DescoperăNatură

10 cascade din România la care trebuie să ajungi măcar o dată

Știi cum e viața: curge ea nestingherită o vreme și își vede liniștită de traseul ei ca și cum nimic nu promite să mai intervină vreodată până când, pe neașteptate, o denivelare intervine la mijloc de vale, pe nepusă masă, și te obligă să o iei la goană cu o vehemență de care nu credeai că mai ești în stare. Cam așa-i și cu cascadele și, în cazul ambelor, când asta se întâmplă, lumea care trece pe lângă se oprește, se minunează și reflectează la propria existență.

Slavă Domnului, asemenea căderi de apă avem în România cu duiumul că, vorba aceea, ce nu se găsește pe întinsul țării noastre? Cam de toate și păcat ar fi să ne scape ceva. Mai ales când acele ceva-uri se strecoară cu dibăcie în topuri internaționale, dar mai ales când reușesc să ne scufunde mințile în… pace. Toate aceste căderi de apă spectaculoase sunt cuibărite în mijloc de natură și rareori nu reușesc să ne aducă deconectarea după care ne urlă sufletele epuizate de citadini.

Ia la mână lista de mai jos și cugetă la ceea ce simți când ești acolo, în sunet de râu care se năpustește pe formațiuni de rocă, fără ca măcar să știe către ce se îndreaptă.

1. Cascada Bigăr, județul Caraș Severin

Probabil cea mai cunoscută cascadă din țara noastră, Bigăr a fost desemnată acum ceva vreme, drept cea mai frumoasă cascadă unică din lume, iar asta nu-i de colo. Motivul pentru care tu poți acum să te duci și să-i faci poze în timp ce permiți pleoapelor să se caște inevitabil este că, într-o bună zi, o mână de amanți ai naturii s-au apucat ei de strâns fonduri din partea companiei și au amenajat totul astfel încât să se ofere acces către punctul din care cascada se vede în toată splendoarea ei.

Și care-s roadele pe care le culeg? Presupunem că cele 1000 de suflete care ajung săptămânal în acest colț de Caraș Severin ar trebui să îi umple de o oarecare mândrie. Și iată cum lucrurile cele mai de preț ne sunt mai aproape decât ne închipuim, iar dacă ți-a dat vreodată prin cap că ai vrea să vezi cu ochii tăi cea mai frumoasă cascadă din lume, nu trebuie să-ți deplasezi persoana mai departe de punctul unde paralela 45 străbate țara noastră.

Citește și: Cele mai frumoase 20 de locuri din România

Caută cazare în Drobeta Turnu-Severin

2. Cascada Cailor, județul Maramureș

Știi cum e să stai la poalele unui șuvoi de apă ce cade de la 90 de metri deasupra ta, în vreme ce verdele din jur pare să se legene în bătaia muzicii de râu care lovește treptele? Probabil că nu, că doar nu găsești așa ceva la orice colț de stradă, dar îți spunem noi: e ca și cum vocile din interiorul craniului încetează să se mai contrazică și să încerce, fiecare în legea ei, să se facă auzită. Tac pentru câteva minute, se dau la o parte și fac loc muzicii de apă să se strecoare nestingherită printre cotloanele minții.

Dacă deja începi să bați cu pumnul în masă cerând să ți se spună degrabă cum ajungi la locul cu pricina, află că trebuie să bați drumul până taman în Munții Rodnei, în apropiere de stațiunea Borșa, unde poți să găsești și cazare. Iar odată ajuns, alegi: ori iei telecabina, ori decizi că trebuie să te lepezi de niscaiva sudoare pentru a profita cum se cuvine, așa că te-ncumeți la o drumeție de juma’ de ceas.

Caută cazare ieftină în Borșa (Maramureș)

3. Cascada Duruitoarea, județul Neamț

Undeva în Munții Ceahlău, după ce parcurgi un drum de pur munte românesc, cu căpițe de fân și tot arsenalul de pitoresc, îți va ieși până la urmă în cale o săgeată care nu se vrea deloc subtilă. Te va îmbia „Spre Cascada Duruitoarea”, făcându-și conștiincios datoria. Nu ar fi politicos să refuzi așa că urmează drumul indicat, îmbiat de mirosul proaspăt de ace de pin și reîntoarcere la origini.

Oprește-te din loc în loc să respiri tot mai rarul aer curat sau să mai asculți muzica păsărilor de pădure, iar dacă inspirația (sau mama) ți-a aruncat vreun sendviș prin băgăjel, așază-te la una dintre mesele de lemn și savurează-l în tihnă. Continuă-ți apoi cuminte drumul până ajungi să fii ghidat doar de sunetul de apă ce mângâie piatra. „Mângâie” s-ar putea să-ți dea o idee greșită despre zgomotul pe care-l face apa pentru că nu au numit-o așa din cauza blândeții cu care se arunca la vale, ci mai degrabă pentru că zgomotul continuu pe care îl face n-are nicio legătură cu subtilitatea.

Tot spațiul pe care-l vei fi străbătut nu-i altceva decât Parcul Național Ceahlău din județul Neamț și i-a fost dat cam tot ce putea să primească o zonă situată acolo unde se află: forme carstice, văi, cheiuri, pajiști, fânețe și nici nu ne mai apucăm să povestim despre floră și faună…

Citește și: 7 locuri din România pe care (probabil) nu le cunoșteai

Caută cazare ieftină în Piatra NeamțCaută cazare ieftină în Brașov

5. Cascada Bâlea, Munții Făgăraș

Când vreodată ar fi de lepădat un roadtrip pe Transfăgărășan? Niciodată. Ba mai mult, ai putea parcurge drumul de fiecare dată când ești puțin ofuscat de „cum merg lucrurile în țara asta” și când te gândești la toți tovarășii care au luat drumul de peste graniță. Transfăgărășanul te-ar putea convinge de un milion de ori la rând să rămâi aici, că „nicăieri nu-i ca la noi” (în sensul bun).

Și cum îi dai tu înainte pe drumul care înfruntă munții Făgărașului, vei ajunge negreșit la cabana Bâlea Cascada. Ăla ar fi momentul când trebuie să părăsești confortul mașinii și să o iei la pas ceva mai puțin de o oră, pe cărarea ce-și dă obștescul sfârșit în apropierea cascadei. Îți vei spune în sinea ta, că după ce tocmai ai dat cu ochii de întinderea glaciară a Lacului Bâlea, prea puține lucruri te mai pot impresiona. Ești la ani lumină de adevăr. Vara o vei găsi încadrată de vegetație, de viață și de culori, în vreme ce, pe timp de iarnă o vei găsi albă, frumoasă și grăbită să ajungă la poalele muntelui.

În acest din urmă caz, înainte să blestemi temperaturile inuman de joase și pe cine a avut ideea să urcați pe munte iarna, află că numai acum poți vedea singurul hotel de gheață din România. În apropiere de lac, în fiecare an, arhitecții de prin partea locului se pun pe treabă și ridică acest imobil folosind cuburi de gheață sustrase din lac.

Caută cazare ieftină în Sibiu

6. Cascada Vălul Miresei, satul Răchitele, județul Cluj

La depărtare de 68 de kilometri de Cluj, în inima Munților Apuseni, cea mai frumoasă cascadă din Transilvania te așteaptă. Cu o cădere de 30 de metri, nu-i prea greu de imaginat cum s-a procopsit cascada cu asemenea nume, dar pentru că ne dăm în vânt după legende și povești, există una care stă și la originea acestei căderi de apă. Se spune că, în ziua nunții, o mireasă a căzut de pe stâncile Munților Bihor, în vreme ce vălul i-a rămas agățat acolo.

Dacă te-ai născut sau aciuat ulterior în partea estică de țară și-ți vine greu nevoie mare să bați drumul până acolo, vei avea, poate nevoie de argumente suplimentare pentru a te convinge să te-arăți în partea aceasta de țară. Poate că traseele montane superbe din Apuseni nu te conving destul, poate nici dacă îți spunem că iarna, peretele cascadei este îmbrăcat în gheață pe care o poți escalada nu îți dă ghes să te pui pe drum.

Am mai încerca să-ți aducem la cunoștință că, în aceeași comună unde se află Vălul Miresei (comuna Mărgău) există singurul argou rural din țara noastră (limba gomoțească) și se trage din vremuri îndepărtate când, geamgiii de aici au creat o limbă care să nu poată fi înțeleasă de oameni ce nu aparțin breslei, iar acum, deși geamgii nu mai găsești, mai există câteva familii care mai pot vorbi gomoțeasca.

Ei, ei? Tentația începe să-ți facă avansuri? Ce spui dacă, la toate astea mai adaugi și cazarea într-o pensiune rurală, ieftină, care te-mbie încă de-afară cu miros de brânzoaice tradiționale, învârtite sau păstrăv la grătar în coajă de brad? Nu ne-ar mira să fi plonjat deja în dulap și să te pui pe făcut bagajul.

Caută cazare ieftină în Cluj Napoca

7. Cascada Beușnița, județul Caraș Severin

Se zvonește cum că Bigăr, răsfățata publicului și a boredpanda.com, ar fi mic copil pe lângă Cascada Beușnița, dar se mai spune că, pentru a o vedea în toată splendoarea, înțelept ar fi să iei drumul spre Cheile Nerei undeva la sfârșitul primăverii, începutul verii, când ploile dau năvală, iar apa înspumată se năpustește într-un volum covârșitor peste treptele brodate cu mușchi.

E un spectacol și e prea probabil ca alți mulți călători să vină în același timp, la fel ca tine, însetați de a-i oferi privirii frumusețe. Interesant este faptul că, în fiecare an, cascada mai crește câte puțin; calcarul ce vine odată cu apele din vârf de munte se depune încetul cu încetul, se transformă într-o nouă față de rocă și primește pe suprafața-i noi organisme de mușchi.

Totuși, în drumul tău către locul cu pricina, nu te năpusti asupra destinației fără să te uiți în stânga și-n dreapta, pentru că, până să ajungi la Beușnița, lacul Ochiul Beiului își așteaptă și el rândul. Acea oglindă de verde și albastru născută în mijlocul pădurii din lacrimile unui fost conducător otoman (asta vrea să spună „bei”) își așteaptă rândul, iar de-o ocolești, nu știm dacă ți-ai ierta-o vreodată.

Caută cazare în Drobeta Turnu-Severin

8. Cascada Văioaga, județul Caraș Severin

Bine, recunoaștem, cascada aceasta nu a fost binecuvântată cu cel mai atrăgător nume din Univers și e cam greu să fii îmbiat de un loc a cărui denumire se sfârșește cu „oaga”. Dar nu știi ce pierzi dacă permiți aceastei umbre de superficialitate să stea între tine și un drum în Munții Aninei, la Parcul Național Cheile Nerei.

Ca un vânător de cascade veritabil ce vei deveni după ce apuci să vezi câteva, vei lua firescul drum către Caraș Severin (da, e acolo o aglomerare de cascade care iau ochii… ceva de groază). Dar înainte să ajungi la mai sus menționata Cascadă Beușnița, cască ochii la semnele de pe drum și observă-l pe acela timid care indică „Văioaga”. Abate-te preț de câteva minute de la drum, lasă-te ademenit de sunetul de apă neliniștită și pregătește-te să intri într-un decor al cărui exotism a fost asemuit celui din Cartea Junglei.

Cuminte ar fi să parcurgi pe jos drumul acela de 3 km până la cascadă, să respiri natură și neprihănire și să simți cu atât mai mult bucuria, când dai cu ochii de tabloul îmbrăcat în mușchi, verdeață, arbuști și flori presărate pe ici, pe colo.

Caută cazare în Drobeta Turnu-Severin

9. Cascada Toplița, județul Harghita

Toplița-i singura cascadă cu ape termale din România și a doua de pe întinsul bătrânului continent. Iar asta nu-i de colo, mai ales dacă judeci unde-i localizată: în Munții Harghita, la marginea râului Mureș, într-una dintre zonele cele mai reci ale țării. Fii fără teamă, a fost declarată rezervație naturală, monument al naturii și toate cele pentru a o conserva câteva mii de ani de-acum încolo, iar dacă tu vrei cu tot dinadinsul să-ți scalzi trupul în ape binefăcătoare, există în apropiere două alte izvoare de apă termală (Băile Urmanczy și Banffy).

Și nu numai că găsești și apă termală și cascadă în aceeași cădere de apă, dar cineva cu minte sensibilă de poet a numit-o și „cascadă cameleonică”, iar ceea ce l-a stimulat să ajungă la un asemenea epitet a fost schimbarea culorii apei. Ei bine, roca poroasă de calcar peste care își face apa de cap aici, îi dă apei această proprietate și nu puțini sunt cei care zăbovesc acolo cu ochii cât farfuriile de supă și cu telefoanele la datorie pentru a surprinde nuanțele ce oscilează între alb și brun.

În iarna lui 2015, cascada le-a jucat un renghi de zile mari geologilor când, pentru prima dată în existența ei cunoscută, apa a înghețat și a făcut ca bucăți enorme de rocă să se prăbușească. „Prăpăd”, vuiau ziarele prăpăstioase, „ tocmai am pierdut un obiectiv unic din țară”. Ei bine, nu. Cascada e tot acolo, într-o formă diferită, dar cu nimic mai prejos în frumusețe.

10. Cascada Caraiman, județul Prahova

Nu trebuie neapărat să îți rezervi un ditamai weekendul în Bucegi ca să-ți dorești cu tot dinadinsul să vezi cascada și nici nu am vrea să-ți dăm ocazia să pretextezi absența de la acest spectacol românesc. E adevărat, însă, cel mai bun moment al anului, cel în care cascada se află în apogeul ei, este sfârșitul primăverii, atunci când toată gălăgia de zăpadă lăsată în urmă de iarna târzie, alături de ploile aduse ce s-au pogorât mai apoi peste munți, se aruncă din plin, cu capul înainte.

Poate vei auzi de ea sub numele de Cascada Fantomă și n-o să-ți vină să crezi că, o asemenea cantitate de H2O, căreia pare să nu poată să-i stea nimic în cale, se preface într-un firicel plăpând și timid de apă în alte perioade ale anului. Ei, și tot prin apropiere, niscaiva drum de mai străbați, ai toate șansele să ajungi pe platoul unde ai văzut Babele și Sfinxul pentru prima dată-n tinerețea timpurie, într-o primă excursie cu clasa.

Tot apetitul din lume pentru a explora toate străfundurile României dodoloațe? Iată care-s cele mai frumoase 9 castele românești și delectează-te, mai apoi, cu idei strălucite de petrecere a Revelionului în România