezi râul (nu înot, ci peste un pod). Cerámica Santa Ana se ocupă de treaba asta de mai bine de 50 de ani și vinde produse din ceramică (vase, ulcioare, cupe și plăci) la prețuri cât se poate de rezonabile.

Juan Foronda

Dacă toată nebunia flamenco despre care sporovăiam mai sus îți va fura o bucată zdravănă de inimă, îți vei dori cu tot dinadinsul să te întorci acasă cu câteva suveniruri. La Juan Foronda găsești rochii de flamenco hand-made și accesorii precum evantaie și șaluri.

La Seta Coqueta

În acest butic ușor peculiar aflat în districtul Alfalfa, găsești haine, accesorii și bijuterii create de designeri spanioli la prețuri tolerabile și este locul pe care-l recomandăm dacă tu ești cel cu sufrageria plină de suvenire de vacanță.

Bucate și ospețe în Sevilla

Triana

 Podul Isabel II Bridge este cel care leagă orașul de Triana, cartierul colorat și înțesat de tapas

Podul Isabel II Bridge este cel care leagă orașul de Triana, cartierul colorat și înțesat de tapas

Nu trebuie decât să traversezi Podul Isabel II și te vei găsi fix în inima cartierului Triana, un district tradițional, ce aparținea cândva clasei muncitoare. Ajuns aici, asigură-te că dai de zona ce-nconjoară Calle Betis și multă baftă la alegerea unuia dintre numeroasele baruri ieftine de tapas! Există aici cu nemiluita și-s pline ochi de localnici care-adoră să vadă timpul cum trece și soarele cum arde, în vecinătatea Turnului de Aur (Torre del Oro) și a Catedralei de peste râu.

Mariatrifulca

În cartierul Triana, cele mai classy priveliști asupra râului se văd, fără îndoială, de pe frumoasa terasă a acestui restaurant mediteranean. Prețurile sunt comme si comme ca, iar meniul include pește, fructe de mare și tapas de te lingi pe degete.

Bar Alfalfa

Despre acest bar primitor am putea spune multe, dar ne vom rezuma însă la bruschetele delicioase pe care le servesc, la felurile de tapas tradiționale și la prețurile drăgălașe din meniu. Am mai adăuga un semn cu ochiul când ajungi la vinetele rustice și la brânza afumată scarmoza, judecând că dacă ești vegetarian, te-am nimerit la fix.

Mercado del Arenal

O piață ce se distinge prin culorile de alb și galben, atât de specifice Sevillei, un loc unde ai toate șansele să cercetezi din primul rând obiceiurile locale și o alegere briliantă pentru masa de prânz! Și pentru a ne asigura că cel puțin pe vegetarieni i-am împroșcat de sfaturi astăzi, Veganitessen este un stand vegan care servește prânzuri excelente.

Bar Estrella

Pe o alee îngustă din cartierul Santa Cruz, Barul Estrella te-mbie cu tapas, cu forfota atât de tipică spaniolilor și cu o istorie ce datează din 1939. Da, e unul dintre preferatele localnicilor, iar prețurile nu sunt dintre cele neobrăzate.

Baruri și licori în Sevilla

El Garlochi

Acesta este un bar-templu dedicat Săptămânii Sfinte, mai exact cea mai mare sărbătoare anuală din Sevilla, și încă de la intrare o să te învăluie arome de bețișoare parfumate. Dacă mai adaugi gălăgia de statui și imagini ale Fecioarei Maria, ale lui Iisus și ale altor personaje biblice, o să te întrebi cum mama naibii se pot vinde cocktailuri într-un loc de unde te privesc sfinții.

Ei, da, ciudățel și excentric, dar asta nu-i nimic comparativ cu specialitatea barului – cocktailul denumit Corpul lui Christos și alcătuit din cava, rodii și whiskey.

El Rinconcillo

 Cel mai vârstnic bar din Sevilla încapsulează secole de istorie și atmosferă de epocă

Cel mai vârstnic bar din Sevilla încapsulează secole de istorie și atmosferă de epocă

Cu greu ar putea să te lase rece un bar ce și-a deschis ușile întâi și-ntâia dată în 1670 și unde astăzi își fac loc turiști și localnici deopotrivă, dorind, cu mic cu mare, a experimenta o bucată sănătoasă de istorie. Nu te da înapoi de la un sherry, o bere sau un pahar de bere, iar dacă crochetele de cod, tortilla, năutul sau spanacul din meniul din tapas îți fac cu ochiul, n-ai motiv rațional să te împotrivești.

Pura Vida

Pe acoperișul Hotelului Fontecruz Sevilla Seises se desfășoară barul Pura Vida, cu magnificele priveliști asupra catedralei. Acum, dacă nu ai nicio intenție să iei în seamă sfatul de la începutul poveștii și ții cu tot dinadinsul să vii aici în lunile sufocante de vară, fă-ți măcar favoarea de-a te răcori cu briza drăgălașă ce străbate terasa în nopțile nerușinate de vară.

Pe timp de zi, Pura Vida se transformă în beach club cu tot cu piscină, loc unde ești binevenit pentru câteva ore de chill, chiar dacă nu te-ai cazat la hotel.

Și unde să te cazezi în Sevilla?

The Corner House

The Corner House este o frumoasă și primitoare pensiune, situată într-un cartier boem (Alameda). Prețurile sunt simpatice, iar terasa de pe acoperiș este exact ceea ce ai nevoie pentru relaxarea de după o zi întreagă de colindat.

Corral del Rey

Corral del Rey, un elegant hotel-butic situat într-un palat de secol 17, se află la distanță de câteva minute de pas de catedrală, în cartierul Alfalfa.

Caută mai multe hoteluri în Sevilla

Dacă te-a cuprins de mama focului o sete pentru bucata iberică de mapamond, fă bine și citește următoarele: