DescoperăNatură

Minunile planetei: Cele mai frumoase obiective turistice din lume aflate în patrimoniul UNESCO

UNESCO, agenția din Statele Unite și cărămida puternică din zidul păcii internaționale, luptă neobosită pentru o dezvoltare sustenabilă și un dialog intercultural prin educație și cultură. Dar, probabil, contextele în care ai auzit de UNESCO au fost mai degrabă legate Lista Patrimoniului Cultural, prețiosul inventar al locurilor ce conservă cele mai semnificative vestigii naturale și culturale ale umanității. Cu alte cuvinte, ceea ce are specia umană mai de preț, moștenit de la generațiile de dinainte.

Există în prezent 203 situri naturale pe Lista Patrimoniului Mondial și fiecare, după propriile-i puteri, înfățișează principalele etape de dezvoltare ale prea-iubitului Pământ și a istoriei sale, precum și diversitatea biologică, geologică, (și altele ce mai sfârșesc în „-ică”) ochiului iubitor de frumos.

Cu modestie deplină în fața minunilor naturii pe care prea puțin le înțelegem, ne-am permis să alegem 15 dintre cele mai frumoase situri UNESCO, încercând să traversăm pădurile tropicale, deșerturile, sistemele de peșteri și vulcani și cât mai mult din ce se află între toate acestea.

Dorset și Coasta East Devon, Regatul Unit

Pe Coasta Jurasică, Arcul Durdle unește apa și pământul

Pe Coasta Jurasică, Arcul Durdle unește apa și pământul

Dacă vrei să vezi ce gânduri îi colindau mintea lui Jane Austen când descria pagini întregi de peisaje, dă o fugă până la Dorset, pe Coasta East Deavon, cunoscută mai degrabă drept Coasta Jurasică. Stâncile sculptate în argilă roșiatică, plajele încrustate cu fosile de dinozauri timpurii, golfurile tăcute, pășunile bogate și sătucurile romantice, toate acestea alcătuiesc linia nesfârșită a țărmului.

Nici dacă îți acoperi vederea cu două petice de ochi de pirat tot nu îți va scăpa arcul Durdle Door. În vreme ce majoritatea construcțiilor naturale calcaroase tind să ia binișor o direcție orizontală, Durdle Door iese din rândul obișnuitului și se înalță din mare în linie aproape verticală, transformându-se într-o încântare absolută pentru materia cenușie de geolog.

Ai de gând să pleci de aici cu un suvenir? Nu te apuca să orbecăi după un magazin pestriț și kitch(os), ci mai degrabă ieși tu singurel pe plaja Charmouth la o vânătoare de fosile și adu-le celor de acasă o bucățică de istorie culeasă cu propriile mâini.

Rezervă zbor către Bournemouth

Arhipelagul Revillagigedo, Mexic

Insula vulcanică San Benedicto este una dintre cele patru insule care alcătuiesc Arhipelagul Revillagigedo

Insula vulcanică San Benedicto este una dintre cele patru insule care alcătuiesc Arhipelagul Revillagigedo

Arhipelagul Revillagigedo, un grup de patru insule vulcanice care își face veacul în Oceanul Pacific, a intrat pe Lista Patrimoniului Mondial Unesco nu mai devreme de 2016.

Nicio unghie de om nu a ajuns pe cele patru insule de la vest de Mexic înainte de descoperirea lor de către exploratorii spanioli în secolul XVI. Adesea numite și „micul Galapagos mexican”, insulele sunt cunoscute pentru ecosistemul lor unic, magnet pentru cercetătorii științifici din toată lumea.

Nu te grăbi să-ți arunci ochelarii de soare pe nas, crema de plajă în rucsac și trupul în avion pentru că nu vei găsi aici niciun răsfăț turistic. Dacă vrei, totuși, cu tot dinadinsul să vii aici, există anumite circuite special pregătite pentru a descoperi niscaiva minuni floristice, faunistice și topografice ale insulei. Pricepuții în ale scuba divingului ajung să cunoască prea bine mările ce înconjoară insula și chiar să interacționeze cu pisicile de mare uriașe, rechinii și delfinii care le populează.

Află care sunt cele nouă experiențe pe care nu le poți rata în Mexic.

Rezervă zbor către San Jose Cabo

Tropicele Umede din Queensland, Australia

Vrei o metodă garantat eficientă pentru a cunoaște pădurea tropicală? Pornește-o frumușel la pas cu caiacul prin Tropicele Umede ale Queenslandului

Vrei o metodă garantat eficientă pentru a cunoaște pădurea tropicală? Pornește-o frumușel la pas cu caiacul prin Tropicele Umede ale Queenslandului

Să nu crezi că dacă Tropicele Umede din Queensland ocupă doar 1% din teritoriul australian înseamnă că trebuie să dai pagina nepăsător când ajungi la ele. Greșeală mai mare nici că poți face! Bogăția de terenuri accidentate, chei adânci, cascade hohotitoare și râuri ce împrăștie picături în stânga și-n dreapta o transformă în una dintre cele mai spectaculoase păduri tropicale ce căptușește coasta nord-estică a Australiei de când lumea și pământul.

Și nu mică este mulțimea de plante și de specii de animale rare care numesc pădurea „casă”; consideră toate acestea o poveste despre evoluția plantelor pe pământ, spusă chiar de plante înseși. Dacă într-atât de amabil este destinul cu tine și te aduce aici, plimbă-te prin Tropicele Umede urmărind cele 90 de tipuri diferite de orhidee, ascultă cântecele păsărilor pe care doar aici le poți asculta și fă o baie într-una dintre piscinele naturale ale locului.

Rezervă un zbor către Cairns

Sanctuarele urșilor panda uriași din provincia Sichuan, China

Ursul panda uriaș, una dintre cele mai îndrăgite creaturi ale Creatorului

Ursul panda uriaș, una dintre cele mai îndrăgite creaturi ale Creatorului

Ursul panda, unul dintre cei mai cunoscuți și mai iubiți rezidenți ai planetei, se află chiar în adâncurile provinciei Sichuan din sud-estul Chinei, înconjurat de parcuri întinse și munți acoperiți de zăpadă. Sanctuarele urșilor panda uriași de aici adăpostesc mai bine de 30% dintre reprezentanții acestei specii atât de vulnerabile.

Rar pot fi văzuți în libertate, dar în Rezervația Naturală Wolong, unul dintre cele mai importante centre de reproducere din țară, poți să-ți încânți privirea cu 150 dintre ei. Nu te aștepta să ajungi aici și să vezi ursuleți alb-negri la tot pasul zburdând veseli de colo-colo, în timp ce laringele tău emite din minut în minut câte un drăgălaș „iii”. Prea rar îi poți admira în libertate.

Dar în Rezervația Naturală Wolong, unul dintre cele mai importante centre de reproducere din țară, poți să-ți încânți privirea (și corzile vocale) cu 150 de panda de toate vârstele – de la puișori și bebeluși până la urși adulți care își petrec cea mai mare parte a timpului dormind și mâncând bambus.

Rezervă zbor către Chengdu

Peșterile Aggtelek Karst și Sloval Karst, Ungaria/Slovacia

Înăuntrurile complexului carstic Baradla-Domica

Înăuntrurile complexului carstic Baradla-Domica

Întinzându-se țanțoșe pe granița dintre Ungaria și Slovacia, cele nu mai puțin de 712 peșteri Aggtelek Karst și Slovak Karst formează cel mai extins sistem de peșteri din Europa Centrală. Nu doar mănunchiul zdravăn de structuri și habitate diferite fac din acest loc unul de seamă, dar și zecile de milioane de ani care i-au trebuit Naturii pentru a-l desăvârși.

Complexul carstic Baradla-Domica își lungește picioarele-i de peșteră pe 25 de kilometri, trecând cum poftește, fără pașaport, din Ungaria în Slovacia și viceversa. De unde atâta nerușinare din partea unei peșteri, te întrebi?! Când, printre alte minuni mai adăpostești și o cupolă cu o acustică excelentă, unde vizitatorii se pot bucura în tihnă de niște momente magice încropite cu muzică clasică, îți permiți să treci frontiere după cum ai chef.

Demnă este de menționat și peștera Dobšinská Ice umplută cu formațiuni de gheață absolut impresionante, precum căderi de gheață, stalagmite și ghețari.

Și că tot veni vorba, uite aici 9 orașe subterane incredible.

Rezervă zbor către Budapesta

Pădurea Białowieża, Polonia/Belarus

Serenă și liniștită ca o icoană este pădurea primară Białowieża, veșnică oază de pace

Serenă și liniștită ca o icoană este pădurea primară Białowieża, veșnică oază de pace

Virgina pădure Białowieża, călătoare și ea de-a lungul graniței Polonia – Belarus în voia inimii, este una dintre cele puțin-rămase comori naturale, numite ”păduri primare” (cvasivirgină). Găsești aici o droaie de porțiuni neîntinate încă de mâna păcătoasă a omului, o floră și o faună diverse și un mix absolut de vegetație contemporană, preistorică și tot ce a mai născocit Natura între timp.

Aici cresc în talie, an de an, stejari vechi de când lumea, iar unii dintre ei primesc chiar nume proprii, aidoma Marelui Mamamuszi de 34 de metri sau Regelui din Nieznanowo. Cei 900 de bizoni europeni ce-și duc liniștiți traiul prin urletele lupilor, fluierăturile bufnițelor, strigătele elanilor și ale cerbilor alcătuiesc 25% din întreaga populație de bizoni a lumii.

Dacă vrei să simți gustul pădurii nu este neapărat nevoie să muști dintr-un copac; poți încerca celebra votcă Żubrówka ce conține tinctură de iarbă de bizon (Hierochloe odorata dacă te mistuie setea cunoașterii) crescută chiar la fața locului.

Rezervă zbor către Varșovia

Deșertul Lut, Iran

Deșertul Lut este fruntaș pe lista celor mai fierbinți locuri de pe Pământ

Deșertul Lut este fruntaș pe lista celor mai fierbinți locuri de pe Pământ

În sud-estul Iranului se ascunde un alt boboc pe Lista Patrimoniului Mondial Unesco, unul uscat și fierbinte ce-i drept; atât de uscat că a atins cea mai ridicată temperatură a Pământului: de 70° C. De uscăciune… nici nu mai vorbim.

Dacă te gândești că nu poate exista niciun element excitator de privire într-un deșert sufocant și al naibii de plicticos, te rog, nu îți îngropa capul în prejudecăți precum struțul în nisip. Te rog! Deșertul Lut este dovada faptului că te-ai înșela amarnic. În vreme ce partea estică este îmbrăcată în câmpii de sare ce strălucesc fără de rușine în bătaia soarelui, centrul este decorat cu creste și brazde paralele, ibovnice ale vântului cu care acesta din urmă își face meandrele după bunul plac.

Iar dacă îți întorci privirea mai la sud-est, vei vedea întinderi nesfârșite de nisip și dune. Nu sunt acestea tocmai peisajele pe care cineva cu toate țiglele pe casă le-ar pune calificativul de ”anoste”.

Rezervă zbor către Kerman

Muntele Etna, Italia

Rămășițele erupției vulcanice de la Muntele Etna

Rămășițele erupției vulcanice de la Muntele Etna

Dacă Muntele Etna ar fi o persoană, fără îndoială că ar fi genul ăla de prezență colosală, de bărbat impunător, trecut binișor de prima tinerețe care, atunci când se ivește în pragul unei săli unde are loc un dineu sau ceva asemănător, privirile tuturor se întorc, iar o liniște deplină este urmată de un murmur evlavios. Dar să încercăm să rezistăm ispitei de a descrie bărbați impunători trecuți de prima tinerețe și să ne întoarcem la Muntele Etna.

Circa 200 de erupții au fost înregistrate aici din 1500 î.Hr. și până în prezent. Mergând de-a lungul zonei vulcanice, vei vedea cum, pe parcursul timpului, lava fierbinte și-a făcut de cap cu diverse bucăți de natură, iar apoi le-a aruncat nepăsătoare cât colo fără să-i pese nici cât negru sub unghie de ce a lăsat în urma ei.

Îi vei vedea cruzimea încrustată la tot pasul: de la curgerile recente care au ars totul în urma lor și până la rocile formate în urma erupțiilor istorice, acum acoperite de păduri de pini și mesteceni. Momentul producerii lavei de către erupții este cel mai potrivit pentru a veni aici, dar nu-ți face griji, nu e nimic periculos. Vei urmări spectacolul de la o distanță sigură față de crater, unde imaginea este de neuitat.

Dar bănuim că îți închipui că momentul erupțiilor are un oarece nivel de neprevăzut, așa că este bine să fii puțin flexibil. Nu îți plănui vacanța cu doi ani înainte.

Rezervă zbor către Catania

Geirangerfjord și Nærøyfjord, Norvegia

 Atenție! Exclamații necontrolate precum „o, doamne” sau „nu-i adevărat” pot apărea subit pe buze atunci când vizitezi Nærøyfjord

Atenție! Exclamații necontrolate precum „o, doamne” sau „nu-i adevărat” pot apărea subit pe buze atunci când vizitezi Nærøyfjord

Fiordurile de la coasta vestică a Norvegiei sunt locuri unice ale planetei, dar și periculoase totodată. Există riscul ca o dată ajuns acolo și văzându-le frumusețea să începi să te îndoiești că proprii ochi mai sunt în stare de acuratețea de altădată sau nu au început deja să-ți joace feste.

Nord-estul orașului Bergen, Geirangerfjord și Nærøyfjord, despărțite de câte 120 de kilometri, se numără printre cele mai lungi și mai adânci fiorduri din lume. Pictează cu ochii minții următoarele: un peisaj abrupt în care jumătate de kilometru de deal plonjează direct în mare, apele cascadelor se aruncă vârtos de la înălțimi incredibile, iar apa reflectă umbre albastre și smarald.

Dacă o plimbare agale, cu barca sau cu feribotul printre coridoarele înguste, încadrat fiind de acest tablou de apă, piatră și verdeață nu cel aprig ucigaș de griji, atunci al naibii să fiu dacă știu care mai e.

Rezervă zbor către Trondheim

Parcul Național Yosemite, SUA

Măreața stâncă de granit, El Capitan, este unul dintre giganții parcului Yosemite

Măreața stâncă de granit, El Capitan, este unul dintre giganții parcului Yosemite

„Doamnelor și domnilor, bun venit în Parcul Național Yosemite! Am pregătit pentru dumneavoastră, în aceast mileniu, arbori seculari de sequoia, monoliți de granit, păduri dese precum cosițe de Rapunzele, văi adânci și cascade care se ocupă cu seceratul respirațiilor.”

Probabil asta s-ar asculta la un spectacol dat în cinstea zeilor. În afară de diversitatea geologică și biologică, Yosemite mai găzduiește și dovezile locuirii de către oameni cu vreo 10.000 de ani în urmă, indigeni care se autointitulau Ahwahneechee. În Valea Yosemite se poate vizita un sătuc complet reconstruit cu sweathouse-uri, hambare-ghindă, case ceremoniale și chiar casa bucătarului șef.

Indiferent dacă alegi să îmbrățișezi un sequoia bătrân de 2000 de ani, să escaladezi muntele Half Dome sau să o pui de-un picnic în pajiștea El Capitan, orice activitate ai întreprinde în Yosemite poartă calificativul de ”inspirațional”.

Rezervă zbor către Fresno

Delta Dunării, Romania

 Armata de pelicani albi din Delta Dunării

Armata de pelicani albi din Delta Dunării

Da-da, chiar ea! Delta care întâmpină Dunărea la poarta Mării Negre și o așteaptă să-și încheie lungul drum de 10 țări. O așteaptă în fiecare zi la fel de tânără, ferchezuită cu bucăți de stuf, canale navigabile nesfârșite, cu fața acoperită de nuferi și cu malurile-i dublate de sălcii și plopi.

Una dintre cele mai spectaculoase și mai neatinse delte ale lumii, Delta Dunării este paradis pentru iubitorii de natură și privitorii de păsări pentru că mai mult de 300 de specii de păsări, în frunte cu pelicanul alb, au casa aici.

Închiriază o bărcuță cu motor și lasă-te condus de-a lungul râurilor tăcute, încercând să numeri cât mai multe păsări. Întoarce-te apoi la mal, într-unul dintre satele dunărene ce păstrează neatinse tradițiile, căsuțele mici și colorate, grajdurile de animale cu acoperișuri roșii și colibele simple pentru bărci.

Îți e poftă de un ceai și de o lectură plăcută weekendul ăsta? Uite 7 cărți care te inspiră să călătorești.

Rezervă zbor către Constanța

Lacul Baikal, Rusia

Lacul Baikal este cel mai mare bazin cu apă dulce din lume. Nu-i de mirare că țărmul îi contrează un zâmbet

Lacul Baikal este cel mai mare bazin cu apă dulce din lume. Nu-i de mirare că țărmul îi contrează un zâmbet

Situat departe, în periferiile cele mai adânci ale Siberiei, Baikal este cel mai vechi, mai adânc și mai extins lac cu apă dulce din lume.

Unii spun că are formă de banană, alții cu suflet de copil, spun că ar fi un zâmbet… indiferent de ce bazaconii îți dictează imaginația, află că acest bazin conține cea mai limpede și mai albastră apă și este singurul loc din lume unde viețuiesc focile de apă dulce (nerpa). Încă rămâne un mister cum au reușit ele să-și croiască drum spre Baikal, dar cea mai plauzibilă teorie postulează faptul că această focă artistă (cum mai este numită) se trage din foca inel, fiind izolată aici de mai bine de o jumătate de milion de ani.

Vara și iarna două lucruri total diferite pentru lac și împrejurările sale. În vreme ce vara permite desfășurarea unor activități precum trekkingul, drumețiile, campingul și pescuitul, pe timp de iarnă lacul îngheață complet și se ascunde sub un strat gros și transparent de gheață.

Și dacă ești un amator al scăldatului în aer liber, află care sunt: cele mai frumoase piscine naturale din lume

Rezervă zbor către Ulan-Ude

Mistaken Point, Canada

Mistaken Point și-a lui puzderie de fosile, (fără ”unele dintre” în față) CELE MAI vechi din lume

Mistaken Point și-a lui puzderie de fosile, (fără ”unele dintre” în față) CELE MAI vechi din lume

Rezervația naturală Mistaken Point, situată la capătul sudic al provinciei Terra Nova, a fost recent inclusă pe Lista Patrimoniului Mondial Unesco și este cunoscută pentru talentul ei de neegalat în a conserva fosile. Ți se pare puțin? Sau că nu-i mare lucru? Dar ce spui despre niște fosile vechi de aproape 565 milioane de ani?

Acest loc a fost astfel numit din cauză că mateloții obișnuiau să o confunde mai mereu cu vecina sa Cape Race, în special pe timp de ceață. Și cum o coteau ei liniștiți spre nord, așteptând să ajungă la Cape Race Harbour, dădeau cu nasul de pietre.

Attention! De când a devenit Patrimoniu Mondial Unesco, Mistaken Point nu mai poate fi vizitat de capul nostru, ci numai ca parte dintr-un tur ghidat, așa că ai face bine să dai un telefon înainte să ajungi la locul cu pricina.

Rezervă zbor către St. John’s

Golful Ha Long, Vietnam

Golful Ha Long, o altă minune terestră aflată pe pământurile Vietnamului

Golful Ha Long, o altă minune terestră aflată pe pământurile Vietnamului

Legenda spune că un dragon uriaș a coborât din munte până în mijlocul mării, a sfârtecat cu furie marii piloni de calcar și insulițele dimprejur și a creat Golful Ha Long (zis și Golful Dragonului). Situat în golful-părinte Tonkin, Ha Long este în topul atracțiilor turistice vietnameze. De ce? Să spunem doar că cele 1600 de insule și insulițe care alcătuiesc peisajul marin ar putea descrunta chiar și frunțile celor mai nesuferiți unchi, lăsând în ochi doar strălucirea uimirii.

Din cauza condițiilor aspre, ochiul uman nu s-a îndreptat asupra celor mai multe insule cu gânduri de populare, iar, spre fericirea lor, au rămas virgine până astăzi. Sezonul turistic își cunoaște vârful între mai și august, dar dacă ajungi aici între ianuarie și martie, ceața pe care o vei găsi nu va face decât să mai adauge un strat de farmec și-așa-frumosului peisaj.

Rezervă zbor către Hanoi

High Coast/Arhipelagul Kvarken, Suedia/Finlanda

Răsăritul de deasupra High Coast din Suedia

Răsăritul de deasupra High Coast din Suedia

Deși sunt situate pe laturile opuse ale Golfului Botnic, High Coast (Suedia) și Arhipelagul Kvarken (Finlanda) sunt marcate împreună pe Lista Patrimoniului Mondial Unesco din cauza faptului că procesele geologice care le-au format se aseamănă ca două picături de apă.

Îți trebuie ceva imaginație ca să îți poți închipui că aceste zone întinse unde, în prezent, oamenii se îndeletnicesc cu… de-ale oamenilor (agricultură, pescuit, turism) au fost cândva acoperite cu un strat gros și nesfârșit de gheață. Între timp (vorbesc de câteva mii de ani), aceasta s-a topit și a permis pământului să crească; și ce i-a mai permis… Nu există niciun loc în care pământul să fi crescut cu atâta patos ca aici – 283 m deasupra nivelului mării și continuă să crească în fiecare an cu câte încă puțin.

Dacă nu ne crezi, întreabă dealurile, câmpurile, lacurile, peșterile și golfulețele care au fost martore neclintite la toate aceste procese.

Rezervă zbor către Umeå

Ți-am dat drumul la robinetul cu pofta de inspirație? Află care sunt cele mai frumoase situri istorice din lume sau află unde trebuie să călătorești ca să vezi cele mai frumoase răsărituri. Asta doar așa, ca să îți dau pe la nas cu niscaiva povești de aflat, dar nici nu știi câte mai există în pagina de inspirație momondo