DescoperăOrașe

Cum să petreci 3 zile în Munchen, un superb oraș european

Ceea ce o să te farmece probabil la prima privire aruncată în Munchen vor fi contradicțiile frapante. Tot ce ai auzit despre natura conservativă și nivelul ridicat de viață al localnicilor este destul de adevărat, dar probabil n-ai auzit destule despre spațiile verzi, infrastructura de top, cumpărăturile sofisticate sau despre scena culturală. Crede-ne pe cuvânt: capitala bavareză este mai vie decât îți poți închipui!

Ceea ce ai de făcut acum este bagajul pentru trei zile. Pregătește-ți, în plus, tot apetitul din lume pentru bunătățile din centrul istoric și adaugă câteva zile itinerariului pentru a le dedica naturii superbe din preajma lacurilor sau a Alpilor din imediata vecinătate.

Găsește zbor ieftin către Munchen Rezervă hotel în Munchen

O plimbare prin Altstadt

Englischer Garden este locul unde localnicii se scaldă în soare

Englischer Garden este locul unde localnicii se scaldă în soare © katielouisethomas989

Începe-ți întâia zi în Marienplatz, mai exact, piața principală din Altstads (Centrul Vechi), și așteaptă-te să cunoști, în egală măsură, turiști și localnici. Spre deosebire de alte orașe nemțești, Munchen a fost reconstruit după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a-și conserva șarmul arhitecturii baroc și somptuozitatea clădirilor. La o aruncătură de băț de piața principală, vei da de Viktualienmarkt, o piață în aer liber, ale cărei mirosuri te vor ademeni, iar de acolo te poți îndestula cu tot ce-ți poftește inima, de la produse proaspete până la brânză și miere bavareză. Dacă acestea nu te atrag, nu ridica nemulțumit dintr-o sprânceană – brutăriile, patiseriile și magazinele de cărnuri îngrădesc întreaga piață și fix în inima acesteia te așteaptă îmbietoare, o grădină-berărie.

Dacă ești destul de cumpătat încât să mai păstrezi ceva loc în stomac, fă o oprire la Cafe Frischhut și comandă un Schmalznudel tradițional: o bunătate de patiserie bine prăjită și îmbrăcată în zahăr; nu o numi „gogoașă”, vei primi înapoi priviri mustrătoare, dar da, o poți lejer numi „bombă calorică”.

Continuă-ți drumul pe străzile pietruite, cu nuanță de medievalitate, până ajungi în Piața Odeon. Nu uita să sorbi din priviri toate obiectivele mărețe pe lângă care treci, printre care se numără Frauenkirche, magazinul de delicatese Dallmayr (ce datează încă din secolul 17) și pe lângă Residenz, fostul palat regal al monarhilor Wittelsbach. De aici, ar trebui să găsești fără probleme parcul central al orașului, Englischer Garten.

Unul dintre lucrurile unice pe care probabil numai în Munchen îl vei afla este Eisbach Welle, un val permanent al râului cu același nume, care atrage aici surferi cât e anul de lung, indiferent de-i soare să te prăjească sau ninsoare până la genunchi. Ceva mai în profunzimea Grădinii Englezești, te așteaptă o atmosferă cu iz de Mediterană care plutește în jurul grădinii Chinese Tower.

În așteptarea valului Eisbach Welle

În așteptarea valului Eisbach Welle © evimauz

Negreșit se va lăsa seara iar stomacul își va intra în drepturi. Dar ce spui de un mic aperitiv care să sporească foamea încă și mai dihai. Grapes Wine Bar, o tapiserie elegantă galben-muștar și o gamă de 400 de tipuri de vin, atent servite de somelieri de origine austriacă – ăsta-i răspunsul! Bineînțeles că poți asorta licoarea cu câteva îmbucături de caracatiță la grătar sau salsiccia, o delicioasă carne de vită în ulei de lime. Cine te-ar putea opri?

Pentru și mai multe delicatese aflate în apropiere, fă o vizită Restaurantului EMIKO din Hotel Louis și aruncă o privire în meniul împărțit între bucătărie japoneză „clasică” și „new style”. La ce să te aștepți? Codul negru în sos miso alături de scoicile pe grătar cu cartofi dashi ar fi doar începutul. Din mai și până în septembrie, restaurantul își deschide terasa de pe acoperiș, iar de acolo n-ai decât să te înfrupți, aruncând ocheade turnurilor Frauenkirche, bineînțeles, cu un pahar de infuzie de lemongrass pregătită în stil japonez. Și altfel nu!

Muzee și încă și mai multe delicii culinare în Maxvorstadt și Schwabing

 Așa arată străzile de poveste din Maxvorstadt

Așa arată străzile de poveste din Maxvorstadt © j.horm__

Maxvorstadt și Schwabing sunt un fel de centre culturale chic ale orașului Munchen, iar cele două universități, alături de cartierele boeme de aici nu sunt deloc străine de asta. Aici se vine cu chef de explorat pentru că cele 16 muzee, 40 de galerii și 7 școli de artă solicită destulă poftă de cultură.

Ideal ar fi să-ți începi ziua aici, mai exact în Cafe Puck, o adevărată instituție în ceea ce privește micul dejun servit, apropo, într-un cadru rustic și fermecător până la cer. După ce-i guști pâinea prăjită ce înoată în sirop de arțar sau pâinea nemțească unsă cu dulceață artizanală, o să înțelegi pe deplin de ce locul abundă de studenți cât e ziua de lungă. După ce-ți saturi toate poftele, pune-te pe explorat cartierul și buticurile cu bijuterii și ceramică (No. 10 este recomandarea noastră), magazinul de haine pentru femei Kauf Dich Glücklich, magazinele de antichități și brandul local de îmbrăcăminte A Kind of Guise, de lângă librăria universității.

 Dacă vrei să vezi cum arată viitorul, mergi la Pinakothek der Moderne și minunează-te pe peluza caselor Matti Suuronen’s Futuro

Dacă vrei să vezi cum arată viitorul, mergi la Pinakothek der Moderne și minunează-te pe peluza caselor Matti Suuronen’s Futuro © les4chemins

În ceea ce privește galeriile din Munchen, ține-te bine că ai unde petrece timpul. Câteva dintre cele mai importante sunt Alte Pinakothek, Neue Pinakothek, Pinakothek der Moderne și Muzeul Brandhorst, toate aparținând Colecțiilor de Pictură ale Statului Bavarez. Sunt împărțite în secțiuni precum cea renascentistă și baroc, art nouveau și impresionismul de secol 19 sau arhitectura și designul secolului 21. Cel mai recent deschis este Muzeul Brandhorst, iar în spatele ușilor te așteaptă unele dintre cele mai mari capodopere ale secolului 20, ceea ce au lăsat în urmă alde Picasso, Twombly și Warhol.

Dacă simți nevoia să mai iei o pauză de la bucătăria bavareză, nu tocmai cea mai bună prietenă a dietei tale de zi cu zi, năpustește-te asupra unei felii de Hawaii la Aloha Poke, un restaurant obișnuit unde se servește pește crud, organic, de diferite culori. Pregătește-ți farfuria așa cum poftești sau alege un meniu clasic; „Sweet Catch”, par example, conține somon, mango, edamame, caju și dressing, la alegere, dintre arahide și coriandru sau un sos picant preparat din portocale, miere și muștar.

Ceea ce fac localnicii după au șters farfuriile aici, este să se îndrepte către Ballabeni pentru o porție de înghețată. Într-adevăr, timpul petrecut la coadă poate fi nefiresc de lung, dar cornetele catifelate ce îmbracă înghețata merită de nu se poate. Recomandăm cu tot sufletul combinația de ciocolată, ghimbir și fructe roșii.

Umple-ți fără rușine farfuria de culori la Aloha Poke

Umple-ți fără rușine farfuria de culori la Aloha Poke © rdslg

Die Goldene Bar din Haus der Kunst ar trebui să fie următoarea ta oprire. Acesta este un loc excelent pentru câteva raze de soare bine plasate pe pielea ce-și așteaptă bronzul de vară timpurie și câteva băuturici din acelea din care-i atât de greu să te oprești a comanda. Inițial, locul a fost gândit pentru a servi drept cameră de recepție pentru artiști, asta în 1930 când și-a deschis porțile întâia oară.

Pereții țipători sunt îmbrăcați în frunze de aur ce desenează hărți din diferitele colțuri de lume, ca locuri de proveniență ale ingredientelor folosite după ușa bucătăriei, dar și ca simbol pentru orașul care pare să fi trecut cu brio testul timpului. După cel de-al Doilea Război Mondial, zidurile clădirii au fost acoperite cu placaje, iar coloanele de marmură roșie au fost pictate în alb pentru a ascunde trecutul întunecat al Germaniei. În 2003, însă, pereții originali au fost reexpuși publicului, iar barului i s-a redat gloria de altădată, plus o nuanță de chic modern nemțesc.

Ziua cu pricina ar trebui să-și ia rămas bun de la tine, de după zidurile Clubului Hutong, un loc ai cărui pereți sunt lăcuiți în roșu și unde restaurantele discret luminate servesc bunătăți precum găluște mongoliene de miel, un soi de sendviș numit bao buns și încărcat cu carne fragedă de vită sau rulouri de primăvară cu ton tartar. Poate că acustica locului nu-i tocmai o minunăție după ce spațiul se umple de oameni, dar aromele din meniu acoperă de departe vocile oamenilor și nu-i loc mai bun pentru a experimenta mâncăruri ciudate, numai bune de împărțit cu tovarășii de drum.

Din Isarvorstadt către Haidhausen

Dacă nu știai care-i cel mai bun mod de a descoperi un nou cartier, ascultă aici: gustă-i cafeaua și ar trebui să știi deja dacă-ți place sau nu. Man Versus Machine este o cafenea cochetă, aflată într-o zonă boemă și stilată numită Isarvorstadt și un loc spre care se îndreaptă în cete cunoscătorii în ale cafelei. Cu toate felurile diferite de cafea arabica prăjită în incintă, asta-i locul perfect pentru ca cea de-a treia dimineața să te prindă fluturând o cană de cafea în mâna stângă și un clasic de patiserie (Franzbrötchen) în dreapta.

Fără îndoială, inima cartierului Isarvorstadt este Gärtnerplatz, o piață cu fler medieranean, plină de viață, înconjurată de buticuri și baruri și adăpostind celebrul teatru Gärtnerplatz. Localnici berechet, vei găsi întinși pe iarba din jurul fântânii centrale, bucurându-se de prânz sau ciocnind o bere germană în bătaia soarelui.

 După toate păcatele culinare înfăptuite fără urmă de remușcare, câteva ture de bazin în cele mai vechi băi ale orașului, intră de minune! Müller'sches Volksbad

După toate păcatele culinare înfăptuite fără urmă de remușcare, câteva ture de bazin în cele mai vechi băi ale orașului, intră de minune! Müller’sches Volksbad © ricardoschirrmeister

Croiește-ți drum către cartierul Haidhausen, traversând strada Zeppelinstrasse, de-a lungul râului Isar, cu direcția Museumsinsel (insula muzeului). Aici și numai aici vei cunoaște Deutsches, cel mai mare muzeu al științei și tehnologiei din lume și Müller’sches Volksbad, cea mai veche piscină publică a orașului, dotată cu o baie de aburi ce datează de pe vremea romanilor.

Puțin mai departe, cartierul franțuzesc din Munchen se mândrește cu o zonă înțesată de șarm rezidențial și baruri pe care să le iei la rând și să-ți dorești să nu se mai termine. Vizitează piața în aer liber, Wiener Markt at Wiener Platz, cunoaște fermierii care comercializează produse de ei înșiși crescute și surprinde-te de aerul de sat idilic pe care-l îmbracă această zonă.

Până acum ar fi trebuit să-ți dai seama deja că de opțiuni gastronomice în Munchen nu vei duce lipsă, dar una dintre cele mai promițătoare este restaurantul recent deschis, MUN. Proprietarul Mun Kim își propune ca oaspeții care aleg să cineze aici să nu se simtă cu nimic mai străini decât în propria casă. Pentru a cunoaște cât mai mult dintre influențele japoneze, coreene și chinezești, alege un meniu tasting și dă-i bătaie cu degustatul de preparate din rață, sos aioli, risotto cu carne la grătar și deserturi coreene învelite în miere. Și exact când o să te pregătești să-ți freci bărbia, întrebându-te despre băuturicile de după masă, chelnerul ar trebui să-ți așeze în față meniul înțesat de cocktailuri „umami” și feluri de whisky japonez.

O alternativă excelentă în ceea ce privește licorile este barul Negroni. Încă din 1998, acest premiat bar clasic american ascunde 140 de varietăți de aperitive italiene. Nu te da înapoi dacă Negroni nu este tocmai specialitatea ta; barmanii sunt suficient de meșteri pentru a-ți prepara orice deliciu alcoolic îți trece prin minte.

Unde să te cazezi

Low-budget

Cocoon Stachus este un hotel retro, cu o înclinație evidentă pentru anii ’60, situat într-o zonă excelentă, la distanță de câțiva pași de marile atracții ale orașului și cu tren direct către aeroport. Dacă ții morțiș să stai în cartierul Schwabing, fix lângă Englisher Garten, atunci Pullman Munich te va face să te simți fix ca acasă, cu excepția faptului că are spa, saună și zonă de fitness.

De buget mediu

Generația milenarilor va adora vibe-ul Hotelului Cortijna și ambianța de feng shui a acestei clădiri stylish. La numai câteva minute distanță de Viktualienmarkt și Marienplatz, Cortinja ascunde câteva sticle ce aparțin mai sus menționatului Grapes Wine Bar. Nu foarte departe, găsești Hotelul Louis și ale lui 72 de camere decorate diferit și cu balcoane franțuzești pe care să-ți bei cafeaua de dimineață în zumzetul orașului.

De lux

La Hotelul Charles, camerele de pluș oferă priveliști către Grădinile Botanice și se asortează nemaipomenit cu bistrourile elegante și cu o terasă idilică. Totuși, dacă vrei să te cazezi în culmea luxului, Mandarin Oriental o să-ți îndeplinească toate, până la ultima doleanță.

Găsește zbor ieftin către Munchen Rezervă hotel în Munchen

Să curgă cu ghiduri, iar city-breakurile să se petreacă în fiecare weekend?