DescoperăNatură

Luminile Nordului! Top 6 locuri pentru a admira Aurora Boreală

Aurora Boreală (sau Luminile Nordului) reprezintă unul dintre fenomenele spectaculoase ale naturii.

Aceste fuioare stranii de nori de lumină, care apar de obicei în nuanțe pale de verde și roz, sunt rezultatul coliziunii dintre particulele încărcate ale vântului solar cu particulele atmosferei terestre.

Din punct de vedere științific, Aurorele Polare pot apărea oriunde pe glob. Practic însă, ele sunt văzute cel mai bine pe o rază de 2500 de km în jurul polilor magnetici ai Pământului, la sfârșitul toamnei și începutul iernii (Aurora Boreală la Polul Nord, respectiv Aurora Australă la Polul Sud).

V-am pregătit, așadar, o listă cu 6 dintre cele mai bune locuri din emisfera nordică de unde puteți admira Aurora Boreală. Fiecare dintre aceste locuri este plasat pe linia de apariție a Luminilor Nordului și, de asemenea, este suficient de departe de orice aglomerare urbană, ale cărei lumini ale civilizației ar putea să diminueze din intensitatea experienței de vizionare a Aurorei Boreale

1. Insulele Lofoten – Norvegia

Să nu te mai plângi niciodată de faptul că viața nu are culoare și că tu nu mai găsești frumusețe în lumea asta nici să o cauți cu binoclul, dacă nu ai ajuns să vezi Aurora Boreală din Insulele Lofoten. Este ceva în mișcarea de câteva sute de km/oră a acelor particule cosmice care încearcă să se apropie de pământ și în dansul pe care îl execută la întâlnirea cu atmosfera… ceva care îți dă sentimentul de „problemele de zi cu zi nu au nicio însemnătate”.

Există totuși un oarecare risc să bați drumul până acolo și să nu le vezi, dar nu se lăsa ea, tehnologia pe tânjeală. S-a pus degrabă pe inventat aplicații care prezic, cu cât mai multă acuratețe, când ai cele mai mari șanse să devorezi cu ochii Luminile Nordice. Și chiar dacă am presupune prin absurd că ești cel mai ghinionist om de pe Pământ, tot n-o să ți se pară că ai pierdut vremea aici. Insulele Lofoten au primit, din partea National Geographic, un binemeritat loc 3 în topul celor mai frumoase insule din lume.

Rezervă bilet de avion spre Tromso, Norvegia

2. Rezervația Naturală Kluane – Yukon, Canada

Imaginează-te acum într-un cort încălzit, ieșind din când în când să mai stai la o poveste în căldura focului de tabără sperând, în grup, că norocul vă va surâde, iar violetul și albastrul vor începe să-și facă de cap pe cerul de deasupra voastră.

Imaginează-te înconjurat de zăpadă, pe un pământ aproape neatins de civilizația pe care o cunoști, poate obosit în puterea nopții, dar fără niciun chef să pui geană pe geană de frică să nu pierzi spectacolul luminilor nordice. Dacă nu le ai zdravăn cu fotografia, nu te gândi că poți să surprinzi toate cele cu camera telefonului, dar nimeni nu îți interzice să te împrietenești la cataramă cu cei pe care-i întâlnești și să-i rogi să-ți trimită capturile Aurorei Boreale.

3. Peninsula Snaefellsnes – Islanda

Cu tot cu numele impronunțabil, această peninsulă care acoperă partea vestică a Islandei, este străjuită la nord și la sud de golfuri (pe ale căror nume încâlcite n-are niciun sens să le reproducem aici) și înfățișează o natură de-un spectacol desăvârșit, pe care n-ai mai văzut-o și n-ai s-o mai vezi.

Un pământ înconjurat de ghețari, munți, câmpuri de lavă vulcanică, formațiuni pietroase cu totul neobișnuite și peșteri de gheață, populat de câteva sate de pescari, iar la toate astea, adaugă mijloacele populare de transport: sănii trase de câini și snowmobile. Pentru cele mai sănătoase șanse de a fi martorul Aurorei Boreale în această margine înghețată de continent, cumpără-ți biletele de avion undeva între noiembrie și martie.

Nu zice nimeni că lucrurile vor fi ieftine, dar îți recomandăm să găsești un ghid simpatic care să se asigure că nu-ți scapă nimic și care să-ți dea cele mai bune sfaturi despre când să stai treaz și să fii cu ochii glonț pe cer pentru Aurora Boreală.

Caută bilet de avion spre Reykjavik, Islanda

4. Parcul Național Denali – Alaska, SUA

Dacă te-ai declarat mereu o pasăre de noapte și ți-ai susținut puternic punctul de vedere împotriva luminii solare, nu poți cere nimic mai mult decât o iarnă în Alaska; nu vei primi acolo mai mult de 5 ore de soare pe zi, ore pe care va trebui să le tolerezi cum poți. Totuși, dacă îți îndrepți pașii spre Parcul Național Denali, te așteaptă acolo o serenitate și-o liniște pe care nici în vis nu ai asocia-o cu nopțile urbane.

Și nu mai menționăm că, din cauza faptului că poluarea nu a apucat să-și bage coada prea mult pe acest colț de planetă, luminile nordice se văd în toată splendoarea. Aurora Boreală începe să se arate aici încă din august, iar peisajul terestru din perioada asta îți va zdruncina puțin imaginile care ți se perindau în minte când spuneai Alaska.

Acest parc ce se întinde pe aproape 25.000 de kilometri pătrați este atât de curat, de parcă facerea lumii s-a încheiat abia zilele trecute, iar omul mai are de așteptat câteva milioane de ani până să apară și să-și bage coada. De la taigaua împădurită la tundra golașă, fără de copaci, nu-ți rămâne decât să conservi cu ochii minți un peisaj pe care nu-l vei mai vedea în nicio altă parte, în nicio altă viață.

5. Kangerlussuaq – Groenlanda

Trei prieteni și Luminile Nordului

Despre Kangerlussauq (mai bine nu încerca să faci cuvântul să alunece afară pe buze, îi stă mai bine impregnat pe retină) se spune că ar avea 300 de zile senine pe an, ceea ce nu face decât să sporească promițător șansele de a vedea Luminile Nordice. Se mai spune că cel mai bun loc de unde să savurezi Aurora este o sanie cu câini, dar nu te gândi că te scapă cineva de temperaturile băgate adânc de tot sub limita lui 0.

Acum închipuie-ți că aici există un aeroport, dar nu asta surprinde. Există un aeroport și o populație de 500 de suflete a cărei comunitate și-a început istoria nu mai devreme de 1941, când Forțele Aeriene Americane au pus la dispoziție un număr însemnat de joburi în această margine de planetă. Totuși, acestui grup restrâns de indivizi îi place să spună că aici nu poți fi niciodată singur. De ce? Imaginează-ți o comunitate redusă care nu trăiește tocmai înconjurată de palmieri și plajă cu nisip fin, ci în condiții judecate mai degrabă drept vitrege – se naște o oarecare solidaritate.

6. Tromsø, Norvegia

Întorcându-ne la destinații mai accesibile de care a auzit tot poporul, permite-ne să te asigurăm că Tromsø nu se lasă cu nimic mai prejos decât cele înșirate mai sus, când vine vorba de Luminile Nordice. În plus, încapsulează o cultură polară la fel de bogată, la care se adaugă istorie cu nemiluita, muzee, magazine, restaurante… știi tu, toate flecuștețurile tipice unui oraș contemporan care se respectă.

La toate astea, mai adaugă Curentul Golfului care face ca temperatura să fie mai tolerabilă (dacă „tolerabilă” este cuvântul potrivit); nu-ți închipui că te plimbi în bermude, dar măcar frigul n-o să te mai despice ca și cum 152 de cuțite au fost azvârlite simultan cu forță herculană în tine. Perioada de an care debutează cu mijlocul lui noiembrie și își ia tălpășița la jumătatea lui ianuarie este cea mai propice pentru a fi martorul atât de râvnitului joc de lumini de pe cer, iar asta se explică prin faptul că asta coincide cu noaptea polară.

Pe lângă faptul că, din punct de vedere cultural, Tromsø s-a procopsit cu titlul de capitala arctică (festivaluri, maratoane, viață de noapte și toate cele ce mai decurg de aici), dar orașul se mai află și în inima sălbăticiei arctice. Așa că urmăritul balenelor, al vulturilor de mare, al focilor și pozatul fiordurilor se vor afla în meniul tău de fiecare zi.

Rezervă bilet de avion spre Tromso, Norvegia