DescoperăOrașe

Top 10 lucruri de făcut pe lângă București

București, una dintre cele mai hedoniste capitale. Poate nu e lăudat chiar de toată lumea, dar este de departe un oraș dinamic, energic și care oferă prilej de distracție la orice pas (mai ales la pas prin centrul vechi în zilele de weekend). Ce să mai vorbim și de straturile presărate ba de cultură, ba de istorie, ba de localuri apetisante pentru cei gurmanzi sau pasionați de arta gastronomică. Știm că aici nu te plictisești niciodată! Dar știm și câtă nevoie ai din când în când de o oază de liniște, de a încetini pasul fie și măcar pentru o zi, de a lăsa soarele să îți curgă prin vene fără ca vreo altă grijă să se abată asupra ta.
De aceea am pregătit pentru tine câteva destinații în apropierea Bucureștiului, care să îți fie la îndemână fie că vrei sa fugi de aglomerație pentru o zi, fie că a devenit o necesitate să îți petreci mai mult timp alături de cei dragi într-un ritm relaxat, dar care totuși să îți ofere câte ceva nou de fiecare dată. Ia-ți aparatul de fotografiat și hai!

Parcul Mogoșoaia

Fațada Palatului Moșoaia pe timp de vară - Cătălin Kislinger

Deși pare relaxant să te furișezi pe terasa palatului și să sorbi o limondă, nu te limita la atât. Sunt aici o mulțime de lucruri care te vor imbogăți cu siguranță.

Palatul Mogoșoaia este cel mai la îndemână exemplu de arhitectura brâncovenească. Asta pentru că a aparținut familiei Brâncoveanu aproximativ 120 de ani, iar la fiecare restaurare stilul prețios al Țării Românești din acea perioadă s-a păstrat de minune. Dacă o să ai curiozitatea, vei vedea că palatul cuprinde apartamentul familiei princiare, cuhnia sau bucătăria brâncovenească (și cele patru turnuri de aerisire), Capela Ghe. Bibescu, serele Mogoșoaia, ghețăria și biserica Sfântu Gheorghe care a fost ctitorită de însuși Constantin Brâncoveanu până ca acesta să devină domnitor. Toate descriu un stil renascentist, cu linii simple, dar ornamentica este cu siguranță barocă. Desigur că dacă te pasionează aceste lucruri și vrei să afli mai multe, poți intra la Muzeul de Artă Brâncovenească.
Dacă nu, poți doar să te bucuri de ambient, să stai la picnic cu cei dragi, să închiriați hidrobiciclete, caiace sau să vă bucurați de soare și mai apoi de serile culturale din weekend-uri. Oricum, pentru doar 15 km distanță de oraș, Parcul Mogoșoaia este cu siguranță o destinație la îndemână, unde te poți bucura de natură și nu numai cat e ziua de lungă.

Parcul Natural Comana

parcul natural comana

Deși în afara județului, Comana este o destinație relativ apropiată de București, aproximativ o ora și 15 minute cu mașina. Pentru diversitatea pe care o vei găsi aici, merită însă drumul.

Primul obiectiv de pe lista trebuie să fie Parcul Natural. Adăpostește multe curiozități, cam 141 de specii de păsări, vreo 31 de specii de mamifere printre care vidra și pisica sălbatică, pești, amfibieni și multe, multe plante, unele dintre cele mai prețioase și protejate cu mare grijă, precum ghimpele sau bujorul. Alte idei? Păi ar mai fi Mănăstirea Comana, Balta Comana și Parcul de Aventură Comana. Poți să mergi la pescuit, la picnic sau poți să îți iei o porție de mișcare binemeritată și să încerci activități mai îndrăznețe precum Mountain bike-ul, tiroliana, parapanta, echitație sau tir cu arcul. Orice ai alege, ești oricum departe de forfota urbană și asta nu poate decât să te relaxeze.

Rezervația de zimbri Bucșani/ Rezervația Neagră

Zimbrăria Neagra Bucșani -© Florian Ispas

La 80 de km de București se află cea mai mare rezervație de zimbri din România. Se întinde pe 160 de hectare și adăpostește câteva exemplare bune (aproximativ 40) de zimbri. Dacă ieși la o plimbare în pădure nu o să vă întâlniți, dar ai ocazia să îl vezi aici, cel mai greu animal european, aproape o tonă poate cântări. Da, zimbrul este mai greu și mai puternic decât un urs și deși nu prea are dușmani naturali, defrișările masive și vânatul ilegal, au făcut ca acestă specie să nu mai fie de găsit în libertate.

Așa că dacă ești hotărât să înfrunți din priviri acest animal masiv și impozant, te sfătuim să pleci dis-de-dimineață, ca să fii sigur ca ajungi la ora lor de masă. Astfel ai să poți să le imortalizezi grandoarea prin obiectivul aparutului foto. Dacă tot ai ieșit din oraș, îți propunem să lași mașina la intrarea în pădure și să te lași inundat de liniște vreo 6 km, până ajungi chiar la rezervație. Este o pădure populată și de cerbi, căprioare și mistreți, mult verde și liniște acompaniată de trilul păsărelelor.

A! Dacă ai chef de un mic ocol și o gură de cultură, tot in zonă se află și casa memorială a lui I. L. Caragiale.

Pădurea Băneasa

Pădurea Băneasa © Andrei Bârsan

Cauți un loc aproape de oraș, poate aproape de mall, dar care să te facă să te simți și aproape de natură și totodată aproape de tine…atunci, bine ai venit pe aleaa Privighetorilor, în Pădurea Băneasa, la doar 30 de minute de centrul Bucureștiului. De aici ai ușor acces fie la zoo, fie la zona pentru promenadă, cu alei și bănci, ba chiar o să găsești și un restaurant, un teren de basket, masă de ping-pong și un loc pentru copii. Anul ăsta sigur ți-ai propus ca sedentarismul să nu fie una din caracteristicile tale, așa că nu pleca de acasă fără adidași.

Aerul este curat, proaspăt și poate te-ai săturat să alergi pe asfaltul din parcuri. Niște exerciții de yoga, o alergare scurta, sau doar privitul copacilor și al cerului, îți vor încărca bateriile pentru săptămâna ce urmează. Promitem să nu te deranjeze nimeni în afară de căprioare sau veverițe, sau câțiva alergători binevoitori.

Tărâmul zmeilor

Taramul zmeilor

În Săftica, la jumătate de oră de București, se află un minunat centru de echitație. Loc numai bun pentru iubitorii de animale și pentru cei care vor să învețe anul acesta lucruri noi. Pas, galop, trap! Poate prima lecție de echitație, sau, poate exerciții potrivite celor mai experimentați. Este un loc primitor pentru oricare dintre noi, o ocazie bună de a ne apropia de blândețea cailor, de a învăța mai multe despre ei și totodată despre noi. Nu uita să faci o rezervare telefonică înainte, pentru a fi sigur că unul din caluți măcar te așteaptă să plecați în aventură împreună cu instructorul!

Edenland Park

A spus cineva parc de aventură? Da, la doar 20 de minute de București, în Balotești, ai unul din cele mai mari parcuri și aventură cât cuprinde. Vei avea parte de 12 trasee prin copaci, perete escaladă, tir cu arcul, sau chiar și echitație! Și ca să fii sigur că petreci un weekend de vis, îți propunem cazare la casuțele din copac. Sigur o să fie inedit și de neuitat!

Divertiland Playland

divertiland playland

Când nu vrei să pleci chiar într-o drumeție, dar ai chef de puțină adrenalină, mergi la Divertiland Playland. Este chiar pe șoseaua Pipera și este un loc cu adevărat potrivit pentru distracție. Diversitatea este probabil cuvântul definitoriu pentru această locație. De ce? Pentru că ai ce sa faci acolo, fie iarnă, fie vară. Au pârtie de ski, derdelus, trambuline, bungee dome, arcade games, biliard, pistă de karting, ping pong, foosball. Pentru cei care nu merg însoțiți de prichindei, au mai multe tipuri de piscina, numai bune pentru a te scufunda în relaxare. Dolce far niente dolce…

Therme

therme bucuresti

Când ți-e dor de mare, dar timpul este prea scurt, sau vremea este încă răcoroasă, poți să dai o fugă la Therme. Este un fel de paradis acvatic, pentru toate gusturile. Pentru cei care merg în familie, există zona Galaxy, cu piscină cu valuri sau tobogane indoor. Dacă vrei doar să te relaxezi, optează pentru zona The Palm. O să dai de piscine cu aromaterapie, palmieri și jacuzzi. Iar pentru cei mai răsfățați, zona Elysium oferă o varietate de saune tematice și o piscină panoramică cu seleniu. Cum pentru ce seleniu? Pentru că este mineralul care te menține tânăr și frumos, la trup și suflet. Nu o fi precum sarea mării, dar îți aduce și acesta doar beneficii!

Carpat bike

Carpatbike Bucuresti

De când nu te-ai mai plimbat pe bicicleta?… Știi vorba care spune că mersul pe bicicletă nu se uită niciodată? Dacă ai ceva timp liber și nu știi ce să faci cu el, e vremea să testezi veridicitatea zicalei.

Aproape de București sunt două opțiuni. Fie turul Bucureștiului pe bicicleta, garantăm că o sa vezi tot ce e mai important și relevant pentru Micul Paris, așa cum i se spunea odată. De pe bicicletă o să fii un bun observator al eclectismului bucureștean, iar pulsul capitalei se va simți puțin diferit.
Cealaltă opțiune este chiar mai tentantă. Ai auzit de conceptul bike&wine?

Ei bine, da! Mergi cu bicicleta, pe un traseu de 40 de km, în zona Dealu Mare, până la domeniile Rotenberg. Aici îți răsfeți papilele gustative testând vin și câteva brânzeturi românești care să-ți meargă la suflet și să îți dea energie să pedalezi și înapoi! Rezervarea o poți face pe site-ul lor. Dacă nu ai bicicletă, te ajută ei să inchiriezi una potrivită turului. Iar ție nu îți rămâne decât mașina în parcare și leneveala încuiată într-un sertar uitat al conștiinței.