DescoperăSfaturi de călătorie

6 orașe europene excelente pentru a petrece Halloweenul

Înainte să îți scoți de la păstrare atitudinea puritană și să te lansezi în critici de tipul „Halloween?! Nici măcar nu-i sărbătoarea noastră, să rămână în America, pe mine nu mă mișcă”, amintește-ți cu cât nesaț sorbi din privire pizza atunci când ți se servește, fără ca măcar să-ți treacă prin cap să o respingi arogant spunând „Ce-i asta? Mâncare italiană? Mie să mi se aducă sarmale în foi de viță. Asta-i mâncare românească!”

Nu, pe noi nu ne păcălești, iar noi nu te-am lăsa să stai acasă în noaptea de 31 octombrie când în jurul lumii se întâmplă atâtea. Și pariem toți banii că nu trebuie decât să pui piciorul în una din aceste destinații în noaptea de Halloween ca să te surprinzi spunând „Oare cum de nu am fost noi cei care-au inventat o asemenea sărbătoare?” E adevărat, tradițiile americane rămân, în mare parte, pe latura opusă de ocean, dar ai fi surprins să asiști încă o dată la inventivitatea umană, văzând toate adaptările care au pornit de la această tradiție americană.

1. City-break în Praga, Republica Cehă

În ciuda faptului că cehii nu se dau în vânt după sărbătoarea menționată în titlu, pare-se că n-au încotro – Praga pare că a fost clădită special pentru a-și pune dinții de vampir și a se mânji cu ketchup pe față. Nu te lăsa păcălit de nenumăratele-i poduri romantice și străzi pietruite boeme; orașul a fost adesea cotat drept unul din cele mai bântuite locuri din Europa și nu puțini au fost alchimiștii, vracii și cei aparținând altor categorii ușor oculte care s-au perindat pe-aici, îndeplinind ceea ce li s-ar numi fișa postului, prin Evul Mediu.

Lăsând la o parte gălăgia de petreceri tematice și cetele de petrecăreți înnăscuți care și-au mai găsit un pretext pentru a-și îneca ficatul, ai la locuri morbide de vizitat în Praga… să-ți ajungă. Începe turul cu o vizită la Casa lui Faust din Piața Charles, o clădire care-a văzut niscaiva secole și care ascunde câteva legende neortodoxe despre cunoscutul personaj, Doctor Johannes Faustus – un alchimist și un practicant al magiei negre, a cărui moarte este legată de un pact pe care se pare că l-ar fi făcut cu diavolul.

Știm că nu te sperie ea, istoria, pe tine cu una cu două așa că n-avem teamă că te-ai da în lături de la o vizită în Biserica de oase din Kutna Hora (nu-ți face griji, o să înțelegi de la intrare de unde i se trage numele). Te provocăm apoi la o vizită în Muzeul Torturii și, dacă rămâne timp, dă o tură și prin Cimitirul Evreiesc. Șarmant și inocent oraș…

Citește șiLucruri gratuite pe care să le faci în Praga

✈️ Caută zboruri ieftine spre Praga
🏨 Rezervă hotel în Praga

2. City break în Veneția, Italia

Poate că Veneția îți gâdilă imaginația mai degrabă cu un city break cu aer romanțios și cu un călător aflat în corpul tău, din care ies paste până și din urechi, dar ai fi surprins să constați cât de sofisticat știe orașul ăsta să sărbătorească Halloweenul. Capete de dovleac (ia-o mot a mot, nu avem intenția de a ofensa pe nimeni) ce răsar la fiecare vitrină, petreceri și costume, iar privitor la acestea din urmă, nu poți să te îndoiești că venețienii nu ar ști câte ceva despre măști și costume.

Dar dacă dorința intelectuală de senzații tari îți face avansuri, vizitează Castelul Dogilor, cu prisosință în urma ghidului de la Turul Itinerariilor Secrete. Cască toate organele de simț când treci prin pasajele secrete ale castelului, când ți se povestește despre patimile prizonierilor și când se deschid ușile camerele de tortură. Și nu te simți vinovat! Este ceva în natura umană care se-nfierbântă și simte că trăiește intens când ia contact cu atrocități îndurate de semeni.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Veneția
🏨 Rezervă hotel în Veneția

3. City break în Bratislava, Slovacia

Nu trebuie să-ți fi făcut Erasmusul aici ca să ai deja niște prejudecăți cu rădăcini adânci despre Bratislava și să ne dai dreptate cu toată inima că l-am adus în discuția de față. De fapt, trebuie doar să fi văzut Roadtrip și să fi îmbrățișat fără perdea clișeele despre capitala Slovaciei.

Ei bine, acum n-o să-ți cumperi un hotel și n-o să petreci o noapte de rege într-un club, cu 2 euro (ne pare rău să-ți sădim dezamăgirea-n suflet), dar măcar de o noapte de Halloween ca lumea sigur o să ai parte.

Asemenea României, Slovacia sărbătorește mai degrabă Ziua Morților, pe 1 noiembrie, dar petreceri care să umple pub-urile și să scoată toți studenții pe ușă afară din cămine, găsești berechet, n-avea nicio grijă. Și unde-s studenți, sunt și prețuri gingașe, așa că dacă ești cât se poate de low-budget, strecoară-te printre tineret. Dar pentru ceva ce nu se concretizează doar într-un alt motiv de-a petrece o noapte albă, află că în Bratislava există un adevărat turism al cimitirelor.

Cu prisosință, în ziua de 1 noiembrie toată povestea ia o amploare de nemaipomenit pentru cimitirele ce mocnesc de lumânări aprise. Cimitirul Ondrejský este, probabil cel mai cunoscut, dar noi nu ne-am da în lături nici de la cimitirele militare (Slavín, de exemplu, unde se odihnesc circa 7,000 de soldați ai Armatei Roșii) sau de la cele evreiești.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Bratislava
🏨 Rezervă hotel în Bratislava

4. City break în Edinburgh, Scoția

Puține sunt ideile mai strălucite decât aceea de a petrece Halloweenul aici pentru că orașul acesta gotic-medieval, nu doar că are reputația de a fi cel mai bântuit de pe întinsul Scoției, dar se mai și pregătește nevoie mare pentru a-ți oferi tot soiul de experiențe ce se lasă cu fiori reci pe șira spinării. Începe cu Dungeon, unde te așteaptă 80 de minute de râsete învălmășite de țipete de groază și tremurici pe alocuri, în care vei fi ghidat de la un spectacol la altul, de la o poveste la alta, toate desprinse din trecutul gotic al Scoției și înfățișând personaje de seamă ale istoriei nu tocmai nevinovate de aici.

Dacă vrei să ajungi la miezul problemei și să ți se prezinte clar ca lumina zilei de unde reputația de „cel mai bântuit oraș scoțian), alătură-te free walking tour-ului cunoscut drept Hidden & Haunted Late Night Tour care se adresează exclusiv adulților și, după cum o spune numele, se petrece pe timp de noapte. Te așteaptă acolo un ghid local gata pregătit pentru a te conduce prin locurile legendare ale orașului, vorbindu-ți despre mituri și legende macabre, păstrând ultima jumătate de oră pentru traversarea unui tunel subteran, unde poveștile devin încă și mai obscure.

Dacă-ți mai rămâne ceva gram de foame în tine, potolește-o la Frankenstein’s, într-un decor inspirat total din filmul cu același nume, dar bagă de seamă că, în noaptea cu pricina, s-ar putea să ai nevoie de rezervare.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Edinburgh
🏨 Rezervă hotel în Edinburgh

5. City break în Amsterdam, Olanda

Nu mai vorbim despre faptul că Amsterdam pregătește până și un festival de muzică cu ocazia Halloweenului (că orice ocazie e bună pentru niscaiva bânțuială și nebunii), dar dacă ți-ai propus mai degrabă să te ții departe de dimineți în care capu-i atât de greu de parcă tot universul s-a prăvălit peste el și te-ai deda culturii și cunoașterii, nu ocoli Amsterdam.

Există aici o variantă locală a Dungeon-ului scoțian și nu e cu nimic mai prejos, plus un tur al orașului, în descoperirea fantomelor, vrăjitoarelor și demonilor care au bântuit orașul. Turul se petrece pe timp de noapte, nu este, din păcate, gratuit și nu-și asumă faptul că ți-ar putea provoca o noapte albă. Ei, dar cine merge în Amsterdam pentru o lungă și odihnitoare noapte de somn?

Citește și: 9 lucruri gratuite de făcut în Amsterdam

✈️ Caută zboruri ieftine spre Amsterdam
🏨 Rezervă hotel în Amsterdam

6. City break în Barcelona, Spania

Spania, care încă din timpuri străveci ține cu dinții de tradițiile ei, obișnuiește să sărbătorească Dia de Los Muertos (Ziua Morților), la data de 1 noiembrie. Totuși, globalizarea, cu tot cu armele ei de oțel, reușește cumva să se infiltreze și aici și să exporte Halloweenul de peste ocean. Rezultatu-i un fel de împreunare fericită dintre cele două, care se lasă cu fiesta și cu voie bună cum numai în Peninsula Iberică mai găsești.

În afară de gândurile către apropiații trecuți în neființă, ziua de 1 noiembrie, în capitala Cataluniei, mai înseamnă și Castanyada, o sărbătoare care, așa cum excelent ai intuit, sărbătorește datul în pârg al castanelor și se lasă cu stomace doldora de-aceste fructe de iarnă, cu prăjiturele de marțipan și un soi de vin dulce (moscatell). Băieții de la Te Guio En BCN îți propun un tur de două ore, pe la sfârșitul după-amiezei, plin ochi de legende și anecdote.

După ce-ncepi să te încălzești și ți-ai da jumate de rinichi pentru o petrecere care să-ți rămână încrustată în materia cenușie, spune-ți că nu ai putea fi într-un loc mai potrivit. Zona din jurul Muzeului de Artă Contemporană îi numa’ bună dacă vrei s-o dai din bar în bar, sorbind, privind, schimbând o vorbă-două. Dar dacă te ispitește mai cu seamă o noapte grea, din cele care scurtează anii de viață, Razzmatazz sau Apolo ar fi recomandările noastre călduroase.

Citește și: Lucruri gratuite pe care să le faci în Barcelona

✈️ Caută zboruri ieftine spre Barcelona
🏨 Rezervă hotel în Barcelona

Să curgă cu scuze pentru a pleca în vacanță, zici? Am mai găsit noi una bună: se numește 1 decembrie. Aaa… și de când luna noiembrie nu-i un pretext destul de valid pentru a te sui în avion? Dacă însă nu ai chiar planuri imediate ci ești mai degrabă adeptul călătoriilor atunci când le face toată lumea, uite aici și câteva oferte de revelion.